Melabur dalam CRISPR Therapeutics (NASDAQ: CRSP)

Terapi CRISPRs (NASDAQ: CRSP) adalah syarikat bioteknologi yang sedang mengembangkan terapi menggunakan metodologi baru dan inovatif. CRISPR Therapeutics dinamai teknik penyuntingan genetik yang dikembangkan oleh salah seorang pengasasnya. Dikenal secara tidak formal sebagai “gunting genetik”, teknologi CRISPR membawa kemampuan untuk memotong, mengganti, dan menyunting gen kepada komuniti penyelidikan ilmiah. Dengan mengembangkan teknik ini, syarikat telah membuka pintu kepada cara yang sama sekali baru untuk mengembangkan pilihan rawatan untuk pelbagai penyakit. Pilihan baru ini mengubah cara kita melihat penyakit, dan potensi untuk sepenuhnya menghilangkan penyakit yang diwariskan kini menjadi kemungkinan yang nyata.

Apa itu CRISPR Therapeutics (CRSP)

Syarikat ini dinamai CRISPR, kependekan dari pengulangan palindromik pendek yang berkelompok secara berkala. CRISPR adalah sejenis urutan DNA yang mengesan dan memusnahkan bakteriofag, bahagian virus yang bertanggungjawab mereplikasi dan menjangkiti badan. Syarikat ini diberi nama CRISPR kerana salah satu pengasasnya, Emmanuelle Charpentier, adalah pelopor di sebalik mengembangkan cara untuk menggunakan CRISPR dalam persekitaran saintifik untuk menyunting bahan genetik. Charpentier, bersama dengan rakannya Jennifer Doudna, dapat menguraikan tingkah laku molekul ini dalam bakteria dan menerapkan pelajaran yang diperoleh dari pemerhatian untuk mengembangkan alat penyuntingan genetik. Dengan mengasingkan mekanisme ini yang terdapat dalam bakteria, kedua saintis dapat membuat cara mudah untuk membuat potongan DNA dengan mudah, memungkinkan untuk penambahan atau penggantian segmen tertentu dari bahan genetik. Ini adalah penemuan inovatif yang memungkinkan para penyelidik di seluruh dunia untuk meneliti organisma dengan mudah dan mengembangkan pemahaman yang lebih mendalam mengenai peranan DNA dalam penyakit. Atas sumbangan mereka, Charpentier dan Doudna memenangi Hadiah Nobel dalam Kimia untuk tahun 2020.

Syarikat ini beribu pejabat di Switzerland dan juga mempunyai kemudahan penyelidikan dan pembangunan di Amerika Syarikat. Beberapa tahun selepas Charpentier mula bekerja di CRISPR pada tahun 2011, dia menubuhkan syarikat itu pada tahun 2013. Syarikat ini mendapat minat yang besar sejak awal dengan Bayer, salah satu syarikat farmaseutikal terbesar di dunia, melabur dalam syarikat itu. Sejak itu, syarikat ini telah berkembang menjadi lebih dari 300 pekerja dan IPO pada tahun 2016. Syarikat telah mengembangkan beberapa terapi menggunakan CRISPR yang berada dalam pelbagai peringkat proses percubaan klinikal.

Mengapa CRISPR Therapeutics (CRSP) Penting?

Platform penyuntingan gen CRISPR adalah kaedah revolusioner yang berpotensi mengatasi sejumlah penyakit serius. Beberapa ubat terobosan sedang menjalani ujian klinikal. Paling jauh di sepanjang jalan menuju persetujuan pengawalseliaan adalah rawatan β-Thalassemia (TDT) dan Penyakit Sel Sickle (SCD) yang bergantung pada Transfusi syarikat, yang menangani penyakit darah serius dengan kadar kematian yang tinggi. Tujuan rawatan ini adalah untuk meniru variasi genetik pada individu tertentu yang mengakibatkan mereka mengalami gejala yang berkurang atau tidak ketika didiagnosis. Dengan mewujudkan variasi ini pada pasien yang menderita SCD dan β-Talasemia, gejala telah terbukti berkurang. Kumpulan penyakit ini, yang dikelompokkan di bawah payung hemoglobinopathies, biasanya memerlukan rawatan seumur hidup, termasuk pemindahan darah dan kemasukan ke hospital yang kerap. Setiap tahun, 360,000 dilahirkan dengan penyakit ini, walaupun tidak semua kes cukup parah sehingga memerlukan rawatan seumur hidup. Matlamat terapi CRISPR yang dikembangkan ini adalah untuk mengurangkan kadar kematian dan menjadikan penyakit ini lebih mudah dikendalikan oleh pesakit. Walaupun rawatan SCD dan β-Talasemia adalah yang paling jauh dalam ujian klinikal, syarikat itu juga mempunyai beberapa calon lain yang menjanjikan.

Prospek Terapi CRISPR (CRSP)

Karya terkini mengenai SCD dan β-Talasemia hanyalah satu cara yang sangat kecil tetapi menjanjikan bahawa teknologi CRISPR dapat diterapkan pada perubatan. Di AS dan Eropah sahaja di mana ujian klinikal sedang dilakukan, jumlah pesakit berpotensi yang akan mendapat manfaat daripada rawatan ini sekarang adalah lebih dari 30,000. Ini hanya kes yang paling teruk, dan CRISPR Therapeutics menganggarkan bahawa setelah rejimen rawatan menjadi lebih mudah, mereka yang mempunyai kes yang lebih ringan juga akan mendapatkan rawatan. Ini akan menjadikan jumlah pesakit lebih daripada 160,000 di AS dan Eropah sahaja. Sekiranya disetujui oleh peraturan di EU dan Amerika Syarikat, kemungkinan ubat tersebut juga akan digunakan di negara lain. Kadar penyakit ini dalam populasi adalah banyak lebih tinggi di tempat-tempat seperti Afrika, dan penyebaran yang meluas akan memberi kesan besar kepada penduduk di seluruh dunia.

Walaupun statistik ini mengagumkan, SCD dan β-Talasemia adalah salah satu daripada banyak penyakit yang berpotensi untuk dirawat oleh teknologi CRISPR. Pada pelbagai peringkat lain proses pengembangan adalah rejimen berasaskan CRISPR untuk merawat penyakit seperti barah, diabetes dan fibrosis sista. Dari percubaan yang sedang berlangsung, hampir separuh adalah kolaborasi dengan Bayer dan syarikat besar lain. Ini membolehkan syarikat mengurangkan risiko terhadap diri mereka sendiri dan juga memberikan CRISPR Therapeutics banyak pengetahuan dan kepakaran. Perkongsian lain termasuk syarikat Amerika Viacyte dan Vertex Pharmaceuticals. Pada satu ketika, terdapat spekulasi bahawa Vertex berminat untuk bergabung dengan CRISPR, berita yang mengakibatkan kenaikan harga saham. Dengan pasukan ilmiah yang berbakat dan penyelidikan canggih yang dilakukan oleh CRISPR, syarikat ini telah menarik perhatian industri, dan potensi jangka panjang syarikat itu tetap sangat menjanjikan kepada para pelabur.

Di mana untuk membeli CRISPR Therapeutics (CRSP)?

Firstrade adalah firma pembrokeran dalam talian yang terkemuka yang menawarkan rangkaian produk dan alat pelaburan yang direka untuk membantu pelabur seperti anda mengawal masa depan kewangan anda. Sejak didirikan pada tahun 1985, Firstrade telah berkomitmen untuk menyediakan perkhidmatan bernilai tinggi dan berkualiti.

Menggabungkan teknologi perdagangan proprietari, antara muka pengguna yang sangat intuitif, perkhidmatan pelanggan yang luar biasa dan aplikasi mudah alih, Firstrade menawarkan penyelesaian menyeluruh untuk semua keperluan pelaburan anda.  Firstrade adalah ahli FINRA / SIPC.

Melabur dalam CRISPR Therapeutics (NASDAQ: CRSP) Melabur dalam CRISPR Therapeutics (NASDAQ: CRSP) Melabur dalam CRISPR Therapeutics (NASDAQ: CRSP)
★★★★★ ★★★★★ Ulasan Firstrade

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker saham mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

★★★★★ ★★★★★ M1 Kajian Kewangan

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker saham mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

★★★★★ ★★★★★ Ulasan Public.com

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker saham mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

Bayaran

Komisen Sifar

Bayaran

Komisen Sifar

Bayaran

Komisen Sifar

Minimum Akaun

Tiada

Minimum Akaun

$ 100

Minimum Akaun

Tiada

Promosi

Stok Percuma *

* Lihat laman web untuk maklumat lanjut.

Promosi

Tiada

Promosi

Tiada

Ringkasan

Teknologi CRISPR adalah salah satu penemuan saintifik yang paling menarik dan menjanjikan dalam ingatan baru-baru ini. Dengan membuat kaedah untuk mengkaji dan mengubah DNA dengan tepat, kemampuan untuk menyembuhkan penyakit yang diwarisi semakin dekat dengan kenyataan. Dengan pasukan ilmiah yang berbakat, syarikat ini sangat jauh dalam proses pengembangan ubat dan mempunyai beberapa terapi yang menjanjikan dalam proses ujian dan persetujuan. Bersama dengan hubungan mereka dengan syarikat farmaseutikal utama, CRISPR Therapeutics mempunyai semua alat untuk menjadi pemain utama di ruang ini.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me