Cara memperdagangkan pilihan kripto di OKEx

Tutorial langkah demi langkah untuk berdagang pilihan cryptocurrency di OKEx

Pilihan, seperti niaga hadapan, adalah derivatif yang mengesan harga aset pendasar. Walau bagaimanapun, tidak seperti niaga hadapan, pilihan memberi pembeli hak, tetapi bukan kewajiban, untuk membeli (iaitu, pilihan panggilan) atau menjual (iaitu, meletakkan pilihan) aset yang mendasari pada harga tertentu pada atau sebelum tarikh tertentu, yang disebut luput . Bagi peniaga, pilihan boleh berfungsi sebagai alat yang berkesan untuk memenuhi pelbagai objektif pelaburan portfolio mereka, seperti:

  • Hadkan kerugian penurunan dalam pasaran yang merosot.
  • Menjana keuntungan dalam tempoh turun naik yang tinggi.
  • Berspekulasi mengenai pergerakan harga dengan risiko yang agak rendah.

Walaupun niaga hadapan lebih popular, pilihan cryptocurrency juga mendapat daya tarikan dan ditawarkan oleh pertukaran cryptocurrency terkemuka seperti OKEx. Sekiranya anda ingin memperdagangkan pilihan crypto, tutorial ini akan membantu anda memulakannya.

Ciri-ciri Pilihan Crypto di OKEx

OKEx menyokong perdagangan kontrak opsyen dengan tiga cryptocurrency – Bitcoin (BTC), Ether (ETH) dan EOS – sebagai aset asas. Butir-butir yang perlu diperhatikan dari segi pilihan kripto di OKEx adalah seperti berikut:

  1. Kontrak opsyen panggilan dan put tersedia untuk perdagangan.
  2. Kontrak tamat pada jangka masa satu hari, dua hari, mingguan, dua minggu, bulanan, suku tahunan dan dua suku.
  3. Kontrak mengikut gaya Eropah dan hanya boleh dilaksanakan pada tarikh luput (dan tidak sebelum).
  4. Kontrak diselesaikan pada jam 8:00 pagi UTC pada hari Jumaat minggu tamat.
  5. Kontrak diperdagangkan 24/7.

Carta di bawah memberikan butiran tambahan yang dapat membantu pengguna yang baru dalam perdagangan opsyen di OKEx.

Maklumat kontrak opsyen di OKEx. Sumber: OKEx

Langkah 1: Pergi ke bahagian pilihan

Pergi ke laman utama OKEx dan arahkan ke Perdagangan di menu atas untuk melihat pasaran yang ada. Kemudian, klik pada Asas di bawah label “Pilihan” untuk membuka bahagian pilihan. Versi asas menawarkan titik permulaan yang baik untuk pemula perdagangan pilihan, tetapi jika anda seorang peniaga yang berpengalaman, anda boleh memilih Mahir untuk papan pemuka yang lebih komprehensif.

Perdagangan Margin OKEx

Alat Penemuan Pilihan

Pedagang baru sering menghadapi keluk pembelajaran yang curam ketika berdagang derivatif. Untuk membantu pengguna berkenalan dengan pilihan cryptocurrency, OKEx telah mengembangkan fitur Options Discovery, yang memandu anda melalui proses membeli pilihan.

Apabila pengguna menavigasi ke bahagian pilihan, mereka melihat alat penemuan secara lalai. Sekiranya anda ingin menggunakan alat ini, video tutorial dan panduan langkah demi langkah untuk Options Discovery dapat dilihat di sini.

Untuk tujuan panduan ini mengenai cara memperdagangkan pilihan cryptocurrency, kami akan menggunakan papan pemuka asas sebagai rujukan untuk berdagang pilihan kripto di OKEx, yang dapat diakses dengan mengklik pada Semua Pilihan tab.

Perdagangan Opsyen - OKEx

Langkah 2: Aktifkan perdagangan pilihan

Pemula perdagangan opsyen perlu memahami dan mengakui risiko yang terlibat, dan hanya setelah mencentang kotak itu mungkin Aktifkan Perdagangan derivatif pada OKEx, seperti yang ditunjukkan dalam skrin di bawah.

Aktifkan Perdagangan Opsyen

Langkah 3: Pindahkan dana ke akaun pilihan anda

Akaun pilihan anda perlu dibiayai sebelum anda dapat memulakan perdagangan. Sekiranya anda tidak mempunyai baki dalam akaun pilihan anda, klik Pindahkan (baik di halaman “Perdagangan Opsyen” atau di daftar tarik-turun “Aset” di menu atas) untuk memindahkan dana antara akaun.

Sekiranya anda tidak mempunyai aset crypto di akaun OKEx anda, anda boleh membeli crypto atau belajar bagaimana mendepositkan crypto di OKEx dengan panduan pemula untuk perdagangan crypto.

Apabila akaun anda mempunyai aset crypto, anda boleh menggunakan "Pindahkan" bahagian, seperti gambar di bawah, untuk memindahkannya dari anda "Akaun Pembiayaan" untuk awak "Akaun Pilihan" untuk memulakan perdagangan. Sebaik sahaja anda mengisi jumlah yang anda mahu pindahkan, klik Sahkan.

Langkah 4: Pilih kontrak opsyen untuk diperdagangkan

Anda kini boleh memilih jenis kontrak yang anda inginkan dari bar kiri di papan pemuka perdagangan pilihan. Pada masa ini, pilihan yang ada adalah BTCUSD, ETHUSD dan EOSUSD, yang mana "Pilihan Margin Duit Syiling," yang bermaksud bahawa mereka diselesaikan dalam mata wang digital yang mendasari.

Seterusnya, klik pada Semua Pilihan tab dan pilih jangka masa yang dikehendaki untuk tamat tempoh kontrak melalui "Semua" senarai juntai bawah. Pilihan yang tersedia adalah satu hari, dua hari, mingguan, dua minggu, bulanan, suku tahunan dan dua suku tahun.

Pilihan dua minggu akan dihasilkan setiap hari Jumaat, sementara pilihan bulanan dan dua suku akan dihasilkan setiap hari Jumaat ketiga hingga terakhir setiap bulan dan Jumaat terakhir suku tersebut, masing-masing.

BTCUSD - contoh perdagangan pilihan

Dalam tutorial perdagangan pilihan ini, kami akan memilih kontrak pilihan mingguan yang berlabel “BTCUSD-20200828-12000-C” sebagai contoh.

Konvensyen penamaan yang diikuti oleh kontrak opsyen adalah: jenis pendasar-tamat tempoh-mogok.

Berdasarkan namanya, BTCUSD-20200828-12000-C, kita dapat mengetahui bahawa BTC adalah aset yang mendasari, sedangkan 20200828 merujuk pada tarikh luput 28 Ogos 2020, sementara 12000 merujuk pada harga mogok dalam USD. Huruf C menunjukkan bahawa ini adalah pilihan panggilan, yang memberi pedagang hak untuk membeli aset yang mendasari pada harga mogok pada masa tamat. Sebagai alternatif, huruf P menunjukkan opsi put, yang memberikan hak kepada pedagang untuk menjual aset yang mendasari pada harga mogok semasa tamat.

Langkah 5: Masukkan butiran pesanan dan jalankan

Setelah memilih kontrak yang anda inginkan, anda boleh memasukkan “Harga” dan “Jumlah” untuk perdagangan. Untuk pilihan perdagangan di OKEx, had pesanan adalah satu-satunya jenis yang tersedia untuk peniaga. Sekiranya anda ingin melaksanakan pesanan anda secepat mungkin, anda boleh mengklik BBO (iaitu, Tawaran Tawaran Terbaik), yang sesuai dengan pesanan anda dengan tawaran terbaik di pasaran.

Setelah memasukkan butiran pesanan, anda boleh mengklik Beli atau Jual untuk membeli atau menjual kontrak. Dalam contoh BTCUSD-20200828-12000-C kami, berjalan lama bermaksud membeli pilihan panggilan, sedangkan kedudukan pendek dapat direalisasikan dengan membeli opsi put. Menjual kontrak opsyen adalah usaha maju dan tidak dinasihatkan untuk pemula kerana risiko tinggi yang ditanggungnya.

Peniaga perlu membuat perdagangan sekurang-kurangnya satu kontrak untuk berjaya membuat pesanan mereka. Dalam contoh BTC / USD, setiap kontrak mewakili 0.1 BTC.

contoh perdagangan pilihan

Sebagai contoh, anda boleh membuat pesanan had dengan harga mogok 0,024 BTC setiap kontrak dan membuka kedudukan panjang untuk "BTCUSD-20200828-12000-C" dengan satu kontrak, atau "Samb."

Papan pemuka perdagangan juga memaparkan maklumat asas untuk kontrak opsyen seperti "Indeks (USD)," "Tanda Harga" dan "Minat Terbuka." Indeks (USD) menjejaki harga rata-rata BTC / USD menggunakan lima pertukaran crypto, sedangkan harga Mark (BTC) adalah harga rujukan yang dikira dari indeks yang mendasari (BTC / USD). Minat terbuka di sini merujuk kepada jumlah kontrak opsyen tertunggak.

Langkah 6: Semak pesanan yang anda laksanakan

Setelah perdagangan anda diserahkan, pesanan anda akan tertunda sebelum pelaksanaan dan anda dapat menyemak status kedudukan anda dengan mengklik pada Buka Pesanan tab di bahagian bawah laman utama perdagangan pilihan. Bahagian ini menunjukkan kepada anda maklumat transaksi seperti jumlah kontrak dalam pesanan, atau “Saiz (Sambungan)”, “Margin (BTC)," “Status” dan sebagainya. Margin adalah wang yang dipinjam dari pertukaran kripto untuk pengguna membuat pelaburan.

Langkah 7: (Pilihan) Batalkan pesanan anda

Sekiranya anda ingin membatalkan pesanan terbuka anda, anda boleh melakukannya dengan mengklik Batal di tab “Pesanan Terbuka”.

Pesanan terbuka adalah pesanan yang tidak terisi di pasar, menunggu untuk dilaksanakan. Posisi terbuka, di sisi lain, adalah perdagangan yang belum ditutup dengan perdagangan yang berlawanan. Sekiranya anda mempunyai kedudukan pendek terbuka di BTC, anda boleh menutup kedudukan dengan membeli kembali BTC. Sekiranya anda mempunyai kedudukan panjang terbuka di BTC, anda boleh menutupnya dengan menjual kedudukan panjang.

Bayaran untuk berdagang opsyen crypto di OKEx

Untuk pilihan perdagangan di OKEx, kadar yuran pelaksanaan opsyen adalah 0.02%, dan tidak bergantung pada tahap pengguna. Selain itu, pilihan satu hari dan dua hari dikecualikan daripada yuran latihan.

Bayaran pembuat, pengambil, pembubaran dan pembubaran separa juga dikenakan, bergantung pada kedudukan perdagangan pengguna. Bayaran ini berbeza untuk pelbagai peringkat, dan anda dapat melihat lebih banyak butiran di halaman maklumat yuran.

Bukan peniaga OKEx? Ketahui cara memulakan perdagangan.

Ikuti OKEx

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me