Dave Hodgson, CIO untuk Kumpulan NEM & Pengarah Urusan NEM Ventures – Siri Temuduga

Dave berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Pelaburan Kumpulan NEM dan Pengarah Urusan NEM Ventures, di mana peranannya merangkumi pengurusan pelaburan kumpulan, analisis bidang kuasa, pembinaan perkongsian dan reka bentuk struktur korporat. 

Dave memiliki pengalaman selama 15 tahun untuk berunding dengan berbagai ukuran organisasi, agensi pemerintah dan LSM mengenai projek teknologi, dan merupakan pengguna awal dan peneraju program untuk projek awan awam, setelah memimpin banyak organisasi besar melalui program adopsi mereka.

Bilakah anda mula-mula terlibat dengan cryptocurrency dan / atau sekuriti digital?

Saya mula-mula berminat dengan blockchain dan crypto beberapa tahun yang lalu, tetapi secara profesional terlibat kembali pada tahun 2016 kerana saya merupakan sebahagian daripada projek yang ingin membuat sistem penyelesaian selari untuk penggunaan tenaga. Projek itu juga melihat peningkatan token keselamatan, dan kami menjalani proses untuk mula melancarkan STO ketika syarikat itu diambil alih. Hasilnya, penglibatan saya dengan sekuriti blockchain, crypto dan digital sebahagian besarnya selari.

Bolehkah anda mulakan dengan menjelaskan apa itu blockchain NEM dan bagaimana ia membezakan dirinya dari blockchain awam lain?

PERNAH adalah blockchain Proof-of-Stake (PoS) yang diubah suai yang ditulis dari awal dan versi 1, yang kami sebut sebagai NIS1, telah berjalan di rangkaian awam sejak tahun 2015. Pada masa itu, NIS1 adalah salah satu rantai PoS sebelumnya , serta salah satu yang pertama menyokong tandatangan pelbagai rantai. NEM NIS1 telah digunakan untuk kes penggunaan mulai dari mencari barang mewah, penjejakan rantaian bekalan, media sosial, penyelidikan sel induk dan terbaru untuk Mata Wang Digital Bank Pusat (CBDC) di Lithuania. Kami membezakan diri dengan menjadi salah satu rangkaian yang lebih tua, tidak mempunyai masa rehat, tidak kehilangan aset, tidak ada peretasan tahap protokol dan dengan memupuk pengalaman dan komuniti pembangun yang mesra. Rangkaian ini mempunyai Kit Pembangunan Perisian (SDK) yang mudah digunakan yang memberikan pengalaman pembangunan yang biasa kepada pembangun perusahaan. Pada tahap praktikal, ini bermakna bahawa waktu untuk pergi ke pasar bagi kebanyakan syarikat adalah lebih cepat kerana terdapat sedikit kandungan proprietari untuk diserap.

Bolehkah anda menerangkan NEM Ventures dan jenis pelaburan yang biasanya dibuat?

Sebagai cabang modal teroka, NEM Ventures melabur dalam syarikat yang membina teknologi NEM atau mengembangkan ekosistem dan / atau platform NEM dengan cara tertentu. Pelaburan ini dibuat atas nama ekosistem dan komuniti NEM. Kami cenderung menumpukan perhatian pada pelaburan dalam proyek-proyek tahap awal hingga putaran siri A., dengan campuran syarikat yang membangun langsung teknologi, menggunakannya dengan cara yang inovatif atau sebagai rakan kongsi kepada ekosistem secara umum. Kami menghendaki syarikat mempunyai rancangan komersial yang tulen dan kemungkinan mencapai kemandirian kewangan, namun itu bukan satu-satunya ukuran cadangan kami.

Salah satu produk terbaru NEM adalah Symbol, blockchain hibrid, yang dibina khusus dengan usaha syarikat. Bolehkah anda menghuraikan apa itu Simbol dan mengapa syarikat harus memberi perhatian?

Pembangun membina rangkaian awam kami sekarang (NIS1) dari awal dan telah berjalan selama 5.5 tahun dengan set ciri canggih. Pasukan mengambil pembelajaran dari proses itu, kemajuan dalam industri dan idea set ciri, dan menggabungkan semuanya untuk mengembangkan rangkaian kedua kami, Simbol. Simbol adalah rantai baru, dibina dari awal agar selamat, berskala, terdesentralisasi dan dapat digunakan untuk pelbagai tujuan.

Teknologi ini dapat digunakan sebagai rantai swasta atau awam, dan memungkinkan pertukaran rantai silang tahap protokol antara awam dan swasta, tetapi juga ke Ethereum (ETH) dan Bitcoin (BTC) melalui jenis transaksi tertentu. Rantai ini menyokong pada rantai multi sig (multi level), kontrak pintar templat seperti transaksi agregat dan berikat, ia telah membina keupayaan ruang nama untuk membenarkan pengasingan token dan akaun dengan nama yang mesra pengguna. Ia juga mempunyai sokongan tahap protokol untuk token keselamatan melalui kombinasi sekatan berdasarkan akaun dan token, peranan yang dapat didelegasikan untuk pengurusan token dan metadata berdasarkan akaun.

Simbol menarik dari sudut pandang perusahaan kerana mungkin untuk secara bersamaan mengekalkan penggunaan peribadi dan beberapa teknologi awam, sambil menggunakan penyelesaian yang dirancang untuk menyokong model itu. Ia juga dibuat oleh pasukan yang menulis rantai dari awal dan berpengalaman melakukannya dari produk yang diuji pertempuran yang berusia lebih dari 5 tahun. Fakta bahawa NEM ditubuhkan di ruang ini menjadikannya lebih mudah untuk memindahkan perbualan dengan syarikat dari sama ada Symbol kuat dan boleh dipercayai sehingga mereka dapat memanfaatkan teknologi sumber terbuka untuk tujuan komersial mereka sendiri. Pada masa yang sama, produk dan komuniti sumber terbuka kami juga mendapat keuntungan secara simbiosis. Ini adalah cadangan nilai yang unik dan terdapat sedikit pesaing di ruang blockchain perusahaan yang mencentang semua kotak ini.

Token keselamatan pertama yang dilancarkan di blockchain Simbol adalah untuk Dana Bourbon. Bolehkah anda cepat membimbing kami melalui apa dana ini?

Dana Digital Kentucky Whiskey pada hakikatnya adalah pemilikan pengeluaran pengeluaran wiski Kentucky Bourbon yang cenderung bernilai sepanjang masa. Dana ini mendemokrasikan pemilikan kepada pelbagai pihak melalui aset digital (token keselamatan), yang akan dibina berdasarkan Simbol. Dana ini akan membeli sejumlah tong pengeluaran, menyimpan, menyelenggara dan memperdagangkan tong tersebut sehingga titik pembotolan dan penjualan, yang diharapkan dapat lebih tinggi daripada biaya untuk membeli produksi, kemudian botol dan menjual produk dan mengembalikan keuntungan.

Pasar khusus ini hanya terbuka untuk pelabur yang besar kerana ukuran dan nilai pengeluaran, serta kos dan masa penyimpanan. Ia juga merupakan pasar yang sangat tidak likuid, secara ironinya diberi perhatian pokoknya. Tidak mungkin untuk memegang pemilikan pecahan kurang dari satu tong secara amnya, dan juga tidak mungkin untuk memperdagangkannya sehingga masa matang. Hasilnya, dana ini menawarkan peluang besar untuk pelabur dan peminat wiski.

Salah satu produk yang baru dilancarkan adalah LBCOIN yang dipuji sebagai koin pengumpul digital berasaskan blockchain pertama di dunia. Bolehkah anda menghuraikan projek ini?

The LBCoin projek berasal dari Lithuania Central Bank dan dibangunkan oleh SuperHow? dan dibina di atas NEM NIS1. Ini adalah peringatan kemerdekaan Lithuania dan merupakan langkah pertama yang penting ke arah Mata Wang Digital Bank Pusat (CBDC).

Konsep asasnya ialah bank mengeluarkan duit syiling yang dapat ditagih yang akan dikeluarkan dan boleh diperdagangkan secara berantai. Fasa pertama adalah penerbitan sekumpulan token yang dapat dikumpulkan di rangkaian awam kami sekarang. Pihak yang berminat mempunyai sedikit masa untuk mengumpulkan set lengkap dengan memperdagangkannya dan apabila mereka mempunyai set lengkap, mereka boleh menuntut duit syiling yang dapat ditagih.

Salah satu perkhidmatan baru yang akan ditawarkan ialah NEM Ignite yang merupakan program jenis inkubator. Bolehkah anda membincangkan apa yang seharusnya kita harapkan dari ini?

Pasukan kami mendapati bahawa terdapat banyak idea hebat di ruang blockchain, tetapi kadangkala idea-idea itu tidak dikembangkan sehingga boleh dilaburkan. Projek tertentu berpotensi menjadi layak secara komersial, tetapi mereka memerlukan sedikit sokongan dan bimbingan untuk sampai ke sana, sama dengan inkubator di industri lain. NEM Ignite adakah jawapan kita untuk itu – kita membuat pelaburan kewangan yang kecil dan meluangkan masa dari pelbagai orang dan rakan kongsi di ekosistem untuk melatih projek-projek ini melalui peringkat permulaan awal, membantu mereka untuk mempersiapkan pusingan pelaburan awal mereka.

NEM Ignite diumumkan pada bulan Mac 2020, dan pada masa itu kami menjangkakan akan membuka kohort sekarang. Namun, dengan Covid dan persekitaran ekonomi dan pelaburan yang berkaitan, kami tidak melancarkan secepat yang diharapkan. Banyak fokus kami adalah pada pelancaran Symbol dan komitmen yang berjaya dalam pengembangannya. Kami sedang mengusahakan kohort beta dari satu projek, yang kami sangat gembira dan harapkan untuk diumumkan dalam beberapa minggu mendatang. Kami menjangkakan akan membuka semula NEM Ignite secara lebih meluas apabila ekonomi kembali stabil.

Apa yang anda lihat sebagai penghalang terbesar kepada pertumbuhan sekuriti digital?

Saya melihat ini dua kali ganda:

  • Peraturan – Peraturan berada pada tahap yang berlainan di seluruh bidang kuasa, dan dalam beberapa kasus tidak jelas. Walaupun secara umum ia bergerak ke arah yang benar, ia bergerak perlahan seperti biasa. Peraturan ditulis pada asalnya untuk pendekatan teknologi yang berbeza, dan perlu dikemas kini dari masa ke masa untuk membolehkan perkara seperti senarai dan perdagangan rentas sempadan, atau akses oleh pelabur runcit yang boleh menjadi penjaga aset digital. Secara keseluruhan, peraturan adalah pemain utama dalam pertumbuhan ruang aset digital, dan akan terbukti berperanan dalam bulan-bulan dan tahun-tahun akan datang.
  • Prasarana – Pengaruh rintangan pengawalseliaan bermaksud bahawa kita berada di tahap baru infrastruktur sekuriti digital. Kami tidak mempunyai standard antarabangsa yang sama antara pertukaran yang dikawal selia dan penjaga, sebagai contoh, kami tidak mempunyai pendekatan AML / KYC yang terseragam. Kekurangan infrastruktur bersama ini akan dapat diatasi dan kita sudah melihat permulaan beberapa kemajuan, tetapi ini masih menjadi penghalang pertumbuhan.

Adakah perkara lain yang ingin anda kongsikan mengenai NEM atau NEM Ventures?

Saya cadangkan untuk mengikuti kami Twitter dan LinkedIn untuk terus mengikuti perkembangan terkini mengenai semua pengumuman kami. Menjelang pelancaran Symbol merupakan masa yang menarik untuk ekosistem NEM, dan sekarang lebih dari sebelumnya kami mengalu-alukan sesiapa sahaja untuk menjangkau dan terlibat!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me