Coinbase menyangkut pasaran crypto rock, merampas syiling PlusToken bernilai berbilion

Kisah terbesar minggu ini dari dunia cryptocurrency yang mungkin anda terlepas

Volatiliti melanda pasaran cryptocurrency minggu ini bersama dengan beberapa berita yang menggemparkan pasaran bahawa pengawal selia di Amerika Syarikat mungkin ingin meletakkan sekatan berat pada syarikat kewangan yang berurusan dengan transaksi cryptocurrency. Pada masa yang sama, mata wang digital PlusToken yang dirampas bernilai berbilion dolar dijatuhkan untuk diserahkan kepada perbendaharaan negara di China.

Inilah semua yang anda perlu ketahui mengenai kisah-kisah ini, dan banyak lagi, dalam edisi Berita Crypto Minggu Ini OKEx Insights.

Coinbase menghentikan perdagangan margin, mengutip kebimbangan peraturan

Pangkalan Wang Syiling diumumkan bahawa ia menghentikan produk dagangan marginnya pada bulan Disember berikutan kebimbangan mengenai pemeriksaan peraturan dari Suruhanjaya Dagangan Niaga Hadapan Komoditi Amerika Syarikat.

Selepas itu, Ketua Pegawai Eksekutif Coinbase Brian Armstrong lambasted sepatutnya Jabatan Perbendaharaan A.S. untuk mengesan dompet cryptocurrency yang dihoskan sendiri – yang menurutnya memerlukan institusi kewangan, seperti Coinbase, untuk mengesahkan pemilik dompet tersebut dan mengumpulkan maklumat pengenalan tentangnya.

Pertukaran kemudiannya mengalami kesukaran teknikal di tengah turun naik harga yang teruk di pasaran cryptocurrency.

Pengambilan utama

 • Sekiranya kebimbangan Armstrong disahkan, peraturan seperti itu mungkin akan menjadi tamparan terbesar dari kerajaan persekutuan A.S. kepada industri blockchain dan cryptocurrency.
 • Peraturan tersebut juga akan mengikuti arahan Petugas Tindakan Kewangan untuk menerapkan "Peraturan Perjalanan" kepada perniagaan cryptocurrency yang beroperasi di negara anggotanya.
 • Harga BTC dan pasaran cryptocurrency yang lebih luas bertindak balas negatif terhadap berita tersebut. Pemimpin pasaran cryptocurrency turun sebanyak 11.26% semalam di OKEx.

Harga BTC turun tajam bersama tweet CEO CoinbaseHarga BTC jatuh tajam bersama tweet CEO Coinbase. Sumber: CoinGecko

Cryptocurrency Seed PlusToken bernilai berbilion dolar

Mata wang kripto bernilai berbilion dolar yang sebelumnya dirampas oleh polis di China di tengah-tengah tindakan keras terhadap skim PlusToken Ponzi yang terkenal telah diumumkan minggu ini, melalui keputusan mahkamah mulai 19 November.

Aset yang disita merangkumi:

 • 194,775 syiling BTC
 • 833,083 syiling ETH
 • 1.4 juta syiling LTC
 • 27.6 juta syiling EOS
 • 74,167 syiling DASH
 • 487 juta syiling XRP
 • 6 bilion duit syiling DOGE
 • 79,581 syiling BCH
 • 213,724 token USDT

Secara keseluruhan, aset yang dirampas bernilai lebih dari $ 4.2 bilion.

Pengambilan utama

 • Setelah diproses, cryptocurrency dan aset digital yang dirampas akan dilucutkan ke perbendaharaan negara.
 • Kemas kini terbaru dalam saga PlusToken nampaknya menggambarkan peningkatan usaha polis China untuk memerangi kegiatan jenayah yang berkaitan dengan mata wang digital.

Libra dijadual melancarkan stablecoin mata wang tunggal pada bulan Januari

Menurut laporan, Libra mungkin pelancaran stablecoin yang dimulakan oleh Facebooknya pada Januari 2021 – walaupun, sebagai mata wang tunggal dolar, bukannya duit syiling yang dirancang awal yang disokong oleh sekumpulan mata wang fiat.

Pengambilan kunci

 • Setelah diteliti dan ditolak oleh pengawal selia global, projek Libra secara signifikan mengundurkan rancangan asalnya demi sesuatu yang kurang bercita-cita tinggi dan lebih mesra peraturan.

VanEck melancarkan Bitcoin ETN di Deutsche Boerse Xetra

VanEck, pengurus aset yang berpusat di A.S., mempunyai dilancarkan nota perdagangan pertukaran BTC di pasaran Deutsche Boerse Xetra.

Pengambilan utama

 • ETN baru secara fizikal disokong oleh BTC dan memberi pendedahan kepada pelabur mengenai cryptocurrency terkemuka tanpa mereka harus benar-benar membeli aset.
 • VanEck sebelum ini tidak berjaya menyenaraikan dana dagangan bursa BTC di A.S..

CypherPunk Holdings menjadi pemegang BTC awam terbesar kesembilan

Cypherpunk Holdings didedahkan pada hari Khamis bahawa, sejak 30 Jun, ia menambah 72.979 BTC lain ke simpanannya – menjadikan jumlah keseluruhannya menjadi 276.479 BTC. Pegangan BTC syarikat pelaburan yang tertumpu pada privasi kini bernilai $ 4,640,147, pada masa penulisan ini.

Kenaikan terkini dalam pegangan BTC berpunca dari pembubaran syarikat yang berada di Monero (XMR) dan Ether (ETH).

Pengambilan utama

 • Syarikat yang tersenarai di Bursa Sekuriti Kanada kini merupakan pemegang BTC awam terbesar kesembilan.
 • Cypherpunk Holdings telah mengikuti strategi MicroStrategi dalam memperuntukkan sebahagian simpanannya kepada cryptocurrency yang terkemuka di pasaran.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me