Tiga Langkah Utama Biden Yang Mungkin Memberi Era Baru untuk Kewangan Digital Berasaskan Blockchain

Oleh Tal Elyashiv, Pengasas & Ketua Pegawai Eksekutif, SPiCE VC

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kami menyaksikan perlumbaan senjata kewangan digital meningkat di seluruh dunia. Sama ada mata wang digital bank pusat (CBDC), cryptocurrency atau sekuriti digital, teknologi blockchain mendorong evolusi kewangan dengan kuasa besar global yang berjuang untuk menjadi supremasi.

Lebih daripada 80% bank pusat dunia sedang meneroka versi mata wang digital mereka sendiri, tetapi China, AS dan EU mempunyai sumber, teknologi dan infrastruktur untuk menentukan masa depan ekonomi digital. Walaupun banyak syarikat A.S. merangkul, dan bahkan memimpin, revolusi kewangan digital, pemerintah A.S. ragu-ragu dan boleh dikatakan lambat bertindak berdasarkan peraturan cryptocurrency dan pelaksanaan CBDC. Hasil keengganan ini? Dalam senario penyu dan kelinci ini China telah maju memperoleh kelebihan dari pasaran pertama. Namun, seperti dalam dongeng, itu tidak bermaksud A.S. akan ditakdirkan.

Perkara mungkin akan berubah dengan kedatangan pentadbiran baru. Beberapa langkah menarik baru-baru ini dibuat oleh pentadbiran Biden yang menunjukkan banyak perubahan akan datang tahun ini dan seterusnya. Biden membuat dua janji temu yang penting untuk menggerakkan dunia kewangan digital berasaskan blockchain ke hadapan:

Janet Yellen

Setiausaha Perbendaharaan baru pentadbiran Biden adalah Janet Yellen, yang mempunyai minat yang baik dalam mengatur cryptocurrency. Didalam jawapan bertulis kepada Jawatankuasa Kewangan Senat bulan lalu, Yellen berkata, “Saya rasa kita perlu melihat dengan teliti bagaimana mendorong penggunaannya untuk kegiatan yang sah sambil mengekang penggunaannya untuk kegiatan jahat dan haram. Sekiranya disahkan, saya berhasrat untuk bekerjasama dengan Lembaga Rizab Persekutuan dan pengawal selia perbankan dan sekuriti persekutuan yang lain mengenai bagaimana melaksanakan rangka kerja pengawalseliaan yang berkesan untuk inovasi dan fintech lain. “

Dari sejarah masa lalu, jelas bahawa Janet Yellen tidak menjauhkan diri dari peraturan. Tetapi, sementara peraturan memiliki konotasi negatif bagi beberapa orang, industri keuangan menjerit untuk peraturan yang masuk akal untuk ruang ini agar dapat terus maju. Kelam kabut industri yang tidak terkawal dilihat terlalu berisiko untuk pemain institusi kewangan yang lebih besar yang melihat dunia dan perniagaan mereka melalui lensa pengawalseliaan. Janet Yellen mungkin wanita yang boleh menyelesaikan tugasnya.

Gary Gensler

Memilih Biden sebagai ketua Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa A.S. (SEC), Gary Gensler adalah mantan ketua Suruhanjaya Perdagangan Berjangka Komoditi (CFTC) dan mengajar kursus mengenai cryptocurrency di MIT Sloan. Dia juga merupakan pengarah di Ripple dan telah memberi keterangan di hadapan Kongres mengenai cryptocurrency berkali-kali. Pelantikan Gensler menyuntikkan perspektif yang lebih luas mengenai kerangka kerja untuk cryptocurrency dan blockchain.

Pada persidangan MIT pada tahun 2018, Gensler mengemukakan bahawa Ripple’s XRP dan Ethereum’s ETH harus dianggap sebagai sekuriti digital. Walaupun ETH tidak lagi berada di bawah pengimbas SEC, XRP Ripple berada. Pada masa itu, Gensler meramalkan bahawa mahkamah akhirnya akan memutuskan nasib XRP sebagai keselamatan. Acara itu sudah berjalan, dan agensinya akan memiliki peranan besar dalam menentukan hasilnya.

“Potensi teknologi ini harus menjadi pemangkin perubahan adalah nyata,” Gensler menggandakan potensi teknologi blockchain masa depan dalam op-ed 2019. “Titik terakhir ini – teknologi crypto dan blockchain bertindak sebagai pemangkin perubahan – mungkin tidak memenuhi harapan yang tinggi dari para maksimalis tetapi mungkin merupakan sumbangan awal [Satoshi] Nakamoto yang paling bertahan lama.”

Tahan FinCEN

Sebagai tambahan kepada pilihannya untuk mengetuai Perbendaharaan dan CFTC, pentadbiran Biden segera menghentikan peraturan yang diusulkan oleh Jaringan Penguatkuasaan Jenayah Kewangan (FinCEN). Di bawah biro peraturan yang dicadangkan, bank dan perniagaan perkhidmatan wang perlu mengemukakan laporan, menyimpan rekod dan mengesahkan identiti pelanggan yang melakukan transaksi dengan dompet cryptocurrency swasta. Peraturan ini memerlukan pertukaran kripto untuk mencatat nama dan maklumat alamat untuk transaksi yang mengumpulkan lebih dari $ 3.000 setiap orang setiap hari yang pergi ke dompet peribadi.

Perincian penyimpanan rekod dan rakan sejawat melihat lanjutan selama 45 hari kerana betapa rumitnya masalah ini. Langkah ini, walaupun tidak semestinya menunjukkan arah tertentu, menunjukkan minat pihak pentadbiran sekarang untuk melihat peraturan dan undang-undang kewangan digital dengan lebih dekat untuk membuat keputusan berdasarkan masa depan pasaran keseluruhan.

Angin perubahan (dan kemajuan) bertiup

Ini adalah titik yang sangat kritikal untuk cryptocurrency dan blockchain. Pelabur institusi terus memanaskan badan kelas aset. Namun, setakat ini, tidak ada pelabur runcit arus perdana lain yang melakukan langkah berani seperti yang dilakukan BlackRock tahun ini. Pengurus aset terbesar di dunia mengemukakan prospektus dengan SEC untuk ETF barunya – yang pertama memasukkan cryptocurrency (Bitcoin futures) sebagai sebahagian daripada penawarannya.

Satu lagi anggapan terhadap minat syarikat yang tinggi dalam kewangan digital berasaskan blockchain adalah catatan terbaru a jawatan Kosong untuk VP blockchain yang berpusat di New York. Orang yang mengisi kedudukan yang ada (seperti yang disebutkan dalam catatan) akan membantu penilaian aset kripto.

Agar cryptocurrency menjadi aset arus perdana, institusi kewangan A.S. mesti mengambil langkah yang diperlukan untuk menjadikannya tersedia untuk orang ramai. Buat masa ini, sukar bagi sesiapa sahaja untuk memiliki cryptocurrency, tetapi pengembangan ETF BlackRock dapat menjadikan pasaran crypto dapat diakses oleh pelabur setiap hari. Sebilangan besar yang tidak tahu bagaimana cara berdagang cryptocurrency.

Sebagai tambahan kepada inisiatif BlackRock ETF yang menjanjikan, dua perkembangan penting lain di pasaran telah menimbulkan kegembiraan. Pertama, Tesla baru sahaja membeli Bitcoin bernilai $ 1.5 bilion dan merancang untuk menerimanya sebagai bentuk pembayaran. Tambahan, sama seperti pasaran cryptocurrency gabungan berlalu $ 1 trilion pada bulan Januari, Pangkalan Wang Syiling, Pertukaran cryptocurrency terbesar di Amerika Utara mengikut jumlah dagangan, diajukan untuk tawaran awam awal (IPO) dengan SEC.

Kongres dan SEC juga mahu tindakan itu. SEC baru-baru ini memfailkan kes terhadap XRP Ripple, cryptocurrency ketiga terbesar dengan permodalan pasaran, mendakwa bahawa ia adalah keselamatan yang tidak berdaftar – menawarkan petunjuk baru mengenai kemungkinan arah aktiviti pengawalseliaan dan penguatkuasaan SEC masa depan. Secara berasingan, Kongres sedang mempertimbangkan bagaimana ia dapat melaksanakan perkhidmatan pembayaran masa nyata baru dan meningkatkan kemasukan kewangan tahun ini, dengan menyasarkan pelbagai tujuan yang telah lama dibincangkan oleh komuniti kripto. Ini tentunya merupakan perbualan kritikal yang ingin disertai oleh industri.

Dalam kad: Ramalan kewangan digital

Pentadbiran Biden mempunyai kesempatan dan kecenderungan untuk membuat lebih jelas dan, sebagai hasilnya, persekitaran pengawalseliaan yang baik untuk aset digital dan Blockchain, teknologi yang telah ada selama lebih dari satu dekad tetapi masih dilihat dengan kecurigaan yang mendalam oleh banyak pembuat undang-undang . Peraturan akan bergerak lebih cepat semasa pentadbiran ini, yang akan memungkinkan dan mendorong lebih banyak penyertaan pasaran. Peraturan yang jelas lebih baik untuk penggunaan secara besar-besaran dan kemajuan maju di ruang kewangan digital, hampir tidak kira seberapa ketatnya peraturan tersebut.

Penerapan aset digital secara institusi dan Blockchain / DLT akan terus dipercepat dalam beberapa tahun akan datang. Gelombang penggunaan semasa akan terus meningkat disebabkan oleh kemajuan dalam kerangka peraturan di Amerika Serikat dan Eropah, serta ketersediaan instrumen kewangan berasaskan aset digital yang lebih banyak institusi. Penggunaan aset digital secara runcit dan Blockchain juga akan meningkat, kerana instrumen kewangan seperti ETF menjadikannya lebih mudah diakses oleh pelabur runcit.

Tidak ada bola kristal dan tidak ada yang dapat meramalkan apa yang akan dilakukan oleh Pentadbiran Biden seterusnya. Namun, apa yang kita ketahui adalah bahawa momentum semakin meningkat, minat semakin meningkat dan keputusan dan arahan hampir tiba. Dapatkan popcorn …

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me