Cara perdagangan niaga hadapan cryptocurrency di OKEx

Niaga hadapan adalah derivatif yang membolehkan dua pihak mengadakan kontrak penjualan dan pembelian aset pendasar pada masa akan datang pada tarikh dan harga yang telah ditentukan. Kedua-dua pembeli dan penjual dapat mengunci harga yang mendasari untuk melindungi diri daripada perubahan harga yang tidak menguntungkan. Dalam kes niaga hadapan cryptocurrency, aset asasnya, dalam kebanyakan kes, Bitcoin (BTC) atau cryptocurrency teratas yang lain.

OKEx menyokong perdagangan kontrak niaga hadapan untuk sembilan aset digital teratas, seperti Bitcoin dan Ether (ETH). Setiap kontrak di OKEx mewakili BTC bernilai $ 100 atau aset digital lain bernilai $ 10 (iaitu, ETH, LTC, dll.).

Walaupun niaga hadapan adalah produk yang agak maju berbanding perdagangan spot dan merangkumi pelbagai risiko, pengguna berpengalaman dapat mengikuti panduan langkah demi langkah ini untuk memulakan perdagangan niaga hadapan di OKEx.

Langkah 1: Pergi ke bahagian niaga hadapan

Pergi ke laman utama OKEx dan arahkan ke Perdagangan di menu atas untuk melihat pasaran yang ada. Kemudian, klik pada Asas di bawah "Niaga hadapan" label untuk membuka bahagian niaga hadapan. Versi asas menawarkan titik permulaan yang baik untuk pemula. Sekiranya anda seorang peniaga yang berpengalaman, anda boleh memilih Mahir untuk papan pemuka yang lebih komprehensif.

Untuk tujuan panduan ini mengenai cara memperdagangkan niaga hadapan cryptocurrency, kami akan menggunakan papan pemuka asas sebagai rujukan untuk perdagangan niaga hadapan kripto di OKEx.

Cara perdagangan niaga hadapan cryptocurrency

Langkah 2: Aktifkan perdagangan niaga hadapan

Pemula untuk perdagangan niaga hadapan perlu memahami dan menyedari risiko yang terlibat, dan hanya setelah mencentang kotak itu mungkin Aktifkan Perdagangan derivatif pada OKEx, seperti yang ditunjukkan dalam skrin di bawah.

Cara perdagangan pengaktifan niaga hadapan

Langkah 3: Pindahkan dana ke akaun niaga hadapan anda

Akaun niaga hadapan anda perlu dibiayai sebelum anda memulakan perdagangan. Sekiranya anda tidak mempunyai baki dalam akaun niaga hadapan anda, klik Pindahkan (sama ada di "Dagangan Niaga Hadapan" halaman atau di "Aset" senarai drop-down di menu atas) untuk memindahkan dana antara akaun.

Sekiranya anda tidak mempunyai aset kripto di akaun OKEx anda, anda boleh membeli crypto atau belajar bagaimana mendepositkan crypto di OKEx dengan panduan pemula kami tentang cara memulakan perdagangan crypto.

Untuk memperdagangkan kontrak niaga hadapan yang berlabel "BTCUSD0807," yang merupakan Kontrak Margin Bersama, anda perlu memindahkan BTC dari anda "Akaun Pembiayaan" untuk awak "Akaun Niaga Hadapan." Dalam kes ini, akaun niaga hadapan adalah "Akaun BTCUSD." Masukkan jumlah yang ingin anda pindahkan dan kemudian klik Sahkan.

Langkah 4: Pilih kontrak niaga hadapan untuk diperdagangkan

Setelah log masuk dan melihat bahagian niaga hadapan, anda perlu terlebih dahulu memilih jenis margin yang terdapat di bahagian atas halaman (iaitu., Niaga Hadapan Duit Syiling, yang diselesaikan dalam mata wang digital yang mendasari, atau Niaga Hadapan Margin USDT, yang diselesaikan dalam USDT). Seterusnya, pilih jangka masa yang dikehendaki untuk tamat tempoh kontrak. Pilihan yang ada adalah Mingguan, dua minggu, suku tahunan dan dua suku tahun.

Selepas ini, anda boleh memilih salah satu kontrak niaga hadapan yang tersedia dari bar kiri. Dalam tutorial ini, kita akan memilih kontrak niaga hadapan mingguan yang berlabel "BTCUSD0807" sebagai contoh.

Berdasarkan namanya, BTCUSD0807, kita dapat melihat bahawa BTC adalah mata wang penyelesaian dan USD adalah unit harga kontrak niaga hadapan. Empat digit terakhir, 0807, menunjukkan tarikh penghantaran – iaitu 7 Ogos 2020, dalam kes ini. Kontrak hadapan di OKEx diselesaikan setiap hari Jumaat jam 8:00 pagi UTC.

Langkah 5: Pilih jenis leverage untuk perdagangan niaga hadapan

Setelah membiayai akaun niaga hadapan, anda boleh memilih mod margin (sama ada "Memperbaiki" atau "Menyeberang") dan pilih pengganda leverage yang diinginkan. Sekiranya anda memilih "Memperbaiki" mod margin, margin tetap sama tanpa mengira turun naik harga, sedangkan ia berbeza dengan harga jika anda memilih "Menyeberang" mod margin.

jenis leverage untuk perdagangan niaga hadapan

Langkah 6: Masukkan butiran pesanan dan jalankan

Setelah memilih jenis margin dan pengganda leverage, anda boleh memasukkan yang anda kehendaki "Jenis Pesanan," "Harga" dan "Jumlah" untuk perdagangan. Sekiranya anda ingin melaksanakan pesanan anda secepat mungkin, anda boleh mengklik BBO (iaitu, Tawaran Tawaran Terbaik).

Setelah memasukkan butiran pesanan, anda boleh mengklik Buka Lama untuk memasuki kontrak panjang (untuk membeli BTC) atau klik pada Buka Pendek jika anda ingin memulakan kedudukan pendek (untuk menjual BTC).

Carta perdagangan niaga hadapan - BTC-USD

Sebagai contoh, anda boleh menetapkan pesanan had 11,300 USDT dan membuka kedudukan panjang untuk "BTCUSD0807" dengan jumlah BTC yang anda mahukan.

Langkah 7: Semak pesanan yang anda laksanakan

Setelah perdagangan anda dilaksanakan, pesanan anda akan diserahkan dan anda dapat menyemak status kedudukan anda dengan mengklik pada Buka Kedudukan tab di bahagian bawah laman utama perdagangan. Bahagian ini menunjukkan kepada anda maklumat berguna seperti "Purata Harga," "Harga Pembubaran," "P yang tidak direalisasikan&L" dan sebagainya.

Langkah 8: (Pilihan) Tutup kedudukan anda

Sekiranya anda ingin mengimbangi kedudukan terbuka anda, anda boleh melakukannya dengan mengklik Tutup di dalam "Buka Kedudukan" tab.

Bayaran untuk perdagangan niaga hadapan crypto di OKEx

Untuk perdagangan niaga hadapan di OKEx, yuran penyelesaian adalah 0.03% untuk semua token. Bayaran Pembuat dan Pengambil juga berlaku, bergantung pada kedudukan perdagangan (iaitu, Pembuat atau Pengambil) yang diambil oleh pengguna. Peratusan bayaran Pembuat dan Pengambil berbeza untuk pelbagai peringkat pengguna. Untuk lebih jelasnya, anda boleh melihat jadual bayaran.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me