Penyelidik Inisiatif Blockchain California Berkeley Haas Mengeluarkan Kajian Stablecoin Baru

Minggu ini sekumpulan penyelidik dibiayai oleh University of California Berkeley Haas Blockchain Initiative dilepaskan kajian stablecoin yang menyimpulkan pengeluaran duit syiling ini tidak mempengaruhi harga bitcoin atau cryptocurrency lain di pasaran. Kumpulan itu menemui kesimpulan yang membuka mata mereka setelah membandingkan data aliran pasaran dan perdagangan selama beberapa bulan terakhir. Berita itu menunjukkan perubahan penggunaan dan kesan instrumen kewangan baru ini dalam bidang crypto.

Stabilcoins

Stablecoins adalah token yang disambungkan ke cryptocurrency, wang fiat, atau untuk komoditi yang diperdagangkan, seperti logam berharga atau logam perindustrian. Dengan cara ini, token ini mengalami turun naik harga mengikut pasak pasaran mereka dan bukan keseluruhan kripto. Stabilcoin utama pertama adalah Tether (USDT). Pada masa penerbitannya, Tether mendakwa setiap USDT disokong oleh mata wang fiat berdasarkan 1: 1. Pada bulan Mac 2019, Tether mengubah sokongannya untuk memasukkan pinjaman dan aset lain. Walaupun terdapat perubahan, Tether terus menjadi stablecoin teratas.

Perbahasan Stablecoin

Yang penting, stablecoin terus menjadi instrumen yang hangat diperdebatkan di pasaran. Laporan ini memberikan ketelusan kepada pengawal selia dan komuniti kripto yang sangat diperlukan mengenai kesan token ini. Selama bertahun-tahun tuduhan manipulasi pasaran melanda pasaran. Kebimbangan ini melanda demam setelah Facebook mengumumkan projek Libra stablecoinnya tahun lalu. Pengawal selia dengan cepat menghentikan projek itu mengikut jejaknya.

Kajian Stablecoin – Safe Haven

Terutama, kajian ini tidak menunjukkan bukti bahawa penerbitan stablecoin mempengaruhi harga cryptocurrency pada masa ini. Sebaliknya, data tersebut menunjukkan sebaliknya. Penggunaan Stablecoin kebanyakannya berlaku sebagai pasaran reaksi kepada perubahan harga dan bukan sebagai penyebab tindakan itu sendiri. Para penyelidik mendapati bukti tersebut menyimpulkan penggunaan utama stablecoin sebagai tempat selamat.

Kelenturan Keluar

Data ini masuk akal apabila anda menganggap bahawa stablecoin memberikan cara yang lebih mudah kepada pelabur untuk keluar dari turun naik dalam ruang. Memindahkan kripto anda ke mata wang fiat datang dengan lebih banyak kelewatan dan bayaran. Di pasaran yang bergerak pantas, kelewatan penukaran fiat dan bayaran tambahan dapat terbukti menjadi masalah sebenar. Sebagai alternatif, memindahkan dana anda ke stablecoin memerlukan beberapa saat, dengan kebanyakan pertukaran kini menawarkan duit syiling mereka sendiri.

Kajian Stablecoin

Kajian Stablecoin

Pentingnya, analisis data perdagangan juga menunjukkan bahawa stablecoin berperanan lebih penting sebagai simpanan nilai untuk pertukaran yang tidak menawarkan penukaran crypto ke fiat. Duit syiling ini adalah satu-satunya pelarian dari turun naik pasaran. Platform ini melihat pergerakan Bitcoin yang paling stabil semasa aliran menurun pasaran.

Kumpulan Penyelidikan Kajian Stablecoin

Richard Lyons, U.C. Ketua pegawai inovasi Berkley, dan Ganesh Viswanath-Natraj, penolong profesor kewangan di Warwick Business School menerajui penyelidikan. Terutama, projek ini mendapat dana dari University of California Berkeley Haas Blockchain Initiative.

Inisiatif Blockchain Berkeley Haas

Berkeley Haas Blockchain Initiative dilancarkan secara rasmi pada tahun 2018 dengan tujuan untuk meningkatkan kesedaran blockchain di kalangan pelajar dan memajukan penyelidikan akademik di lapangan. The kumpulan memberi tumpuan kepada pelbagai inisiatif blockchain termasuk pengembangan teknikal dan inovasi dalam blockchain, cryptocurrency, dan pembayaran digital. Yang penting, Berkeley Haas Blockchain Initiative dimungkinkan melalui kerjasama strategik dengan Ripple.

Bukti Baru

Secara kritikal, kajian stablecoin terbaru ini bertentangan dengan kesimpulan yang dijumpai oleh kumpulan penyelidik universiti lain pada bulan Julai 2018. Pada masa itu, John Griffins dari University of Texas di Austin dan Amin Shams dari Ohio State University mendapati penyelidikan membuktikan hubungan langsung antara penerbitan Tether dan kenaikan harga Bitcoin. Secara khusus, data mereka menunjukkan penurunan cap pasaran menyebabkan harga bitcoin meningkat. Kajian itu menunjukkan sejauh mana pengenalan Tether sebagai pendorong di belakang rush Bitcoin 2017.

Laporan itu akhirnya sampai ke Jabatan Kehakiman A.S. Akibatnya, pengawal selia membuka siasatan mengenai apakah Tether dan Bitfinex stablecoin terpakai terbitan untuk menaikkan harga bitcoin. Sekarang, pengawal selia mendakwa bahawa Tether USDT melakukan manipulasi pasaran haram untuk menaikkan harga bitcoin. Yang penting, Tether dibela syarikatnya dan peranan penting stablecoin dalam pasaran.

Masa yang berbeza

Fakta bahawa Tether adalah stablecoin pertama yang memainkan peranan safe-haven di pasaran adalah penting. Pada tahun 2017, ia memegang berat cryptocommunity di bahu. Hari ini ada banyak pelbagai stablecoin yang ada pada para pelabur. Kepelbagaian ini terus berkembang apabila firma baru memasuki pasaran. Berikut adalah koin stabil yang paling popular mengikut had pasaran:

  • Tether (USDT)
  • BenarUSD (TUSD)
  • DAI Stablecoin
  • Syiling USD (USDC)
  • Token Paxos Standard (PAX)
  • Bitshares (BitUSD) Stablecoin
  • Gemini (GUSD)
  • Binance GBP Stablecoin (BGBP)

Kajian Stablecoin – Pasaran Sedia Mengembangkan

Oleh kerana pasaran stablecoin terus berkembang, firma yang lebih besar sekarang ingin membuat standard stablecoin seterusnya. Oleh yang demikian, lebih banyak firma teknologi seperti Facebook dan Telegram telah mengumumkan rancangan untuk mengeluarkan aset digital pada masa akan datang. Platform ini sudah mempunyai berjuta-juta pengguna, yang akan menjadi pengguna crypto dengan serta-merta, sekiranya projek tersebut berjaya. Malangnya, kedua-dua projek ini mendapat sambutan yang teruk dari SEC hingga kini. Dalam kedua keadaan tersebut, pengawal selia meminta lebih banyak masa untuk mengkaji aspek projek dan maklumat tambahan dari syarikat.

Data Baru – Pendekatan Baru

Sekarang pengawal selia telah mengemas kini data, sudah waktunya untuk pendekatan baru ke pasar stablecoin. Beberapa negara meminta pendekatan antarabangsa terhadap stablecoin. Sebagai contoh, tahun ini Lembaga Kestabilan Kewangan (FSB), badan penyelia G20, diterbitkan kebimbangan mengenai potensi gangguan koin stabil di pasaran. Laporan itu mengikuti rentetan bank pusat yang mengumumkan rancangan untuk mengeluarkan stablecoin pada masa akan datang.

Bank Pusat Mengeluarkan Duit Syiling Stabil

Jurusan lain lapor menyoroti bagaimana tahun ini Rusia memimpin dalam mengeluarkan stablecoin multinasional yang disokong oleh komoditi dengan Kesatuan Ekonomi Eurasia, atau negara-negara EAEU, dan BRICS. Berita itu datang selepas berita muncul bahawa China merancang untuk menerbitkan stablecoin dalam masa terdekat.

Tinjauan Kajian Stablecoin

Anda harus memberi penghargaan kepada penyelidik ini. Data baru dari laporan ini akan membantu membimbing penggubal undang-undang dan pemaju stablecoin untuk terus maju. Mudah-mudahan, dalam masa terdekat, kedua-dua pasukan berada di halaman yang sama. Buat masa ini, penggubal undang-undang terus mencuba dan memahami keupayaan sebenar alat blockchain revolusioner ini.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me