Matthew Le Merle, Pengerusi Universal Protocol Alliance – Interview Series

Matthew Le Merle adalah pengasas bersama dan Rakan Pengurusan Era Kelima dan Modal Keiretsu – pelabur teroka peringkat awal yang paling aktif menyokong hampir 200 syarikat setahun. Dia adalah Pengerusi Securitize (Eropah) dan CAH, Naib Pengerusi SFOX dan penasihat di Warburg Pincus.

Dia juga merupakan Pengarang Bersama Kelebihan Kompetitif Blockchain, sebuah buku yang sangat kami cadangkan untuk kedua-dua usahawan dan pelabur di ruang yang tersedia di Amazon, Apple, dan Smashwords dalam bentuk keras dan kertas, ebook dan didengar.

Baru-baru ini, dia telah menjadi ketua projek baru yang Perikatan Protokol Sejagat.

Sudah hampir setahun sejak wawancara terakhir kami, adakah anda berpuas hati dengan kemajuan dalam aset digital dan sekuriti digital?

Antoine, senang bercakap dengan anda lagi. Saya telah belajar banyak perkara dari membaca Securities.io pada tahun 2020. Terima kasih kerana percaya dan berwibawa dalam wang digital dan aset.

Untuk menjawab soalan anda, pada umumnya 2020 telah mempercepat komitmen, dan kemajuan dalam bentuk wang digital dan aset digital di seluruh dunia. Berita itu datang dengan cepat dan penuh kemarahan pada suku terakhir tahun ini. China, PayPal, Square, harga Bitcoin, DeFi, Tudor Jones, Miller, senarai itu terus berjalan. Bagi kita yang bekerja di crypto dan blockchain kadang-kadang kemajuan entiti berdaulat dunia dan institusi kewangan terbesar mungkin kelihatan perlahan, tetapi mereka benar-benar mulai sekarang dan langkahnya semakin cepat.

Anda kini menjadi ketua dalam projek baru, yang khusus ialah Universal Protocol Alliance (UPA)?

Visi Universal Protocol Alliance ialah setiap kelas aset akan didigitalkan dan diberi token. Kami adalah sekutu syarikat cryptocurrency yang berpikiran sama dan perintis blockchain termasuk Bittrex Global, CertiK, Era Kelima, Hard Yaka, Infinigold, Ledger, dan Uphold. Kami mempunyai beberapa aset digital mega yang akan dilancarkan, dan saya dengan senang hati bersetuju untuk mempengerusikan pakatan dan membantu memajukannya.

Bolehkah anda berkongsi kisah asal usul UPA?

Saya tidak ada ketika itu, tetapi saya tahu bahawa ini adalah minat ramai, termasuk JP Theriot (CEO Uphold), dan Greg Kidd (Pengasas Hard Yaka) yang merupakan dua orang yang memperkenalkan saya ke dalam campuran. Kepimpinan setiap anggota pakatan percaya bahawa setiap aset perlu didigitalkan dan untuk melakukannya memerlukan platform yang dibina untuk tujuan. Diperlukan beberapa tahun untuk melakukannya, tetapi hari ini kita tahu bagaimana memberi token dan membuktikan aset secara telus. UP Alliance memfokuskan pada stablecoin dan komoditi kripto dan telah berjaya mengeluarkan Universal Gold (UPXAU), Universal Dollar (UPUSD), Universal Bitcoin (UPBTC) dan Universal Euro (UPEUR). Semua itu dibungkus token di Rangkaian Ethereum dan mempunyai bukti nilai yang telus dengan rekod awam mengenai cagaran yang mendasari.

Pada 1 Disember 2020, UPA melancarkan Universal Carbon (UPCO2) token karbon pertama yang boleh diperdagangkan di dunia. Bolehkah anda membincangkan apa itu token ini?

Universal Carbon adalah kaedah termudah, paling mudah diakses, selamat dan boleh dipercayai bagi sesiapa sahaja untuk membeli, memegang, membakar atau menjual kredit karbon hutan hujan REDD +. Lebih khusus lagi, Token UPCO2 adalah kredit karbon sukarela yang dibuat berdasarkan blok Ethereum. Setiap Token UPCO2 mewakili satu tahun satu ton pelepasan CO2 yang dihindarkan, dibuktikan oleh Unit Karbon Terverifikasi di daftar Verra dan agensi piawaian terkemuka lain, dengan ketelusan masa nyata yang dijamin oleh token ERC-20 ‘pembungkus’ yang dibina oleh Universal Protocol Alliance.

Bagaimana kredit karbon sukarela menawarkan kelebihan ekonomi berbanding kredit terkawal?

Sekiranya dengan kredit terkawal, anda merujuk kepada peruntukan karbon yang dikeluarkan oleh pemerintah untuk pasaran cap dan perdagangan, itu penting dan saya adalah penasihat di Spark Change yang juga menandakannya. Walau bagaimanapun, UPCO2 disokong secara khusus oleh kredit karbon yang telah dikeluarkan kepada pihak yang membantu menyelamatkan atau melindungi hutan hujan dunia yang hebat di Afrika, Amerika dan Asia.

Kedua-duanya seperti epal dan oren – sangat berbeza tetapi kedua-duanya masih jenis buah. Sama ada anda membeli peruntukan karbon yang dikeluarkan kerajaan atau kredit karbon REDD + secara sukarela, anda mengambil langkah penting untuk memberi tekanan kepada pencemar untuk bergerak ke arah amalan bersih. Ketika permintaan untuk peruntukan karbon dan / atau kredit meningkat, baik kenaikan harga membuat pencemar membayar lebih banyak untuk pelepasannya, atau lebih banyak kredit karbon perlu diberikan. Dalam hal REDD + itu berarti lebih banyak permintaan untuk projek-projek yang melindungi hutan hujan dunia, yang seterusnya meningkatkan aliran modal ke projek-projek yang layak ini.

Sudah tentu, pemerintah memutuskan berapa banyak peruntukan karbon yang mereka putuskan untuk dikeluarkan, sedangkan kredit karbon REDD + akhirnya merupakan sumber yang langka.

UPA mempunyai rangkaian rakan kongsi yang besar, bagaimana rangkaian ini dapat membantu pertumbuhan dan kecairan token UPCO2?

Kami berhasrat UPCO2 untuk menjadi tambahan berharga bagi persembahan setiap dompet dan pertukaran digital dan kami mengalu-alukan peluang untuk bekerjasama dengan mereka. Perubahan iklim adalah masalah yang sangat penting sehingga kami memilih untuk merancang UPCO2 agar mudah diakses dan digunakan oleh semua orang yang ingin membuatnya tersedia untuk pelanggan dan pengguna mereka.

Penting untuk diperhatikan bahawa setiap tinjauan yang saya lihat mengenai peribahasa digital, milenium, peminat cryptocurrency dan sebagainya secara konsisten mengatakan bahawa antara 70 dan 90% meletakkan perubahan iklim sebagai salah satu isu yang paling mereka minati. Saya berpendapat bahawa SETIAP dompet digital, pertukaran atau akaun, sama ada ditawarkan oleh crypto atau institusi tradisional yang tidak memberikan penyelesaian untuk menyokong topik penting ini menghadapi risiko dianggap anti-persekitaran dan mungkin penafian perubahan iklim.

Apakah ramalan anda untuk tahun 2021?

Kami baru saja mencatatkan 10 ramalan blockchain teratas 2021 dan boleh didapati di www.blockchaincoinvestors.com. Untuk memberi anda beberapa sorotan, China akan menggunakan sepenuhnya yuan digital, bank akan berebut setelah PayPal dan Square kerana mereka sekarang menghadapi risiko pendarahan pelanggan jika mereka tidak melakukannya, dan komoditi kripto akan menjadi cara pelaburan yang lebih disukai logam berharga, nadir bumi dan tentu saja kredit karbon. Terdapat banyak lagi yang perlu dipelajari dalam senarai 10 teratas kami.

Adakah perkara lain yang ingin anda kongsikan mengenai UPA atau UPCO2?

UPA percaya bahawa setiap kelas aset akan didigitalkan dan diberi token. Sudah banyak kerja, tetapi hari ini platform UPA telah mencapai tahap pengembangan di mana jika anda ingin membuat token utiliti, komoditi token, mata wang digital proprietari, atau token yang ada jenisnya, kami dapat membuatnya untuk anda dalam beberapa minggu – prosesnya biasanya memakan masa berbulan-bulan, jika tidak bertahun-tahun – kerana kita mempunyai Token Factory yang beroperasi sepenuhnya.

Sebaik sahaja kita mula bercakap mengenai krisis iklim global dan tidak dapat diaksesnya kredit karbon hutan hujan kepada kebanyakan orang yang peduli, adalah wajar bagi kita untuk memutuskan untuk melancarkan kredit karbon pertama di dunia.

Saya telah disebut sebagai “Ini adalah lampu yang menyala bagi saya. Gabungkan aset digital dengan pengimbangan karbon hutan hujan dan berikan akses kepada semua orang di dunia. Bagaimana mungkin itu bukan idea yang bagus? ” Saya percaya ini.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me