Bastiaan Don, Pengarah Urusan Token Factory – Interview Series

Bastiaan Don adalah Pengasasnya & Pengarah Urusan kedua-duanya Kilang Token dan blockimmo.

Bagaimana anda mula-mula terlibat dalam ruang blockchain?

Awal 2011 saya membaca mengenai Bitcoin dalam talian di papan buletin dengan banyak ahli yang aktif dan menarik. Tidak lama kemudian, saya lebih berminat dengan teknologi yang mendasarinya dan mula membaca setiap hari mengenainya di pelbagai sumber (reddit, bitcointalk, dll.). Setelah Ethereum diperkenalkan pada tahun 2013, diikuti dengan pra-penjualan pada tahun 2014 dan pelancarannya pada tahun 2015, saya mengikuti perkembangan dan kemungkinan dengan dekat. Selepas kegilaan ICO, saya memutuskan untuk menjadi aktif dan menggabungkan 2 dunia yang saya faham dengan baik adalah Real Estate dan Blockchain, dengan pendekatan serius terhadap pembangunan dan peraturan produk.

Anda kini menguruskan 3 projek, Blockimmo yang mengkhususkan diri dalam tokenisasi harta tanah, STX Swiss yang merupakan pertukaran token keselamatan yang terdesentralisasi, dan TokenFactory yang merupakan penyedia teknologi untuk pendigitalan aset. Bolehkah anda memberitahu kami yang mana yang pertama?

Berasal dari industri Harta Tanah saya agak biasa dengan cabaran di sekitar kelas pelaburan tidak likuid ini dan halangan masuk yang tinggi. Pada mulanya, syarikat yang saya tubuhkan disebut “blockimmo”, dengan visi untuk membolehkan sesiapa sahaja melabur dalam harta tanah (akses) dan, di samping itu, mengubah aset ini menjadi sesuatu yang lebih cair. Dengan 2 pembangun hebat kami (Michael Dietz / Jesse Ngatai) kami mengembangkan platform (penerbitan utama) kami di Ethereum Blockchain awam, tanpa memperkenalkan piawaian hak milik atau token di antara (utiliti) yang tidak berguna. Sebagai tambahan, kami melakukan beberapa keputusan (berjaya) dengan pengawal selia kewangan Switzerland dan Liechtenstein yang berkaitan dengan tokenisasi aset. Untuk menepati janji kedua (kecairan untuk pasaran sekunder), kami memulakan STX.SWISS untuk menunjukkan kemungkinan pertukaran tanpa kepercayaan, peer-to-peer (desentralisasi) tanpa operator, untuk aset-aset token seperti harta tanah. Secara ringkas, kami membina penyelesaian tokenisasi untuk pasaran utama dan sekunder. Untuk memperluas calon pelanggan dan rakan kongsi kami, kami memutuskan untuk menamakan semula syarikat itu menjadi Token Factory Switzerland Ltd. Platform (jenama) “blockimmo” secara semula jadi masih akan digunakan untuk tokenisasi harta tanah.

Blockimmo menandakan harta tanah, kini semua harta tanah ada di Switzerland. Adakah kita akan melihat lebih banyak pilihan harta tanah antarabangsa?

Ya sememangnya. Sebenarnya, pasaran Real Estate Swiss, berkat daya tarikannya di kalangan pemain (pelabur) yang cukup mantap untuk memulakannya. Pada masa ini, kami mempunyai beberapa projek (kedua-dua hartanah yang ada dan juga projek pembangunan hartanah) dalam perancangan yang terletak di luar Switzerland dan akan diumumkan pada waktunya.

Bagaimana anda mendapatkan dan memilih portfolio harta tanah yang ditawarkan?

Ini adalah soalan yang baik, yang berlaku untuk mana-mana platform pelaburan harta tanah (tidak kira jika anda menggunakan teknologi blockchain). Oleh kerana pengalaman saya dalam pasaran harta tanah (12+ tahun) dan tentu saja disebabkan oleh fakta bahawa kami adalah salah satu daripada beberapa platform yang sebenarnya telah menandakan harta tanah dengan kontrak pintar awam yang tersedia untuk token keselamatan yang dikeluarkan dan transaksi yang dapat dikesan pelaburan pada blockchain Ethereum awam – kami mendapat banyak perhatian dan menerima banyak permintaan untuk kes tokenisasi masa depan.

Adakah STX Swiss kini dilesenkan, jika tidak, adakah anda sedang dalam proses mendapatkan lesen? Bidang kuasa apa ini akan dilesenkan?

STX.SWISS adalah pertukaran terdesentralisasi yang membuktikan konsep bagaimana token keselamatan dapat ditukar di Blockchain awam (Ethereum) tanpa penglibatan mana-mana pihak pengendali (pengendali). Ini bermaksud bahawa tidak ada pihak terpusat yang mengawal elemen penting yang memerlukan lesen, misalnya dompet (hanya akses desentralisasi yang mungkin) tetapi juga elemen yang lebih penting seperti buku pesanan (tidak ada) atau penyedia kecairan (hanya mungkin melalui proses desentralisasi). Lebih banyak maklumat boleh didapati di catatan blog kami (tahap tinggi / lebih fokus teknologi). Kami bagaimanapun sedang dalam proses mewujudkan pertukaran yang diatur, dengan elemen terpusat (untuk mengendalikan elemen tertentu yang diperlukan oleh pengawal selia untuk dikendalikan). Kami melakukan ini bersama dengan institusi berlesen yang berpusat di Switzerland dan berharap dapat mengumumkan perincian lebih lanjut dalam masa terdekat.

Apakah syarat untuk menyenaraikan token keselamatan di STX Swiss?

Kami menghendaki token keselamatan berada di bawah kawalan pemilik aset (penerbit) pada bila-bila masa. Ringkasnya, inilah yang menjadikan penyelesaian tokenisasi kami unik, seperti dengan blockimmo (TokenFactory) kami memperkenalkan “senarai putih” kontrak pintar yang dilampirkan pada kontrak pintar token ERC20 lalai. Di dalam “senarai putih” terdapat alamat pelabur yang dikenal pasti (yang bermaksud mereka melalui proses on-boarding KYC / AML). Walaupun kami menyebutnya “senarai putih” sebenarnya mekanisme pemetaan, jadi dengan penyelesaian kami, anda tidak akan kehilangan (transaksi) kelajuan tidak kira jika ada seribu atau satu juta alamat yang disetujui.

Token Factory menawarkan perkhidmatan pendigitan aset. Bolehkah anda menerangkan mengenai pelbagai jenis perkhidmatan?

Ya, pada masa ini kami menawarkan potongan teka-teki penting untuk tokenisasi; menjadi penyelesaian teknikal yang telah beberapa kali diaudit dan dilaksanakan sebelum ini dan tersedia untuk aset lain. Aspek penting lain adalah bahawa penyelesaian ini didasarkan pada blockchain Ethereum awam, standard terbuka dan dengan itu adalah “bukti masa depan” untuk ekosistem Kewangan Terdesentralisasi yang akan datang. Di samping itu, kami tidak menjadikan pemilik aset (penerbit) bergantung kepada kami, mereka berada dalam kawalan penuh dan pemilikan kontrak pintar yang mewakili aset yang diberi token. Sudah tentu, berdasarkan pengalaman kami, kami menawarkan khidmat perundingan terutama mengenai topik keperluan dan cabaran tokenisasi dan pasaran kewangan.

Apakah perkhidmatan label putih yang ditawarkan oleh Token Factory?

Terdapat banyak pasaran khusus dengan pemain yang kuat di mana tokenisasi memberi manfaat kepada penyelesaian yang ada. Kami terbuka untuk memberikan penyelesaian teknikal kami sebagai perkhidmatan label putih lengkap (Perisian sebagai Perkhidmatan / SaaS) untuk pemain tersebut dan kini sedang giat berusaha melancarkannya dalam masa terdekat.

Anda menawarkan pengurusan pelabur; bolehkah anda menghuraikan apakah perkhidmatan pengurusan ini?

Bahagian teka-teki utama yang berkaitan dengan token keselamatan adalah, selain senarai putih dalam rantai kami, cara anda menggunakan pelabur dan bagaimana anda menguruskannya secara aktif untuk tetap mematuhi peraturan. Kami telah membina penyelesaian on-boarding lengkap tanpa kertas, disatukan dengan penyedia KYC dan AML yang kuat dan menawarkan ini kepada pelanggan kami yang mencari penyelesaian teknikal yang berfungsi.

Adakah perkara lain yang ingin anda kongsikan kepada khalayak kami?

Ya, saat ini kami sangat dekat dengan rakan kongsi dengan rakan kongsi yang kuat dan patuh peraturan dan kemudian dapat menawarkan “kedai sehenti” penuh untuk tokenisasi. Oleh itu, bukan hanya penyelesaian teknikal yang kuat, tetapi juga memberikan penyelesaian untuk elemen undang-undang, peraturan, kepatuhan, pengedaran dan pemasaran / PR. Semua dari satu pembekal dengan pengetahuan, kualiti dan kepantasan, benar-benar memahami cadangan nilai sebenar (penyedia kecairan) untuk penerbit dan pelabur. Kami masih di awal era tokenisasi dan ada masa-masa menarik di hadapan kami!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me