Rangkuman Ceramah Akademi OKEx: Penurunan Bitcoin

Istilah roket volume carian Bitcoin Halving dan tarikhnya semakin hampir, apa sebenarnya yang akan berlaku sebelum, semasa dan selepas Bitcoin dibelah dua? OKEx Academy telah mengumpulkan Webinar dalam talian dengan tetamu yang sangat istimewa untuk berkongsi pandangan mereka mengenai topik ini di bawah sorotan, artikel ini akan membimbing anda melalui ringkasan perbincangan.

Penceramah Tetamu:

Avaneesh Acquilla – CIO di Arrano Capital

Jason Choi – Ketua Penyelidikan di Spartan

Willy Woo – Woobull

Moderator:

Lennix Lai – Pengarah Pasaran Kewangan di OKEx

Lennix: Sebelum kita mengakses peluang perdagangan sehubungan dengan peristiwa separuh ini, saya ingin bertanya kepada Jason, baru-baru ini kami menerbitkan artikel berdasarkan tarikh yang menunjukkan bahawa secara historis, bitcoin atau token PoW utama yang lain, mungkin mempunyai bull- yang bagus jalankan sebelum kejadian separuh sebenar dan susut nilai secara beransur-ansur selepas itu. Adakah anda fikir ada alasan atau alasan asas yang kukuh di belakang?

Jason: Saya mempunyai beberapa teori mengenai perkara itu tetapi saya rasa penting untuk memerhatikan terlebih dahulu, keberadaan itu adalah peristiwa penting dan yang menyoroti kekurangan program seperti Bitcoin yang memberikannya ciri-ciri yang berlaku dalam aset nilai simpanan dari segi sejarah, tetapi pada masa yang sama saya agak ragu-ragu untuk mengasingkannya sebagai pemboleh ubah. Rata-rata pengembalian Bitcoin sepanjang hayatnya tidak jauh berbeza jika anda menggunakan, anda tahu tepat selepas dua kejadian pada tiga bulan atau satu tahun. Ia juga penting untuk diingat bahawa pemisahan itu berlaku semasa pasaran lembu terpanjang dalam jenis aset risiko tradisional. Bagi kami, kami cenderung melihat kesan jangka panjang apa yang dimaksudkan untuk mengurangkan bekalan. Dan kerana jadual penawaran diketahui, kami cenderung lebih fokus pada permintaan.

Saya rasa satu kajian kes yang menarik adalah hakikat bahawa separuh boleh memberi kesan jangka pendek pada harga, mungkin kerana ia telah menjadi nilai perubatan jadi kami melihat ini pada tahun 2019 dengan sesuatu seperti Litecoin di mana saya rasa harga naik, sekitar 500% di 200 hari, dan kemudian melepaskan semua keuntungan, pada dasarnya menyerah 40% dalam 30 hingga 40 hari menjelang separuh sebelum menyerah lebih banyak.

Oleh itu, saya berpendapat bahawa bagi saya, ini menunjukkan bahawa orang-orang berusaha untuk memimpin acara separuh, dan itu menjadi ramalan yang memuaskan diri, ketika lebih banyak orang berspekulasi dan berusaha untuk saling fokus. Harga sebenarnya telah dikeluarkan sebelum perkara itu tidak pernah berlaku, jadi kes asasnya tidak berlaku di luar sana. Bagaimana ia akan berbeza untuk Bitcoin Saya fikir permintaan tidak akan menjadi sementara, saya rasa ini adalah persediaan yang lebih menarik untuk Bitcoin.

Saya melihat faktor-faktor sisi permintaan yang menyebabkan ini berlaku dan seterusnya, melihat bahagian hadapan runcit, saya rasa perkara seperti jumlah media sosial dan jumlah carian untuk separuh hampir pada tahap tertinggi sekarang, berbanding dengan puncak terakhir pada bulan Julai, Pada tahun 2016, kita hampir lima kali lebih ramai orang yang berminat dengan apa itu bahagian. Dari segi duit syiling yang stabil di bursa, kami mempunyai berbilion dolar di luar pasaran sekarang yang mungkin atau mungkin tidak digunakan, dan jika mereka tidak digunakan, saya fikir Bitcoin mungkin akan menjadi penerima utama sebagai pasangan paling cair, dan dari segi kesadaran berbanding dengan yang terakhir juga jauh lebih baik daripada pada separuh terakhir 2016. Bitcoin masih dikenali sebagai transaksi untuk aktiviti haram di internet, sedangkan kali ini, kita hampir berlumba senjata antara dua kuasa geopolitik. Kami mempunyai China yang hadir dengan DCEP, AS mempunyai Libra, jadi blockchain di mana FUD menjadi lebih disahkan dan kurang stigma untuk pelabur runcit.

Saya rasa baru-baru ini kita mencapai tahap tertinggi sepanjang masa, dan kita telah melihat bukti dalam enam bulan terakhir bahawa pelombong telah mengumpulkan sejumlah besar papan blok mereka juga. Oleh itu, kami menunjukkan bahawa terdapat tanda-tanda pengumpulan yang menyebabkan kejadian ini berlaku.

Ringkasnya, saya berpendapat bahawa perkara asas untuk pengurangan bekalan adalah bahawa ia adalah gambaran tentang apa yang menjadikan sesuatu seperti Bitcoin sebagai aset yang unik tetapi saya fikir asas-asas sisi permintaan mungkin lebih penting dalam kes ini, yang membawa kepada separuh dan seterusnya cukup positif. untuk Bitcoin.

Lennix: Pasar mempunyai dua sudut pandang yang bertentangan, majoriti dari dua kubu utama. Perkhemahan pertama berpendapat bahawa acara itu sudah berharga; yang kedua percaya bahawa Halving tidak berharga dan akan menyalakan kitaran pasaran lembu seterusnya. Penyokong yang pertama menyebut hipotesis pasaran yang cekap, sedangkan penyokong titik kedua untuk mekanik penawaran / permintaan serta kitaran pasaran Halving sebelumnya.

Adakah anda fikir pasaran bitcoin sekarang sama cekapnya seperti di pasaran saham untuk menggunakan hipotesis pasaran klasik? Atau adakah anda fikir perubahan permintaan-penawaran dalam Halving akan menguntungkan harga Bitcoin?

Avaneesh: Saya fikir ada beberapa faktor yang bermain di sini. Pasaran lebih cekap kerana maklumatnya lebih banyak tersedia. Sebenarnya terdapat pemahaman yang meluas mengenai Bitcoin dan mengenai acara itu, dan saya rasa akhirnya apabila anda mempunyai penyebaran maklumat, selalu ada sedikit pra-kedudukan. Dengan cara yang sama kita telah mendengar tentang pelombong kecil yang menjual ke acara ini sehingga dapat mengimbangi pasaran dari segi permintaan dan penawaran semasa. Satu perkara yang kita ketahui adalah bahawa persamaan permintaan dan penawaran menjadi lebih menarik setelah turun, jadi saya secara peribadi berpendapat bahawa menyediakan persekitaran kecairan global dengan baik, kita mempunyai peluang yang lebih baik untuk melihat kenaikan harga pada separuh kedua tahun ini.

Lennix: Bercakap mengenai permintaan-permintaan bitcoin, saya melihat nisbah Tenaga Penambang Bitcoin Willy – nisbah antara had pasaran bitcoin berbanding penggunaan tenaganya. Bolehkah anda menerangkan hubungan antara harga bitcoin dan penggunaan tenaga? Adakah anda fikir kos tenaga pelombong adalah faktor utama dalam menentukan harga bitcoin?

Willy: Perlombongan mempunyai pengaruh yang kuat pada dasar harga Bitcoin, apa yang dilambangkan oleh pelombong pada dasarnya adalah julat harga bawah. Ini ekonomi sisi penawaran. Apabila nisbah harga dan tenaga mula turun ke paras terendah, ini bermakna banyak pelombong akan keluar dari perniagaan, meninggalkan pelombong paling kuat dan cekap, pelombong ini tidak akan menjual dalam tempoh ini. Mengapa kamu sanggup? Pelombong yang lemah telah dilikuidasi, tekanan penjualan mereka hilang, sehingga harganya siap naik. Pelombong yang kuat akan menjual minimum pada tahap ini, dan akan HODL sebanyak mungkin, mengurangkan tekanan jual di pasaran.

Lennix: Memotong separuh oleh prinsipal adalah insentif ekonomi kepada pelombong dengan mengurangkan jangkaan penawaran secara teori dan secara teori, setelah 32 peristiwa tepat separuh, rangkaian bitcoin akan ditopang dengan cukup semata-mata oleh yuran transaksi – oleh itu tidak memerlukan ganjaran blok.

Adakah anda fikir model pembelahan dalam bitcoin – yang bertentangan sepenuhnya dengan mata wang fiat – lebih cenderung (MENGIKUT DESIGN) mendorong pelaburan dan bukannya perbelanjaan?

Sekiranya itu benar, bitcoin adalah bentuk koleksi digital atau emas digital, adakah anda fikir bitcoin SUDAH terbukti menjadi instrumen alternatif yang baik untuk melindungi peristiwa makro yang serupa dengan emas?

Willy: BTC meniru emas, kerana ia direka untuk menjadi langka, apa sahaja yang langka boleh menjadi simpanan nilai yang baik, reka bentuknya sesuai dengan simpanan nilai, oleh itu melabur. Ini jauh dari terbukti sebagai lindung nilai untuk makro, secara teorinya lindung nilai dalam reka bentuknya, ada metrik kuat di sekitarnya yang kurang berkorelasi dengan makro lain. Saya rasa perlu lebih banyak masa untuk dibuktikan, kita mesti benar-benar melihatnya berkelakuan sebelum lebih banyak orang mempercayai tingkah laku itu. Contohnya tempat selamat masa perang, atau pagar runtuh wang. Juga tidak boleh dilupakan adalah betapa kecilnya, ia sangat memerlukan cap pasaran $ 1T sebelum ia mula berguna untuk pasaran arus perdana. Sebaik-baiknya $ 10 T, saiz Emas yang kasar.

Avaneesh: Saya fikir Bitcoin dengan reka bentuknya lebih sesuai sebagai simpanan nilai daripada penyelesaian pembayaran. Argumen stok untuk mengalir menunjukkan bagaimana kelangkaan dapat dibandingkan dengan emas dan perak. Ia sudah mempunyai banyak sifat yang bermanfaat berbanding emas seperti mudah alih dan pembahagi tetapi emas sudah ada sejak ribuan tahun sehingga orang mempercayainya. Pada masa ini, orang hanya merasa selesa dengan bitcoin, jadi secara semula jadi akan memerlukan masa untuk membina kepercayaan itu – setelah ada, ia pasti boleh menjadi pelaburan alternatif untuk emas.

Lennix: Kami melangkah ke era di mana QE tidak terbatas, dan hutang awam dunia kaya mencapai 66trn, atau 122% daripada KDNK pada akhir tahun. Buku teks memberitahu kita bahawa percetakan wang yang tidak terkawal akan menyebabkan berlakunya hiperinflasi. Dan CB pada satu masa terpaksa melunaskan hutang mereka dengan secara drastik melepaskan dan menaikkan cukai mereka – tetapi akan ada kesulitan politik dalam melakukan esp di antara dunia kaya.

Adakah anda fikir QE yang tidak terkawal akhirnya akan membawa kita kepada hiperinflasi – yang memberi kita lebih banyak alasan untuk membeli bitcoin? Atau adakah anda fikir pemerintah dapat mengawal inflasi dan pada masa yang sama mengekalkan defisit belanjawan yang begitu besar?

Willy: Sangat mudah untuk mengatakan jika kita mencetak wang hingga tak terhingga kita akan pergi ke hiperinflasi. Pengalaman saya dalam pasaran adalah bahawa kesan pesanan kedua tidak boleh dikecualikan. Situasi yang kita hadapi adalah unik kerana seluruh dunia mencetak wang pada masa yang sama ketika ekonomi global berada di puncak saling berkaitan, di mana kajian sebelumnya sangat terpencil kepada satu negara. Kami juga tidak pernah melihat mata wang rizab global sebagai fiat murni, kami berada di wilayah yang belum dipetakan dan pandangan peribadi saya adalah berbahaya untuk membuat kesimpulan segera dan sederhana: mencetak wang kemudian kami mendapat hiperinflasi. Pasti itu akan berlaku, tetapi akan memakan masa bertahun-tahun, mungkin satu dekad atau lebih untuk bermain, menavigasi yang ada dalam nuansa dan nuansa itu akan menjadi penting.

Sekiranya saya mengezum keluar, ini adalah tetapan semula kitaran hutang jangka panjang. Berlaku setiap 70-100 tahun, tetapan semula itu biasanya disertakan dengan mata wang global yang baru, pada dasarnya perjanjian baru mengenai wang itu. Tetapan semula terakhir adalah USD mengambil alih GBP selepas Perang Dunia II, sejarah menunjukkan peralihan ini akan memakan masa beberapa dekad.

Adakah saya fikir membeli Bitcoin adalah idea yang baik pada masa ini, ya ya. Ini adalah lindung nilai, tidak terdesentralisasi, tidak boleh dirampas, digital dan kita berada di era digital, dan generasi boomer yang menyukai emas kerana lindung nilai dalam keadaan ekonomi yang serupa akan berlalu sebelum peralihan ini dilakukan, meninggalkan generasi yang selesa dengan zaman digital dan oleh itu Bitcoin.

Jason: Saya rasa sebilangan orang dalam crypto cenderung mempunyai pandangan yang cukup sederhana mengenai percetakan wang dan hiperinflasi bahawa apabila QE berlaku, kita akan melihat ledakan dolar secara tiba-tiba, wang tidak akan bermakna apa-apa. Tetapi seperti yang ditunjukkan Willy tepat pada tahun 2008, dan banyak orang menjiwai naratif yang sama ketika itu, mereka mengatakan bahawa kita akan melihat hiperinflasi di AS selepas QE tetapi inflasi secara konsisten menunjukkan harapan dan CPI tetap rendah.

Dan saya rasa itu kerana orang mempunyai pandangan reduktif seperti apa sebenarnya percetakan wang. Dan kita semua mempelajari ekonomi pengganda wang jadi satu-satunya cara untuk asas monetari mengalir dalam ekonomi adalah jika ia diterjemahkan menjadi wang sebenar untuk bank meningkatkan pinjaman secara sepadan, saya tidak pasti perkara itu berlaku dengan segera. Saya rasa saya tidak dapat meramalkan kapan hiperinflasi mungkin berlaku atau tidak. Saya rasa saya selalu ingkar kembali ke sisi permintaan. Apa bukti yang diberitahu kepada kami? Bukti mengatakan bahawa terdapat banyak permintaan untuk syiling stabil baru-baru ini, terutama di meja OTC Asia, had pasaran agregat semua koin stabil Koin stabil dalam denominasi USD telah mencapai $ 9 bilion, sehingga menunjukkan tahap tertentu, permintaan yang lebih luas untuk dolar yang kita lihat sekarang sama ada itu akan disebarkan ke Bitcoin, ke dalam kripto Saya rasa itu satu lagi soalan, tetapi ia menyajikan persediaan yang cukup baik kerana anda mempunyai 9 bilion, anda mempunyai duit syiling stabil bernilai berbilion dolar di bursa , anda mempunyai semua faktor sisi permintaan ini yang saya nyatakan pada awal panel ini.

Kami mempunyai narasi semacam ini mengenai pemisahan yang berlaku pada masa yang sama, jadi saya fikir ia memberikan titik masuk yang cukup baik untuk crypto, tetapi sama ada hiperinflasi akan menjadi pemangkin segera untuk penggunaan Bitcoin. Saya secara peribadi tidak begitu. Saya rasa ia tidak akan berlaku, walaupun ia berlaku ia tidak akan berlaku yang anda tahu minggu depan atau bulan depan.

Avaneesh: Terdapat hujah yang kuat bahawa dasar rangsangan fiskal dan fiskal mempunyai kesan yang sedikit demi sedikit terhadap ekonomi sebenar. Kami telah melihat dasar seperti ini di AS dan keuntungan terhadap produktiviti dan pertumbuhan KDNK menjadi semakin terhad. Salah satu konsekuensi yang dapat dilihat adalah pengaruh terhadap harga aset, jadi kita memiliki ekonomi yang sedang berjuang dan mengetuai kadar inflasi yang rendah pada waktu yang sama dengan harga aset yang naik. Dalam jangka masa terdekat saya fikir kita akan berjuang dengan deflasi untuk beberapa waktu tetapi risiko selepas ini mungkin stagflasi dan bukannya hiperinflasi pada pendapat saya.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me