OKEx Unified Account: Pengenalan, faedah dan tutorial

Panduan untuk menggunakan ciri Unified Account baru untuk perdagangan lancar di OKEx

Di OKEx, kami terus berusaha untuk mencapai kecemerlangan dan menghargai maklum balas pengguna kami semasa kami meningkatkan perkhidmatan yang ada dan memperkenalkan penawaran dan ciri baru. Beberapa bidang yang kami kenal pasti untuk penambahbaikan melibatkan perkara berikut:

  • Dana diasingkan ke dalam akaun yang berbeza dan menguruskannya menjadi rumit.
  • Pengguna tidak dapat berkongsi dana margin mereka di pelbagai akaun derivatif, yang menyebabkan kesulitan dan penggunaan modal yang rendah.
  • Penyelesaian derivatif yang perlahan bermaksud pengguna tidak dapat merealisasikan keuntungan mereka dengan serta-merta.

Dalam usaha untuk membawa semua pengguna pengalaman perdagangan yang lebih lancar dan cekap di OKEx, kami telah mengumumkan ciri Akaun Bersatu untuk platform kami. Kami sedang melancarkan ciri baru ini dengan tiga mod berikut untuk memudahkan peniaga:

  • Mod akaun mudah
  • Mod margin mata wang tunggal
  • Mod margin berbilang mata wang

Pengguna dapat memilih pelbagai mod yang tersedia di bawah fitur Unified Account, dan mereka perlu lulus kuiz pendek untuk mengaktifkan mod margin berbilang mata wang.

Dengan akaun sederhana, pengguna hanya boleh berdagang di pasaran spot dan membeli kontrak opsyen. Pengguna yang ingin melakukan perdagangan spot leverage, swap dan futures kekal, atau menjual kontrak opsyen, perlu mempertimbangkan dua mod akaun yang lain.

Di bawah akaun margin mata wang tunggal, pengguna dapat memperdagangkan semua produk termasuk spot, leveraged spot, swap abadi, niaga hadapan dan opsyen, dan mereka dapat memilih untuk menggunakan margin silang atau margin terpencil dengan posisi terbuka. Dalam mod rentas margin, semua instrumen yang menggunakan mata wang yang sama untuk penyelesaian dapat berkongsi margin. Ini bermaksud keuntungan dan kerugian dapat diimbangi antara satu sama lain semasa pengiraan risiko.

Semasa membuka posisi dalam akaun margin mata wang tunggal, pengguna perlu memastikan bahawa mereka mempunyai baki mata wang yang sesuai. Setelah membuka posisi, pengguna dapat memindahkan masuk dan keluar dari margin secara manual, tetapi hanya jumlah di atas Keperluan Margin Permulaan (atau IMR) yang dapat dipindahkan. Sekiranya cagaran tidak mencukupi dalam mata wang yang bersangkutan, ia boleh menyebabkan penurunan kedudukan, pembubaran atau kemungkinan kehilangan semua aset dalam mata wang tersebut. Dengan menggunakan mod terpencil-margin, pengguna dapat memisahkan risiko kedudukan yang berbeza.

Di bawah akaun margin berbilang mata wang, pengguna mempunyai akses untuk memperdagangkan semua produk, dan aset mereka dalam mata wang yang berlainan akan digunakan sebagai jaminan setelah penukaran menjadi nilai USD mereka. Ini bererti bahawa, walaupun pengguna mempunyai baki atau ekuiti yang tidak mencukupi dalam satu mata wang, mereka boleh berdagang jika mereka mempunyai cagaran total dalam USD. Jenis akaun ini juga menyokong kedudukan rentas margin dan margin terpencil, dan ketika menggunakan margin berbilang mata wang, baik untung rugi dan offset risiko disokong.

Oleh kerana perbezaan besar dalam kecairan pasaran setiap mata wang, platform mengira nilai USD sebenar setiap mata wang dengan potongan harga berdasarkan tahap kecairan. Dalam jenis akaun ini, apabila jumlah aset dalam USD tidak mencukupi berbanding dengan keperluan margin pemeliharaan untuk semua posisi, pengurangan posisi atau pembubaran akan dicetuskan.

Cara berdagang di OKEx menggunakan mod akaun bersatu

Pengguna OKEx boleh memilih antara tiga mod akaun bersatu – sederhana, margin mata wang tunggal atau margin berbilang mata wang – dan ikuti langkah di bawah untuk memulakan perdagangan dengan masing-masing.

Mod sederhana

Dalam mod perdagangan sederhana, pengguna dapat melakukan kontrak perdagangan pilihan dan pembelian spot.

Langkah 1: Pilih mod Mudah untuk perdagangan

Log masuk ke akaun anda melalui laman utama OKEx dan kemudian pergi ke "Aset" di bahagian kanan atas dan klik Mulakan perdagangan demo.

Pada layar berikut, klik pada ikon kotak alat di sebelahnya "Maklumat" untuk memilih mod perdagangan. Pilihan lalai adalah "Ringkas."

Langkah 2: Pilih pasangan perdagangan

Anda boleh memilih pasangan perdagangan dengan mengklik BTC / USDT (pilihan lalai) di sudut kiri atas halaman perdagangan untuk membuka menu lungsur.

Langkah 3: Masukkan butiran transaksi

Setelah anda memilih pasangan perdagangan, masukkan butiran transaksi. Dalam contoh ini, kami akan menggunakan pesanan had untuk membeli 20 BTC. Setelah siap, klik pada Beli BTC untuk meneruskan.

Langkah 4: Semak pesanan anda

Setelah menghantar pesanan, anda boleh menyemaknya di bawah "Buka pesanan" tab.

Mod margin mata wang tunggal

Margin mata wang tunggal adalah mod perdagangan yang menyasarkan peniaga bukan profesional. Pengguna ini dapat melakukan perdagangan spot, niaga hadapan, pilihan, kontrak dan leverage yang berterusan, dan mereka dapat memilih antara silang terpencil atau mata wang tunggal sebagai mod margin.

Langkah 1: Aktifkan mod margin mata wang tunggal

Untuk memilih mod yang lain, sekali lagi klik ikon kotak alat di sebelahnya "Maklumat" di skrin perdagangan. Apabila anda memilih mod akaun, anda akan melihat kotak dengan tiga mod serta pilihan untuk "Aktifkan" dua yang lain.

Langkah 2: Baca penafian untuk mengaktifkan mod margin mata wang tunggal

Setelah anda mengklik Aktifkan, baca pendedahan serta perjanjian pengguna perdagangan untuk niaga hadapan, pertukaran berterusan dan opsyen untuk mengaktifkan perdagangan derivatif. Sebaik sahaja anda membaca perjanjian, alihkan kotak pilihan pengesahan dan klik Aktifkan Perdagangan untuk meneruskan.

Selepas itu, anda akan melihat "Margin mata wang tunggal" sebagai mod akaun aktif.

Langkah 3: Pilih mod pasangan dan margin perdagangan

Dalam contoh ini, kami akan memperdagangkan niaga hadapan BTC sementara Demo Trading aktif. Arahkan ke atas "Perdagangan" dari bar menu atas dan klik Niaga hadapan bawah "Derivatif."

Sekarang, pilih pasangan perdagangan dengan mengklik menu lungsur di sebelah mata wang di sudut kiri atas halaman perdagangan. Dalam contoh ini, kita akan panjang kontrak berjangka berjudul "BTCUSD1218," yang bermaksud bahawa kontrak niaga hadapan akan diselesaikan pada 18 Disember. Setelah memilih pasangan perdagangan, anda kini boleh memilih antara Menyeberang atau Terpencil sebagai mod margin. Kami akan memilih Terpencil dalam contoh ini.

Langkah 4: Masukkan butiran transaksi

Pilih jenis pesanan untuk transaksi anda: Had, Pasar atau Berhenti. Kami akan memilih pesanan had dalam contoh ini dan memasukkan butiran transaksi yang kami mahukan.

Apabila memasuki kedudukan panjang di pasaran niaga hadapan, kita dapat menyesuaikan jumlah leverage dengan mengklik Lama bawah "Kuantiti."

Masukkan jumlah leverage dan klik Sahkan. Kemudian, klik Lama dibuka (Perdagangan Demo) untuk meneruskan.

Langkah 5: Semak transaksi anda

Setelah perdagangan anda dilaksanakan, anda dapat menyemak status kedudukan anda dengan mengklik pada Sejarah Pesanan tab di bahagian bawah laman utama perdagangan.

Bahagian ini menunjukkan kepada anda maklumat berguna seperti "Purata Harga," "Bayaran," "Status" dan sebagainya.

Mod margin berbilang mata wang

Mod margin berbilang mata wang memenuhi keperluan peniaga profesional dan pengguna API. Mod dagangan ini memungkinkan pengguna untuk berdagang, pilihan, niaga hadapan, kontrak dan leverage yang berterusan, dan memilih antara mod margin terpencil dan mod silang yang membolehkan semua mata wang digunakan sebagai margin.

Langkah 1: Aktifkan mod margin berbilang mata wang

Sekali lagi, klik ikon kotak alat di sebelahnya "Maklumat," ubah jenis mod dan Aktifkan mod margin berbilang mata wang.

Langkah 2: Jawab kuiz dan baca penafian

Untuk memulakan perdagangan dalam mod margin berbilang mata wang, pengguna perlu lulus kuiz ringkas dan membaca perjanjian pengguna perdagangan untuk niaga hadapan, pertukaran berterusan dan perdagangan opsyen.

Setelah menyelesaikan kuiz dan membaca perjanjian pengguna perdagangan, klik Aktifkan Perdagangan untuk meneruskan.

Langkah 3: Pilih mod pasangan dan margin perdagangan

Dalam contoh ini, kami akan memulakan kedudukan panjang dengan kontrak pertukaran kekal BTCUSD. Sekali lagi, arahkan ke "Perdagangan" dari menu atas dan klik Kekal bawah "Derivatif."

Di bawah menu pasangan perdagangan, anda boleh memilih antara Menyeberang atau Terpencil sebagai mod margin. Kami akan memilih Menyeberang dalam contoh ini.

Langkah 4: Masukkan butiran transaksi

Pilih jenis pesanan untuk transaksi anda: Had, Pasar atau Berhenti. Kemudian, masukkan butiran transaksi.

Apabila memasuki kedudukan panjang di pasaran niaga hadapan, kita dapat menyesuaikan jumlah leverage dengan mengklik Memanfaatkan bawah "Kuantiti."

Masukkan jumlah leverage dan klik Sahkan. Dalam contoh ini, kami telah menetapkan leverage sebagai 15x. Setelah siap, klik pada Lama dibuka (Perdagangan Demo) untuk meneruskan.

Langkah 5: Semak transaksi anda

Pedagang dapat memantau kedudukan margin mereka di tab "Maklumat Risiko Silang." Tab ini menunjukkan keseimbangan margin yang tersedia, margin awal, margin penyelenggaraan dan nisbah margin silang.

Setelah perdagangan anda dilaksanakan, anda dapat menyemak status kedudukan anda dengan mengklik pada Sejarah Pesanan tab di bahagian bawah laman utama perdagangan.

Bahagian ini menunjukkan kepada anda maklumat berguna seperti "Purata isi Harga," "Bayaran," "Status" dan sebagainya.

Cuba Akaun Bersatu dan dapatkan ganjaran

Kami meminta semua peniaga untuk mencuba sistem Akaun Bersatu yang baru untuk berpeluang memenangi ganjaran USDT.

Kuasai kemahiran perdagangan anda dalam Pertandingan Elite Akaun Bersatu OKEx dan bagikan jumlah hadiah sebanyak 260,000 USDT! Pertandingan OKEx Unified Account Elite akan dimulakan dengan Pertandingan Perdagangan dan Pertandingan Maklum Balas, yang masing-masing mempunyai kumpulan hadiah 150,000 USDT dan 110,000 USDT.

Untuk maklumat mengenai kelayakan dan ganjaran, sila rujuk pengumuman rasmi.

Ikuti OKEx

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me