Jerman – Lesen Crypto Custody Menerima Push-back dari Banks

Lesen hak penjagaan crypto Jerman seharusnya memberi akses kepada firma berasaskan blockchain kepada keperluan asas perbankan. Walaupun demikian, kisah terus muncul dari syarikat-syarikat yang merasa sangat sukar untuk memperoleh perkhidmatan perbankan seperti memeriksa akaun. Tinjauan lebih dekat menunjukkan beberapa sebab mengapa industri perbankan Jerman masih menolak penggunaan kripto.

Kekeliruan, FUD – Lesen Crypto Custody

Salah satu sebab utama bank-bank Jerman ragu-ragu untuk menyediakan perkhidmatan platform yang berkaitan dengan crypto disebabkan oleh kekurangan kejelasan di ruang tersebut. Kedua-dua syarikat dan institusi kripto mempunyai ketidakpastian dan kebimbangan yang berkaitan dengan memohon lesen hak penjagaan kripto. Sehingga Pihak Berkuasa Penyeliaan Kewangan Persekutuan Jerman (BaFin) menjelaskan isu-isu ini, seperti jenis aktiviti apa yang memenuhi syarat sebagai hak penjagaan kripto, bank masih akan melakukan kesalahan dengan berhati-hati.

Sebagai contoh, terdapat kekurangan ketelusan di sekitar operasi pertukaran kripto. Bank ingin tahu bagaimana fungsi seperti tempoh penyimpanan dan penguncian boleh mempengaruhi lesen jagaan pertukaran. Pada masa ini, undang-undang menyatakan bahawa mana-mana firma crypto yang mempunyai akses ke kunci peribadi pelanggan adalah penjaga.

Lesen Crypto Custody

Selain itu, pada bulan Mac, BaFin mengeluarkan sebuah bimbingan menyatakan bahawa token yang berasal dari penawaran token keselamatan (STO) dapat dijaga oleh penjaga kripto tanpa menggunakan bank simpanan. Tidak lama selepas itu, pengawal selia mengeluarkan tambahan garis panduan mengenai keperluan pengurusan, IT, dan keselamatan yang ditetapkan untuk perniagaan berkaitan kripto yang mencari pelesenan. Yang penting, BaFin menyatakan bahawa pihaknya berhasrat untuk membuat lebih banyak peraturan yang tertumpu pada risiko operasi dalam masa terdekat.

Menyekat Penyertaan Bank

Pendekatan “yang akan diumumkan” ini sudah cukup untuk membuat institusi perbankan utama Jerman berada di pinggir buat masa ini. Sebenarnya, hanya penyedia perkhidmatan yang bertumpu pada teknologi yang menyumbang kepada ruang setakat ini. Bank generasi seterusnya, seperti SolarisBank, terus perlahan-lahan menyebarkan sektor ini. Solarisbank membuka lokasi di Jerman pada Disember 2019.

Solaris melalui Halaman Utama - Lesen Crypto Custody

Solaris melalui Halaman Utama – Lesen Crypto Custody

Kekurangan Perbankan

Dalam satu kebelakangan ini temu ramah, Matthias Winter, rakan kongsi di Eversheds Sutherland Jerman membincangkan bagaimana kekurangan perbankan adalah masalah sebenar yang dihadapi pasaran. Dia menjelaskan bahawa tidak ada alasan undang-undang mengapa bank ragu-ragu untuk mengambil pelanggan crypto. Winter menggambarkan “kekeliruan” sebagai rintangan utama yang perlu diatasi oleh industri. Selain itu, dia bercakap tentang bagaimana bank berfungsi berdasarkan risiko berbanding premis ganjaran dan membuka akaun cek untuk firma kripto membuat mereka terdedah kepada perubahan peraturan di masa depan

Terutama, Winter juga membincangkan bagaimana perubahan tersebut dapat mempengaruhi pasaran. Sekiranya, atau lebih tepatnya kapan, BaFin menjelaskan ketidakkonsistenan ini, akan ada kenaikan emas ke pasaran. Pada dasarnya, bank perlu memperoleh firma penjagaan kripto untuk mendapatkan akses ke teknologi secepat mungkin.

Crypto Storage Deutschland GMBH

Untuk mencari contoh bagaimana kekeliruan pasar ini merosakkan industri, anda tidak perlu melihat lebih jauh daripada Crypto Storage Deutschland GMBH. Syarikat ini mengalami perjuangan yang nyata ketika mereka memutuskan untuk membuka cabang di Jerman untuk memanfaatkan peraturan baru tersebut. Eksekutif pergi ke tidak kurang dari 15 bank yang berbeza sebelum mereka dapat memperoleh akaun pemeriksaan asas.

Membincangkan kesengsaraan, Stijn Vander Straeten, CEO dari Crypto Storage AG memetik banyak kesukaran yang dihadapi oleh syarikatnya. Straeten menerangkan senario di mana anda menghadapi cabang perbankan institusi. Dia menjelaskan bahawa syarikat crypto tidak “menjana wang dengan meminta memeriksa akaun”, dan dengan itu, mereka tidak menjadi keutamaan dengan cara apa pun.

Penyelesaian Label Putih untuk Bank

Terutama, Crypto Storage AG menyedari keperluan untuk melindungi aset digital. Syarikat itu kini menawarkan penyelesaian label putih untuk bank yang ingin menawarkan perkhidmatan kepada pelanggan mereka tanpa mengambil risiko yang berkaitan dengan pasaran baru muncul.

Jerman Melangkah ke Hadapan – Lesen Crypto Custody

Pengawal selia Jerman nampaknya bergerak, walaupun perlahan, mendekati pendigitalan pasaran. Setiap hari yang berlalu menandakan lebih banyak pertumbuhan dan perkembangan di sektor blockchain negara. Mudah-mudahan, dalam beberapa bulan mendatang, BaFin menyediakan bank dengan spesifik yang mereka perlukan untuk memberi akses kepada firma untuk mendapatkan keperluan perbankan. Sekiranya tidak, Jerman berisiko ketinggalan dalam perlumbaan tokenisasi global.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me