Marko Hafez, Presiden & Ketua Pegawai Eksekutif Blockstation – Interview Series

Marko adalah usahawan dan inovator bersiri yang memulakan syarikat pertamanya pada usia 19 tahun dan tidak pernah menoleh ke belakang. Kesungguhannya untuk teknologi blockchain dan potensi transformasi tokenisasi untuk instrumen kewangan mendorongnya untuk bersama Blockstation.

Anda awalnya mempercayai sekuriti digital, setelah melancarkan Blockstation pada tahun 2014. Apa yang menjadikan anda seorang yang percaya sebelum semua orang?

Saya mula-mula mengetahui tentang kemampuan Blockchain pada tahun 2010 dan memantau harga Bitcoin hingga tahun 2014. Saya melakukan penyelidikan yang luas untuk memahami bagaimana rekod di Blockchain tidak berubah dan bagaimana ia membolehkan kami menghantar nilai ke seluruh dunia dengan kos terpantas dan paling mahal- cara yang cekap mungkin. Fakta-fakta itu, dan bagaimana harga Bitcoin menunjukkan pertumbuhan yang ketara hanya dalam 4 tahun, merupakan titik pengesahan utama bagi saya.

Saya menghubungi rakan baik saya Jai ​​Waterman, seorang pakar perisian dan pengasas bersama dan CTO Blockstation, untuk mula melihat Blockchain dan peluang yang ada dengannya.

Apa yang kami dapati ialah kebanyakan pasaran kripto (dan masih) tidak diatur dan tidak mempunyai Protokol Pengurusan Risiko (RMP), insurans, atau pengawasan peraturan untuk memberikan perlindungan pelabur, mempromosikan kecekapan dan integriti pasaran – masalah besar untuk penggunaan arus perdana. Sudah tentu di mana ada masalah, ada peluang! Terdapat begitu banyak wang, begitu banyak jumlah yang melalui pasar-pasar ini sehingga ekosistem kewangan tradisional tidak dapat diakses.

Tidak ada keraguan dalam fikiran kita bahawa peraturan untuk ruang aset digital baru ini hanyalah masalah masa. Institusi kewangan yang diatur harus menggunakan teknologi Blockchain untuk membolehkan perdagangan aset digital dan memasuki pasaran baru yang menarik ini.

Pada masa yang sama, tidak ada yang membina penyelesaian giliran yang dapat memenuhi semua keperluan ekosistem. Anda melihat orang berfokus pada hak penjagaan, fokus pada perdagangan, tetapi tidak ada yang menyeluruh. Sudah jelas bagi kami bahawa Blockstation akan menjadi syarikat untuk merapatkan jurang antara teknologi blockchain dan institusi kewangan yang diatur.

https://www.youtube.com/watch?v=gCehm557X8w&t = 14s

Bolehkah anda berkongsi dengan kami apa yang dilakukan oleh Blockstation?

Sebagai permulaan, kami adalah syarikat FinTech Kanada yang berpusat di Toronto yang mengembangkan platform yang sesuai, didorong oleh Blockchain, end-to-end untuk bursa saham yang dikawal selia dan semua rakan ekosistem mereka – broker, depositori, pengawal selia, pembuat pasaran, semua orang – untuk tokenize, list, trade, clear and penyelesaian aset digital dan sekuriti sambil memenuhi fungsi dan fungsi yang sama dengan aset tradisional.

Ringkasnya: kami membolehkan ekosistem kewangan tradisional untuk menggunakan aset digital termasuk Bitcoin, Ether, dan IPO token (Penawaran Token Keselamatan, atau STO).

Platform kami mencerminkan ekosistem tradisional tetapi memanfaatkan proses digital dan bolt pintar di blockchain untuk menghasilkan kecekapan, keselamatan dan ketelusan, memenuhi syarat Pasukan Petugas Tindakan Kewangan (FATF) untuk Anti Pencucian Wang (AML) dan Pembiayaan Keganasan (CTF). Ia secara efektif menurunkan kos operasi dengan mengoptimumkan aliran kerja dan proses untuk semua pihak yang berkepentingan serta memungkinkan para pelabur berdagang dalam persekitaran yang aman, boleh dipercayai, dan 100% diinsuranskan.

Marko Hafez, Presiden & amp; Ketua Pegawai Eksekutif Blockstation - Interview Series

Pada awal tahun 2019, Blockstation bekerjasama dengan Bursa Saham Barbados dan Bursa Saham Jamaica untuk memudahkan IPO / STO Tokenized di masa hadapan. Bagaimana hubungan ini mula berkembang?

Pada tahun 2017, wakil pembangunan perniagaan dari Bursa Saham Jamaica (JSE) mendengar tentang platform kami dan menjemput kami untuk mengunjungi JSE di Kingston, Jamaica, untuk mendemonstrasikan teknologi kami serta memberikan sedikit pendidikan mengenai blockchain dan faedahnya untuk pasaran sekuriti.

Jai dan saya melihat ini sebagai peluang besar, kerana JSE adalah bursa saham terkuat di Caribbean dan juga diiktiraf di peringkat antarabangsa. Ia baru saja dinobatkan sebagai pertukaran berprestasi terbaik di dunia oleh Bloomberg Businessweek pada tahun 2015. JSE terus menjadi pemain yang hebat di peringkat antarabangsa dan rakan kongsi yang ideal untuk Blockstation, sekali lagi memperoleh pengiktirafan Bloomberg untuk pencapaian yang sama pada tahun 2018.

Selepas beberapa pertemuan dan demo pertama dengan pasukan kepimpinan JSE dan Suruhanjaya Perkhidmatan Kewangan (FSC) Jamaica, visi kami sejajar dan hubungan berkembang untuk melancarkan juruterbang perdagangan yang berjaya pada tahun 2018 dan jadual disiarkan untuk awal tahun 2020.

Dalam tempoh yang sama, pasukan Blockstation berkembang untuk merangkumi orang-orang berbakat yang membawa hubungan yang ada dengan institusi seperti Bursa Saham Barbados (BSE), dan lain-lain. Mereka memberikan jalan masuk yang berharga untuk pengembangan ke pasaran lain, dan kami akan mengumumkan kerjasama dengan pertukaran lain sepanjang tahun 2020.

Apakah beberapa projek yang akan dilancarkan di Bursa Saham Jamaica?

Seperti yang anda ketahui, empat IPO Tokenized pertama yang disenaraikan di Platform Dagangan Aset Digital JSE (DATP) baru-baru ini diumumkan di pentas pada Persidangan JSE Investment and Capital Markets 2020.

Juga, Portal Penyenaraian Pintar (SLAP) kami disiarkan baru-baru ini sehingga penerbit kini dapat log masuk dan mula membuat prospektus mereka.

Lima syarikat utama adalah:

Wipay dari Trinidad (Pemindahan Wang)

DIKEMBANGKAN dari Toronto, Kanada (Hartanah)

Tenaga Teratai dari Australia (sektor tenaga)

Modal VeleV dari Toronto, Kanada (Perbadanan Pelaburan Gadai janji)

Budaya Connoisseur (CBDMS) dari Montreal, Kanada (Cannabis)

Sektor lain dalam perancangan termasuk bio-kesihatan, penerbitan permainan video, muzik, sukan, dan perlombongan.

Senarai lengkap senarai akan datang kami ada di sini

Adakah kita mempunyai tarikh untuk kapan projek pertama di Barbados akan dilancarkan dan apakah projek-projek ini?

Kami menerima minat dari beberapa penerbit dengan keinginan untuk memulakan IPO token mereka di BSE. Kami tidak mempunyai masa tertentu untuk pelancaran ini tetapi semuanya bergerak maju dan kami berpeluang untuk ditayangkan pada tahun ini.

Anda berpusat di Toronto, Kanada, kediaman Ethereum dan banyak lagi projek blockchain yang menarik. Adakah anda merasakan bahawa berpusat di Toronto bermanfaat untuk Blockstation?

Toronto adalah rumah bagi banyak orang yang berbakat dan berpengetahuan mengenai pasaran blockchain dan modal, dan juga pusat perdagangan antarabangsa. Kami telah membuat banyak hubungan hebat hanya dengan berada di tempat kami, ada di antaranya berada di pasukan Blockstation sekarang.

Pada bulan November 2019, anda mengumumkan bergabung dan mengambil peranan kepemimpinan dalam Kumpulan Kerja Aset Crypto yang dianjurkan oleh IIROC, sebuah badan pengawalseliaan diri Kanada. Apakah matlamat organisasi ini?

Bola ini telah bergulir di Kanada untuk sementara waktu, dibantu oleh pelepasan laporan FATF pada pertengahan 2019, yang mengesyorkan standard global untuk aset digital termasuk keperluan AML dan CTF yang sama untuk Penyedia Perkhidmatan Aset Digital seperti untuk institusi kewangan tradisional.

Kumpulan Kerja Crypto Asset IIROC (CWG) diciptakan pada akhir 2019 dengan tujuan mengembangkan kerangka peraturan untuk aset kripto sambil menangani integriti pasaran dan perlindungan pelabur. Ia sangat kolaboratif, dengan perwakilan dari institusi kewangan dan syarikat teknologi dari setiap aspek industri – termasuk ahli pasukan Blockstation Linda Montgomery.

Penyertaan kami dalam kumpulan kerja ini menunjukkan status Blockstation sebagai peneraju aset digital yang sesuai untuk pasaran yang dikawal selia, terutamanya yang berkaitan dengan alat ChainWatch AML / CTF kami. Pendekatan peraturan pertama adalah salah satu sebab utama kami menerima surat bantahan dari Suruhanjaya Perkhidmatan Kewangan Jamaica dan dapat bergerak maju bersama JSE.

Kami gembira dapat menjadi sebahagian daripada kumpulan kerja IIROC dan berharap dapat memanfaatkan perkongsian kami yang berjaya dengan pengawal selia sekuriti yang lain untuk mengembangkan rangka kerja yang sesuai untuk pasaran Kanada.

Apakah beberapa projek lain yang sedang diusahakan oleh BlockStation?

Ini adalah tahun 2020 – sudah tiba masanya aset digital yang dikawal selia menjadi realiti arus perdana di Kanada dan AS. Walaupun kedua-dua pasaran telah mengambil langkah-langkah bayi dengan tahap perlesenan untuk penyedia perkhidmatan dan segelintir institusi seperti Fidelity atau Bakkt menjadi tajuk utama, kami belum sampai di sana.

Di Blockstation, kami merasa sudah waktunya tepat untuk membangun usaha pengawalseliaan sejauh ini dan menyatukan peserta industri untuk menunjukkan dengan tepat bagaimana kerangka penuh untuk ekosistem aset digital ujung ke ujung yang sesuai.

Di Kanada, ini bermaksud juruterbang perdagangan aset digital secara langsung untuk melengkapkan dan memaklumkan usaha kumpulan kerja IIROC. Saya dapat mengesahkan bahawa kami sudah mempunyai minat dari sebilangan peserta ekosistem yang bermotivasi termasuk broker, bursa saham dan juga simpanan, dan kami sangat gembira untuk terus maju dengan juruterbang di halaman belakang kami sendiri.

Di Amerika Syarikat, kami berusaha untuk melancarkan penawaran perkhidmatan baru sepenuhnya: sokongan end-to-end broker dan penerbit untuk STO sepenuhnya mematuhi peraturan sekuriti.

Penerbit akan mendapat manfaat daripada alat yang sama untuk dokumentasi pendedahan, penerbitan token, dan pengurusan kitaran hidup sambil dapat memformat ulang fail mereka untuk pelbagai pengawal selia di bidang kuasa yang berbeza. Bagi broker, ia adalah penukar permainan sebenar. Setelah mereka berada di dalam pesawat, mereka akan mempunyai akses terpusat ke pangkalan data penuh penerbit, lengkap dengan mesin pencocokan profil risiko yang cerdas yang menghubungkan mereka dengan peluang yang paling sesuai dengan keperluan mereka.

Adakah perkara lain yang ingin anda kongsikan mengenai Blockstation?

Blockstation lebih daripada syarikat FinTech. Pasukan kami membawa kepakaran bertahun-tahun dalam kepatuhan, pengurusan risiko, dan pasar modal. Kami selalu memikirkan tahun-tahun ke depan untuk memastikan bahawa teknologi untuk institusi kewangan tradisional siap dan menunggu bila peraturan-peraturan berkuatkuasa.

Kami berjaya melakukannya dengan mengadakan perbincangan yang luas dan produktif dengan bank pusat, pengawal selia, bursa saham, penjaga, broker, penerbit, dan pelabur dari seluruh dunia. Data kolektif ini memberi kita kelebihan dan visi yang jelas mengenai arah apa yang harus diambil dalam mengembangkan teknologi yang tepat pada waktu yang tepat.

Kami diberkati mempunyai pasukan yang hebat dengan pengalaman yang tepat untuk melaksanakan matlamat semasa dan masa depan kami, dan kami menantikan 2020 yang cerah untuk Blockstation.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me