Pengawal selia Menguatkuasakan Tindakan Hukum Terhadap Pelbagai Projek Crypto

Lengan undang-undang yang kuat tidak dapat dielakkan lama. Minggu lalu, pelbagai entiti telah mempelajari hal ini, kerana pengawal selia mengeluarkan sejumlah denda dan hukuman atas perbuatan buruk.

Dari denda, yuran undang-undang, langkah pemulihan, dan banyak lagi, ini adalah jumlah langkah hukuman yang diambil minggu lalu kerana karma dipamerkan sepenuhnya.

Pelaburan Modal Teroka

Dalam skema Ponzi, Venture Capital Investments dan pemimpinnya memanfaatkan sekurang-kurangnya 72 pelabur. Mereka yang berada di belakang skim ini didapati mengambil bahagian dalam pelbagai aktiviti haram. Ini termasuk menggunakan media sosial untuk membuat pernyataan yang mengelirukan, menyalahgunakan dana, dan banyak lagi.

“Defendan akhirnya meminta $ 535,829 dari peserta kumpulan, menyalahgunakan $ 450,302 dari jumlah itu untuk kegunaan peribadi dan, dalam peniruan sedikit masa skema Bernie-MadoffPonzi, untuk membuat pembayaran kepada anggota kumpulan sehingga nampaknya kolam itu menguntungkan.”

Mereka yang terlibat ditugaskan oleh CFTC, dengan badan pengawas muncul sebagai pemenang.

Tindakan Hukuman – $ 900.604 USD (penggantian 50%, denda sivil 50%) + yuran undang-undang CFTC

Telegram

Gergasi aplikasi pemesejan, Telegram, baru-baru ini terpaksa menelan pil pahit kerana syarikat itu menerima kekalahan ketika menyerahkan pertempuran melawan SEC. Menggosok garam di luka, Telegram kini sudah mengarahkan untuk menampung kos undang-undang yang berkaitan dengan tuntutan undang-undang tanda dagang atas token GRAM yang kini tidak berfungsi. Pada dasarnya, Telegram masih membayar untuk pertempuran yang sudah lama kalah.

Saman itu, yang menyaksikan pertempuran antara Telegram dan Lantah, berputar di sekitar hak untuk simbol ticker ‘GRAM’. Kedua-duanya, yang asli dan yang sesuai, kini telah diturunkan. Mungkin ada lapisan perak untuk Telegram, kerana pengadilan telah memberikannya jalan untuk pampasan dari kos perundangannya sendiri.

“Telegram mungkin menanggung sejumlah bayaran dan kos untuk mempertahankan tuntutan balas Lantah, tetapi sebarang penghargaan mungkin kecil. Mahkamah berpendapat bahawa Telegram berhak untuk mendapatkan kembali yuran dan kos sebagai syarat apabila diberhentikan tuntutan balas Lantah. Telegram akan menyerahkan rekod yuran dan kosnya dalam masa 30 hari dari pesanan ini, “

Hukuman – $ 618,240 USD dalam kos + $ 6737.35 USD dalam kos

OneCoin

Walaupun merupakan salah satu penipuan terbesar sepanjang masa, banyak pihak yang bertanggungjawab terhadap OneCoin tidak akan pernah dipertanggungjawabkan atas tindakan mereka. Dalam keputusan yang pasti memberi sedikit ketenangan kepada mereka yang terkena dampak, Mark S. Scott, telah dibebaskan dalam Negeri New York.

Mark S. Scott memainkan peranan penting dalam penipuan OneCoin, menggunakan status bekas sebagai peguam di Locke Lord, membantu mencuci dana kira-kira $ 400,000,000 USD – $ 50,000,000 di antaranya masuk ke dalam kepemilikannya.

Panel hakim memutuskan bahawa Mark S. Scott, “… diperintahkan untuk berhenti dan menahan diri dari praktik undang-undang dalam bentuk apa pun di State of New York, baik sebagai prinsipal atau sebagai ejen, kerani atau pekerja orang lain; dan responden dengan ini dilarang untuk tampil sebagai pengacara atau penasihat undang-undang di hadapan mana-mana pengadilan, hakim, keadilan, dewan, suruhanjaya atau pihak berkuasa awam lain, atau untuk memberikan pendapat lain mengenai undang-undang atau aplikasinya, atau nasihat apa pun sehubungan dengan itu, atau menjadikan dirinya sebagai peguam dan penasihat undang-undang di Negara ini, “

Tindakan Hukuman – Mark S. Scott dibebaskan di State of New York

Centra Tech

Melalui serangkaian tuntutan dan janji palsu yang merangkumi pasukan dan kemampuan di sebalik kad debit crypto, yang digelar ‘Centra Card’, Robert Farkas dapat mengumpulkan pelabur daripada $ 25,000,000 USD.

Sebagai orkestrator di sebalik skema ini, Robert Farkas tampaknya akan menjalani hukuman yang keras, kerana para pendakwa raya bukan hanya menganggapnya bertanggung jawab atas tindakannya, tetapi untuk menggunakannya sebagai contoh bagi orang lain yang mempertimbangkan tindakan serupa.

Pendakwa menyatakan, “” Sifat dan keadaan “tingkah laku jenayah Farkas dan keperluan untuk menjatuhkan hukuman setimpal dengan keputusan menjatuhkan hukuman penjara yang besar … Hukuman penjara yang besar juga diperlukan untuk memenuhi tujuan hukuman untuk mencegah tingkah laku jenayah yang mencukupi — dalam hal ini kes, mencuri wang dari mangsa yang tidak bersalah untuk tujuan seseorang (dan rakan seseorang) – dan untuk mempromosikan penghormatan terhadap undang-undang yang melarang perbuatan tersebut. “

Tindakan Hukuman – Akan Ditentukan

Operasi Egypto

Selama 2 tahun, pelabur Brazil, berjumlah puluhan ribu, ditipu lebih dari $ 200,000,000 USD dalam satu penipuan yang dijuluki ‘Operation Egypto’. Penipuan ini difasilitasi melalui rangkaian syarikat yang dikendalikan oleh orkestrator, Marcos Antonio Fagundes – masing-masing menjanjikan pulangan yang lumayan kepada pelabur melalui pelaburan strategik.

Keadaan ini memerlukan kerjasama antara pemerintah Brazil dan DOJ A.S., kerana dana yang disalahgunakan itu diadakan dalam pertukaran yang berpusat di A.S. Walaupun pertukaran belum disebutkan namanya, diperhatikan bahawa mereka bekerjasama sepenuhnya dengan proses penyitaan.

“… Fagundes didakwa dengan beberapa pelanggaran jenayah undang-undang Brazil, termasuk, antara lain, operasi institusi keuangan tanpa izin hukum, pengelolaan penipuan institusi keuangan, penyelewengan, dan pencucian wang, serta pelanggaran undang-undang sekuriti. Mahkamah Brazil mengeluarkan perintah penyitaan yang mengarahkan penyitaan mata wang maya di Amerika Syarikat yang dimiliki atau dikendalikan oleh Fagundes. “

Tindakan Menghukum – Rampasan sebanyak $ 24,000,000 USD nilai cryptocurrency oleh DOJ

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me