Sia – Penyimpanan Awan Teragih

Siapa Sia?

Dilancarkan oleh Nebulas pada tahun 2015, Sia bertujuan untuk mencipta semula penyimpanan awan. Beribu pejabat di Boston, mereka dibiayai oleh syarikat seperti Raptors Group, Fenbushi Capital, First Star Ventures, dan INBlockchain.

Sia sepenuhnya percaya pada blockchain, dan menggunakan struktur duit syiling gabungan untuk mencapai tujuan mereka menjadi ‘lapisan penyimpanan backbone internet’.

Apa masalahnya?

Manusia adalah penimbun digital. Kami membuat lebih daripada 2.5quintillion bait data setiap hari – dan jumlah itu semakin meningkat. Pengumpulan data ini menimbulkan masalah besar ketika ditugaskan dengan pertanyaan, ‘di mana kita menyimpannya?’

Walaupun teknologi baru memberi kita kemampuan untuk membawa terabyte data di poket kita, banyak individu dan syarikat bergantung sepenuhnya pada penyimpanan awan. Malangnya, penyimpanan awan adalah usaha yang mahal. Ladang pelayan yang diperlukan untuk membuat perkhidmatan sedemikian berfungsi sangat memerlukan tenaga, dan memerlukan penyelenggaraan berterusan.

Sia - Penyimpanan Awan Teragih

Platform pengumpulan data DOMO memperincikan tabiat pembuatan kami.

Walaupun orang percaya bahawa penyimpanan awan itu murah kerana ada syarikat di luar sana yang menawarkannya secara percuma, pengguna masih membayar dengan cara tidak langsung. Ini mungkin melalui peningkatan iklan, kenaikan kos pada perkhidmatan lain, dll.

Selain itu, boleh dikatakan keprihatinan terbesar dengan penyelesaian penyimpanan semasa kami adalah penapisan. Semasa menggunakan penyimpanan awan, host pelayan sering mempunyai kemampuan untuk menyaring, menilai, melaporkan, atau menyensor maklumat.

Pada zaman di mana pelanggaran privasi terjadi secara berkala, dan orang-orang menjadi sasaran media yang disaring, penyelesaiannya harus dikemukakan.

Bagaimana Sia akan menyelesaikannya?

Pasukan di Sia bertujuan untuk menyelesaikan semua masalah yang baru sahaja kita atasi. Mereka menyedari bahawa ini bukan penyelesaian semalam, dan memahami bahawa objektif utama mereka untuk menjadi tulang belakang penyimpanan internet adalah matlamat jangka panjang.

Untuk mencapainya, Sia menggabungkan penyimpanan awan dengan teknologi blockchain. Dengan berbuat demikian, mereka dapat membuat rangkaian penyimpanan awan yang terdesentralisasi. Daripada bergantung pada tempat penyimpanan terpusat, seperti ladang pelayan, syarikat akan menggunakan blockchain untuk bergantung pada ruang cakera keras yang tidak digunakan dari pelbagai peranti. Ini bermaksud bahawa 50gigabait data yang tidak digunakan di telefon bimbit anda boleh digunakan bersama dengan berjuta-juta peranti lain untuk membentuk rangkaian awan. Walaupun keseluruhan proses akan dicapai melalui penggunaan kontrak pintar, SIA telah beralih ke struktur multi-token untuk menarik peserta dalam rangkaian mereka.

Token

  • SiaCoins – Token pertama mereka dikenali sebagai SiaCoin. Ini adalah token utiliti yang digunakan sebagai mata wang intra-platform. Ini akan digunakan untuk memberi penghargaan kepada mereka yang meminjamkan ruang cakera keras mereka yang tidak digunakan, dan diperlukan bagi mereka yang menyimpan data mereka di rangkaian.
  • SiaFunds – Ini adalah tanda keselamatan. Ini bermaksud bahawa setiap token mewakili satu bahagian ekuiti dalam syarikat. Setiap kali pengguna membeli ruang penyimpanan di rangkaian dengan SiaCoins, bayaran transaksi berlaku. Bayaran ini dibahagi antara pemegang token, dan mewakili 3.9% perbelanjaan kontrak.

Dengan menggunakan kaedah seperti ini, pasukan di SIA dapat mengelakkan pembinaan dan penyelenggaraan ladang pelayan yang mahal. Lebih penting lagi, isu penapisan ditangani. Oleh kerana rangkaian adalah perkhidmatan yang terdesentralisasi, tanpa satu pihak yang mengawal aliran maklumat, pengguna dapat yakin mereka tidak diintip atau dimanipulasi dengan cara apa pun.

Pasukan?

David Vorick – Ketua Pegawai Eksekutif, Pembangun bersama, dan Pembangun Teras

Luke Champine – Pembangun bersama, dan Pembangun Teras

Chris Shinerral – Pembangun Teras

Zach Herbert – VP Operasi

Steve Funk – Ketua Sokongan

Apa yang akan datang?

SIA berjaya mengadakan tawaran token keselamatan pada bulan April 2018. Ia diadakan sebagai lelongan Belanda yang diubah suai. Semasa lelongan, 750 token SiaFund dijual kepada pelabur.

Setelah penjualan ini dilakukan, syarikat telah memperoleh dana untuk meneruskan perjalanan mereka. Syarikat itu merancang untuk terus maju ke arah tujuan mereka menjadi penyelesaian penyimpanan tulang belakang internet.

Seperti mana-mana tanda keselamatan, tarikan besar adalah kecairan yang berkaitan dengan aset digital. Cari token ini untuk muncul di platform perdagangan keselamatan pada masa akan datang.

Kemas kini mingguan boleh didapati di SiaTV.

Untuk mengetahui perincian mengenai projek ini, sila lihat halaman Penyenaraian Token Sia kami.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me