Pesuruhjaya SEC, Peirce, melepaskan Token Safe Harbor Proposal – Pengecualian Terhad untuk Token

Minggu ini, Pesuruhjaya SEC Hester Peirce mengemukakan cadangan baru yang dijuluki Token Safe Harbor Proposal, juga dikenal sebagai Peraturan Cadangan Akta Sekuriti 195 – Pengecualian Terhad untuk token (“Safe Harbor Proposal”). Peraturan yang diusulkan akan menetapkan peraturan baru mengenai aset digital dan klasifikasi mereka. Oleh itu, cadangan itu dapat mewakili perubahan dramatik dalam dasar AS mengenai mata wang kripto.

Pesuruhjaya Peirce melancarkan Proposal Safe Harbor barunya pada pidato yang diadakan di Chicago pada 6 Februari. Dalam perbincangannya, dia menjelaskan nuansa Safe Harbor Proposal. Peirce mengemukakan pelbagai contoh mengapa AS perlu lebih fokus pada pengaturan aset digital yang mungkin tidak dianggap sebagai sekuriti.

Semasa ucapan, Pesuruhjaya menyatakan visinya untuk kursus baru untuk projek blockchain yang mematuhi operasi di sempadan AS. Semasa perbincangan, Peirce menunjukkan kurangnya ketelusan mengenai taksonomi token yang ada sekarang. Dia menjelaskan bahawa kekaburan ini telah merugikan sektor blockchain AS dalam banyak cara.

Kekurangan Ketelusan

Pertama, pendekatan SEC telah melemahkan inovasi dalam ruang tersebut. Banyak syarikat tidak yakin dengan tindakan SEC seterusnya dari segi klasifikasi dan penguatkuasaan. Kekaburan ini telah menyebabkan syarikat permulaan mencari pantai yang lebih mesra untuk mendasarkan operasi mereka.

Di samping kesengsaraan klasifikasi, SEC telah terlibat dalam sejumlah kes ICO berprofil tinggi yang telah memperburuk keadaan. Sebilangan besar syarikat ini yang dikejar SEC kini terpaksa mengembalikan semua dana pelabur, dan membayar denda yang besar untuk acara crowdfunding mereka. Dalam beberapa keadaan, denda ini hampir sama dengan jumlah keseluruhan yang dikumpulkan semasa pusingan pembiayaan syarikat.

Pesuruhjaya Peirce percaya bahawa undang-undang sekuriti tidak sesuai untuk revolusi digital yang pantas ini. Selanjutnya, dia menyatakan kebimbangan bahawa menerapkan undang-undang ini pada teknologi baru seperti teknologi blockchain mengakibatkan ketidakcocokan yang merugikan. Akibatnya, pendekatan keras dan keras terhadap pasaran ini hanya akan merugikan kepentingan ekonomi AS dalam jangka masa panjang.

Cadangan Safe Harbor – Era Baru

Pesuruhjaya Peirce mencadangkan standard undang-undang baru untuk diterapkan pada projek berasaskan blockchain. Safe Harbor Proposal akan mewujudkan jendela keselamatan di mana semua token dapat beroperasi dan crowdfund tanpa ancaman pembalasan SEC untuk penjualan sekuriti yang tidak sah. Selama periode “Zon Keselamatan” ini, token akan berfungsi sebagai SELAMATs.

Harga Hester melalui Twitter - Peraturan 195

Harga Hester melalui Twitter – Cadangan Safe Harbor

Setelah token melepasi jangka waktu zon keselamatan, projek tersebut kemudian akan dimasukkan ke Uji Howey yang terkenal untuk melihat apakah projek tersebut memenuhi syarat sebagai keselamatan. Pada tahap ini dalam kitaran hidup projek, SEC kemudian akan membuat penentuan mengenai klasifikasi token yang bergerak maju. Dengan cara ini, SEC dapat memahami tahap desentralisasi yang dimiliki oleh projek dan aspek penting lain yang digunakan dalam penentuan klasifikasi token.

Safe Harbor – Perincian Penting

Agar syarikat memenuhi syarat untuk status Safe Harbor, syarikat itu harus mematuhi beberapa garis panduan yang ketat. Pertama, syarikat mesti membuktikan bahawa ia beriman dengan baik dalam mewujudkan platform yang berfungsi. Selain itu, syarikat perlu menunjukkan bahawa rangkaian yang dibuat beroperasi dengan cara yang benar-benar terdesentralisasi.

Semua syarikat yang mencari status Safe Harbor juga perlu memberikan pendedahan di laman web yang tersedia untuk umum. Di sini, syarikat perlu menerangkan identiti dan pengalaman mereka dengan tepat di ruang tersebut. Juga, perincian mendalam mengenai projek itu mesti ditunjukkan. Butiran ini merangkumi perincian mengenai fungsi platform, spesifik mengenai kemampuan token dan statistik teknikal, penggunaan hasil yang dimaksudkan, dan kod sumber untuk projek, jika ada.

Kecairan Penting

Semua projek yang memenuhi syarat Safe Harbor mesti mewujudkan kecairan di pasaran. Kecairan ini mesti terdapat dalam beberapa bentuk yang berbeza. Secara khusus, pemaju mesti memberi peluang kepada pembeli untuk menjual token mereka kepada pihak ketiga. Oleh itu, Safe Harbor Proposal membayangkan sejumlah pertukaran yang sesuai yang disediakan khas untuk tugas ini. Syarikat perlu memberi cara kepada pelabur mereka untuk menawarkan dan menjual token mereka melalui pertukaran yang mematuhi ini.

Yang penting, mana-mana syarikat yang ingin memanfaatkan keputusan tersebut perlu mengemukakan Notis pergantungan dengan SEC dalam masa 15 hari dari penjualan token pertama mereka. Juga, firma-firma tersebut perlu memberikan bukti bahawa dana yang dikumpulkan memang menuju ke arah pengembangan rangkaian yang dimaksudkan.

SEC Memecah Ke Bawah

Seperti yang dilaporkan sebelum ini, SEC terus mencari dan mengadili ICO yang dihoskan selama dua tahun terakhir. Dalam kebanyakan keadaan, syarikat-syarikat ini melanggar undang-undang sekuriti semasa. Dalam senario ini, syarikat menghadapi tuduhan menjual sekuriti tidak berdaftar secara haram. Selain itu, SEC mula menindak firma kerana memalsukan atau sengaja memanipulasi data pelabur mereka.

Surat Terbuka Peluang melalui Laman Web

Surat Terbuka Peluang melalui Laman Web

Baru-baru ini, SEC mendakwa bahawa pengasas platform Opporty melanggar undang-undang sekuriti. Sebagai tindak balas, pengasas syarikat Sergii “Sergey” Grybniak mengeluarkan sebuah surat terbuka kepada komuniti kripto di mana dia memperincikan mengapa dia merasakan syarikatnya dipilih secara tidak adil sebagai contoh untuk pasaran. Dalam surat itu, Grybniak mendakwa bahawa pernyataan SEC terhadap syarikatnya tidak termasuk fakta-fakta penting dan melebihkan kenyataan lain.

Semua Mengenai Benjamins

Grybniak juga yakin syarikatnya menjadi sasaran kerana saiznya yang sederhana. Dalam surat itu, dia menyatakan bahawa syarikatnya dipilih kerana mempunyai “ICO yang agak kecil dengan dana yang lebih sedikit tersedia untuk bayaran undang-undang untuk kes mahkamah yang diperpanjang.”  Sekarang Grybniak berusaha untuk mengemukakan bukti dan menetapkan preseden di sektor ini melalui perbicaraannya.

Pendekatan Komprehensif ke Pasar

Pesuruhjaya Peirce telah mengemukakan pendekatan yang sangat komprehensif dan teliti terhadap sektor blockchain. Penggunaan tempoh rahsia pelabuhan selamat SEC adalah tepat yang perlu diteruskan oleh pasaran untuk meneruskan penggunaannya dalam skala besar. Cadangan Safe Harbor dapat membantu memacu revolusi blockchain baru di tanah AS. Pada gilirannya, AS dapat memperoleh kembali kedudukannya yang hilang sebagai pusat blockchain dunia.

Buat masa ini, seluruh pasaran blockchain AS terus bergelut dengan peraturan yang usang dan penggubal undang-undang. Mudah-mudahan, pendekatan baru Komisioner Price akan menyalakan semula kebakaran inovasi di tanah AS.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me