FinTech ‘Unicorn’ Revolut Menunjukkan Pertumbuhan Positif pada Laporan Fiskal Tahunan 2019

Revolut, teknologi ‘unicorn’, dan salah satu platform FinTech yang lebih menjanjikan di pasaran hari ini, baru-baru ini telah melancarkan laporan fiskal tahunannya. Laporan fiskal tahunan menyentuh pelbagai pencapaian, kemunduran, dan penanda kewangan di sekitar operasi syarikat sepanjang tahun fiskal 2019.

Dengan Nombor

Revolut mempunyai pelbagai perkembangan untuk dikongsi, dan jumlahnya kelihatan cenderung ke arah positif.

Berikut adalah satu metrik utama yang disediakan, yang menunjukkan arah keputusan keputusannya – pengguna aktif.

 • 2018: 3.5M
 • 2019: 10M
 • 2020: 13.5M dan mengira

Apabila pangkalan penggunanya meningkat, begitu juga pegangan tunai bagi pihak pengguna, dengan jumlah ini melonjak dari £ 903 juta pada tahun 2018 kepada kira-kira £ 2,281 juta pada tahun 2019.

Selanjutnya, Revolut mencatat peningkatan yang besar dalam pendapatan 2019 berbanding 2018 (£ 162,7 juta berbanding £ 58,2). Sudah tentu, operasi yang lebih besar juga menghasilkan kos operasi yang besar. Revolut menyaksikan lonjakan pendapatan yang besar serta kenaikan tiga kali ganda kos operasi dalam jangka masa yang sama, melonjak kepada £ 107.4 juta pada tahun 2019 daripada £ 34.01 juta pada tahun 2018.

Walaupun pengembangan ke pasar baru mungkin mendorong lonjakan pendapatan ini, pengembangan telah dimungkinkan di tempat pertama oleh serangkaian peningkatan modal yang berhasil. Revolut berjaya mengumpulkan pelaburan sebanyak £ 580 juta pada separuh pertama tahun 2020 sahaja, dan kami menjangkakan dapat melihat dana tambahan dikumpulkan.

Perluasan Perkhidmatan

Tidak dinafikan, pelbagai ciri platform yang dilaksanakan sepanjang tahun 2019 juga bertanggungjawab untuk sebahagian pertumbuhan Revolut. Beberapa contoh termasuk:

 • Sokongan untuk Apple Pay
 • Perdagangan komisen saham tersenarai A.S.
 • Perluasan ke Singapura, Australia *, Amerika Syarikat *, Jepun *

* dilancarkan dalam versi beta

Mencari Ke Depan

Walaupun tidak memperoleh keuntungan, 2019 adalah tahun positif keseluruhan bagi Revolut, mengingat keinginannya untuk pertumbuhan global yang berterusan. Ke depan, syarikat telah membuat rancangan permainan untuk memastikan keuntungan dapat dicapai suatu hari nanti. Berikut ini adalah petikan dari laporan fiskal, yang menyentuh apa yang diperlukan oleh rancangan ini.

 • Pelaburan masa depan dalam infrastruktur teknologi dan pengembangan penawaran produk teras kepada pelanggan Revolut,
 • Terus mengoperasikan UAB Revolut Bank dan pelancaran di pasaran Eropah yang lain,
 • Dapatkan kebenaran peraturan lebih lanjut yang diperlukan untuk memperluaskan penawaran produk kami di seluruh bidang kuasa,
 • Kembangkan operasi sedia ada di bidang kuasa antarabangsa termasuk Amerika Utara dan Asia Pasifik sambil terus mengembangkan operasi kami ke seluruh UK dan EEA,
 • Pelaburan lebih lanjut dalam sokongan pelanggan, risiko dan infrastruktur pematuhan

Pengembangan Kanada

Sama ada melihat pendapatan atau kerugian yang ditanggung pada tahun 2019, masing-masing dapat disebabkan oleh keinginan untuk pengembangan global. Revolut telah membangun pijakan yang kuat di United Kingdom dan Eropah dan mempunyai rancangan untuk pengembangan.

Salah satu contohnya ialah jangkaan kemasukan syarikat ke Kanada. Walaupun Revolut belum memberikan tarikh pelancaran yang dijangkakan untuk perkhidmatan Kanada, pengguna yang berminat pada masa ini dapat bergabung dengan senarai tunggu untuk akses awal.

Apabila pintu masuk ini pasti berlaku, Revolut dapat mengharapkan persaingan yang kuat dari pelbagai pakaian FinTech lain yang bertapak di Kanada. Kami baru-baru ini menyentuh satu contoh ini, kerana WealthSimple yang berpangkalan di Kanada, melancarkan perkhidmatan perdagangan crypto baru.

Oleh kerana setiap syarikat ini mengembangkan dan melancarkan perkhidmatan baru, syarikat-syarikat tersebut secara serentak menjadi lebih komprehensif, dan berkait rapat sebagai pesaing. Sama ada mencari keupayaan pelaburan, akaun simpanan, perdagangan kripto, kad debit prabayar, dan lain-lain – Revolut dan pesaingnya telah anda lindungi.

Melihat lebih dari dua perkara ini, dan semakin banyak senarai syarikat FinTech yang mengikutinya, tidak hairanlah untuk mencari kebenaran khabar angin bahawa PayPal akan segera bergabung.

Revolut

Ditubuhkan pada tahun 2015, Revolut adalah syarikat FinTech, dengan operasi yang berpusat di London, England. Sejak dilancarkan, Revolut telah mengembangkan rangkaian layanan di sekitar perbankan digital. Penggunaan perkhidmatan ini telah membolehkan pasukan Revolut berkembang, berjumlah lebih daripada 2000 pekerja, sehingga kini.

Ketua Pegawai Eksekutif, Nikolay Storonsky, kini mengawasi operasi syarikat.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me