Perspektif Global – Edisi Eropah

Perspektif Global

Dengan tahun, dan dekad yang hampir berakhir, kami di sekuriti.io berpendapat bahawa adalah wajar untuk mengukur sentimen industri seperti sekarang. Apakah keadaan semasa sekuriti digital? Adakah hari ini lebih baik daripada semalam? Mungkin mereka yang ‘dalam-tahu’ merasa seolah-olah kerja strategik masih perlu dilakukan.

Ini semua pertanyaan yang mungkin ada, termasuk kami sebagai sekuriti.io. Dengan ini, kami telah menghubungi pelbagai wakil dalam sektor ini. Masing-masing berasal dari pelbagai kawasan di dunia.

Komen berikut memberi gambaran mengenai proses pemikiran mereka, dan bagaimana persekitaran peraturan dapat membentuk persepsi pasaran.

Pengaruh

Afrika, Asia, Eropah, Amerika Utara, dan Inggeris adalah wilayah yang telah kami putuskan untuk melihat, secara individu.

Syarikat-syarikat berikut dan petunjuk mereka meluangkan masa untuk berkongsi pemikiran mereka.

  • MERJ (Afrika)
  • InvestaX (Asia)
  • Fintelum (Eropah)
  • Vertalo (Amerika Utara)
  • Smartlands (United Kingdom)

Edisi ini akan memfokuskan pada Fintelum (EU), dengan entri seterusnya dalam siri ini akan diterbitkan dalam beberapa minggu akan datang.

Wang untuk Pemikiran anda?

Metodologi kami mudah – ajukan 5 soalan mudah yang sama berkaitan dengan sekuriti digital kepada 5 Ketua Pegawai Eksekutif / Pengarah Urusan dari seluruh dunia.

Matlamat? Dapatkan gambaran mengenai perbezaan persepsi dan penerapan sektor berdasarkan geografi. Sesuatu yang kami rasa adalah metrik penting, memandangkan potensi sektor ini untuk mempengaruhi FinTech pada skala global.

Eropah – Liza Aizupiete, Pengarah Urusan Fintelum

Menawarkan rangkaian perkhidmatan yang dibina berdasarkan sekuriti digital, Fintelum adalah sebuah syarikat yang berpusat di Estonia, yang dilancarkan pada tahun 2018. Syarikat ini ingin menggunakan sepenuhnya lesen, yang diperoleh melalui Unit Perisikan Kewangan Estonia (FIU), untuk membawa pelanggan menyeluruh pelantar.

Penerangan Fintelum #TokeniseYourAssetsPenerangan Fintelum #TokeniseYourAssets

Tonton video ini di YouTube

  1.   Pada pendapat anda, apa yang mewakili pencapaian / rintangan industri terbesar yang diselesaikan sehingga kini?

LA: Melihat ruang sekuriti digital di Eropah, saya katakan, pencapaian terbesar adalah meningkatkan kesedaran mengenai industri ini secara umum. Saya mengambil bahagian dalam Meja Bulat Tahap Tinggi Suruhanjaya EU mengenai Cryptocurrencies dan ICO pada Februari 2018. Itu adalah salah satu percubaan pertama bagi peserta industri crypto dan pengawal selia EU untuk berkumpul di meja dan membincangkan bagaimana industri harus diawasi..

Cryptocurrencies adalah satu perkara. Ini berkaitan dengan teori kewangan dan ungkapan kebebasan peribadi. Tetapi apabila anda memasuki bidang sekuriti, yang secara historis untuk tujuan perlindungan pelabur adalah kawasan yang sangat terkawal, Anda menghadapi undang-undang sekuriti yang ada yang perlu diperhitungkan.

ICO muncul sebagai kelas aset yang sepenuhnya baru. Ia tersendiri di ruang aset digital. STO, bagaimanapun, tidak kurang dari representasi digital bentuk perjanjian undang-undang yang sedang berlaku.

Oleh itu, bagi pelaku industri, pertama-tama memahami sendiri apa itu sekuriti digital, kemudian mendidik dan meningkatkan kesedaran kepada orang lain dan terutama pengawal selia. Memang, sangat menggembirakan untuk menyaksikan bahawa Blockchain sebagai teknologi dan pengembangan industri fintech pada umumnya diletakkan sebagai salah satu objektif utama garis panduan politik, yang dikemukakan oleh presiden Suruhanjaya EU Ursula von der Leyen, pada bulan Disember 2019 ucapan perasmian.

  1.   Dengan pencapaian yang disebutkan di atas meletakkan landasan untuk industri, apa yang tetap menjadi halangan terbesar untuk maju?

LA: Terdapat beberapa halangan untuk sekuriti wujud dalam format digital. Terutama, jika kita ingin merepresentasikannya sebagai token yang dapat diprogramkan dengan kriptografi, dapat dilihat oleh umum kepada semua orang, namun dikaburkan mengenai hak milik yang tepat. Selain itu, kita wajib mengikuti undang-undang sekuriti tempatan yang ada, yang mewajibkan perlindungan pelabur secara seragam. Dari situ menunjukkan bahawa desentralisasi tidak mungkin dilakukan, dan pemerintahan terpusat dan kawalan eksogen diperlukan untuk memastikan pematuhan ketat terhadap undang-undang sekuriti.

Walau bagaimanapun, adalah sangat meremehkan untuk mengatakan bahawa undang-undang ini sangat relevan pada masa kini. Memang, keseluruhan industri tidak mempunyai inovasi tepat kerana undang-undang ini ditulis untuk zaman dan ketika internet bukan satu perkara, apalagi telefon pintar atau cryptocurrency.

Kedua penerbitan utama dan operasi pasaran sekunder sarat dengan halangan praktikal. Di kebanyakan wilayah Eropah tidak boleh membeli sekuriti dengan cryptocurrency.

Halangan lain ialah penyetempatan, apabila projek meminta pelabur lintas pekerja. Sebilangan besar platform crowdfunding membatasi skopnya kepada sumber pelabur tempatan, sedangkan cryptocurrency akan memungkinkan aliran pelaburan tanpa sempadan. Ini mungkin sangat menarik bagi negara-negara dengan kebebasan ekonomi dan politik yang kurang untuk melabur di negara yang mempunyai peraturan undang-undang yang jelas, seperti negara anggota Eropah.

Perkara yang sama berlaku untuk mengendalikan pasaran sekunder untuk sekuriti digital. Di Eropah seseorang mempunyai kewajipan untuk mendapatkan kebenaran tempatan (bank, broker atau lesen MTF). Pasaran sekunder jelas dikawal selia secara berlebihan, dan tidak semestinya, apabila berkaitan dengan sekuriti permodalan kecil.

Namun, satu perkembangan positif dapat dilihat dalam inisiatif peraturan crowdfunding EU. Di sana cadangannya adalah untuk mengurangkan beban pengawalseliaan pada operasi pasar sekunder yang memungkinkan buletin jenis padanan untuk sekuriti permodalan kecil.

Secara keseluruhan, tokenisasi keselamatan adalah halangan undang-undang, jika seseorang melakukannya dengan betul. Dan betul, maksud saya membenarkan pelaburan dan pertukaran mata wang kripto pada skala global dan pada masa yang sama beroperasi mengikut undang-undang sekuriti tempatan.

Ada sejumlah rintangan, beberapa di antaranya kami di Fintelum cuba atasi dengan melobi perubahan pada undang-undang sekuriti tempatan. Tujuan kami adalah untuk membolehkan token keselamatan bertindak sebagai instrumen sekuriti yang boleh dipindah milik dalam bidang kuasa tertentu. Oleh itu, mengurangkan pengeluaran dan pemeliharaan daftar pemegang saham seterusnya dengan cara yang lebih murah dan berkesan secara teknikal.

  1.   Berkenaan dengan ramahperaturan dan penerimaan pemerintah, adakah anda perhatikan ada negara yang meninggalkan negara lain?

LA: Terdapat negara-negara di Eropah yang telah mencuba inovasi crypto dan blockchain. Dan mereka yang bergegas mengaturnya, walaupun dengan niat terbaik.

Ambil contoh Malta. Tahun lalu saya berpeluang untuk duduk di panel Token Modeling pada Sidang Kemuncak Malta Blockchain pertama, yang dihadiri oleh lebih daripada 8,500 orang. Acara ini bertepatan dengan undang-undang baru mengenai crypto dan blockchain yang akan berkuatkuasa pada 1 November 2018. Walaupun tujuannya adalah untuk menjadikan Malta sebagai pusat perniagaan dan inovasi blockchain, hasilnya adalah sebaliknya. Terutama kerana peraturan yang terlalu sombong dan ketat, tidak banyak perniagaan yang ditubuhkan di Malta sebagai akibatnya, setahun kemudian.

Sebagai contoh, Jerman, misalnya, sehingga baru-baru ini tidak mempunyai peraturan khusus kripto. Tetapi telah sah untuk menggunakan cryptocurrency untuk membeli dan menukar instrumen hutang.

Satu lagi perkembangan progresif berlaku dari Luxembourg dan Perancis tahun lalu. Secara amnya, kedua-dua negara membuat persetujuan peraturan mereka untuk sekuriti untuk memiliki perwakilan berdasarkan blockchain sebagai sah, dapat diterima dan sepenuhnya sah.

  1.   Banyak yang telah dibuat mengenai keupayaan transformasi sekuriti digital. Dengan potensi untuk mempengaruhi perubahan di banyak industri, yang anda rasa mendapat manfaat paling banyak dari sektor sekuriti digital?

LA: Dengan munculnya wang blockchain yang dapat diprogramkan dengan kriptografi, kita sudah melihat kemajuan dalam penyertaan kewangan global. Hanya dengan kewujudan murni, cryptocurrency seperti bitcoin dan eter menawarkan sistem kewangan alternatif kepada mereka yang tidak bersetuju dengan rakan-rakan fiat mereka di seluruh negara-negara dunia.

Sekiranya kes penggunaan pertama adalah wang, maka kes penggunaan kedua terpenting adalah pelaburan. Sekuriti digital, seperti yang telah kami bayangkan di Fintelum, adalah gambaran digital bentuk perjanjian undang-undang yang sedang berlaku. Tidak dinafikan, undang-undang ini terlalu ketat dan bahkan tidak relevan hari ini. Dan, akhirnya akan berubah, menyesuaikan diri dan memperbaiki, akhirnya.

Sementara itu, jika instrumen sekuriti yang boleh dipindahtangankan berdasarkan blockchain mula mengisi rantai blok awam peer-to-peer tidak lama lagi, kita akan melihat ketelusan data, inklusif dan globalisasi yang jauh lebih meningkat.

 Sekiranya data lebih mudah diakses, ini juga bermaksud bahawa tahap pendidikan dan pemahaman umum di kalangan pelabur runcit pasti akan meningkat.

Mana-mana industri di mana seseorang memerlukan jejak tertentu yang tidak boleh dipercayai dan kekal, atau di mana seseorang memerlukan rekod awam digital yang tidak berubah akan mendapat keuntungan. Kerana teknologi memang telah tiba.

  1.   Melihat ke hadapan, di mana lintasan pertumbuhan anda melihat sekuriti digital dalam dua, dan lima tahun akan datang?

LA: Walaupun kemajuan teknologi, kita masih perlu mengejar semua yang mungkin dilakukan sekarang. Dalam dua tahun, kami mungkin mempunyai banyak kes perniagaan yang terbukti. Tetapi pada masa yang sama, kita pasti akan terus memperoleh pengetahuan dan meningkatkan penggunaan. Keluk pembelajaran akhirnya akan meningkat, terutama dalam ekonomi yang lebih maju. Ekonomi yang paling maju bahkan mungkin berada di garis depan penggunaan kerana keadaan politik.

Dalam masa lima tahun, semuanya boleh berubah. Mungkin pada masa itu kita akan mempunyai teknologi baru yang perlu kita sesuaikan. Ambil kemampuan kuantum, misalnya, atau aplikasi kecerdasan buatan.

Hari ini, tujuan kami, bagaimanapun, untuk menggabungkan sekuriti yang dapat diprogramkan dengan wang yang dapat diprogramkan. Dengan kata lain, terbitkan dan pasangkan sekuriti terhadap cryptocurrency dan dengan itu memajukan kes penggunaan dan penggunaan.

Kesimpulannya

Baiklah, anda ada! Oleh kerana 2019 hampir selesai, terdapat trend yang jelas dalam sektor ini – positif. Walaupun banyak rintangan telah diselesaikan dan diselesaikan, masih ada banyak halangan di kaki langit. Walaupun begitu, potensi sekuriti digital untuk membentuk semula FinTech tetap mengasyikkan seperti biasa.

Kami akan menyentuh dasar dalam beberapa bulan, untuk mengukur semula sentimen industri dengan sekumpulan pengaruh baru dari seluruh dunia. Sehingga itu, dapatkan maklumat dengan kerap mengunjungi sekuriti.io!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me