Apa itu “Stablecoins”?

Stablecoins menggunakan teknologi blockchain yang sama dengan cryptocurrency biasa – yang sebaliknya dikenali sebagai aset digital. Stablecoins secara langsung disatukan mata wang biasa seperti USD, atau EUR.

Kebaikan Stablecoins?

Ketelusan – Oleh kerana aset ini berasaskan blockchain, sesiapa sahaja dapat melihat sejarah transaksi, kerana data ini disimpan di lejar umum. Penampilan dalaman ini dapat diperoleh dengan menggunakan pelbagai ‘block explorer’.

Kecekapan – Walaupun pemindahan FIAT berada di bawah belas kasihan bank, dan sering memerlukan waktu yang lama untuk disetujui, stablecoin mendapat kekurangan daripada orang tengah. Denominasi besar dan kecil dapat dipindahkan secara langsung antara dua pihak. Tidak ada tempoh pegangan.

Kemampuan – Berdasarkan titik yang dinyatakan di atas, kekurangan orang tengah dalam transaksi adalah perkara yang baik. Ini adalah satu mulut yang kurang perlu diberi makan. Hasilnya adalah yuran transaksi yang lebih rendah, kerana tidak perlu membayar potongan kepada bank.

Turun naik – Ini pasti merupakan tarikan terbesar bagi banyak orang terhadap stablecoin. Seluruh asas idea yang mereka bangunkan adalah untuk menyediakan kestabilan kewangan kepada pemegangnya. Ini dapat ditahan dengan ‘memasang’ stablecoin ke aset yang tidak stabil secara tradisional. Ini paling sering bermaksud mata wang negara, seperti USD, CAD, FRANC, EUR, dan lain-lain. Walaupun, terdapat pelbagai contoh koin stabil yang disambungkan ke komoditi seperti sirap maple, emas, dan banyak lagi.

Kualiti ini juga kebetulan menarik bagi mereka yang terlibat dalam sekuriti digital, menyebabkan pelabur melihat tarikan kedua-duanya. Sekuriti digital adalah cara untuk mengambil bahagian dalam dunia blockchain, sambil memastikan kepatuhan terhadap peraturan. Hasilnya adalah peluang pelaburan yang lebih dapat diramalkan, dan disokong oleh aset dunia nyata – kedua-dua sifat yang ditawarkan oleh stablecoin.

Kontroversi Tether

Satu kontroversi baru-baru ini melibatkan titan industri ‘Tether’, ketika diumumkan bahawa mereka gagal mempertahankan rizab USD 1: 1 dalam akaun bank mereka.

Walaupun ini telah lama dicurigai oleh banyak pihak yang terlibat dalam dunia cryptocurrency, kini hanya disahkan dalam afidavit yang ditandatangani oleh peguam yang bekerja dengan Tether. Berikut adalah a petikan ringkas dari kenyataan terbaru ini.

“Tether memiliki tunai dan setara tunai (sekuriti jangka pendek) berjumlah kira-kira $ 2.1 bilion, mewakili kira-kira 74 peratus daripada jumlah tertunggak semasa.”

Sejarah StableCoin

Untuk menjelaskan keadaan melekit di mana Tether berada, Peguam Negara New York baru-baru ini mengeluarkan kenyataan yang mengecam amalan syarikat itu. Dalam pernyataan ini, dikatakan bahawa cadangan Tether digunakan oleh syarikat saudari, BitFinex, untuk menampung kerugian dana pelabur – berjumlah kira-kira $ 900 juta. Dipercayai bahawa, tindakan ini tidak hanya dilakukan, tetapi sengaja disembunyikan dari orang ramai.

Pada hari-hari berikutan penyataan ini, BitFinex telah menolak perbuatan salah, dan menunjukkan bahawa mereka tidak kehilangan dana. Mereka, agaknya, dikurung oleh pemproses pembayaran mereka, yang berbasis di Panama, Crypto Capital, kerana tidak dapat membuktikan pemilikan.

Inti untuk meningkatkan kesadaran akan kisah ini, adalah bahawa status sebagai koin stabil ‘go-to’, yang dipegang oleh Tether, paling lemah. Sekarang adalah masa untuk mana-mana pesaing untuk naik dan merebut Tether dalam usaha mereka untuk menguasai; penguasaan yang mungkin dicapai dengan bersekutu dengan dunia sekuriti digital.

Keadaan terus terungkap ketika siasatan diteruskan.

Kebetulan?

Ada yang menyatakan bahawa terdapat penyebut yang sama, baik dalam situasi Tether yang sedang berlangsung, dan seperti pertukaran Kanada yang dipertaruhkan, QuadrigaCX; ini akan menjadi pemproses pembayaran Crypto Capital.

Sebilangan besar kesengsaraan yang dialami oleh Tether dan QuadrigaCX berpunca dari masing-masing yang mempunyai sejumlah besar wang ‘terkunci’. Pada waktunya, penyiasat berharap dapat memberi penjelasan lebih lanjut mengenai bagaimana setiap syarikat ini berada dalam situasi masing-masing, dan sama ada Crypto Capital telah memainkan peranan dalam kematian masing-masing.

Pemimpin Pasaran StableCoin

Berikut adalah syarikat yang menawarkan alternatif kepada Tether.

TrueUSD (TUSD) | TrueGBP (TGBP) | TrueAUD (TAUD) | TrueCAD (TCAD)

Setiap empat stablecoin ini adalah produk syarikat induk, TrustToken. Semua token ini disokong 1: 1 oleh mata wang FIAT masing-masing. TrueUSD, khususnya, telah melihat tahap penggunaan yang tinggi, dan secara aktif dapat diperdagangkan di berbagai bursa, seperti Bittrex, Binance, UpBit dan banyak lagi.

TrustToken adalah syarikat yang menjanjikan yang mengkhususkan diri dalam tokenisasi aset dunia nyata. Walaupun TrustToken dapat digunakan untuk menandakan aset seperti harta tanah, seni, dan banyak lagi, itu adalah pelaksanaannya, berkaitan dengan stablecoin yang disambungkan ke pelbagai mata wang FIAT, yang telah menarik perhatian banyak orang.

TrueUSD melihat penggunaan eksklusifnya dalam STO baru-baru ini, yang dihoskan oleh Blockport.

Dolar Gemini (GUSD)

Produk pertukaran Gemini, Gemini Dollar (GUSD), adalah tanda lain yang disokong pada nisbah 1: 1 sebanyak USD. Tujuan stablecoin ini adalah untuk memberi para pelabur aset yang berkelakuan dengan cara yang dapat diramalkan seperti USD, tetapi keuntungan membentuk kualiti blockchain yang wujud. Stabilcoin ini berdasarkan standard ERC-20, yang bermaksud berfungsi pada blockchain Ethereum.

Stabilcoin tertentu ini menonjol sebagai yang pertama diatur. Peraturan ini datang dalam bentuk audit bulanan oleh firma perakaunan, hak penjagaan yang diberikan oleh State Street Bank dan Trust Company, dan melalui perlesenan yang diberikan kepada Gemini oleh State of New York.

Adopsi, sejauh ini, menghasilkan GUSD diperdagangkan di berbagai bursa, selain menjalin kerjasama dengan platform tokenisasi seperti Harbour.

Syiling USD (USDC)

Circle adalah sebuah syarikat yang berpusat di Amerika Syarikat yang telah menjadi berita utama dalam dua tahun terakhir melalui pembelian mereka Poloniex, dan penyataan awam yang menunjukkan kemungkinan terjadinya sekuriti digital. Sepanjang perjalanan, Circle telah menyatakan kedua-dua sekuriti digital dan koin stabil sebagai trend yang semakin meningkat, dan berusaha untuk mengambil bahagian. Ini menghasilkan penciptaan USD Coin (USDC).

Seperti namanya, aset berasaskan Ethereum ini disatukan ke dolar AS pada nisbah 1: 1. Tujuannya adalah untuk menyediakan pemegangnya alat untuk mempertahankan daya beli yang konsisten, dalam industri yang terkenal dengan turun naiknya.

Penerapan baru-baru ini menyaksikan Securitize mengumumkan sokongan mereka terhadap USDC melalui perkhidmatan tokenisasi terkemuka di industri mereka.

Penting untuk diingat bahawa ini hanya tiga alternatif yang paling sesuai untuk Tether. Lebih banyak persembahan muncul setiap hari, dan tidak ada yang mencapai status # 1, atau persamaan dominasi. Ketika situasi dengan Tether terungkap, perhatikan dengan teliti ketika pasar bereaksi dan mulai beralih ke stabilcoin.

Dengan perkembangan sekuriti digital yang berkembang pesat, dan siling setinggi langit untuk sektor ini, mungkin petunjuk terbaik yang mana stablecoin bermaksud mewarisi mahkota Tether, adalah yang paling banyak menerima pakai di sektor yang sedang berkembang.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me