Zoe Adamovicz, Ketua Pegawai Eksekutif & Pengasas Neufund – Siri Temuduga

Zoe Adamovicz adalah CEO dan pengasas bersama di Neufund. Dia adalah usahawan berpengalaman dan pelabur malaikat sekali-sekala.

Zoe minat membina perniagaan teknologi yang memberi kesan, positif dan pada masa yang sama menguntungkan dan berkuasa. Sebelum Neufund, dia mengasaskan Xyo, sebuah syarikat yang membayangkan kembali bagaimana orang menemui aplikasi, Priori Data (perisik kedai aplikasi), dan Perisian Ringkas yang menyediakan perkhidmatan pengembangan perisian dan kejuruteraan.

RS: Neufund telah digambarkan sebagai “bursa saham tanpa operator di belakang”. Apa persamaan dan perbezaan antara Neufund dengan bursa saham tradisional?

ZA: Di satu pihak, Neufund menyediakan syarikat dengan ekosistem teknikal yang membolehkan mereka memperagakan ekuiti mereka, dan di sisi lain ia berfungsi sebagai pasaran utama untuk penawaran sekuriti, sehingga memudahkan syarikat melakukan kuasi-IPO di Blockchain. Yang terakhir ini mungkin mengingatkan pelabur mengenai peranan khas bursa saham. Walau bagaimanapun, perdagangan sekunder sekuriti token seperti itu berlaku di luar platform Neufund. Ekuiti yang dianugerahkan melalui protokol kami mematuhi ERC20, yang bermaksud bahawa pada tahap teknikal adalah mungkin untuk menukar token di mana-mana pertukaran crypto.

RS: Apa kelebihan menjalankan kuasi-IPO di Blockchain daripada menjadi terbuka di bursa saham biasa?

ZA: Menjalankan STO jauh lebih mudah diakses oleh syarikat daripada membuat umum di bursa saham tradisional. Anda boleh membuat tawaran awam di Blockchain tanpa sebarang kos dan pada tahap pertumbuhan mana pun. Sangat menarik untuk diperhatikan, jurang di mana STO pasaran penggalangan dana yang ada akan diisi. Kami berpendapat bahawa adalah wajar bagi tahap pra-IPO, apabila syarikat terlalu besar untuk pusingan VC biasa, dan terlalu kecil untuk mengajukan IPO.

Menjadikan awam di Blockchain membawa faedah yang berbeza baik sebelum dan selepas penawaran. Syarikat tidak perlu lagi melibatkan beberapa orang tengah pada pelbagai peringkat penawaran mereka, jadual cap mereka dikemas kini dalam masa nyata dan pelabur kini dapat menguruskan aset mereka dengan fleksibiliti yang lebih besar. Juga perlu diperhatikan adalah pengaturcaraan aset token, yang bermaksud bahawa penerbit dapat memasukkan fungsi utiliti dalam aset itu sendiri seperti pembahagian dividen automatik. Pada masa yang sama, membuat penawaran umum di Blockchain merangkumi semua kelebihan khas untuk menjadi umum, serta kemampuan untuk melakukan persembahan sekunder dengan mudah.

RS: Jenis pelabur apa yang anda fikir akan tertarik dengan ekosistem Neufund?

ZA: Semasa Penawaran Token Keselamatan kami yang baru-baru ini dan pertama, kami telah menarik sekumpulan pelabur yang sangat pelbagai, yang merangkumi firma modal teroka terkemuka seperti Atlantic Labs atau Freigeist Capital, serta pelabur malaikat, yang kebanyakannya tidak mempunyai pengalaman sebelumnya dalam bidang ini . Kami mendapati ini sangat menarik dengan mempertimbangkan perdebatan yang sedang berlangsung mengenai bagaimana Blockchain akan mempengaruhi dunia modal teroka. Bagi kami, melakukan penawaran di Blockchain tidak bertentangan dengan pusingan pelaburan biasa tetapi lebih baik meningkatkannya, membawa kecairan yang sangat diperlukan yang setakat ini hanya ada di pasaran modal.

Tetapi bukan itu sahaja, kami juga mendapat banyak minat daripada banyak pelabur kripto dan runcit. Yang pertama melihat Neufund sebagai cara yang selamat untuk melabur modal kripto mereka, sementara yang kedua menghargai kemudahan di mana mereka dapat membuat pelaburan dan menguruskan aset di kemudian hari.

RS: Mengapa Neufund menjadi platform yang baik bagi pelabur untuk membuat pelaburan mereka?

ZA: Neufund berfungsi sebagai pasar dengan penawaran yang berbeza, datang dari syarikat yang berbeza dan kami mendorong semua pelabur untuk mengkaji setiap peluang secara bebas. Walau bagaimanapun, semua token ekuiti yang ditawarkan melalui Neufund mempunyai kelebihan yang serupa berbanding aset berasaskan kertas yang terkenal dari pasaran tradisional.

Pertama, pemegang token berpotensi memiliki, setelah diatur, akses ke kumpulan pelabur global di beberapa bursa sekunder yang berpotensi meningkatkan kecairan. Kedua, mereka adalah aset yang dapat diprogramkan yang memungkinkan untuk memasukkan fungsi utiliti seperti pengagihan dividen automatik atau mekanisme pengundian. Ketiga, satu aset dunia nyata dapat diwakili oleh banyak token yang menurunkan halangan masuk untuk pelabur runcit.

Apa yang membuat Neufund menonjol dari kerumitan platform penerbitan utama, yang kebanyakannya dibuat sejak beberapa bulan lalu, adalah ekonomi token unik kami – untuk setiap pelaburan yang dilakukan melalui platform kami, pelabur menjadi pemilik bersama dari platform Neufund itu sendiri, dan dengan demikian dapat menuntut bahagian dalam pendapatan yang kita hasilkan. Kami sering membandingkannya dengan pelaburan melalui NASDAQ di Facebook, tetapi di atas ekuiti di Facebook, pelabur mendapat sebahagian daripada NASDAQ itu sendiri.

RS: Jenis syarikat apa yang paling sesuai untuk dilancarkan dengan Neufund?

ZA: Kami mempunyai banyak syarikat dalam perancangan dan banyak lagi perniagaan yang menunjukkan minat mereka untuk mengumpul dana dengan kami. Sebelas daripadanya telah diumumkan secara terbuka pada tahun 2018. Mereka berada pada tahap pertumbuhan yang berbeza (benih, siri A, B, D) dan dengan produk yang berbeza (Perbankan, IoT, Mobiliti). Yang penting ialah mereka tidak semestinya terhubung dengan Blockchain.

RS: Mengapa syarikat mesti dilancarkan di Neufund berbanding platform pesaing lain?

ZA: Pertama, Neufund berdiri bersama orang ramai, kerana kami bertujuan untuk membuat penawaran dapat diakses oleh orang dari seluruh dunia dengan status kewangan yang berbeza, dengan tiket minimum sekecil beberapa ratus euro. Ini memungkinkan untuk menangani penawaran kepada komuniti global pelabur. Kedua, kami menyediakan syarikat-syarikat dengan sokongan teknikal dan undang-undang sepenuhnya selama persiapan untuk Penawaran Token Keselamatan mereka, misalnya, kami memberikan mereka templat prospektus walaupun diperlukan.

RS: Musim panas lalu anda bekerjasama dengan MSX (bahagian inovasi Bursa Saham Malta), bagaimana ini akan memberi manfaat kepada Neufund? Dan anda juga mengumumkan perkongsian dengan pemimpin industri Binance musim panas lalu, bolehkah anda memberitahu kami lebih lanjut mengenai perkongsian Binance dan apa yang diperlukannya?

ZA: Kedua-dua perkongsian bertujuan untuk membawa kecairan yang sangat diperlukan dan mewujudkan persekitaran yang lengkap untuk penerbitan dan, pada peringkat kemudian, perdagangan sekunder token keselamatan yang dikeluarkan melalui set protokol Neufund.

RS: Apakah cabaran terbesar yang dihadapi Neufund dengan pelancaran token keselamatan pertama anda dan bagaimana anda merancang untuk mengatasinya?

ZA: Kami telah menghadapi kebanyakan cabaran pada peringkat pra-penawaran. Ini termasuk memastikan seni bina undang-undang kami patuh dan penyelesaian teknikal selamat. Sekarang, bahawa token akan dilepaskan, yang akan berlaku selepas tempoh penandatanganan, kami fokus untuk membangun sistem pemerintahan dan UX di sekitarnya.

RS: Neufund melakukan ICO pada tahun 2017 dan mengumpulkan sekitar $ 15 juta. Apa yang akan berlaku pada token utiliti apabila Neufund melancarkan token ekuiti baru?

ZA: Semasa ICBM (Mekanisme Pembinaan Modal Permulaan) kami berjaya mendapatkan dana setara dengan € 12.5 juta. Penting untuk diperhatikan, bahawa Neufund tidak memiliki akses ke dana tersebut. ETH dan EUR yang komited terkunci pada kontrak pintar dan pelabur akan dapat melaburkannya ke dalam tawaran yang akan datang melalui Neufund. Sebagai pertukaran untuk komitmen awal mereka, para pelabur telah diberi hadiah dengan token NEU, yang mewakili pemilikan bersama ekonomi dalam platform. Dengan itu, pelabur dapat menuntut bahagian mereka dalam pendapatan yang diperoleh Neufund.

RS: Anda berpusat di Berlin yang mempunyai komuniti blockchain yang hebat. Adakah komuniti ini telah membantu memupuk perkembangan Neufund?

ZA: Ya, betul. Neufund dikelilingi oleh komuniti luar biasa di Berlin yang menawarkan akses dan sokongan dari kalangan atasan dalam pembangunan Blockchain. Jerman berada di persimpangan yang menarik antara VC tradisional, semangat permulaan yang inovatif dan pintu masuk peraturan ke EU.

RS: Adakah perkara lain yang ingin anda sampaikan kepada pembaca mengenai Neufund? 

ZA: Blockchain adalah salah satu peluang terbaik yang kami hadirkan dalam sejarah moden. Desentralisasi pada akhirnya adalah menyamakan peluang, jadi seorang usahawan muda dari dunia ketiga mendapat akses yang sama dengan pelabur kaya. Membangun penyelesaian yang mengabadikan kesilapan pasaran yang ada semata-mata untuk tujuan meningkatkan pendapatan tidak mencukupi. Kami, sebagai komuniti Blockchain, dapat dan harus melakukan yang lebih baik.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me