OSC Mencari Bukti Penipuan / Kecurian yang Luas oleh Gerald Cotten dan QuadrigaCX

Lebih dari setahun telah berlalu sejak kematian pertukaran Kanada yang popular, QuadrigaCX. Walaupun dalam jangka masa yang panjang ini, penemuan baru masih dibebaskan di sekitar rangkaian peristiwa aneh yang menyaksikan $ 215 juta hilang – jumlahnya mewakili pegangan lebih dari 75,000 pelanggan.

Yang Baik

Walaupun tindakan Gerald Cotten dan QuadrigaCX adalah, tanpa keraguan, kesan buruk terhadap industri cryptocurrency, penting untuk mengingat pepatah lama ‘jangan cat dengan sikat lebar’.

OSC, dengan senang hati, mengakui ini, dan meluangkan masa untuk memastikan pembaca bahawa mereka tidak mengutuk sektor ini secara keseluruhan, dalam laporan mereka.

“Salah laku yang kami temukan dalam kaitannya dengan Quadriga terbatas pada Quadriga dan tidak boleh dipahami sebagai berlaku untuk industri platform aset kripto secara keseluruhan. Dijalankan dengan betul, perdagangan aset crypto adalah komponen sah dan penting dalam pasaran modal kami. Kami tetap komited untuk bekerja dengan industri ini untuk memupuk inovasi. Inovasi kewangan sentiasa penting untuk kesihatan ekonomi kita dan daya saing pasaran modal kita. “

Yang jahat

Sekarang kita beralih kepada yang buruk. Setelah siasatan menyeluruh, OSC telah menentukan bahawa QuadrigaCX beroperasi, pada dasarnya, sebagai skema Ponzi di bawah ‘lapisan teknologi moden’. Skim Ponzi ini dipercayai diatur oleh pengasas QuadrigaCX, Gerald Cotten.

Selanjutnya, kerana model hak asuh yang digunakan oleh bursa, OSC percaya QuadrigaCX telah melanggar undang-undang sekuriti secara konsisten.

“… di mana Quadriga mengekalkan hak penjagaan, kawalan dan pemilikan aset crypto pelanggannya dan hanya menyerahkan aset kepada klien setelah permintaan penarikan – bermaksud hak pelanggan untuk aset kripto yang dipegang oleh Quadriga merupakan sekuriti atau derivatif.”

Hingga hari ini, banyak dari mereka yang terjejas oleh bencana yang disebabkan oleh Cotten tetap berharap agar kunci dompet kripto yang hilang dapat dijumpai. Ini disebabkan kepercayaan bahawa dompet ini mengandung banyak dana yang hilang. Malangnya, OSC telah menunjukkan bahawa ini adalah kesalahan. Sebaliknya, sebahagian besar dana yang hilang disebabkan oleh aktiviti perdagangan haram Cotten.

 “Sudah banyak spekulasi bahwa sebagian besar kerugian pelabur disebabkan oleh aset kripto yang hilang atau tidak dapat diakses sebagai akibat kematian Cotten. Dalam penilaian kami, ini tidak berlaku. Bukti menunjukkan bahawa sebahagian besar kekurangan aset bernilai $ 169 juta disebabkan oleh tingkah laku penipuan Cotten, yang mengambil beberapa bentuk. “

Sekiranya itu tidak cukup buruk, OSC mengakui bahawa, kerana keadaan (kebankrapan QuadrigaCX, dan kematian Cotten), terdapat sedikit ruang untuk mendapatkan jalan keluar.

Pecahan Kewangan

Dalam laporan mereka, OSC menyatakan bahawa kira-kira $ 215 juta terhutang kepada pelanggan QuadrigaCX. Mereka memberikan perincian berikut, memberi penerangan tentang ke mana wang itu pergi.

 • $ 115 juta
 • Kalah oleh Gerald Cotten melalui perdagangan haram di QuadrigaCX
 • $ 46 juta
  • Dana yang dipulihkan, kini dimiliki oleh pemegang amanah
  • $ 28 juta
   • Kalah oleh Gerald Cotten melalui perdagangan haram di bursa luaran
   • $ 23 juta
    • Pelbagai kerugian belum diambil kira
    • $ 2 juta
     • Dana dicuri oleh Gerald Cotten untuk membiayai gaya hidupnya
     • $ 1 juta
      • Kerugian operasi
      • Sama ada melalui penyelewengan, atau perdagangan haram, mendiang Gerald Cotten dipercayai bertanggungjawab secara langsung untuk kira-kira $ 145 juta yang hilang dalam dana pelanggan.

       Kata-kata Amaran

       Sepanjang laporan mereka, OSC tidak mengeluarkan kata-kata ketika menangani syarikat yang masih beroperasi dalam industri blockchain – Hubungi OSC untuk melihat apakah pendaftaran diperlukan berdasarkan undang-undang semasa.

       Mereka secara tegas menyatakan, pada beberapa kesempatan, bahawa undang-undang sekuriti berlaku dalam banyak keadaan, bahkan ketika aset yang diperdagangkan bukan sekuriti. Faktor penentu adalah bagaimana aset ini dikendalikan oleh pertukaran.

       “Platform pada umumnya tidak akan tunduk pada undang-undang sekuriti jika aset kripto yang mendasari yang diperdagangkan bukanlah sekuriti atau derivatif, dan ada pengiriman aset kripto dengan segera kepada pelanggan setelah transaksi … Sebaliknya, jika platform mempertahankan kepemilikan dan kawalan aset kripto yang diperdagangkan di platform, undang-undang sekuriti mungkin berlaku. “

       Walaupun perbezaan ini mungkin kecil, ia penting. OSC memohon pertukaran Kanada untuk menjangkau dan menentukan di mana mereka berada dalam garis panduan peraturan.

        “Pengendali platform harus sedar bahawa, bergantung pada model perniagaan mereka, mereka mungkin harus mendaftar dengan OSC dan mereka harus mengambil langkah-langkah yang sesuai untuk mematuhi undang-undang sekuriti Ontario … Platform harus meninjau operasi mereka untuk memastikan bahawa mereka mempunyai prosedur untuk dikelola risiko kepada pelanggan dan mereka dengan tepat mendedahkan maklumat penting mengenai operasi mereka kepada pelanggan. “

       OSC

       Suruhanjaya Sekuriti Ontario (OSC), adalah badan pengawas, yang ditugaskan untuk memastikan pasaran yang adil dan telus. Ini dilakukan melalui penciptaan, dan penguatkuasaan, undang-undang seputar sekuriti di wilayah Ontario.

       Ketua Pegawai Eksekutif, Grant Vingoe, kini mengawasi operasi syarikat.

       Mike Owergreen Administrator
       Sorry! The Author has not filled his profile.
       follow me