Claus Skaaning, Ketua Pegawai Eksekutif Digishares – Interview Series

Claus Skaaning adalah Ketua Pegawai Eksekutif Digishares, penyelesaian perisian yang digunakan melalui proses penerbitan dan pengurusan saham-saham token yang berterusan.

Anda sebelum ini adalah COO Venturefusion – ekosistem keselamatan crypto untuk penciptaan dan pertumbuhan permulaan. Bagaimana anda beralih menjadi CEO DigiShares?

Visi mengenai VentureFusion adalah untuk mewujudkan platform inkubator yang terdesentralisasi untuk permulaan. Ia akan berfungsi sebagai platform kolaborasi dan bootstrapping di mana pengasas dapat mengukuhkan ekuiti dalam permulaan mereka (walaupun tidak ada unit undang-undang) dan menggunakan token ekuiti sebagai kaedah pembayaran bagi sesiapa sahaja yang menyumbang kepada permulaan. Pengasas kemudian dapat membuat rancangan untuk berapa banyak ekuiti yang ingin mereka belanjakan untuk mengembangkan pelbagai bahagian permulaan mereka, membuat rancangan peruntukan token ekuiti individu untuk penyumbang jangka pendek seperti freelancer dan penyumbang jangka panjang, seperti pengasas bersama dan tetap ahli pasukan, dalam keadaan letak hak. VentureFusion masih merupakan projek aktif yang sedang dijalankan tetapi ia terutama dikendalikan oleh pengasas bersama saya Yuriy Zubarovskiy hari ini.

VentureFusion mendorong kami untuk melihat bagaimana mengukuhkan ekuiti dan pada awal 2018 ini adalah konsep yang agak baru. Kami pergi ke beberapa persidangan pertama di Eropah mengenai konsep tersebut dan memutuskan untuk membuat projek baru, GoSecurity, yang akan menumpukan pada tokenisasi sekuriti. Projek ini kemudiannya dijenamakan semula kepada DigiShares dan saya menjadi CEO. Sekarang menjadi fokus utama saya untuk mengurus dan mengembangkan DigiShares.

Bolehkah anda menerangkan mengenai perkhidmatan yang ditawarkan DigiShares?

DigiShares adalah salah satu penyedia infrastruktur label putih terkemuka untuk pengeluaran dan pengurusan tokenisasi sekuriti di Eropah. Produk pertama kami adalah platform satu projek untuk penerbitan dan pengurusan sekuriti token yang lebih lama, dan kami hanya melancarkan peningkatan besar yang dapat menangani banyak projek dengan fungsi yang lebih banyak. Kami adalah salah satu daripada beberapa syarikat di Eropah – dan satu-satunya di Nordik yang dapat menyediakan platform operasi jenis ini.

Platform kami dapat menangani aliran kerja lengkap STO (tawaran token keselamatan), dari pendaftaran pelabur, pengesahan (KYC / AML), kelulusan, hingga pembelian token sebenar dengan fiat atau crypto, penandatanganan kontrak (e-tandatangan), token gambaran keseluruhan jadual cap pemegang, komunikasi dengan pemegang token, pengundian (mesyuarat pemegang saham), pembayaran dividen, dll.

Untuk ekuiti token, kami menawarkan fungsi unik di mana kami membenarkan sebilangan pemegang saham tidak diberi token, iaitu, seperti yang didigitalkan mungkin tetapi tidak diberi token, jadi tanpa token dikeluarkan. Ini berdasarkan permintaan pelanggan kerana sebilangan pelanggan kami telah menyuarakan kebimbangan bahawa mereka ingin mendekati pelabur crypto dan non-crypto – dan pelabur bukan crypto mungkin lebih suka pendaftaran tanpa token. Fungsi unik lain yang sedang kami jalankan adalah pertukaran mini, platform perdagangan seperti OTC dalaman untuk pemegang token dalam satu projek.

Secara keseluruhan, kami menyediakan penyelesaian untuk membolehkan sesiapa sahaja menjalankan STO mereka sendiri atau menawarkan sejumlah STO serentak. Kami bekerja terutamanya dalam perkongsian label putih di mana pelanggan menawarkan penyelesaian dengan nama jenama mereka sendiri.

Selain menyediakan perisian, kami juga menyediakan akses ke ekosistem token keselamatan. Kami mempunyai rangkaian rakan kongsi yang besar untuk perundangan, pelaburan, hak penjagaan, KYC / AML, dll. Sebahagian daripada ini disatukan ke dalam platform.

Digishares adalah salah satu daripada beberapa syarikat dalam industri yang beribu pejabat di Denmark. Adakah peraturan sekuriti Denmark menyokong pendigitalan saham?

Walaupun kami berpusat di Denmark dan prihatin dengan peraturan sekuriti tempatan, adalah penting untuk menyatakan di muka bahawa kami adalah agnostik bidang kuasa dan boleh beroperasi dari bidang kuasa mana pun. Memang kami mempunyai projek yang sedang berjalan di Eropah dan AS.

Di dalam negara, kami bekerjasama dengan peguam Denmark dan pengawal selia Denmark untuk menentukan sama ada saham dapat diwakili sebagai token. Setakat ini, peguam kami telah membuktikan bahawa saham yang diberi token disokong oleh undang-undang Denmark tetapi beberapa butiran memerlukan pengesahan dari pengawal selia dan Kementerian Perindustrian, Perniagaan dan Kewangan. DigiShares telah melamar untuk berpartisipasi dalam kotak pasir pengawal selia Denmark untuk menganalisis lebih lanjut bagaimana sekuriti token dapat wujud bersama dengan undang-undang Denmark.

Beberapa negara tidak menyokong tokenisasi saham kerana mereka memerlukan sijil saham berasaskan kertas atau perdagangan notari. Nasib baik undang-undang sekuriti Denmark menyokong pendigitan saham dan tidak mempunyai syarat tersebut.

Keupayaan untuk menandakan saham (dan jenis sekuriti lain) tentu saja penting untuk DigiShares dan untuk syarikat Denmark, tetapi ia juga penting di luar Denmark, kerana sekuriti yang diterbitkan di Denmark dapat disalurkan ke mana-mana negara anggota EU. Kami yakin Denmark boleh menjadi destinasi STO yang baik untuk alasan di atas – tetapi juga kerana kami percaya kos STO biasa yang lain dapat dikurangkan dengan ketara di sini (penggabungan, kos undang-undang, dll.). Sebagai faedah tambahan, Denmark adalah bidang kuasa kewangan yang sangat dipercayai dengan salah satu tahap rasuah terendah di dunia.

Bagaimana ekosistem dan komuniti token keselamatan di Denmark?

Ini masih kecil tetapi kami berusaha sebaik mungkin untuk mengembangkannya dengan persidangan biasa di Copenhagen. Kami menganjurkan persidangan tahunan yang tertumpu pada sekuriti token (Fintech Disruption Summit – http://www.fintechdisrupt.dk/en/home/) dan acara biasa pada pelbagai jenis tokenisasi, lain kali pada 12 September dengan fokus pada tokenisasi harta tanah (http://www.digishares.io/events).

Kami kini adalah satu-satunya syarikat Nordik yang mempunyai platform penerbitan STO dan kami juga yang pertama menjalankan STO. Walau bagaimanapun, kami mengharapkan orang lain untuk bergabung dengan kami tidak lama lagi.

Anda kini sedang dalam proses mengumpulkan dana untuk STO anda sendiri. Berapa banyak yang anda hasilkan, dan faedah apa yang akan diterima oleh pelabur?

Kami menaikkan harga di bawah EUR 1 M. Had yang agak rendah ini ditetapkan untuk membolehkan kami mendekati pelabur runcit dan memasarkan STO secara terbuka di seluruh Eropah. Sebagai tambahan, kami telah mengajukan borang D di AS sehingga kami dapat mendekati para pelabur yang diiktiraf AS. Peraturan Eropah lebih fleksibel daripada AS dan membolehkan kita membuat STO yang lebih “demokratik” kerana kita dibenarkan untuk menyasarkan pelabur runcit di hampir semua negara Eropah.

Kami telah merancang STO kami supaya pelabur menerima saham biasa dalam syarikat dengan hak tadbir urus yang sama seperti pengasas, sama dengan IPO standard. Banyak STO merancang token “cacat” dengan hak tadbir urus yang cukup terhad untuk pelabur tetapi kami tidak mahu melakukannya. Secara umum, kami yakin akan menjadi masalah bagi industri STO jika penerbit terus membuat token dengan hak tadbir urus pelabur yang sangat terhad.

Apa rancangan untuk mengumpulkan dana?

Dana yang dikumpulkan akan digunakan untuk mempercepat pembangunan kita & usaha pemasaran. Selain itu, ada lesen tertentu yang ingin kami dapatkan untuk memperluas ruang lingkup perniagaan kami. Secara amnya, kami melihat lebih banyak petunjuk & peluang sekarang daripada kita mempunyai sumber untuk dieksploitasi.

Anda sedang mengatur acara mengenai harta tanah token di Copenhagen pada 12 September. Adakah anda melihat harta tanah sebagai kelas aset yang paling menjanjikan untuk dijadikan token?

Ya, jika anda melihat statistik dan bercakap dengan pakar industri, terdapat konsensus bahawa harta tanah adalah bahagian homogen terbesar dari pasaran STO sekarang. Jadi pada masa ini, kami mengarahkan usaha pemasaran dan pengembangan kami ke arah ini. Acara tokenisasi harta tanah kami akan dihadiri oleh kira-kira 100 profesional harta tanah dari Nordics. 90% daripadanya adalah orang bukan blockchain yang kami harap dapat memberi motivasi dan inspirasi untuk menerapkan blockchain. Secara umum, kami tidak pergi ke banyak acara industri blockchain melainkan menghabiskan usaha kami untuk kewangan tradisional & industri harta tanah.

Kami berharap dapat mengumumkan STO harta tanah tidak lama lagi, dan kami juga terlibat dalam projek yang sangat menarik tentang mewujudkan pertukaran token keselamatan Eurasia.

Kelas aset lain yang akan anda fokuskan?

Melalui rakan kongsi, kami juga melihat hutang dan bon, tetapi kami lebih mengutamakan ekuiti pada tahap ini. Platform ini dapat menangani sebarang jenis keselamatan.

Di manakah anda melihat industri ini berada dalam 5 tahun dan peranan DigiShares dalam industri ini?

Kami kini melihat dua trend utama; satu dengan pemula yang berusaha untuk mewujudkan infrastruktur kewangan selari baru dan yang lain dengan penyandangnya menggunakan blockchain dan mendekati peluang baru dengan cepat. Kedua-dua trend ini akhirnya akan bergabung dan infrastruktur kewangan baru akan muncul di mana beberapa institusi kewangan lama masih ada dan beberapa pemain baru akan ditubuhkan sebagai pemimpin. Kami akan melihat hanya satu atau dua standard protokol token keselamatan utama. Pengguna (pelabur) adalah pemenang sebenar dengan banyak penurunan yuran untuk perdagangan, penurunan kadar faedah untuk hutang, kenaikan kadar faedah untuk deposit, operasi kewangan yang lebih cepat dan cekap, dll., Dll..

Untuk mengetahui lebih lanjut, lawati halaman Penyenaraian Perniagaan Digishares kami atau Laman web Digishares.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me