Calibra – Produk Facebook, Dibina dengan Dua Token

Calibra

Minggu ini, setelah beberapa bulan spekulasi dan antisipasi, dunia cryptocurrency dan blockchain akhirnya disambut dengan projek Facebook yang akan datang. Projek ini diawasi oleh anak syarikat Facebook, yang dikenali sebagai Calibra.

Walaupun pelancaran rasmi tidak akan berlaku selama beberapa bulan lagi, perincian projek telah dikeluarkan, termasuk yang terperinci kertas putih.

Calibra akan memberikan pelanggannya dompet digital. Dompet ini akan membolehkan pengguna Calibra, Facebook Messenger, dan WhatsApp, dengan mudah menghantar dan menerima token antara satu sama lain. Token ini, yang dikenali sebagai Libra, dimaksudkan untuk berfungsi sama dengan stablecoin, dan ‘disatukan’ ke berbagai mata wang FIAT, melalui penggunaan kumpulan mata wang yang dikenal sebagai ‘Libra Asset Reserve’.

Jangkaan

Di antara pelbagai faktor, banyak yang percaya bahawa jangkaan untuk pelepasan ini telah membantu pemulihan pemulihan pasaran yang dialami selama beberapa bulan terakhir. Walaupun selama ini terdapat reaksi positif terhadap projek ini, namun waktunya akan memberitahu jika kita melihat penjualan besar, pengumuman pasca.

Tanggapan

Reaksi terhadap pelepasan whitepaper positif kerana pelbagai alasan, dengan satu yang diberi perhatian utama – kesedaran.

Walaupun kelihatan ganjil bagi mereka yang terlibat dengan crypto dan blockchain, majoriti penduduk mempunyai pengetahuan minimum mengenai industri ini. Facebook mempunyai jangkauan global yang besar, dan dengan pintu masuk mereka, sejumlah besar orang akan mendapat pendedahan tentang apa itu crypto, dan apa yang dapat ditawarkannya.

Di samping hanya meningkatkan kesedaran, ada yang melihat berita ini secara negatif. Facebook telah bersalah atas amalan keselamatan yang buruk, bersama-sama dengan mengumpulkan sejumlah besar data mengenai orang ramai. Adakah kita benar-benar mahukan syarikat yang mempunyai reputasi seperti itu sekarang memperoleh pengetahuan yang mendalam tentang kewangan kita juga? Walaupun ada yang mengutamakan privasi, kemudahan menawarkan yang sederhana akan mengorbankan privasi bagi banyak orang.

Perincian Kejutan

Walaupun banyak maklumat yang disebarkan dalam rilis kertas putih mereka tidak mengejutkan, banyak yang tidak menyangka akan mengeluarkan DUA token.

Token yang akan dikeluarkan merangkumi bukan sahaja ‘Libra’ yang disebutkan di atas, tetapi token yang akan berfungsi sebagai tanda keselamatan. Ini akan dikenali sebagai Libra Investment Token. Token ini akan diedarkan kepada pelabur awal, dengan hasil penjualannya digunakan untuk menghasilkan Libra Asset Reserve (kumpulan aset yang digunakan untuk ‘menyandarkan’ token Libra garis depan).

Pelabur dalam Libra Investment Token akan menjadi sebahagian daripada Majlis Persatuan Libra. Masing-masing akan menerima bahagian ekuiti di rizab, memberikan dividen yang diperoleh dari faedah yang dihasilkan di rizab, bersama dengan hak suara tertentu. Untuk maklumat lengkap mengenai faedah dan tanggungjawab menjadi ahli majlis, lihat halaman Prinsip Majlis Libra, SINI.

Menyokong

Walaupun sokongan Facebook mungkin cukup untuk membuat Calibra berjaya, mereka tidak perlu melakukannya sendiri. Berdasarkan janji platform tersebut, Facebook telah berjaya mendapat sokongan lebih dari 25 syarikat. Syarikat-syarikat ini merangkumi, tetapi tidak terhad kepada, yang berikut.

  • Spotify
  • Ebay
  • Visa
  • Kad Master
  • PayPal
  • Pangkalan Wang Syiling
  • Uber

Setiap syarikat ini adalah ahli pengasas Majlis Persatuan Libra. Dengan sumbangan minimum $ 10 juta masing-masing, ini bermakna kumpulan simpanan sedang dalam perjalanan untuk menjana sasaran awal $ 1 bilion.

Risau

Walaupun orang ramai mungkin bersedia menerima tawaran baru ini dengan tangan terbuka, pemerintah lebih ragu-ragu untuk melakukannya. Secara sederhana, badan pengelola memerlukan jaminan bagaimana data dan aset yang digunakan akan digunakan.

Perkara ini telah terbukti seperti yang dilakukan oleh Jawatankuasa Perbankan Senat Amerika Syarikat menjadualkan perbicaraan pada 16 Julai. Tujuan pendengaran ini adalah untuk membincangkan projek Calibra, dan kemungkinan kebimbangan yang mungkin timbul melalui penggunaannya.

Kehadiran India

Pada catatan menarik, Calibra belum memfailkan kepada Reserve Bank of India, untuk penggunaan dan penyebaran Libra di dalam negara. Dengan India mewakili negara paling ramai penduduk di dunia, ini adalah pasaran besar yang akan dibiarkan. Walaupun ini adalah hari-hari awal, sikap terdahulu yang diambil oleh pihak berkuasa India semestinya sukar untuk diatasi. Walaupun begitu, kehadiran Facebook secara global masih cukup membuktikan untuk mengangkat Libra ke tahap tinggi.

Reaksi Industri

Walaupun Facebook adalah syarikat berpengaruh global yang besar, mereka bukan satu-satunya syarikat yang sebegini. Seiring dengan Facebook, ada beberapa keributan dalam beberapa bulan terakhir bahawa pesaing seperti Amazon dan Alibaba akan melepaskan penawaran mereka sendiri.

Ini, bagaimanapun, baru-baru ini ditutup, kerana pesaing ini telah menunjukkan bahawa tidak ada rancangan segera untuk menyelam industri ini. Spekulasi itu mendapat sambutan dari Wakil Presiden Amazon, Patrick Gaulthier. Pada persidangan baru-baru ini, dia mengulas Calibra, dengan menyatakan,

“Ia segar, spekulatif; di Amazon, kita tidak benar-benar menangani spekulasi, pada masa sekarang … Di Amazon, kita banyak menangani data, jadi saya akan senang melakukan perbualan itu dua atau tiga tahun dari sekarang. “

Kesan

Secara keseluruhan, projek Calibra memancarkan lebih positif daripada negatif. Walaupun Facebook terus memperoleh lebih banyak data pengguna, mereka memberikan dunia cara untuk mentransfer nilai dengan cekap. Di luar kemudahan penggunaan, ini berpotensi memberi kesan positif kepada berjuta-juta individu yang tidak memiliki bank di seluruh dunia – memberikan akses kepada cara hidup yang lebih baik di sepanjang jalan. Ini telah menjadi tujuan Bitcoin sejak awal, dan sama ada ini dicapai melalui Libra, atau melalui Bitcoin, ia sudah selangkah lebih dekat untuk menjadi kenyataan.

Perkataan di Jalan

Dengan potensi yang dimiliki oleh projek ini, tidaklah mengejutkan kerana telah menarik perhatian banyak pihak. Berikut adalah pelbagai petikan dari individu terkenal, yang meluahkan pendapat mereka mengenai Calibra.

Jonathan DeCarteret, CEO INDX, menyatakan,

“Koin LIBRA Facebook kemungkinan besar akan membentuk semula industri pembayaran dan kemungkinan penyingkiran ekonomi dunia.”

Markus Feber, Anggota Parlimen Jerman, menyatakan,

“Sekiranya Facebook akan mendedahkan dua milyar penggunanya kepada risiko mata wang maya, ini akan menjadi alasan yang baik bagi Suruhanjaya Eropah untuk memulakan kerja pada kerangka peraturan yang betul yang mengatur peraturan mata wang maya”

Anthony Pompliano, Pengasas Morgan Creek Digital, menyatakan,

“Bayangkan dunia di mana dompet digital Facebook, Calibra, tidak hanya melindungi aset kewangan, tetapi juga membolehkan anda menyimpan dan membenarkan data anda. Satu Dompet. Setiap aset yang anda miliki. Kebarangkalian rendah untuk berlaku, tetapi kesan berpotensi tinggi. Perkara-perkara liar telah berlaku. “

Andreas Antonopoulos, Penyokong Bitcoin, menyatakan,

“Walaupun Libra Facebook tidak bersaing dengan rantai blok terbuka, terbuka, tanpa izin, tanpa sempadan, neutral, penapisan, * akan * bersaing dengan bank runcit dan bank pusat. Ini akan menyeronokkan untuk ditonton. “

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me