Darius Liu, Ketua Pegawai Operasi untuk iSTOX – Interview Series

What adalah iSTOX?

iSTOX adalah platform pasaran modal pertama yang dikawal selia di mana-mana pusat kewangan utama yang menyokong penerbitan, jagaan dan perdagangan sekuriti sehenti sehenti. Dengan menggunakan kekuatan kontrak pintar canggih dan teknologi lejar yang diedarkan untuk menyelaraskan proses penerbitan dan perdagangan, iSTOX berusaha untuk mentakrifkan semula pasaran modal swasta dengan membenarkan pelabur dan penerbit untuk berhubung dan bertransaksi secara langsung. Berbanding dengan tempat perdagangan tradisional, iSTOX adalah alternatif yang lebih fleksibel, berpatutan dan inklusif, dan menawarkan pilihan pelaburan yang sebelumnya tidak dapat diakses.

Pemegang saham utama iSTOX termasuk Singapore Exchange (SGX), pertukaran pelbagai aset antarabangsa terkemuka di Asia; Heliconia, anak syarikat Temasek Holdings memfokuskan pelaburan pada syarikat yang berkembang pesat; dan Phatra, sebuah bank pelaburan dan swasta Thailand yang terkemuka dan ahli Kiatnakin Phatra Financial Group. Pemegang saham utama yang lain termasuk Tokai Tokyo Financial Holdings (Tokai) yang berpangkalan di Jepun, sebuah firma perkhidmatan kewangan Jepun yang mapan, dan baru-baru ini Hanwha Asset Management, sebuah syarikat pengurusan aset terkemuka di Korea.

Besebelum iSTOX, anda bekerja GIC, yang menguruskan rizab asing Singapura. Bagaimana pengalaman ini memberi inspirasi kepada anda untuk melancarkan iSTOX?

Sebenarnya, sebelum saya bekerja di GIC, saya bekerja sebagai pembuat dasar dalam pemerintahan Singapura, termasuk di Kementerian Kewangan. Oleh itu, pengalaman saya merangkumi pembuatan polisi dan pengurusan aset / pelaburan dalam konteks komersial. Oleh itu, saya boleh merujuk kepada pertimbangan dari kedua-dua sisi pagar (kerajaan dan industri):

  • Pada satu aspek, pemerintah ingin mempromosikan transformasi dan inovasi industri, sambil mengekalkan kestabilan dan perlindungan bagi pengguna.
  • Sebaliknya, pelaku industri melihat jurang di pasaran, dan ketidakcekapan dalam proses semasa Dalam hal pasar modal, ini mengambil bentuk geseran yang timbul dari proses warisan yang melibatkan banyak perantara. Walaupun teknologi ada untuk menjembatani jurang, ruang pasar modal adalah arena yang diatur – pemain industri sering melihat peraturan sebagai penghalang inovasi.

Mempunyai pengalaman di kedua-dua ruang membuat saya melihat bahawa peraturan adalah rakan – dan bukan musuh – inovasi. Inovasi yang saya bicarakan adalah inovasi oleh pemain jangka panjang yang serius yang ingin menambah nilai ekonomi secara keseluruhan. Terdapat jurang di pasaran dan bekerja dengan peraturan dapat menambah nilai. Itu mendorong saya untuk mempercayai bahawa iSTOX adalah idea yang tidak hanya terdengar secara konseptual, tetapi dapat dilaksanakan dari sudut pandang pelaksanaan.

iSTOX adalah pengendali pasaran pertama yang memasuki MAS (Penguasa Wang Singapura) Fintech ReKotak Pasir gulatory. Bolehkah anda berkongsi dengan kami apa maksudnya ini untuk iSTOX, dan untuk pelabur?

Konsep sekuriti digital, dan juga lapisan infrastruktur end-to-end pasaran modal yang dibina di atas blockchain adalah konsep baru, baik dari segi teknologi dan model operasi. Kotak pasir telah berguna bagi iSTOX untuk mula beroperasi di persekitaran “langsung” dengan penerbit dan pelabur sebenar, dan pada masa yang sama mewujudkan persekitaran pengawalseliaan bersama dengan MAS. Ini memberi jaminan kepada kami, MAS dan pelaku pasaran bahawa platform iSTOX stabil dan aman.

Kami yakin dapat beralih dari kotak pasir untuk melayani lebih banyak pengguna. Kami menjangkakan lulus dari MAS Fintech Regulatory Sandbox ke status operasi penuh tidak lama lagi tahun ini.

Singapore mempunyai banyak jurang yang ada di pasaran modal swasta yang mengakibatkan pelabur terakreditasi tidak mendapat perhatian oleh pasaran kewangan semasa. Bolehkah anda berkongsi dengan kami apa jurang ini dan bagaimana iSTOX menyelesaikan masalah ini?

Pelabur hari ini menghadapi cabaran. Kadar pulangan yang rendah di pasaran awam terus mendorong permintaan global yang kuat untuk permulaan pertumbuhan tinggi sebelum IPO, dana lindung nilai eksklusif dan peluang pasaran swasta yang lain. Pada tahun 2018, misalnya, modal baru bernilai USD $ 778 bilion dialirkan ke pasaran swasta. Dalam kes ekuiti swasta sahaja, nilai aset bersih meningkat lebih daripada tujuh kali ganda sejak tahun 2002, menggandakan pertumbuhan pasaran ekuiti di pasaran awam. *

Walaupun begitu, sistem pasaran modal swasta itu sendiri tetap sangat terpecah-pecah, tidak cekap, rumit dan mahal. Bagi pelabur, ini mengakibatkan akses terhad kepada sekumpulan tertutup pelabur yang mempunyai hubungan baik dan istimewa. Dan bahkan bagi mereka yang mempunyai akses ke pasaran modal swasta, sifat sistem semasa yang kuno dan berpecah-belah bermaksud mereka mesti melalui beberapa perantara untuk mendapatkan pelaburan yang mereka cari.

Nasib baik, ada harapan di cakrawala. Munculnya teknologi lejar diedarkan (DLT) dan kontrak pintar, gabungan model perniagaan inovatif dan peraturan ke depan kini memungkinkan untuk membawa jenis platform pasaran modal baru kepada pelabur.

Dalam kes iSTOX, ini mengakibatkan platform pasaran modal terkawal pertama di mana-mana pusat kewangan utama untuk menyokong penerbitan, jagaan dan perdagangan sekuriti sehenti sehenti. iSTOX berusaha untuk mentakrifkan semula pasaran modal swasta dengan membenarkan pelabur dan penerbit untuk berhubung dan berurus niaga secara langsung di bawah persekitaran yang selamat, yang diatur oleh MAS. Dengan menggabungkannya dengan model perniagaan yang inovatif dan dapat diakses, iSTOX membuka peluang pasaran swasta kepada pelbagai pelabur terakreditasi.

* Sumber: Sumber: Laporan Ekuiti Persendirian Bain Global, Tinjauan Pasaran Peribadi Global McKinsey, Wawasan Global BlackRock

iSTOX membolehkan pelabur mengakses pelaburan yang sebelumnya tidak dapat diakses termasuk dana eksklusif. Apakah sebahagian daripada dana ini dan mengapa pelabur perlu mengambil perhatian?

Sebilangan besar daripada kita biasa dengan tawaran dana bersama dari bank. Banyak produk dengan bayaran pendahuluan dan berterusan yang tinggi. Terdapat beberapa dana yang mempunyai catatan prestasi positif di pelbagai keadaan pasaran. Contohnya, dana ekuiti makro dan swasta global teratas.

Dana sedemikian umumnya hanya terbuka untuk pelabur institusi besar seperti pengurus aset terbesar atau dana kekayaan berdaulat. Mereka tidak memasarkan bahkan kepada individu bernilai bersih tinggi dan mempunyai saiz dana yang agak kecil (berbanding dengan banyak dana bersama) yang menjadikan penawaran mereka semakin sukar.

Juga, mereka cenderung mempunyai tempoh penguncian yang panjang seperti 3 tahun atau lebih. Sekiranya pelabur menginginkan pulangan yang ditawarkan oleh dana ini, atau aliran kembali untuk menambah portfolio mereka untuk peningkatan atau kepelbagaian pulangan, saat ini tidak ada cara. Tetapi dengan iSTOX, ia akan dapat dilaksanakan.

Alternativproduk pelaburan juga akan tersedia untuk pelabur. Apakah sebilangan produk tersebut?

Kami juga telah menyenarai pendek beberapa peluang yang sangat menarik untuk tahun baru. Ini termasuk dana budi bicara yang membina pulangan melalui tawaran mezzanine dan pembiayaan hutang swasta, serta pelbagai hutang, dana dan penerbitan berkaitan ekuiti di pelbagai sektor (termasuk harta tanah, hiburan, dan gaya hidup).

Where adalah dana pengguna yang dipegang?

Dana yang anda pindahkan ke akaun iSTOX anda berada dalam akaun yang dipisahkan oleh pelanggan yang dipegang dengan DBS, bank terbesar di Asia Tenggara. Dana anda dikenakan faedah, dan anda akan mempunyai akses ke dana anda melalui Wallet iSTOX dalam talian anda. Sekuriti yang didigitalkan dicetak jika anda membuat pelaburan dan setelah dana didebitkan dari dompet iSTOX anda. Sekuriti ini disimpan dengan

ICHX Tech Pte. Ltd.., pengendali platform iSTOX.

Sayanvestoryang membuka akaun dengan iSTOX sebelum 1 Februari 2020, menerima faedah eksklusif tertentu. Bolehkah anda berkongsi dengan kami apa faedahnya?

Pelabur terpilih menikmati sejumlah peruntukan terjamin dalam penerbitan pasaran utama dan pengecualian yuran yang berkaitan dengan langganan pasaran primer dan pembelian pasaran sekunder untuk jangka masa yang terhad.

SayaAdakah ada perkara lain yang ingin anda kongsikan mengenai iSTOX?

Saya ingin berkongsi sedikit mengenai falsafah iSTOX juga. Di mana kita berada sekarang, apa yang kita lakukan, kepercayaan kita untuk memberikan akses, kebebasan dan fleksibiliti yang lebih besar kepada para pelabur, dengan keinginan untuk membawa peningkatan kepada dunia.

Kami percaya bahawa semua pelabur boleh dan harus mempunyai keupayaan untuk membangun dan mengurus portfolio mereka dengan kebebasan dan fleksibiliti yang sama yang kini tersedia untuk orang kaya. Selain menghasilkan pulangan yang baik, para pelabur harus dapat terlibat secara bebas dengan industri, teknologi dan sebab-sebab yang mendorong minat mereka, memberi mereka pendedahan kepada perkembangan teknologi dan masyarakat yang berpotensi mengubah, dan membolehkan mereka memperbaiki dunia di sekitar mereka.

Kami percaya bahawa akses ke peluang seperti permulaan pra-IPO pertumbuhan tinggi, dana lindung nilai eksklusif dan unicorn Asia boleh dan harus terbuka kepada pelabur yang jauh lebih banyak. Walaupun keterbatasan teknologi dan halangan lain sebelumnya mengunci semua tetapi sangat kaya dan berkaitan dengan baik, kemajuan baru yang mulai membuat diri mereka terasa di pasaran kewangan pada dasarnya akan mengubah persamaan ini. Kami yakin industri kewangan harus menerima perubahan ini.

Kami percaya bahawa DLT dan teknologi kontrak pintar akan membuka peluang baru dalam hal bagaimana pelaburan berfungsi. Kemungkinan ini akan merangkumi tetapi tentunya tidak terhad kepada aset yang boleh diperdagangkan dan dimiliki secara pecahan untuk kecairan dan akses yang lebih besar, termasuk aset sebenar seperti bangunan, kapal terbang, ladang angin dan banyak lagi. Pelabur berhak mendapat akses kepada inovasi ini dan juga yang lain.

Klik Di Sini untuk melawat iSTOX.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me