Melabur dalam Saham NVIDIA (NASDAQ: NVDA)

NVIDIA (NASDAQ: NVDA) terkenal terutamanya kerana merevolusikan grafik komputer sepanjang tahun 1990-an. Unit pemprosesan grafik (GPU) yang hebat terdapat di banyak desktop, komputer riba, tablet, stesen kerja dan konsol permainan di seluruh dunia. Walaupun banyak syarikat kini memasuki ruang pengkomputeran, NVIDIA mempunyai beberapa kelebihan strategik berbanding rakan sejawatnya. Dengan pengalaman, pengetahuan, dan personel yang ada sekarang, NVIDIA adalah syarikat yang terus melampaui jangkaan.

Apa itu NVIDIA (NVDA)?

NVIDIA Corporation dimulakan oleh tiga saintis komputer di Santa Clara, California, dengan tujuan untuk meningkatkan pengalaman grafik 3D untuk Komputer Peribadi. Ditubuhkan di California pada tahun 1993, Jen-Hsun Huang, Chris Malachowsky dan Curtis Priem membentuk rancangan untuk membuat mikropemproses yang membolehkan video dan suara stereo bergerak penuh tersedia di PC. Mereka dengan cepat memperoleh reputasi yang kuat dan menjalin kerjasama strategik dengan SGS-Thomson Microelectronics, salah satu syarikat pengkomputeran terkemuka pada masa itu. Ini adalah langkah mengubah permainan yang membolehkan NVIDIA melepaskan NV1, mikrocip pemecut multimedia pertama mereka, pada bulan Mei 1995.

Kejayaan NV1 membawa NVIDIA banyak perhatian dari syarikat permainan seperti Sega yang ingin menggunakan cip untuk sistem permainan Saturn mereka. Hasil daripada kejayaan ini, NVIDIA dapat memperoleh dana dari pakaian modal teroka, yang memungkinkannya berkembang secara agresif dan mengambil posisi sebagai peneraju pasaran. Pada pertengahan tahun 1996, kira-kira 30 pesaing telah menawarkan cip 3D ke pasaran grafik. Pada masa ini, NVIDIA memegang bahagian pasaran yang mengagumkan sekitar 24%. Hasil kejayaan awal ini, Forbes menamakan NVIDIA sebagai “Syarikat Terbaik” pada tahun 2007. Baru-baru ini, syarikat telah mempelbagaikan penawaran produknya untuk memasukkan GPU dan bahagian pengkomputeran lain yang digunakan dalam elektronik automotif, peranti mudah alih dan, sejak akhir tahun 2010, Kecerdasan Buatan.

Syarikat ini mengalami pertumbuhan yang pesat hingga pertengahan 1990-an dan awal 2000-an menyaksikan mereka mengukuhkan kedudukan mereka sebagai peneraju industri. Sumbangan terbesar syarikat untuk pengkomputeran adalah penemuan unit pemprosesan grafik (GPU), yang menjadikan video dan gambar untuk dipamerkan. Hampir semua komputer moden sekarang mempunyai semacam GPU, walaupun banyak pesaing lain telah memasuki lapangan. GPU NVIDIA memperkayakan semua jenis media dan komunikasi, termasuk televisyen definisi tinggi, telefon bimbit, video digital (kedua-dua dan 3D), audio dan juga sambungan jalur lebar. Baru-baru ini, mereka memberi tumpuan tambahan pada Artificial Intelligence, dengan cip GPU mereka berfungsi sebagai otak dan membekalkan daya pengkomputeran yang diperlukan agar produk seperti kereta memandu sendiri dan robot berfungsi. Lini produk NVIDIA yang tiada tandingannya telah menyaksikan syarikat itu mengumpulkan banyak anugerah, dan diakui menghasilkan mikrocip grafik terpantas di pasaran.

Mengapa NVIDIA (NVDA) Perkara?

NVIDIA Corporation mempunyai reputasi yang kuat dan wajar sebagai peneraju dalam bidangnya. Sebagai tambahan kepada sejarah mereka sebagai inovator yang menghasilkan teknologi yang telah mendorong sempadan teknologi pengkomputeran, hari ini mereka meneruskan penguasaan mereka di pasaran.

NVIDIA Corporation terus melihat peningkatan permintaan untuk teknologi dan perkhidmatannya. Terdapat dua pasaran utama di mana NVIDIA beroperasi yang telah mendapat banyak manfaat daripada teknologi yang dikembangkan melalui penyelidikan dan pembangunan dalaman. Penjana pendapatan utama mereka terus menjadi GPU mereka. GPU berjenama GeForce mereka pada masa ini merangkumi 19% daripada keseluruhan bahagian pasaran PC GPU. Walaupun jumlahnya kelihatan rendah, pasaran sangat tersegmentasi dan hasilnya, NVIDIA hanya mengejar dua syarikat (Intel dan AMD). Pendapatan yang berkaitan dengan permainan mencapai $ 2.27 bilion pada tahun 2020. Oleh kerana pembuat permainan terus mengembangkan permainan yang lebih terperinci dan realistik, jumlah pasaran yang dapat diatasi akan terus meningkat, meninggalkan NVIDIA dalam kedudukan yang baik untuk bergerak maju. Kawasan kedua adalah operasi pusat data, yang merupakan aliran pendapatan NVIDIA yang paling cepat berkembang. Di tengah-tengah pusat data gergasi teknologi seperti Amazon dan Oracle adalah GPU NVIDIA. GPU ini memberikan kekuatan pengkomputeran yang cukup untuk penyedia perkhidmatan ini untuk terus melakukan pekerjaan penting mereka dalam bidang seperti analisis data dan pengkomputeran awan. Pendapatan berkaitan pusat data NVIDIA mencecah a mencatatkan tinggi $ 1.9 bilion pada tahun 2020.

NVIDIA (NVDA) Prospek

Pertumbuhan NVIDIA baru-baru ini sebahagiannya adalah hasil daripada pasukan eksekutif yang berkesan yang dapat melihat peluang di cakrawala. Contoh terbaik adalah perjanjian $ 40 bilion untuk memperoleh Arm Limited. Arm adalah syarikat reka bentuk semikonduktor dan perisian yang berpusat di UK, yang mengkhususkan diri dalam membangun dan melesenkan harta intelek untuk reka bentuk mikrocip. Arm boleh dianggap sebagai arkitek di sebalik cip yang terdapat dalam pelbagai peranti mudah alih, dari iPhone hingga produk Microsoft Surface. Cip Tegra NVIDIA dirancang khusus untuk peranti mudah alih dan sudah digunakan di Nintendo Switch. Dengan kehebatan reka bentuk Arm dan reputasi NVIDIA untuk penyelidikan dan teknologi, pemerolehan ini cenderung mempercepat gangguan pasaran peranti mudah alih mereka. Walaupun saingan AMD sudah bekerjasama dengan Samsung di barisan peranti mudah alih mereka, pemerolehan strategi Arm mungkin akan menghasilkan sinergi di jalan raya. Pengambilalihan ini juga membolehkan NVIDIA mendapatkan akses ke salah satu koleksi harta intelek terbesar di sektor ini, yang kemungkinan akan meningkatkan penawaran produk.

Tempat Membeli NVIDIA (NVDA) Stok

Broker yang kami cadangkan adalah Firstrade.

Firstrade adalah firma pembrokeran dalam talian terkemuka yang menawarkan rangkaian produk dan alat pelaburan yang direka untuk membantu pelabur seperti anda mengawal masa depan kewangan anda. Sejak didirikan pada tahun 1985, Firstrade telah berkomitmen untuk memberikan perkhidmatan bernilai tinggi dan berkualiti.

Menggabungkan teknologi perdagangan proprietari, antara muka pengguna yang sangat intuitif, perkhidmatan pelanggan yang luar biasa dan aplikasi mudah alih, Firstrade menawarkan penyelesaian menyeluruh untuk semua keperluan pelaburan anda.  Firstrade adalah ahli FINRA / SIPC.

Melabur dalam Saham NVIDIA (NASDAQ: NVDA) Melabur dalam Saham NVIDIA (NASDAQ: NVDA) Melabur dalam Saham NVIDIA (NASDAQ: NVDA)
★★★★★ ★★★★★ Ulasan Firstrade

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker saham mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

★★★★★ ★★★★★ M1 Kajian Kewangan

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker saham mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

★★★★★ ★★★★★ Ulasan Public.com

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker saham mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

Bayaran

Komisen Sifar

Bayaran

Komisen Sifar

Bayaran

Komisen Sifar

Minimum Akaun

Tiada

Minimum Akaun

$ 100

Minimum Akaun

Tiada

Promosi

Stok Percuma *

* Lihat laman web untuk maklumat lanjut.

Promosi

Tiada

Promosi

Tiada

Ringkasan

NVIDIA Corporation kekal sebagai pengeluar GPU terkemuka di industri. Komputasi rumah dan teknologi mudah alihnya terus dicari, dan pemerolehan dan perkongsian strategik merupakan jalan yang sangat mungkin untuk pertumbuhan masa depan. Dengan GPU yang mampu menangani tugas Kecerdasan Buatan yang paling banyak sumber daya, NVIDIA terus mendorong batas dalam teknologi. Ketika terus melakukan diversifikasi ke dalam sektor-sektor baru ini, NVIDIA berada pada posisi yang baik untuk meneruskan pertumbuhannya tanpa henti.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me