Bank of Canada Boleh Menerbitkan Mata Wang Digital di Masa Depan

Pada 25 Februari 2020 eksekutif dari Bank of Canada membuat penyataan awam mengenai penerbitan mata wang digital bank terpusat (CBDC). Secara khusus, Wakil Gabenor bank, Timothy Lane berbicara mengenai kemungkinan dan senario di mana bank akan meneruskan tindakan ini di CFA Montreal FinTech RDV 2020. Ucapan tersebut menyentuh mengenai teknologi yang berkembang pesat yang mempengaruhi sektor kewangan, dan, bagaimana Bank of Canada bertindak balas terhadap persekitaran.

Bank of Canada

Bank of Canada telah beroperasi sejak disewa sebagai Crown Corporation pada tahun 1934. Yang penting, korporat Crown adalah syarikat milik negara dan diuruskan. Oleh itu, bank berfungsi sebagai bank pusat negara. Oleh itu, satu-satunya entiti yang mempunyai kemampuan undang-undang untuk mengeluarkan wang kertas Kanada.

Sejak tahun 1944, Bank of Canada menjadi satu-satunya penerbit wang kertas tender sah di negara ini. Selain itu, organisasi ini bertanggungjawab untuk merumuskan dasar monetari Kanada. Secara khusus, tanggungjawab syarikat termasuk menjaga sistem kewangan yang selamat dan kukuh di Kanada.

Tanggungjawab Bank of Canada pada masa ini menumpukan pada tujuan pemantauan dan pengurusan inflasi yang dapat diramalkan. Terutama, bank mesti berusaha untuk memastikan sistem kewangan yang stabil dan cekap di negara ini. Bank melaksanakan tugas ini dengan pelbagai cara. Terutama, firma ini menyediakan perkhidmatan pengurusan dana yang efektif dan efisien untuk Kerajaan Kanada dan perusahaan tempatan yang lain. Terakhir, tanggungjawab bank termasuk menyediakan mata wang yang selamat dan terjamin kepada warganegara.

Bank of Canada Mengeluarkan Mata Wang Digital

Bank of Canada terus menilai jika, dan dalam senario apa, firma itu akan mengeluarkan CBDC. Dalam ucapannya, Lane menjelaskan bagaimana bank itu bersiap untuk masa depan di mana mungkin perlu untuk mengeluarkan nota pusat digital. Dia bercakap mengenai tanggungjawab bank untuk memberi warganegara kemampuan untuk menggunakan kaedah pembayaran pilihan mereka dengan yakin.

Timothy Lane - Bank of Canada

Timothy Lane – Bank of Canada

Di dalam ucapan, Lane mengakui bahawa mata wang digital memberikan peluang baru ke pasaran. Dia juga menjelaskan bahawa peluang ini dapat menimbulkan banyak risiko baru juga. Ancaman yang tidak diketahui inilah yang terus menghambat motivasi bank terhadap penerbitan mata wang digital pusat.

Senario di mana Bank Kanada Akan Menerbitkan CBDC

Lane mengemukakan dua senario di mana Bank of Canada akan mempertimbangkan pengeluaran mata wang digital terpusat. Senario pertama adalah hasil penggunaan cryptocurrency secara besar-besaran. Dalam kes ini, bank boleh kehilangan kawalan terhadap sistem monetari kerana lebih banyak pengguna berhijrah ke mata wang swasta seperti Bitcoin. Seperti yang anda bayangkan, bank pusat tidak berminat dengan situasi di mana mereka kehilangan kendali atas kemampuan memantau pembayaran dan mengatur pasar.

Senario kedua yang memerlukan tindak balas bank adalah penghapusan tunai fizikal sepenuhnya dari pasaran. Walaupun senario kedua ini nampaknya tidak mungkin buat masa ini, ia masih menjadi perhatian yang nyata bagi pegawai perbankan. Situasi seperti pencemaran atau penyakit boleh menyebabkan penggunaan wang kertas menjadi usang dalam waktu terdekat.

Seperti apa CBDC Kanada?

Menariknya, Lane meluangkan masa untuk mengetahui faedah yang dibawa oleh mata wang digital ke pasaran. Dia melakukannya dengan menerangkan bagaimana bentuk mata wang digital Bank Kanada yang hipotetis. Lane menjelaskan bahawa mata wang baru akan selamat, mudah diakses, peribadi, dan nilai yang baik. Dia menyatakan bahawa wang kertas digital baru akan memberi pengguna kemampuan untuk membeli barang secara dalam talian atau secara peribadi. Titik keseluruhan Lane adalah bahawa Bank of Canada bersedia mengeluarkan CBDC, hanya jika, atau bila, perlu.

Adakah Bank of Canada akan mengeluarkan Mata Wang Digital?

Yang penting, Lane berhenti mengatakan Bank of Canada merancang untuk mengeluarkan mata wang pada bila-bila masa dalam masa terdekat. Secara khusus, dia menyatakan bahawa tidak ada keperluan sebenarnya bagi bank untuk mengeluarkan mata wang digitalnya sendiri pada masa ini. Alasannya untuk membuat keputusan adalah hakikat bahawa sistem kewangan semasa masih melayani rakyat dengan baik. Lane percaya pada masa ini, bank perlu fokus pada pemodenan sistem pembayaran semasa untuk memastikan bank mengekalkan keyakinan penggunanya di masa depan.

Apa yang Termasuk CDBC Sempurna Anda?

Walaupun Bank of Canada tidak memiliki rencana segera untuk mengeluarkan CBDC, para pegawai tetap berminat untuk mendapatkan maklum balas pasar mengenai prospek tersebut. Oleh yang demikian, pegawai perbankan mengeluarkan sejumlah pertanyaan. Pertanyaan-pertanyaan ini ditujukan kepada warga dalam upaya untuk merasakan pasar bergerak maju. Soalan merangkumi:

  • Bagaimana mata wang digital berfungsi dengan kaedah pembayaran lain?
  • Apa ciri reka bentuk yang mungkin menjadikan CBDC menarik untuk peniaga dan pengguna?
  • Bagaimana CBDC berfungsi untuk transaksi rentas sempadan?
  • Bagaimana kita dapat melindungi privasi sambil mencegah penggunaan haram?

Bank Pusat Pertimbangkan Menjadi Digital

Kenyataan Lane menyuarakan kenyataan yang dibuat oleh eksekutif bank pusat lain mengenai penerbitan mata wang digital. Organisasi-organisasi ini terus memantau pasar dan meneroka senario di mana mereka akan melihat perlunya melakukan perubahan yang begitu drastik. Satu kenyataan baru-baru ini yang diterbitkan oleh Dana Kewangan Antarabangsa memberi sedikit gambaran mengenai keadaan semasa di sekitar CBDC. The ucapan mendedahkan bahawa hanya sekitar “satu perempat daripada bank pusat di seluruh dunia kini secara aktif mengeksplorasi kemungkinan mengeluarkan CBDC, dan hanya empat pilot yang dilaporkan. “

Bank of Canada Sedia Membuat Perubahan agar Tetap Berkaitan

Nada keseluruhan ucapan Lane mendorong fakta bahawa pegawai Perbankan Kanada memahami perlunya bersikap fleksibel pada masa ini. Pegawai perbankan nampaknya sangat menyedari bahawa cryptocurrency boleh memberi kesan besar terhadap kemampuan mereka untuk mengawal pasaran. Oleh yang demikian, pegawai perbankan bersedia untuk melakukan perubahan yang difikirkan perlu untuk terus terkawal. Buat masa ini, Bank of Canada terus meneliti penyesuaian yang diperlukan agar tetap relevan dalam ekonomi yang sepenuhnya digital.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me