Tether Blacklists, Dogecoin Goes Viral dan Coinbase Boleh Dilihat ke Umum – Crypto News of the Week

Sudah seminggu yang sibuk di dunia blockchain dan cryptocurrency. OKEx Insights melihat lima berita kripto teratas minggu ini yang perlu anda ketahui.

Berita gambar Minggu

Tether kehilangan rayuan NY dan telah menyenaraikan alamat

Kisah perundangan yang berterusan antara Bitfinex dan Pejabat Peguam Negara New York telah memulakan babak lain minggu ini. Mahkamah rayuan negeri memerintah NYOAG mencari dokumen di tengah-tengah penyiasatan yang sedang dilakukan, walaupun Bitfinex menyatakan bahawa pengawal selia tidak mempunyai bidang kuasa.

NYOAG telah mendakwa bahawa iFinex, syarikat induk Tether, mencampuradukkan dana pengguna sambil menutup kerugian $ 850 juta Bitfinex.

Keputusan penting mendahului laporan bahawa Tether menyenarai hitam 39 alamat – 24 daripadanya ditandakan pada tahun 2020 – di blockchain Ethereum yang memegang stablecoin syarikat, USDT. Menurut analisis dari Blok itu, alamat yang disenarai hitam tahun ini berjumlah $ 5.51 juta.

Pengambilan utama:

 • Keputusan yang baik untuk NYOAG menguatkan kewibawaannya untuk menyiasat penipuan di bawah Martin Act, undang-undang anti-penipuan New York yang ketat.
 • Bitfinex, Tether dan iFinex kini akan menjadi tumpuan lebih kuat ketika pertempuran undang-undang berlanjutan.
 • USDT sejauh ini adalah stablecoin yang paling popular di dunia, tetapi permintaan untuk token yang disatukan USD sekarang dapat melihat penurunan yang tajam.
 • Senarai hitam alamat Ethereum yang memegang USDT menggambarkan fakta bahawa Tether, walaupun bertarung dengan undang-undang, bersedia bekerja dengan penguatkuasaan undang-undang dan mematuhi peraturan kewangan.

Penguasaan kapitalisasi pasaran USDT berbanding kestabilan lain. Sumber: Messari

Coinbase dilaporkan ingin disiarkan di khalayak ramai

Coinbase Inc. dilaporkan ingin disiarkan secara terbuka, sekiranya penyenaraian yang berpotensi disetujui oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa A.S..

Menurut sumber yang bercakap dengan Reuters, pertukaran aset digital yang berpusat di San Francisco sedang dalam proses merekrut bank pelaburan dan firma undang-undang untuk meningkatkan aplikasi yang berpotensi ke SEC – yang dapat diajukan seawal tahun ini.  

Niat Coinbase untuk mencari penyenaraian langsung masih belum dapat disahkan, pada waktu akhbar.

Pengambilan utama:

 • Sekiranya Coinbase berjaya disiarkan di pasaran, ini akan menjadi tonggak penting dalam penerimaan arus perdana cryptocurrency dan aset digital.
 • Terutama, pertukaran itu tidak akan mengejar penawaran awam awal tradisional, yang biasanya dikenali sebagai IPO. Ini bermaksud bahawa ia tidak akan menjual saham baru.

Jumlah dagangan Bitcoin di Coinbase. Sumber: data.bitcoinity.org

CFTC mengembangkan sekumpulan peraturan crypto yang komprehensif

Dalam usaha untuk “mengembangkan kerangka kerja holistik untuk mempromosikan inovasi yang bertanggungjawab dalam aset digital,” Suruhanjaya Perdagangan Berjangka Komoditi A.S. sedang mengembangkan satu set peraturan cryptocurrency yang komprehensif.

Kerangka kerja adalah sebahagian daripada peraturan pengawal selia derivatif rancangan strategik yang dimuktamadkan untuk 20202024.

Pengambilan utama:

 • BTC dan ETH kedua-duanya diklasifikasikan sebagai komoditi dan, dengan itu, berada di bawah bidang kuasa CFTC – oleh itu mengapa kontrak niaga hadapan undang-undang pada masa ini tersedia untuk kedua-duanya.
 • Dengan peningkatan kejelasan mengenai mata wang kripto yang merupakan komoditi atau sekuriti, kita dapat melihat peningkatan dalam niaga hadapan aset digital.
 • CFTC menunjukkan keinginan untuk mendorong inovasi dengan “menghindari peraturan dan pendekatan yang mencerminkan amalan perniagaan yang sudah lama berlalu.”

Dogecoin melonjak setelah video TikTok menjadi viral

Dogecoin menjadi liar minggu ini setelah video TikTok mengenai koin meme terkenal menjadi viral, mencetuskan peningkatan besar dalam jumlah dan harganya.

Data Google Trends untuk istilah carian “Dogecoin.” Sumber: Google Trends

Seperti yang dinyatakan oleh Blok itu, jumlah dagangan di seluruh bursa yang menyenaraikan DOGE melambung 600% dari 6 Julai hingga 7 Julai. 

Pada masa yang sama, harga altcoin melambung tinggi dari $ 0.0023 ke paras tertinggi $ 0.0029 sebelum naik pada $ 0.0056 pada 8 Julai – kenaikan bawah-ke-atas sekitar 141%.

Carta harga Dogecoin selama 7 hari terakhir. Sumber: CoinGecko

WikiLeaks menerima pembayaran Bitcoin Lightning Network

Kedai WikiLeaks rasmi kini menerima pembayaran BTC melalui Lightning Network, protokol pembayaran Bitcoin lapisan kedua.

Kedai barang niaga, seperti namanya, dikaitkan dengan WikiLeaks – dan semua hasilnya digunakan untuk pembiayaan operasi organisasi bukan untung antarabangsa.

Pengambilan utama

 • WikiLeaks adalah salah satu pengguna pembayaran Bitcoin yang paling awal, menerima BTC seawal tahun 2011. Setelah benar, kini merupakan salah satu vendor terawal yang menerima pembayaran melalui Rangkaian Kilat yang masih banyak eksperimen.
 • Peningkatan penggunaan vendor dapat membantu meningkatkan kekuatan Lightning, yang tidak menghabiskan banyak waktu dalam sorotan dalam beberapa bulan terakhir.

Kapasiti Bitcoin Lightning Network dalam BTC (oren) dan USD (biru). Sumber: Visual Visual Bitcoin

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me