COVID-19 Kesan Sekuriti Digital

Pada ketika ini, hampir tidak ada industri dan individu yang masih belum terjejas oleh COVID-19 dalam bentuk atau bentuk tertentu. Antara langkah pengasingan diri, kehilangan pendapatan kerana penutupan perniagaan, dan ketakutan keseluruhan, banyak yang merasa tidak senang kerana perubahan radikal terhadap cara hidup seharian.

Hari ini, kita akan melihat secara ringkas beberapa cara sekuriti digital, mata wang, dan blockchain secara keseluruhan dipengaruhi oleh wabak global yang sedang berlaku.

DTC Menangguhkan Sijil Kertas

Gangguan pertama ini berkaitan secara langsung dengan perdagangan sekuriti. The Trustory Trust Company (DTC), telah mengarahkan semua ejen pemindahan, di Amerika Syarikat, bahawa mereka menghentikan usaha mereka untuk memproses sekuriti berasaskan kertas.

Berikut adalah senarai yang diberikan oleh DTC dalam notis mereka, yang menguraikan penggantungan perkhidmatan mereka.

  • Semua simpanan fizikal
  • Mengeluarkan & sijil atas permintaan (COD)
  • Tetingkap New York (NYW)
  • Perkhidmatan Penyelesaian Amplop (ESS)
  • Custody Reorg
  • Pengumpulan SBA

Walaupun langkah seperti ini diperlukan untuk menjaga COVID, mereka juga memberi penerangan mengenai teknologi yang sedang digunakan untuk menggantikan sekuriti berasaskan kertas tradisional – Token Keselamatan.

Untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik mengenai situasi ini, kami menghubungi Dave Hendricks, Ketua Pegawai Eksekutif Vertalo. Dia menjelaskan keadaannya, dengan memberi komen,

“Penangguhan pengendalian sijil berasaskan kertas oleh DTCC telah meninggalkan status banyak perdagangan limbo. Dengan pengecualian peraturan untuk Ejen Pemindahan yang ada di bawah bimbingan SEC, beberapa transaksi berdasarkan kertas mungkin tidak akan diproses selama berminggu-minggu jika tidak berbulan-bulan. Di manakah ini meninggalkan peniaga-peniaga atau pelabur yang terlibat? Kami tidak tahu. Namun, kita tahu bahawa saham digital atau token tidak akan terjejas, kerana saham tersebut tidak dikenakan satu pun mekanisme kegagalan seperti pemprosesan kertas berasaskan pejabat berpusat. Kegagalan sistemik pada saat memerlukan kecairan pasti memerlukan kaedah pemilikan dan perdagangan baru untuk semua jenis aset. “

Hendricks meneruskan, menekankan perlunya melaksanakan perubahan digital, dengan menyatakan,

“Sudah waktunya bagi penerbit dan pelabur, terutama berkenaan aset swasta, untuk melakukan transformasi digital dan meningkatkan daya tahan dan masa tindak balas transaksi sekuriti. Hanya ejen pemindahan digital sepenuhnya seperti Vertalo yang mampu melakukan peningkatan fungsi langkah seperti ini. “

Sebagai syarikat yang melayani sektor sekuriti digital dengan pelbagai cara, termasuk ejen pemindahan, Vertalo mempunyai pandangan unik dan langsung mengenai kesan COVID terhadap operasi yang berkaitan.

Keselamatan Dalam Negeri Menunjukkan Pengurus Blockchain sebagai ‘Perkhidmatan Kritikal’

Kami akan memulakan bahagian ini dengan petikan dari yang baru dikeluarkan penyataan oleh Jabatan Keselamatan Dalam Negeri A.S..

“Jika anda bekerja di industri infrastruktur kritikal, seperti yang ditentukan oleh Departemen Keselamatan Dalam Negeri, seperti perkhidmatan kesihatan dan bekalan farmasi dan makanan, anda mempunyai tanggungjawab khusus untuk menjaga jadwal kerja normal anda.”

Salah satu aplikasi teknologi blockchain yang paling menjanjikan adalah dalam rantaian bekalan. Sama ada mengesan asal-usul berlian, keaslian barang pereka, atau produk pertanian, proses ini nampaknya dibuat khusus untuk mendapat keuntungan dari blockchain.

Perkara ini digarisbawahi oleh kemasukan Blockchain Manager sebagai “Perkhidmatan Kritikal” baru-baru ini, oleh Homeland Security. Walaupun penggunaan blockchain masih dalam tahap awal, jelas bahawa ia telah menjadikan dirinya sebagai alat penting bagi mereka yang terlibat, khususnya di sektor Makanan dan Pertanian. Di luar kecekapan yang dimungkinkan melalui penggunaannya, rantai bekalan berasaskan blockchain mempunyai kemampuan untuk menyampaikan maklumat mengenai produk dengan tepat, mulai dari tempat asal, tarikh pembuatan, laluan perjalanan, dan banyak lagi.

Merakam, dan mendapatkan akses cepat ke, informasi ini dapat membantu ketika menyaring produk, dan memastikan saluran perdagangan terus beroperasi seperti yang diharapkan.

Lipat @ Rumah

Dengan menggunakan kekuatan komputasi yang diperoleh melalui rangkaian diedarkan global, Folding @ Home melakukan peranan mereka untuk membantu mempercepat pemahaman kita mengenai COVID-19. Walaupun tidak secara eksplisit menggunakan blockchain, idea untuk menggunakan rangkaian yang diedarkan untuk mencapai goa, dengan tahap kelajuan dan kecekapan baru adalah tema umum. Rangkaian diedarkan yang digunakan oleh Folding @ Home terdiri daripada sesiapa sahaja yang mempunyai lebihan kekuatan komputasi.

  • Komputer riba yang tidak berfungsi
  • Desktop mewah
  • Peranti ASIC mata wang kripto
  • Telefon bimbit

Bowman projek superkomputer antarabangsa terkemukaBowman projek superkomputer antarabangsa terkemuka

Tonton video ini di YouTube

Senarai itu berterusan. Secara kumulatif, dipercayai bahawa rangkaian Folding @ Home, yang dibangun di atas peranti ini, telah berkembang untuk mengendalikan lebih banyak kekuatan komputasi daripada kebanyakan komputer super dunia.

Berkenaan dengan COVID-19, khususnya, Folding @ Home mengarahkan banyak kekuatan pemprosesan kumulatif mereka untuk memahami penstrukturan protein yang terdapat di dalam virus. Dengan memperoleh pemahaman ini, diharapkan rawatan baru dapat ditemukan.

Baru-baru ini, apa yang dilihat syarikat adalah kemasukan penyumbang – khususnya, daripada mereka yang sudah berpengalaman dengan blockchain dan mining. Ini telah mengakibatkan jaringan mencapai lebih dari 450 Petaflops kekuatan komputasi. Contohnya datang dari pakar perlombongan crypto, CoreWeave. Syarikat telah mengambil sikap yang serius dan proaktif terhadap COVID-19 dengan mengalokasikan semula 6.000 GPU mewah, yang biasanya digunakan untuk perlombongan, ke arah rangkaian Folding @ Home.

Tidak perlu dikatakan, adalah menggembirakan untuk melihat individu dan syarikat dari seluruh dunia berkumpul dalam usaha menghentikan penyebaran COVID-19.

Mata Wang Digital Bank Pusat

Walaupun berbagai negara di seluruh dunia telah mengumumkan niat mereka untuk mengembangkan, dan mengeluarkan, mata wang digital bank pusat (CBDC), Amerika Syarikat telah mengambil pendekatan yang lebih berani. Ini, bagaimanapun, mungkin berubah, karena kedatangan COVID-19 telah memaksa banyak orang untuk memikirkan kembali kebaikan usaha seperti itu.

Di luar keuntungan yang sering disebut di sebalik CBDC, manfaat baru yang dapat dilihat baru-baru ini adalah kemampuan untuk membatasi penularan penularan. Wang fizikal melalui tangan, dan persekitaran yang tidak terkira banyaknya. Sifat ini menjadikan wang sebagai calon utama penyebaran penyakit.

China adalah yang pertama menyedari ini, dan bertindak berdasarkan fakta dengan mengeluarkan wang dari peredaran dan membasmi kuman atau memusnahkannya. Dekat dengan Amerika Syarikat, Amerika Syarikat telah melakukan langkah berjaga-jaga yang serupa. Langkah berjaga-jaga ini merangkumi wang yang secara khusus memasuki negara ini dari kawasan berisiko tinggi, seperti Asia. Wang yang ‘sesuai dengan bil’, akan mengalami tempoh penangguhan yang lama, yang memungkinkan pembasmian kuman bil yang berpotensi tercemar.

Dalam dunia yang dicengkam oleh kesan COVID-19, ini adalah satu masa di mana pengubahan wang haram sebenarnya adalah perkara yang baik (dalam erti kata harfiah).

Pada skala yang lebih kecil, banyak yang melihat gangguan tajam dalam kemampuan bahkan menggunakan wang tunai yang mereka miliki. Dengan wang menjadi salah satu barang yang paling sering ditransfer antara orang, banyak perniagaan telah berhenti menerimanya sebagai bentuk pembayaran. Sebaliknya, banyak yang bergantung sepenuhnya pada rangkaian debit dan kredit – semakin menekankan kemungkinan keperluan CBDC.

Perhatian terhadap CBDC A.S. telah berkembang sehingga kini ia dibincangkan pakej rangsangan berpotensi.  Walaupun tidak ada yang konkrit yang dapat membuatnya menjadi draf akhir, jelas ada intrik yang merangkumi topik ini, dengan kerja keras yang signifikan dimasukkan ke dalam penstrukturan aset seperti itu.

Jalan ke Depan

Ini hanya beberapa cara di mana COVID-19 berjaya mengganggu cara kita melihat blockchain, sekuriti digital, dan mata wang. Dengan pandemi yang terus meningkat, kita pasti akan menemui pelaksanaan baru seiring minggu-minggu berikutnya.

Keperluan adalah ibu kepada penemuan, dan kita mungkin melihat usaha berasaskan blockchain memberikan jalan ke hadapan, dalam mencari penyelesaian inventif.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me