Pindaan Pengecualian Prospektus Latvia

Dalam langkah yang sejajar dengan sentimen pro-pelaburan dan inovasi digital Latvia, penggubal undang-undang telah mengubah undang-undang sekuriti negara (FITL), yang berpotensi memberi manfaat kepada industri STO pada umumnya. Penyesuaian yang dilakukan melalui pengecualian prospektus Latvia menjadikan lebih mudah bagi syarikat kecil dan sederhana (PKS) untuk mengumpulkan modal melalui penawaran awam yang dikecualikan prospektus. Pengecualian prospektus sedemikian sesuai dalam kerangka tokenisasi, di mana ekuiti yang diterbitkan dapat memperoleh keuntungan dari peningkatan kecairan dalam bentuk aset yang di token.

Pengecualian prospektus Latvia menunjukkan sikap berpandangan ke depan dalam hal alat kewangan yang inovatif, yang memungkinkan akses langsung pelabur di pasaran primer dan sekunder untuk pelaburan modal kecil. Ini juga menunjukkan pengukuhan kedudukan pasaran modal negara di dalam EU.

Sebelum ini, syarikat dapat mengumpulkan modal dari 100,000 EUR hingga 5,000,000 EUR tertakluk kepada prospektus yang dipermudahkan. Walaupun pengecualian prospektus ini mendorong perniagaan, tugas itu membebankan. Dalam semua keadaan, syarikat perlu menyewa broker atau bank dan sejumlah organisasi pihak ketiga yang lain hanya untuk mencapai usaha crowdfunding mereka. Akibatnya, dengan semua kos yang dikeluarkan, pengumpulan dana, katakanlah, 1,000,000 EUR meninggalkan syarikat dengan lebih banyak perbelanjaan daripada faedah.

Pengecualian Prospektus Latvia

Pengecualian prospektus terbaru Latvia cenderung meningkatkan jumlah sekuriti token yang dapat diterbitkan oleh firma sebelum mengajukan prospektus kepada pengawal selia untuk penerbitan yang lebih besar. Peraturan baru tersebut membolehkan penerbitan bebas prospektus hingga 1.000.000 EUR, dan antara 1.000.000 EUR hingga 8.000.000, dokumen tawaran yang dipermudahkan mesti disiapkan mengikut peraturan pengawal selia. Manakala sekuriti yang menawarkan di bawah 3.000.000 EUR boleh dilakukan tanpa penglibatan broker atau bank. Yang penting, pengecualian terakhir ini hanya tersedia untuk perniagaan kecil atau sederhana. Hebatnya, firma-firma ini mempunyai kemampuan untuk mengadakan satu atau beberapa tawaran dengan jumlah keseluruhan 3,000,000 EUR setiap 36 bulan.

Terutama, pengecualian prospektus menyenaraikan bahawa penerbitan menawarkan sekuriti berasaskan ekuiti atau hutang. Ekuiti dan hutang token memberikan kecairan baru di pasaran. Oleh itu, pasaran baru terus terbentuk di sekitar instrumen kewangan unik ini. Membincangkan pengecualian prospektus, Liza Aizupiete, Pengarah Urusan Fintelum menyatakan

“Dalam usaha untuk membantu sektor permulaan dan harta tanah mengakses pilihan dana yang lebih baik, perubahan semasa undang-undang sekuriti menjadikan Latvia sebagai negara anggota EU yang lebih menarik untuk pengumpulan modal. Persekitaran peraturan yang ada sekarang membolehkan Fintelum untuk melayani perusahaan kecil dan sederhana yang meningkatkan hingga EUR 3 juta, dalam 36 bulan, dengan halangan masuk pasar modal yang lebih rendah. Pelabur akan dapat melabur dalam fiat atau cryptocurrency dan mengakses pemilikan fractionalized bagi projek yang menghasilkan dividen, terbuka kepada pelabur runcit. Dengan alat tokenisasi dan pematuhan Fintelum, pecahan pemilik sekuriti, atau token utiliti, dapat menukar minat dalam projek menggunakan pasaran sekunder peer-to-peer kami dan dengan itu meningkatkan kecairan dalam aset yang biasanya tidak cair. Sebagai contoh, jika anda memiliki bahagian syarikat yang memiliki harta tanah atau mewakili syarikat komersial, anda boleh membeli atau menjual pecahan ini secara digital di antara pemegang saham yang ada, atau anda boleh mencari pelabur baru yang berminat dengan projek tersebut. “

Sektor Crypto Latvia

Latvia terus menjadi salah satu negara pro-crypto teratas di EU. Latvia selalu mempunyai Bitcoin yang aktif perlombongan sektor. Oleh itu, negara ini telah menerima pakai yang luar biasa. Sebagai contoh, pada tahun 2014 airBaltic menjadi pertama syarikat penerbangan di dunia untuk menjual tiket untuk Bitcoin. Terutama, Latvia adalah rumah bagi salah satu syarikat teknologi blockchain perkhidmatan penuh terkemuka di dunia – Bitfury.

Integrasi Blockchain

Menyedari betapa kuatnya teknologi blockchain, Perkhidmatan Hasil Negeri Latvia mengumumkan bahawa ia akan menggunakan teknologi blockchain untuk pertempuran pengelakan cukai pada bulan Februari 2019. Selain itu, pengawal selia ini menyatakan secara terbuka bahawa teknologi blockchain mewujudkan peluang perniagaan baru.

Pengecualian Prospektus Latvia

Pengecualian prospektus Latvia pasti memacu pertumbuhan yang signifikan dalam sektor STO negara. Negara ini memiliki banyak momentum dalam industri ini dan undang-undang terbaru ini menjadikan Latvia sebagai negara yang lebih menarik bagi mana-mana pemula blockchain yang mencari pantai yang ramah. Buat masa ini, banyak pengatur dunia dapat mempelajari satu atau dua perkara dari Latvia.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me