Di bawah Pemeriksaan: Cara Melulus Ketekunan Sepatutnya sebagai Projek Blockchain – Pemimpin Pemikiran

Setiap perniagaan ditakdirkan untuk menjalani pelbagai penilaian. Pengawal selia yang memberi lesen dan izin, rakan kongsi yang berpotensi, penasihat pelaburan dan pelabur – masing-masing mempunyai sekumpulan penapis yang harus dilalui oleh projek teknologi untuk dianggap layak. Tugas ini menjadi lebih sukar bagi pemula teknologi mendalam yang menggunakan blockchain, AI dan teknologi canggih yang lain.

Artikel ini disusun sebagai senarai pertanyaan untuk permulaan untuk memeriksa kesediaan pelaburannya dan mempersiapkan proses ketekunan wajar, dikelompokkan dalam tiga kategori luas: 1) teknikal, 2) undang-undang, dan 3) perniagaan. Bermula dengan pertanyaan umum, kami menyelami lebih mendalam mengenai pertanyaan khusus industri dengan contoh tertentu di bahagian teknologi untuk menggambarkan nuansa dan perangkap yang mungkin dihadapi oleh projek, terutama didorong oleh persaingan yang tinggi di luar angkasa.

Pertimbangan teknikal:

Adakah penyelesaian yang dicadangkan dapat dilakukan secara teknikal?

Ini mungkin terdengar jelas – tetapi banyak pengasas mengabaikan soalan ini sambil mengejar impian teknologi yang berwawasan, terutama di kawasan deeptech seperti AI / ML, antara muka otak-komputer, bioteknologi, atau blockchain. Sekiranya projek anda wujud hanya sebagai konsep (terutamanya jika anda bukan pakar teknologi dan akan melakukan pengambilan pekerja dari luar), pastikan bahawa projek itu mungkin dapat dikembangkan sebelum anda.

Sekiranya penyelesaiannya tidak dapat dilakukan secara teknikal pada masa ini, berapa banyak masa dan usaha yang diperlukan untuk penyelidikan dan pengembangan (R&D)? Adakah anggaran ini selaras dengan had masa dan pembiayaan, jika ada? 

Dalam beberapa kes, pasukan teknologi kuat dan ideanya sangat menjanjikan, tetapi mungkin memerlukan lima atau sepuluh tahun penuh untuk dikembangkan dan diterima pakai – seperti pengkomputeran kuantum untuk menyelesaikan masalah kelas perusahaan dalam industri farmasi.

Anda harus jujur ​​- dan realistik – mengenai masa dan perbelanjaan. Anda pasti akan mendapat soalan ini. Di sini anda perlu membezakan antara penyelidikan dan kos pengembangan perisian yang biasa: peringkat penyelidikan mencipta algoritma untuk membina sesuatu yang sebelumnya tidak mungkin berlaku kerana keterbatasan teknologi, dengan hasil dan garis masa yang tidak menentu. Tahap pengembangan perisian membina penyelesaian yang dapat difahami, yang hanya memerlukan jangka waktu tertentu.

Cukup jelas, pelaburan di peringkat penyelidikan lebih kurang dapat diramalkan. Walau bagaimanapun, pembangunan juga boleh memakan masa lebih lama daripada rancangan pasukan pada awalnya, berusaha untuk menarik perhatian pelabur dan kemampuan yang terlalu tinggi. Pastikan anda tidak.

Sekiranya produk perisian, adakah projek ini benar-benar memerlukan perisian proprietari dan bukan penyelesaian label putih atau SaaS?

Menciptakan semula roda mungkin menggoda. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, menghabiskan sumber daya untuk pengembangan penyelesaian teknikal dalaman boleh membuang masa. Sekiranya anda sebagai permulaan tidak mencadangkan inovasi perisian, mungkin lebih mudah dan murah untuk membeli bahagian teknikal yang siap dan menyesuaikannya dengan keperluan perniagaan tertentu.

Apakah kebergantungan luaran (mis. Perpustakaan)? Bagaimana perisian luaran dikekalkan?

Tidak ada perisian yang ditulis sepenuhnya oleh pasukan dalaman syarikat. Setiap projek di dunia menggunakan pelbagai pangkalan data luaran dan pustaka kod, selalunya sumber terbuka, yang dikendalikan oleh komuniti pemaju global atau oleh syarikat. Ketahanan projek bergantung pada kemas kini perisian luaran yang tepat pada masanya untuk keselamatan dan kecekapan.

Sekiranya anda membuat projek AI, apa sumber data? Adakah ia mencukupi? Adakah ia ada?

Kebolehpercayaan projek AI sangat bergantung pada kualiti data. Algoritma mungkin tidak cekap apabila data tidak mencukupi. Juga, bias yang wujud dalam data (mis. Perkauman) akan mempengaruhi algoritma akhir. Selanjutnya, mungkin terdapat masalah ayam-telur jika pelanggan adalah sumber data dan, pada masa yang sama, nilai utama disampaikan menggunakan AI / ML. Sekiranya data tidak percuma, harganya harus dipertimbangkan vs nilai berpotensi dibandingkan dengan menggunakan kaedah yang kurang maju.

Sekiranya anda membuat projek AI, bagaimana ketergantungan konteks ditangani? 

Walaupun terdapat banyak data yang tersedia, data tersebut mungkin dikumpulkan dalam konteks tertentu, selalunya tidak dapat digunakan di tempat lain. Contohnya, jika rangkaian dapat membezakan kucing dan anjing di dalam rumah, ia mungkin tidak dapat melakukannya di luar rumah.

Sekiranya anda melakukan projek blockchain, mengapa pangkalan data harus diedarkan, dengan kata lain, mengapa anda memerlukan blockchain? 

Banyak masalah yang didakwa dapat diselesaikan dengan blockchain dapat diselesaikan dengan pangkalan data yang dilindungi kriptografi yang lebih sederhana dengan sistem pengurusan kebenaran yang kuat yang juga dapat menggunakan kriptografi kunci awam jika diperlukan.

Sekiranya konsep blockchain yang asli, pangkalan data diedarkan di antara beberapa peserta dengan kesemuanya dapat memberi input. Ini tidak selalu diperlukan. Sebagai contoh, syarikat mungkin memerlukan pangkalan data untuk menyimpan dan memproses data dalamannya, dalam hal ini tidak boleh diedarkan. Atau mungkin pangkalan data badan pemerintah, yang harus diakses oleh setiap orang, tetapi hanya pemerintah yang dapat mengesahkan data input.

Sekiranya masuk akal untuk pangkalan data diedarkan, adakah blockchain harus terbuka?

Blockchain biasanya boleh dibahagikan kepada awam dan swasta. Rangkaian blok awam (tanpa izin) adalah orang di mana sesiapa sahaja boleh menjadi tuan rumah nod, dengan itu mempunyai akses ke semua data yang direkodkan dan mengesahkan kemas kini pangkalan data. Dalam rantaian blok peribadi (dibenarkan) hanya peserta tertentu yang dapat mengakses data dan mengesahkan input.

Rangkaian awam secara signifikan mengurangkan kawalan terhadap perniagaan kerana keadaan pangkalan data kini dikendalikan oleh banyak orang yang tersebar di pelbagai negara. Ini juga bermaksud peningkatan ketidakpastian peraturan, terutama dalam hal industri yang diatur dengan ketat atau yang penting dari segi sistemik. Atas sebab-sebab ini, kes rantai awam mesti benar-benar kuat. Dalam banyak kes, blockchain peribadi cukup untuk memenuhi keperluan perniagaan. Sebagai contoh, pemprosesan transaksi hanya memerlukan institusi kewangan yang mengambil bahagian dalam blockchain, berkongsi data sejarah perubatan hanya memerlukan penyertaan hospital.

Sekiranya anda melakukan projek blockchain, apakah insentif peserta untuk bertindak demi kepentingan sistem? Apa cara untuk menghentikan insentif ini dan bagaimana cara penanganannya?

Oleh kerana blockchain, terutama yang umum, dipelihara oleh upaya bersama, dan kualiti data, biaya transaksi bergantung pada peserta, insentif harus dirancang tepat pada waktunya untuk memastikan sistem ini berkelanjutan.

Contoh di mana ia bermasalah adalah blockchain Tezos yang menggunakan algoritma konsensus Liquid Proof of Stake (LPoS) yang disebut. Algoritma konsensus adalah cara di mana pengesah menyetujui keadaan baru lejar. Dalam konsensus LPoS peserta dapat mempertaruhkan sejumlah token asli blockchain untuk mendapatkan hak untuk mengesahkan transaksi sendiri atau memilih orang lain yang dipercayai yang akan melakukannya, yang akan mengesahkan transaksi dan mengagihkan ganjaran. Walaupun algoritma sedemikian mempunyai banyak faedah, titik kritikan yang umum adalah bahawa insentif bagi peserta untuk menjadi pengesah dipersoalkan kerana mereka dapat memilih orang lain, dan masih menerima sebahagian besar ganjaran kerana persaingan di antara calon pengesah, sementara tidak menghabiskan waktu dan sumber pengiraan mengenai penyelenggaraan dan tadbir urus rangkaian. Ini menimbulkan risiko pemusatan blockchain dan pelbagai jenis serangan.

Bagaimana keselamatan siber terjamin?

Cybersecurity adalah ciri utama dari setiap infrastruktur IT. Terutama bagi pengawal selia, yang menjadi perhatian utama adalah melindungi pelanggan.

Sekiranya anda menjalankan perniagaan perkakasan, bagaimana kualiti bekalan terjamin?

Walaupun perniagaan perisian bergantung pada perpustakaan luaran, perniagaan perkakasan bergantung pada penyedia bekalan untuk kualiti penyelesaiannya.

Pertimbangan undang-undang

Menilai implikasi undang-undang projek, kos pematuhan dan batasan yang timbul dari keperluan undang-undang.

Adakah syarikat memerlukan lesen untuk beroperasi secara sah, dan yang mana? 

Perkara ini sangat penting untuk industri yang diatur dengan ketat, seperti fintech. Hampir mana-mana perkhidmatan kewangan memerlukan beberapa jenis pelesenan, dan beberapa daripadanya – seperti MiFID II di Eropah – boleh mengambil masa sehingga dua tahun atau lebih untuk memperoleh.

Juga perhatikan bahawa dalam kebanyakan kes, anda memerlukan lesen berasingan di setiap negara di mana anda berhasrat untuk beroperasi dan memberikan perkhidmatan, walaupun mungkin terdapat berbagai pengaturan antara pihak berkuasa yang berwenang, terutama antara Negara Anggota EU, yang memungkinkan pemindahan lesen yang dipermudah.

Bagaimana syarikat menangani masalah KYC / AML?

Semua pelanggan perlu dikenali, terutama dalam industri perkhidmatan kewangan, dan juga asal-usul dana mereka agar perniagaan itu tidak digunakan sebagai alat pencucian wang. Namun, membuat pelanggan mengesahkan identiti mereka mungkin bukan UX yang hebat dan menarik, yang memberi kesan negatif terhadap kadar penukaran. Prinsip proporsionaliti harus diterapkan – semakin tinggi risikonya, langkah yang lebih ketat.

Siapa yang menjaga wang?

Pertanyaan ini akan diajukan kepada setiap bisnis yang memungkinkan klien untuk menyimpan dana mereka, seperti pengurusan pelaburan. Memegang wang dan aset pelanggan juga memerlukan pelesenan, dan projek itu harus mempertimbangkan perkongsian dengan institusi pemegang lesen yang berlaku.

Siapa yang bertanggungjawab atas kegagalan?

Ini kebetulan menjadi perkara yang paling diabaikan. Walaupun anda akan mengalami kerosakan reputasi, anda masih dapat melindungi diri dari tanggungjawab undang-undang dengan membuat perjanjian yang sesuai dengan penyedia perkhidmatan. Sebagai contoh, jika data pelanggan disimpan di pelayan pihak ketiga, mereka harus bertanggungjawab untuk penyimpanan data. Namun, perhatikan bahawa pengaturan sedemikian akan meningkatkan kos perkhidmatan. Kadang kala menyediakan perkhidmatan yang mana tanggungjawab boleh diambil adalah perniagaan teras syarikat. Walaupun mustahil untuk mengelakkan tanggungjawab sepenuhnya dalam kes seperti itu, ia masih dapat dikurangkan, misalnya, jika pekerja bertanggungjawab, dan bukan syarikat, atau jika had dikenakan pada jumlah tanggungjawab.

Pengasas projek blockchain, terutama yang terdesentralisasi, cenderung menganggap bahawa mereka tidak bertanggungjawab, kerana mereka tidak mengawal rangkaian. Walau bagaimanapun, pihak berkuasa mungkin mempunyai pandangan lain kerana undang-undang tersebut dibuat berdasarkan premis penyedia perkhidmatan yang bertanggungjawab yang mempunyai tanggungjawab untuk memastikan bahawa sistem ini beroperasi pada waktunya. Oleh itu, pasukan projek boleh dikenakan tuntutan sekiranya berlaku kegagalan.

Cukai

Diuruskan dengan buruk, cukai dapat mengurangkan keuntungan syarikat dengan ketara, terutama dalam hal rezim percukaian berganda yang tidak baik antara negara tempat syarikat beroperasi. Tambahan pula, masalah percukaian dapat menjadikan syarikat itu kurang menarik sebagai peluang pelaburan. Pengoptimuman yang betul harus dilakukan untuk mengurangkan masalah ini.

Apakah harta intelek syarikat? Adakah ia dilindungi? Adakah syarikat itu melanggar IP?   

Terdapat tiga perkara utama.

Pertama, syarikat pada suatu ketika boleh menjadi sasaran troll paten, jadi syarikat itu harus mendapat hak paten dan hak cipta untuk semua aset yang berkaitan.

Kedua, untuk membuat permulaan MVP mungkin melanggar harta intelek seseorang dalam beberapa kes, misalnya, menggunakan gambar, reka bentuk, UX yang dilindungi, dan lain-lain. Tidak mungkin bermasalah pada peringkat awal tetapi mungkin apabila syarikat itu bertambah besar. Terutama jika IP yang dilanggar adalah milik pesaing langsung.

Ketiga, IP adalah aset yang meningkatkan penilaian, yang dapat digunakan untuk pengoptimuman cukai.

Perlindungan Data

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini GDPR menjadi isu yang semakin mendesak. Penyediaan privasi asas melampaui penafian kuki dan harus merangkumi penyimpanan data peribadi yang betul, rampasan yang boleh mengakibatkan tuntutan undang-undang yang signifikan, pengurusan data yang tepat, seperti tidak memberikan kepada pihak ketiga tanpa persetujuan, kemungkinan penghapusan, dll..

Blockchain tersebut sering menyimpan data peribadi dan kewangan yang sensitif, yang dilindungi dengan ketat di peringkat peraturan. Mereka kadang-kadang boleh bertentangan dengan sifat teknologi, seperti hak untuk dilupakan atau kewajiban menyimpan data di pelayan negara tempat orang itu berada. Sebaiknya pertimbangkan untuk tidak menyimpan data peribadi sama sekali di blok awam, yang memungkinkan lebih banyak kawalan ke atasnya.

Pertimbangan perniagaan

Masalah apa yang diselesaikan oleh projek?

Teknologi yang baru muncul kadang-kadang disebut “penyelesaian mencari masalah” – tidak secara tidak adil. Di sebalik naratif yang menarik dan pemikiran teknologi yang cemerlang, mudah untuk kehilangan soalan yang paling penting: siapa khalayak sasaran anda, dan mengapa ia akan menggunakan penyelesaian yang dicadangkan?

Periksa sama ada masalah yang dinyatakan ada, disahkan oleh bakal pelanggan. Tinjauan dan ujian pelanggan dapat membantu projek memastikan bahawa anda bergerak ke arah yang betul. Sekiranya projek beroperasi dalam keadaan hampa tanpa kontak langsung dengan khalayak sasarannya – ia adalah bendera merah bagi pelabur, kerana berisiko tidak memenuhi permintaan setelah ia disiarkan secara langsung.

Kadang-kadang masalah tidak cukup mendesak sehingga memerlukan penyelesaian yang terpisah.

Bagaimana masalah ini diselesaikan pada masa ini? Bagaimana penyelesaian yang dicadangkan lebih baik?

Agar dapat diadopsi, sebuah proyek harus memberikan manfaat yang sangat jelas kepada pelanggannya – menjimatkan masa atau wang seseorang, memenuhi keperluan tertentu atau hanya memberikan emosi positif.

Sekiranya faedahnya sedikit, pelanggan tidak mungkin membayar lebih banyak atau mengganggu untuk beralih ke perkhidmatan baru sama sekali – jadi pastikan projek mesti mengetuai analisis yang kompetitif dan menemui niche yang jelas di pasaran.

Kami pernah mengadakan perbincangan dengan sebuah projek membina rangkaian superkomputer di berbagai negara yang akan menyelesaikan masalah AI dengan algoritma bawaan sehingga pelanggan hanya akan memasukkan data dan memilih algoritma. Masalahnya ialah dalam pengkomputeran awan mereka bersaing dengan Amazon dan Microsoft, dan dalam perisian AI – dengan IBM. Tidak mungkin mereka akan menang.

Apakah andaian utama yang menjadi asas model perniagaan? Bagaimana ia disahkan atau akan disahkan?

Bagaimana sebenarnya syarikat itu akan menjana wang? Metrik apa dalam kes sedemikian yang menentukan keuntungan? Adakah ramalan pendapatan realistik?

Sebagai contoh, jika yuran transaksi adalah sumber pendapatan utama, jumlah transaksi tertentu diharapkan dan harus dibenarkan oleh analisis pasaran.

Apakah tempat syarikat dalam rantaian nilai industri? Siapa peserta lain yang bekerjasama dengan syarikat itu? Bagaimana kelestarian rantaian bekalan diurus?

Tidak ada syarikat yang memberikan nilainya kepada pelanggan akhir secara bebas, ia selalu bekerjasama dengan pelbagai pelakon lain. Sangat penting untuk mengenal pasti nilai tambah yang tepat yang diberikan oleh syarikat. Semua syarikat lain dalam rantai nilai adalah pergantungan luaran yang boleh menimbulkan risiko dan harus diuruskan, misalnya, dengan kepelbagaian.

Bagaimana ekonomi unit syarikat berfungsi? Bolehkah ia menguntungkan sama sekali?

Maksudnya, adakah pelanggan tunggal membawa lebih banyak wang daripada harganya, termasuk kos pemprosesan dan perolehan.

Sekiranya ekonomi unit rosak, adakah peningkatan pendapatan per pelanggan mungkin, atau mereka tidak akan membayar lebih banyak? Adakah mungkin untuk mengurangkan kos di masa depan dengan pelaburan yang signifikan, misalnya, perisian yang mengurangkan perbelanjaan operasi, atau pemasaran yang meningkatkan kredibiliti, mengurangi biaya perolehan?

Dengan kata lain, pelabur akan melihat faktor-faktor yang menjadikan pelaburan itu dibenarkan.

Apakah strategi pertumbuhan? Bagaimana mesin pertumbuhan disahkan? Adakah ia sesuai dengan model perniagaan?

Untuk menjadikan pelaburan dapat dilaksanakan, projek harus mempunyai potensi pertumbuhan tertentu yang sesuai dengan risiko. Untuk jangkaan pertumbuhan perniagaan yang menguntungkan operasi lebih rendah berbanding permulaan. Syarikat yang mempunyai potensi prospek pertumbuhan virus berbeza jauh dengan syarikat B2B yang harus menggunakan jabatan penjualan.

Siapa pesaing langsung? Apakah kelebihan daya saing, jika ada? Sekiranya tidak ada, apakah kemungkinan pilihan untuk memperoleh sebagian dan pelaburan yang diharapkan? Sekiranya ada beberapa, bagaimana mereka dapat bertahan?

Perniagaan tidak semestinya memerlukan kelebihan daya saing pada setiap titik waktu jika permintaan di pasaran jauh lebih tinggi daripada penawaran. Walau bagaimanapun, ini bukan situasi yang berterusan, dan persaingan akan meningkat. Oleh itu, jika tidak ada kelebihan daya saing, anda harus fokus mendapatkannya. Sekiranya anda memilikinya – pastikan anda dapat mengekalkannya dan menyesuaikan diri dengan keadaan pasaran yang sentiasa berubah.

Adakah syarikat menggunakan pembiayaan hutang? Berapakah nisbah hutang kepada pendapatan?

Hutang syarikat menimbulkan risiko tambahan bagi sesiapa yang terlibat dalam perniagaan dengannya, yang mengakibatkan kolaborasi yang kurang memberangsangkan atau kekurangannya.

Siapa pemegang saham syarikat utama? Bagaimana mereka akan mempengaruhi arah syarikat? Adakah mereka menyokong keuntungan atau pertumbuhan? Adakah mereka mengambil bahagian dalam pengurusan operasi?

Pemegang saham adalah sumber maklumat mengenai perniagaan yang akan dilihat. Dalam industri kewangan atau ketika menawarkan sekuriti kepada orang ramai, pemegang saham dan pengarah utama harus lulus pemeriksaan kesesuaian dan kesesuaian. Syarikat harus berhati-hati dan membuat ketekunan sewajarnya ketika menerima pelaburan bukan hanya mengenai latar belakang pelabur yang sah tetapi juga kesan yang lebih luas terhadap strategi syarikat.

Kesimpulannya

Sekiranya projek ingin melibatkan rakan kongsi yang serius, menarik pusingan pendanaan yang besar atau meningkatkan kesedaran masyarakat dan media, ia pasti akan menjadi subjek kajian yang menyeluruh yang akan mensasarkan bukan hanya parameter kewangan yang tidak bermutu dan kualiti idea, tetapi juga yang bukan perkara seksi, seperti cukai, harta intelek, keselamatan siber, dan ketahanan rantaian bekalan. Dengan menjawab soalan-soalan tersebut terlebih dahulu membuat anda tidak hanya bersiap sedia untuk ketekunan yang wajar, tetapi juga lebih mampu untuk berjaya dalam persaingan sengit di pasaran, dan harus dilakukan seawal mungkin.

Ketekunan wajar memerlukan soalan yang sukar. Tetapi sangat penting untuk memastikan bahawa kita menumpukan masa dan wang kita untuk apa yang akan memberi kesan yang nyata kepada dunia.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me