Jim Dowd, Pengasas & Pengarah Urusan Modal Utara – Siri Temubual

James Dowd adalah Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Sekuriti Swasta Modal Utara (NCPS), peniaga-peniaga berdaftar yang memfokuskan pada permulaan, penempatan, dan penjelasan sekuriti yang dikecualikan; Teknologi Pelaburan Modal Utara (NCIT), yang menyediakan teknologi untuk pasaran sekuriti yang dikecualikan; dan North Capital Inc., penasihat pelaburan berdaftar. NCPS adalah peniaga-broker yang dilantik untuk banyak platform pembiayaan sekuriti di peringkat awal ekuiti, harta tanah, dana swasta, dan pasaran token sekuriti.

North Capital baru-baru ini menyelesaikan proses kelulusan keahlian dengan FINRA dan mencapai penerimaan Laporan Operasi Permulaan Borang ATS oleh SEC. Bagi mereka yang tidak biasa dengan borang ini, apa yang menjadikannya begitu penting bagi North Capital dan pelanggannya?

Soalan hebat. Pelanggan kami dan banyak penerbit lain, pelabur dan perantara yang terlibat dalam pasaran sekuriti swasta ingin melihat lebih banyak ketelusan dan kecairan di pasaran swasta. Melabur dalam urus niaga swasta secara tradisional melibatkan komitmen modal minimum 7 hingga 10 tahun, kerana biasanya tidak ada kecairan sementara dan tidak ada rancangan keluar yang pasti. Saya mempunyai satu pelaburan swasta yang belum selesai selama 19 tahun, satu lagi pelaburan yang hidup selama 14 tahun, belum lagi banyak pelaburan yang tidak berjaya. Setelah seseorang membuat pelaburan swasta, jika mereka mempunyai pemikiran kedua atau mengubah pendapatnya, sudah terlambat. Hampir setiap pelabur yang memperuntukkan untuk perjanjian persendirian mengetahui atau harus mengetahui hal ini, dan kebanyakan ingin mempunyai kecairan dan penemuan harga sebenar untuk sekuriti swasta dalam portfolio mereka. Kami berharap ATS kami dapat membantu merealisasikan visi ini, sekurang-kurangnya untuk penerbit, pelabur dan perantara yang membagikannya.

Pelancaran ATS ini berfungsi sebagai peluasan semula jadi ke infrastruktur sekuriti swasta North Capital yang ada, TransactCloud. Apa itu TransactCloud?

TransactCloud adalah timbunan teknologi pertama API kami yang memudahkan penawaran sekuriti yang dikecualikan. Kami bekerjasama dengan penerbit dan perantara profesional – peniaga broker, RIA, dan platform pendanaan – untuk membolehkan penawaran, transaksi, pemprosesan dokumen, eskrow, pembayaran dan penjelasan sekuriti yang dikecualikan secara dalam talian.

Bolehkah anda menjelaskan pendirian North Digital mengenai aset digital seperti bitcoin, atau dalam sekuriti digital seperti token keselamatan?

Untuk menjelaskan perkara ini, kita sendiri tidak melabur dalam aset digital; kami menyediakan infrastruktur untuk membolehkan perdagangan sekuriti aset digital melalui pasaran terkawal kami, PPEX ATS. Kami tidak akan berdagang cryptocurrency atau token utiliti. Peraturan SEC yang berkaitan dengan sistem perdagangan alternatif sangat jelas: ATS hanya untuk perdagangan sekuriti. Kami juga akan menyenaraikan dan memperdagangkan sekuriti yang tidak dikecualikan secara digital.

North Capital juga menawarkan peluang pelaburan yang dianggap sebagai “alternatif sempadan”. Bolehkah anda berkongsi beberapa perincian mengenai apa yang anda anggap sebagai alternatif sempadan?

“Frontier” dalam konteks manajemen investasi merujuk pada pasar berkembang yang paling muncul. Kami mencipta istilah “alternatif sempadan” untuk menyampaikan idea yang sama ~ beberapa contohnya ialah pelaburan dalam seni, koleksi, anggur yang baik, kumpulan litigasi, mata wang digital, kuda lumba, atlet, dll. Saya menjangkakan bahawa dalam sepuluh tahun, beberapa ini akan menjadi alternatif arus perdana. Kredit peribadi adalah contoh yang baik ~ sepuluh tahun yang lalu, kredit peribadi dianggap eksotik; hari ini terdapat dana berdaftar yang melabur dalam kredit swasta dan dianggap sebagai kelas aset alternatif arus perdana.

North Capital telah terlibat dalam lebih dari 1,000 penawaran utama yang berjumlah $ 1.9 bilion. Apa antara persembahan yang terkenal ini?

Sukar untuk memilih tawaran tertentu. Kami mempunyai begitu banyak rakan kongsi hebat yang melakukan kerja inovatif. Kumpulan seperti Jamestown, Crowdstreet, RealtyMogul, RichUncles, Securitize, SportBLX, Exponential, Roofstock, Mythic Markets, Otis, Commonwealth, SeedInvest. Quadrant Biosciences mempunyai tawaran Reg A + yang sedang kami kerjakan sekarang ~ kerjasama pertama kami dengan WeFunder. Metaurus adalah salah satu rakan kongsi kami, dikendalikan oleh pasukan berbakat yang diketuai oleh Rick Sandulli dan Jamie Greenwald, yang saya bekerja dengan 30 tahun yang lalu di Bankers Trust. Mereka mempunyai dua produk gaya ETF yang disenaraikan yang dilindungi paten dan dapat merevolusikan cara pelabur ekuiti mengambil risiko. Saya tahu saya akan meninggalkan seseorang jadi saya akan meminta maaf terlebih dahulu.

Bolehkah anda berkongsi beberapa perkhidmatan Broker / Dealer yang ditawarkan oleh firma anda?

Kami adalah peniaga broker perkhidmatan penuh untuk tawaran peribadi dan lain-lain yang dikecualikan, bersama dengan syarikat pelaburan seperti dana bersama dan ETF. Kami juga merupakan ejen eskrow untuk tawaran peribadi termasuk berfungsi sebagai pihak ketiga yang berkelayakan untuk penawaran Reg CF. Sokongan pematuhan penting untuk semua aktiviti kami – kami membantu penerbit dan platform untuk mematuhi undang-undang sekuriti. Tahun lalu kami diluluskan untuk membuat broker tawaran EB5, tetapi pasaran ditutup sekarang, memandangkan pandemi COVID-19.

Apakah jenis perkhidmatan jagaan yang ditawarkan?

Hari ini kita melindungi wang tunai, sekuriti persendirian, dan saham bersama. Masih awal untuk perniagaan hak penjagaan kami, dan kami sengaja mengehadkan pelancaran kami untuk membolehkan kami menguji sistem dan prosedur. Tetapi ini adalah segmen pertumbuhan perniagaan kami yang tinggi.

Bolehkah anda juga berkongsi beberapa perincian mengenai khidmat nasihat yang ditawarkan?

Bahagian penasihat perniagaan kami dilakukan melalui penasihat pelaburan berdaftar SEC yang berasingan. Ini adalah perniagaan perancangan kewangan dan pengurusan kekayaan yang disokong oleh teknologi, bersama dengan amalan penasihat khusus untuk pejabat keluarga dan pemilik perniagaan.

Firma itu juga menawarkan penyelesaian pelaburan berasaskan teknologi kepada peniaga broker, bank, pengurus dana, platform pendanaan, dan penerbit swasta. Apa antara penyelesaian ini?

Di sisi nasihat, platform evisor adalah platform perancangan kewangan dan pengurusan kekayaan dalam talian. Kami sedang bekerja dengan satu bank dalam program perintis, dan kami mengintegrasikannya ke dalam perniagaan penasihat dan 401k kami yang lebih luas. Di sisi tawaran yang dikecualikan / broker-peniaga perniagaan kami, TransactCloud adalah sekumpulan produk dan perkhidmatan yang digunakan oleh penerbit dan perantara profesional untuk penawaran sekuriti dalam talian.

Terima kasih kerana meluangkan masa untuk menjawab soalan kami. Pembaca yang ingin mengetahui lebih lanjut harus mengunjungi Sekuriti Swasta Modal Utara.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me