Apa Arti Kadar Faedah Sifar bagi Stablecoins dan Mengapa Ini Tidak Menghambat Pertumbuhannya

Gambaran keseluruhan

Langkah-langkah luar biasa untuk masa-masa luar biasa, dan ini juga boleh membawa kepada akibat yang luar biasa. Walaupun kita telah melihat pasaran aset awalnya pulih dari penjualan koronavirus, namun, pandemi masih belum selesai, dan ketakutan akan kemelesetan global semakin meningkat.

Air yang menampung perahu sama dengan yang menelannya. Langkah-langkah pelonggaran ultra yang diambil oleh bank pusat global dan pembuat dasar entah bagaimana dapat membendung kerosakan ekonomi, tetapi juga dapat menimbulkan cabaran lain.

Kedua-dua pasaran tradisional dan crypto nampaknya semakin meningkat kebimbangan mengenai kadar negatif di AS, dan baru-baru ini, terdapat lebih banyak perbualan mengenai topik ini di kalangan pembuat dasar. Sekiranya kita melihat kadar faedah negatif di AS, bagaimana langkah ekstrem ini akan mempengaruhi pasaran stablecoin dan model perniagaannya dan pasaran cryptocurrency secara umum?

Pandemik menghantar kadar ke hampir sifar

Rizab Persekutuan AS dan bank pusat lain telah mengambil langkah berani untuk mengurangkan kesan coronavirus pada ekonomi global dan pasaran kewangan. Selepas kedua-dua kadar kejutan berkurang 3 Mac dan 15 Mac, kadar dana makan kini dikurangkan menjadi 0-0.25%, tahap yang belum pernah dilihat oleh pasaran sejak krisis kewangan global. Lebih-lebih lagi, pada 23 Mac, The Fed mengumumkan pelonggaran pelonggaran kuantitatif tanpa had, membuka pintu untuk membeli aset yang “diperlukan untuk menyokong kelancaran fungsi pasar."

Gambar 1: Dana Persekutuan AS Menyasarkan Julat Atas dan Bawah (Sumber: Luas Gabenor Sistem Rizab Persekutuan; St Louis Fed.)

Reaksi dari pasaran perbendaharaan telah menarik perhatian penganalisis. Hasil AS 1 bulan dan 3 bulan merosot di kawasan negatif. Penurunan itu berlaku tidak lama setelah Fed berjaya "Infiniti QE" pengumuman. Walaupun kedua-duanya sedikit pulih dari posisi terendah, namun pasar tidak sepenuhnya menolak hasil boleh kembali menjadi negatif.

Gambar 2: Hasil US 1M dan 3M menjadi negatif (Sumber: Tradingview)

Kadar faedah negatif di AS, sebenarnya?

Berikutan itu, perbincangan mengenai kadar kenaikan dana dana menjadi negatif, pasaran dan pembuat dasar berpendapat bahawa pandangan berbeza.

Dalam sidang media pada 15 Mac, Ketua Fed Jerome Powell diberi amaran bahawa pertumbuhan ekonomi AS mungkin "lemah" dalam 2Q. Namun, bank pusat “tidak akan menggunakan suku bunga negatif untuk memerangi wabak coronavirus.” Powell menambah bahawa “Kami tidak melihat kadar dasar negatif mungkin merupakan tindak balas dasar yang sesuai di sini di Amerika Syarikat,”

Beberapa pegawai Fed yang lain nampaknya menunjukkan sikap yang lebih lembut dalam isu ini. Neel Kashkari, Presiden Rizab Persekutuan Minneapolis, kata kadar faedah negatif tidak mungkin walaupun tidak mustahil.

Sementara itu, Presiden Donald Trump kelihatan seperti penyokong dasar kadar negatif. Kembali ke Forum Ekonomi Dunia, Trump kata, “Kami terpaksa bersaing dengan negara-negara yang mendapat tarif negatif, sesuatu yang sangat baru, yang bermaksud mereka dibayar untuk meminjam wang, sesuatu yang dapat saya gunakan dengan cepat. Sukakannya."

Sebentar tadi, Federal Reserve Bank of St. Louis Economic Research mengeluarkan sebuah belajar mengenai bank pusat yang mempunyai kadar negatif, dan kemungkinan Fed AS menjadi negatif.

Oleh itu, adakah AS akan menjadi negatif? Nampaknya tidak ada jawapan pendek untuk itu, sekurang-kurangnya untuk jangka pendek, tetapi tidak ada yang benar-benar tidak sesuai dengan keadaan semasa. Namun, bagaimana pasaran stablecoin yang berpusat pada USD akan bertindak balas apabila persekitaran kadar negatif di AS terwujud?

Kadar faedah, dolar, dan stablecoin

Dolar telah lama dianggap sebagai mata wang tempat perlindungan yang selamat pada masa-masa tertekan, dan pergolakan pasaran yang dipimpin oleh COVID baru-baru ini adalah contoh klasik. Di sebalik kebimbangan virus, Indeks Dolar melonjak dari 94 pegangan atas ke kawasan 102 semasa puncak penjualan.

Stablecoin membawa konsep yang serupa, koin stabil USD-USD seperti USDT dan USDC dianggap sebagai aset kripto yang lebih selamat berbanding dengan cryptocurrency lain ketika pasaran jatuh.

Permodalan pasaran stablecoin utama telah meningkat dengan ketara pada bulan Mac. Peningkatan ini menunjukkan sentimen risiko pada saat harga BTC turun dari USD9200 ke serendah USD3850 dalam masa seminggu. Petunjuk lain, seperti jumlah dan jumlah transaksi di rantai, juga melukis gambaran permintaan-permintaan.

Gambar 3: Cap pasaran koin stabil utama sehingga 31 Mac (Sumber: DeFiPrime; Messari)

Koin stabil yang disusun USD sensitif terhadap permintaan dolar kerana sifatnya, dan mustahil untuk mengabaikan pandangan pasaran umum mengenai dolar AS, pendirian kadar faedah Fed, dan faktor-faktor lain yang berkaitan ketika membincangkan stablecoin yang dipautkan USD.

Oleh kerana nilai USD dan dolar stablecoin bernilai 1: 1, penerbit stablecoin deposit wang pelanggan mereka ke dalam akaun bank tradisional semasa mengeluarkan sejumlah USD stablecoin yang setara. Penerbit mendapat keuntungan daripada mengumpulkan faedah yang dihasilkan oleh wang ini, dan ini telah menjadi sumber pendapatan utama bagi penerbit stablecoin.

Kini, Fed menurunkan kadar penanda arasnya menjadi hampir sifar, yang bermaksud bank juga akan menurunkan hasil peratusan tahunan pada akaun simpanan yang sepadan dengan langkah Fed. Penerbit Stablecoin kini mungkin mendapat lebih sedikit pendapatan daripada pembayaran faedah. Bayangkan jika kadar dana yang diberi menjadi negatif, penabung mungkin perlu membayar bank untuk menyimpan wang mereka, seperti Eropah dan Jepun, dan penerbit stablecoin tidak akan kebal dari itu.

Stablecoins ada di sini untuk kekal, dan semakin besar

Persekitaran kadar faedah rendah semasa boleh mendorong penerbit stablecoin untuk mencari sumber pendapatan lain, seperti memasukkan wang pelanggan ke dalam kenderaan pelaburan risiko bukan sifar, sementara beberapa penerbit lain mungkin mulai mengumpulkan biaya dari pengguna, tetapi itu tidak bermaksud penerbit stablecoin akan keluar dari perniagaan dalam masa terdekat. Ia mungkin sebaliknya.

Kepentingan institusi di stablecoin telah berkembang pesat, terutamanya dalam pergerakan wang, pembayaran di kawasan transaksi sekuriti. JPM Coin JP Morgan adalah contoh terbaik bank pelaburan utama yang ingin memanfaatkan teknologi blockchain untuk membolehkan pemindahan pembayaran seketika. Namun, itu hanya antara pelanggan institusi mereka.

Fakta bahawa bukan hanya syarikat gergasi perbankan ingin memanfaatkan teknologi blockchain, bank pusat juga menunjukkan minat yang semakin meningkat. PBOC telah menggunakan bentuk digital yuan, dan dilaporkan semakin hampir pelancaran. Laporan juga menunjukkan bahawa bank pusat melihat mata wang digital sebagai “alat yang mudah untuk kadar faedah sifar dan negatifnya.” Sementara itu, Fed, ECB, BOE, dan BOJ juga telah meningkatkan usaha mereka di bidang ini.

Walaupun CBDC dan stablecoin mungkin tidak berfungsi dengan cara yang sama, kesedaran bank pusat mengenai blockchain menandakan bagaimana teknologi yang mengganggu ini dapat mengubah cara untuk melakukan penyelesaian dengan pendekatan yang lebih praktikal, dan di situlah stablecoin masuk.

DeFi boleh menjadi titik terang lain untuk stablecoin. Mengingat hutang USD4 juta baru-baru ini gelembung kerana penurunan harga pada ETH, yang hampir menjadikan MakerDAO sebagai penutupan darurat, suara untuk mendapatkan jaminan berpusat USD dalam sistem DeFi telah berkembang.

Paolo Ardoino, CTO di Tether, diberitahu Coindesk itu, "Anda tidak boleh mempunyai koin stabil algoritma yang hanya bergantung pada aset kripto itu sendiri," Ardoino menambah bahawa cagaran berpusat USD dapat memberikan "set bahu yang selamat" ke ekosistem DeFi.

Oleh kerana DeFi diharapkan dapat meneruskan pertumbuhannya, kami yakin akan ada perbualan yang semakin meningkat dalam masa terdekat ini, dan itu adalah sesuatu yang tidak ingin dilupakan oleh penonton stablecoin.

Kesimpulannya

Persekitaran kadar faedah hampir sifar semasa mungkin meletakkan penerbit stablecoin dalam kedudukan yang sedikit proaktif dalam hal menguruskan rizab mereka. Walau bagaimanapun, ini tidak semestinya perkara yang buruk. Dalam gambaran yang lebih besar, stablecoin telah menjadi bahagian penting dari ruang crypto yang lebih luas; kepentingannya telah berkembang dan akan berterusan seperti itu. Sebagai pelabur individu, stablecoin dapat memberi perlindungan dalam keadaan pasaran yang kasar. Pada masa pasaran stablecoin semakin kompetitif, peniaga dan pelabur dapat meneroka pilihan yang mereka ada di ruang stablecoin. OKEx baru-baru ini 10 pasangan mata wang kripto teratas untuk USDC, termasuk BTC, LTC, ETH dan XRP, pelancaran itu berlaku setelah cap pasaran USDC melepasi USD680 juta pada akhir bulan Mac, berbanding hanya USD439 juta pada bulan Februari.

Ikuti OKEx pada:

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me