Cara meminjam dan meminjamkan cryptocurrency dengan pinjaman C2C di OKEx

Panduan untuk meminjam dan memberi pinjaman C2C berasaskan kripto di OKEx

Selain pertanian hasil – dipopularkan oleh protokol kewangan terdesentralisasi – OKEx terus menawarkan kepada penggunanya banyak peluang pendapatan pasif di bawah bahagian OKEx Earn. Salah satu produk ini adalah pasaran terbuka untuk pinjaman C2C (aka pinjaman peer-to-peer), di mana pengguna OKEx boleh meminjam dan meminjamkan aset crypto antara satu sama lain dengan syarat fleksibel.

Berbanding dengan deposit berjangka, pinjaman C2C memberi pengguna lebih banyak pilihan dari segi jumlah pelaburan, tarikh penebusan, jangka masa pinjaman, dan lain-lain. Dalam panduan ini, kami akan memandu anda melalui langkah-langkah untuk meminjam dan meminjamkan aset crypto menggunakan produk pinjaman C2C OKEx pada desktop dan peranti mudah alih.

Harap maklum bahawa ciri pinjaman C2C hanya menyokong USDT, buat masa ini, tetapi sokongan untuk aset digital lain akan diperkenalkan dalam waktu terdekat.

Pinjam USDT dengan pinjaman C2C di desktop

Langkah 1: Pergi ke bahagian Pinjaman

Pergi ke laman utama OKEx dan arahkan ke "Kewangan" di menu atas dan klik Pinjaman untuk mengakses bahagian Pinjaman OKEx.

Langkah 2: Nyatakan jumlah USDT yang akan dipinjam

Di halaman Pinjaman OKEx, tentukan jumlah USDT yang ingin anda pinjam di bawah "Pinjam" tab.

Langkah 3: Mulakan proses peminjaman

Untuk melihat tempoh pinjaman yang tersedia dan julat anggaran peratusan hasil tahunan, klik pada Pinjam.

Langkah 4: Masukkan dan sahkan butiran untuk pinjaman C2C

Anda kini boleh memasukkan jumlah yang anda mahu pinjam dan memilih nisbah pinjaman-ke-nilai awal (10% –65%), yang menentukan jumlah cagaran yang anda perlu depositkan. Cagaran boleh disimpan dalam salah satu daripada lima cryptocurrency yang disokong: BTC, ETH, OKB, LTC, BCH, EOS dan BSV.

Untuk jangka masa pinjaman, anda boleh memilih antara tiga hari, tujuh hari, 15 hari, 30 hari, 60 hari dan 90 hari. Sementara itu, untuk jumlah pelaburan minimum dalam USDT, pilihan yang tersedia adalah 20, 40, 100 dan 200. Jumlah pelaburan minimum adalah relevan untuk pemberi pinjaman yang mungkin ingin memenuhi permintaan pinjaman anda. Untuk kadar faedah harian, anda boleh memilih antara 0.01%, 0.02% dan 0.03%.

Setelah selesai, baca perjanjian pinjaman dan tandakan kotak di bahagian bawah sebelum mengklik Sahkan untuk meneruskan.

Anda perlu mengklik Sahkan sekali lagi untuk menghantar permintaan pinjaman di pasaran.

Langkah 5: Semak pesanan

Setelah anda mengesahkan butiran pinjaman, anda akan melihat mesejnya "permintaan diposkan," dan anda boleh klik Pinjaman Saya untuk menyemak permintaan pinjaman anda.

Apabila transaksi pinjaman dimulakan, status akan beralih ke "Meminjam."

Sekiranya anda ingin menyesuaikan jumlah cagaran atau membayar balik pinjaman, anda boleh mengklik menu lungsur di bawah "Tindakan" untuk meneruskan.

Untuk perincian pinjaman, anda boleh mengklik Perincian dari menu lungsur di bawah "Tindakan." Bahagian ini memaparkan maklumat berguna seperti jadual pembayaran anda.

Pinjam USDT dengan pinjaman C2C pada peranti mudah alih

Langkah 1: Pergi ke Pinjaman OKEx

Tatal ke bawah dan ketik Pinjaman dari menu produk pada aplikasi mudah alih OKEx.

Langkah 2: Pergi ke bahagian pinjaman pinjaman

Fungsi asas seperti "Akaun," "Pindah," "Pinjaman Saya" dan "Pelaburan" dipaparkan di bar atas bahagian pinjaman. Bahagian pinjaman juga menunjukkan pinjaman yang tersedia di pasaran pinjaman secara lalai. Untuk meminjam USDT, ketik Pinjaman butang di sudut kanan bawah skrin untuk meneruskan.

Langkah 3: Pilih unit cagaran dan syarat pinjaman

Pilih unit cagaran dari lima cryptocurrency yang disokong – BTC, ETH, OKB, LTC, BCH, EOS dan BSV – dan kemudian pilih jangka masa pinjaman dari pilihan yang ada. Klik Seterusnya untuk meneruskan.

Langkah 4: Masukkan dan sahkan butiran pinjaman

Masukkan butiran pinjaman seperti jumlah pinjaman, LTV awal dan jumlah pelaburan minimum untuk pemberi pinjaman.

Baca perjanjian pinjaman dan tandakan kotak di bahagian bawah. Sekarang, klik Sahkan untuk meneruskan.

Langkah 5: Semak urus niaga

Setelah anda memulakan transaksi pinjaman, anda boleh menyemaknya dengan mengetuk Pinjaman Saya di bawah bar bahagian atas bahagian pinjaman.

Meminjamkan USDT dengan pinjaman C2C di desktop

Langkah 1: Langgan pinjaman C2C di OKEx Earn

Pinjaman USDT menggunakan ciri pinjaman C2C boleh didapati melalui bahagian OKEx Earn. Arahkan ke atas "Kewangan" pada menu atas dan klik Perolehi untuk mengaksesnya.

Pilih USDT sebagai cryptocurrency di "Perolehi" bahagian dan pergi ke "Pinjaman C2C" untuk mengklik Senarai Penuh dan melihat semua tempoh yang ada dengan kadar pulangan masing-masing. Klik Langgan untuk meneruskan.

Langkah 2: Pilih tawaran pinjaman untuk dilaburkan

Anda boleh melihat semua tawaran pinjaman yang ada dengan kadar pulangan yang berbeza, tempoh pinjaman, pelaburan minimum dan maksimum, dll. Dalam contoh kami, kami akan memilih tawaran pinjaman dengan harga 50 USDT, dengan kadar pulangan 8.03% APY untuk jangka masa 90 hari. Klik Melabur untuk meneruskan.

Langkah 3: Masukkan jumlah langganan

Untuk pinjaman USDT C2C dalam contoh kami, jumlah minimum untuk langganan adalah 50 USDT dan jumlah maksimum adalah 500 USDT. Di bawah "Jumlah Langganan" tab, anda boleh memasukkan jumlah langganan dalam gandaan 50 (mis., 100 USDT, 150 USDT, dll.).

Langkah 4: Baca bahagian kawalan risiko

Sebelum anda meneruskan, disarankan untuk membaca butiran di bawah Kawalan Risiko tab. Terdapat tiga maklumat penting dalam bahagian ini, iaitu aset yang dijanjikan, nisbah pinjaman kepada nilai dan kadar faedah lewat.

"Aset yang dicagarkan" merujuk kepada cagaran yang dipegang oleh pemberi pinjaman sebagai pertukaran wang pinjaman. "Nilai cagaran" merujuk kepada nilai aset yang terkumpul untuk mendapatkan pinjaman. Apabila nilai cagaran jatuh di bawah tahap amaran, peminjam akan menerima peringatan untuk meningkatkan jumlah cagaran. Sekiranya nilai cagaran jatuh di bawah tahap likuidasi, dan peminjam gagal mengembalikan jumlah cagaran, kedudukan pinjaman akan ditutup untuk membayar pokok, faedah dan faedah denda tertunggak kepada pelabur. Oleh itu, pelabur akan dapat mengumpulkan prinsipal mereka walaupun berlaku pembubaran.

"Pinjaman ke nilai" adalah nisbah pinjaman dengan nilai aset yang dibeli – nisbah LTV yang tinggi bermaksud pinjaman itu lebih berisiko. Sekiranya LTV mencapai tahap pembubaran, kedudukan pinjaman akan ditutup.

"Kadar faedah lewat" merujuk kepada kadar penalti untuk pembayaran faedah lewat.

Setelah anda mengetahui risiko yang terlibat dalam pinjaman C2C, klik Teruskan untuk meneruskan.

Sahkan butiran pinjaman C2C sekali lagi dan klik Langgan.

Langkah 5: Kaji baki pinjaman

Untuk menyemak baki pinjaman anda, pergi ke Aset Saya menggunakan dropdown "Aset" menu dari bar navigasi atas. Sekarang, pilih Aset tab dan pergi ke Pinjaman untuk mengkaji baki pinjaman anda dalam USDT.

Anda dapat melihat bahawa jumlah pinjaman USDT ditunjukkan dalam "Pelaburan" ruangan.

Meminjamkan USDT dengan pinjaman C2C pada peranti mudah alih

Langkah 1: Pergi ke Pinjaman OKEx

Tatal ke bawah dan ketik Pinjaman dalam menu produk pada aplikasi mudah alih OKEx.

Langkah 2: Pilih pinjaman untuk dilaburkan

Bahagian pinjaman memaparkan semua permintaan pinjaman aktif. Cara yang lebih mudah untuk melabur dalam pinjaman adalah dengan memanfaatkan Tapis di sebelah kanan dan pilih jangka masa pinjaman yang anda mahukan.

Kemudian, ketik Melabur pada pinjaman yang anda ingin laburkan. Dalam contoh ini, kami akan memilih pinjaman 90 hari dengan hasil tahunan 4.01%.

Langkah 3: Baca butiran pinjaman

Baca profil pelaburan pinjaman, termasuk peratusan dana yang diperoleh, jumlah pelaburan minimum, jadual pinjaman, hasil tahunan dan banyak lagi.

Baca perjanjian pinjaman dan tandakan kotak di bahagian bawah sebelum mengetuk Pengesahan Pelaburan untuk meneruskan.

Langkah 4: Sahkan pelaburan pinjaman

Masukkan jumlah pelaburan untuk pinjaman, sahkan butiran dan ketuk Sahkan untuk meneruskan.

Langkah 5: Semak transaksi anda

Setelah memulakan pelaburan pinjaman, anda boleh menyemaknya dengan mengetuk Pinjaman Saya di bawah bar bahagian atas bahagian pinjaman.

Maklumat lebih lanjut mengenai Pinjaman OKEx C2C

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai pengiraan kadar faedah dan had pelaburan pinjaman C2C, lihat Soalan Lazim pinjaman C2C kami.

Bukan peniaga OKEx? Ketahui cara memulakan perdagangan.

Ikuti OKEx pada:

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me