Swiss Digital Bank Mengatasi Tokenisasi Aset untuk Institusi yang Mematuhi Sepenuhnya

Tokenisasi Aset Dunia Nyata Dilakukan di Switzerland

Token aset, adalah ruang di mana aset tradisional dan token digital memintas untuk membolehkan penerbit membina produk kewangan baru dan pelabur untuk mengambil bahagian dalam cara baru.

Walaupun masih ada jalan yang harus ditempuh, terdapat banyak kemajuan yang dicapai dalam ruang aset digital untuk membolehkan tokenisasi aset dunia nyata. Perjanjian ini juga merupakan pengumuman terbaru dari SEBA, entiti perbankan terkawal Switzerland.

Ditubuhkan dengan misi untuk mendekatkan kewangan tradisional dan aset digital, bank digital kini telah memberi isyarat bahawa ia memasuki ruang tokenisasi aset. Sehubungan itu, SEBA bertujuan untuk mengembangkan penyelesaian inovatif di mana pelanggan mereka dapat mengeluarkan dan mengurus aset kewangan pada pelbagai protokol blockchain dan menjadikannya mudah dicapai oleh pelabur.

Bank digital tidak asing lagi dengan aset digital, kerana sudah menawarkan rangkaian perkhidmatan di sekitarnya, dari hak penjagaan digital hingga perdagangan, perbankan transaksi dan juga pinjaman dengan jaminan kripto.

SEBA sebagai entiti yang dikawal selia, mengikuti jalan yang mematuhi sepenuhnya untuk menyasarkan institusi besar. Institusi kewangan Switzerland ingin bekerjasama dengan bank, pelabur profesional, pejabat keluarga, pengurus aset dan syarikat blockchain lain.

Oleh itu, pintu masuk bank di ruang ini disertai dengan kerjasama dengan Digital Asset Shared Ledger (DASL) yang dibina di atas blockchain perusahaan Corda.

SEBA Bekerjasama dengan DASL Network Liquidity

Bank akan memanfaatkan Digital Asset Shared Ledger (DASL) untuk mengembangkan perkhidmatannya yang merupakan rangkaian kecairan untuk aset digital. DASL memfasilitasi pemindahan aset digital ke seluruh rangkaian Corda awam yang merupakan rangkaian peer-to-peer dari nod DLT, yang membolehkan interoperabiliti di pelbagai sistem, aplikasi, dan proses.

Hasilnya, perkongsian ini akan membolehkan SEBA memberikan klien institusi kemampuan untuk menerbitkan dan melabur dalam sekuriti digital yang mewakili instrumen kewangan di rangkaian Corda.

Penawaran sekuriti DASL merangkumi beberapa keupayaan termasuk penerbitan, pengurusan portfolio, servis aset, penjelasan dan penyelesaian – semuanya dikuasakan oleh teknologi lejar diedarkan (DLT). Tambahan pula, keupayaan rangkaian DASL sepenuhnya mematuhi peraturan sekuriti.

Bank sudah mempunyai beberapa perkhidmatan untuk pelanggan mereka yang berkaitan dengan aset digital, dan tokenisasi aset akan ditawarkan sebagai pelengkap kepada produk Penjagaan, Pengurusan Aset dan Perdagangan SEBA.

Sebagai sebahagian daripada penawaran tokenisasi aset, menurut keterangan SEBA, pelanggan akan dapat menandakan logam fiat dan berharga, aset alternatif seperti harta tanah dan komoditi serta meneroka ekosistem syarikat yang mempunyai produk (sebagai token utiliti) dan melakukan token keselamatan persembahan.

SEBA akan membuat dompet untuk pelanggan jagaan onboard, mengeluarkan sekuriti digital dan mengedarkannya kepada pengurusan kekayaan dan rangkaian pelabur lain. Dalam bekerjasama dengan DASL, SEBA bergantung pada pengalaman pasukan dalam membangun infrastruktur penting untuk institusi kewangan.

Perkongsian untuk Pembangunan Lebih Lanjut

Walaupun masih dalam fasa permulaan, perkongsian itu dapat membawa penjanaan produk dan pencairan lebih lama dari masa ke masa, di mana DASL akan menyokong strategi SEBA Bank untuk menjadi rakan kongsi institusi.

Matthew Alexander, Head Tokenization di SEBA Bank, menjelaskan betapa pentingnya membina platform yang dipercayai untuk penggunaan sekuritisasi aset digital:

“Penerapan Aset Digital dan sekuriti secara meluas oleh institusi memerlukan tempat yang dipercayai untuk pengedaran dan perdagangan sekunder dan kecairan. DASL menyediakan SEBA dengan platform segera dan selamat untuk rangkaian produk Sekuriti Digital kami. Kami berharap dapat menggabungkan kekuatan kami dengan kekuatan DASL untuk meningkatkan lagi penyelesaian dan perkhidmatan pelanggan kami. “

“Kami gembira dapat bekerjasama dengan SEBA Bank dan membawanya ke Rangkaian Corda awam dengan DASL. DASL menyediakan pemacu ke pasaran modal digital untuk pelanggan institusi SEBA.” kata Richard Crook, Pengasas DASL.

Sejak dua tahun kebelakangan ini, SEBA telah membuat kemajuan penting dalam ruang aset digital. Bank crypto Swiss berjaya mengembangkan produk dan perkhidmatannya dengan ketara ke pasaran institusi. Awal tahun ini, SEBA juga mengumpulkan dana $ 100 juta enam bulan setelah menerima lesen perbankan pada bulan Ogos 2019.

Membuka pintu untuk tokenisasi aset kepada institusi adalah salah satu aspek penting untuk penggunaan aset digital secara meluas secara besar-besaran. Apabila institusi yang mengikuti langkah pematuhan yang ketat dapat mengeluarkan, mengurus, dan memperdagangkan sekuriti aset digital, institusi ini dapat membuka pintu masuk untuk kepentingan dari pelbagai pelabur pada skala global. Ini boleh menjadi titik kritikal yang memulakan peralihan dari pensekuritian aset tradisional ke semua digital.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me