Rebloc – Masa Depan Data Harta Tanah Terdesentralisasi

Setiap projek cryptocurrency yang bertujuan memanfaatkan faedah teknologi blockchain mempunyai satu kesamaan – semuanya bertujuan untuk menyelesaikan masalah di dunia nyata. Dalam kes ReBloc, melalui fenomena desentralisasi, objektif utama kami adalah merevolusikan perkongsian data dalam industri harta tanah. Pada asasnya, kami akan mencapai ini memfasilitasi platform untuk pemegang kepentingan harta tanah untuk menyumbang dan berkongsi data melalui model insentif berasaskan token. Kami akan segera sampai ke sana – namun pertama, mari kita luangkan sedikit masa untuk melihat masalah yang dihadapi oleh industri ini.

Isu Yang Berkaitan Dengan Data Harta Tanah

Sebagai global industri berbilang trilion dolar, pihak berkepentingan harta tanah sangat bergantung pada data. Ini bisa berupa penilaian harta tanah di daerah tertentu, kuantiti rumah kosong di kawasan kejiranan tertentu, peratusan pemilik rumah yang gagal membayar gadai janji atau kos rata-rata tanah berdasarkan bandar ke bandar. Data ini seterusnya menyokong pihak berkepentingan yang relevan dalam proses membuat keputusan perniagaan mereka. Namun, masalah utama yang dihadapi oleh pihak berkepentingan ini adalah bahawa data yang dipercayai sangat sukar untuk didapat.

Pada masa ini, jika entiti memerlukan kumpulan data tertentu, maka biasanya ada tiga jalan yang dapat mereka coba. Pertama, ada kemungkinan data mungkin tersedia di domain awam. Masalah utama dengan data awam adalah selalunya tidak boleh dipercayai. Tidak ada perlindungan untuk memastikan data tersebut tepat dan dalam kebanyakan kes, tidak ada insentif untuk memotivasi platform awam ini agar tetap diperbarui. Salah satu contohnya ialah platform penilaian harta tanah dalam talian Zillow.

Ringkasnya, Zillow menyediakan platform untuk berjuta-juta harta tanah yang berpangkalan di A.S., yang membolehkan pengguna melihat anggaran penilaian mereka. Walau bagaimanapun, data ini didasarkan pada pengiraan algoritma yang banyak berpendapat sangat tidak tepat. Malah, menurut yang baru-baru ini Washington Post penerbitan, anggaran Zillow kadang-kadang begitu memalukan, sehingga selalunya 20-30% terlalu rendah atau tinggi – seterusnya menyesatkan pengguna.

Akibatnya, walaupun data itu percuma, ada yang percaya bahawa ia tidak memberikan nilai dunia nyata kerana anggarannya sering tidak betul.

Pilihan kedua yang tersedia untuk pencari data harta tanah adalah melalui penyedia berbayar / langganan. Walaupun kumpulan data ini kadang-kadang memberikan nilai, masalah besarnya adalah tidak ada ketelusan mengenai metode yang digunakan untuk memperoleh data. Dengan kata lain, bagaimana pembeli mengetahui bahawa data itu boleh dipercayai?

Akhirnya, dan mungkin yang paling penting adalah data yang dipegang oleh pemimpin industri. Ini adalah organisasi yang benar-benar beroperasi di industri dan boleh merangkumi ejen harta tanah, bank, juruukur, pemberi pinjaman gadai janji, firma pembinaan dan arkitek. Sebabnya adalah bahawa pihak berkepentingan ini telah memperoleh data dari sumber utama, terutamanya kerana ia berpusat pada operasi sehari-hari mereka.

Isu utama di sini ialah pemimpin industri sering menyimpan data yang mereka simpan kerana tidak ada motivasi untuk membagikannya, sama ada di domain awam atau dengan rakan sejawat harta tanah mereka.

Secara keseluruhan, faktor-faktor yang disebutkan di atas menyebabkan tidak dapat diaksesnya data terkini, tepat dan boleh dipercayai semata-mata didasarkan pada ketidakupayaan untuk mengesahkan kredibiliti data yang lebih jelas, serta kurangnya insentif untuk membagikannya. Inilah cara ReBloc merancang untuk memberikan penyelesaian.

https://cdn-images-1.medium.com/max/800/1*xVjOFWTSShdAXU6TCbJMjQ.png

Bagaimana Sekatan Semula Akan Membuat Eco-System Berkongsi Tarikh Harta Tanah?

Rebloc percaya bahawa penyelesaian untuk masalah yang telah dibincangkan sebelumnya adalah dengan mewujudkan platform terdesentralisasi yang mempunyai kemampuan untuk memberi manfaat kepada pencari data dan penyedia data. Untuk itu, pasukan memasang model insentif untuk memberi penghargaan kepada mereka yang berkongsi data yang mereka pegang. Oleh kerana ini akan difasilitasi melalui protokol blockchain, ciri-cirinya yang tidak berubah memastikan bahawa data sangat selamat.

Setelah data disimpan, data tersebut akan tersedia untuk dibeli oleh pencari data. Oleh kerana ReBloc mengoperasikan eko-sistem token, pembeli akan membayar data menggunakan token ReBloc asli. Namun, sebelum pencari menerima data yang mereka minta, mekanisme blockchain yang mendasarinya akan pertama kali berusaha untuk mencapai kata sepakat mengenai ketepatan data tersebut. Sekiranya kata sepakat dicapai, maka penyedia akan menerima token dan seterusnya, pencari data menerima data yang mereka bayar. Sebaliknya, sekiranya protokol blockchain gagal mencapai kata sepakat mengenai ketepatan data yang diberikan, maka pembeli tidak akan dikenakan bayaran. Lebih-lebih lagi, entiti yang bertanggungjawab untuk berkongsi data yang tidak tepat akan menerima denda kecil, dengan maksud memberi insentif kepada mereka untuk mempertahankan integriti platform.

Untuk menggambarkan betapa selera kami percaya pemegang kepentingan harta tanah untuk model seperti itu, ReBloc telah menerima minat yang mendalam dari sebilangan pemimpin industri terkenal, termasuk tetapi tidak terhad kepada Bank of Montreal, The Real Estate Board of New York , The Toronto Real Estate Board, MLS Long Island dan Canaccord Genuity. Pasukan ini berharap dapat menggabungkan seberapa banyak pemegang kepentingan harta tanah, dengan tujuan utama untuk mewujudkan platform masuk ke dunia untuk data harta tanah yang lancar, tepat dan sangat dipercayai.

 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me