Mentakrifkan semula Ekosistem OKExChain tanpa sempadan

Tidak lama selepas pembebasan blockchain awam OKExChain kami yang dinanti-nantikan, akhirnya ia menjadi sumber terbuka dan kodnya telah dimuat naik ke Github pada 16 April 2020. Bagaimana ini menyumbang kepada ekosistem OKExChain secara keseluruhan?

Teknologi Merentas Rantai: Kunci untuk Ekosistem OKExChain

OKExChain direka berdasarkan teknologi dan konsep asli seperti teknologi rentas rantai dan operasi OpenDEX simpul penuh rangkaian blockchain peer-to-peer. Setelah menjadi sumber terbuka, OKExChain akan dapat menyediakan ekosistem rangkaian awam yang cekap, bebas dan tanpa had untuk nodnya.

Senibina OKExChain dikembangkan di bahagian atas Cosmos SDK dan menggunakan rangkaian Tendermint dan kod konsensus. Apa yang membuat OKExChain menonjol adalah kemampuannya untuk membolehkan penyatuan pelbagai ekosistem yang lancar. Untuk memenuhi permintaan unik dari pertukaran terdesentralisasi (DEX) yang dibina berdasarkan OKExChain, modul pemerintahan dan pemilihan OKExChain telah dirancang semula untuk menyokong logik perniagaan yang pelbagai.

Dari segi pemilihan teknologi, pemerintahan berasingan OKExChain setelah rantaian silang dan pengesahan segera berdasarkan konsensus DPoS membantu merealisasikan nilai dan penghantaran data antara pelbagai rantai isomer. The "alat alatan rentas" yang kini disediakan oleh OKExChain mengandungi pelbagai protokol rantaian silang, yang secara efektif mematahkan penutupan dan kepulauan antara rantai. Sebagai contoh, pada masa ini, OKExChain telah menyedari hubungan dengan ekosistem Cosmos melalui protokol geganti IBC. Pada masa akan datang, ia juga akan melaksanakan penyelesaian rentas rantai dengan rantai awam arus perdana seperti Bitcoin dan Ethereum dengan alat rantai yang lebih pelbagai.

Lebih penting lagi, protokol komunikasi rentas rantai OKExChain telah merealisasikan urus niaga dan pemindahan maklumat secara langsung di rantai yang berbeza sambil mengekalkan kebebasannya. Ini bukan sahaja memecahkan halangan antara rantaian blok dan menjaga kelengkapan ekosistem rentas rantai, tetapi juga memastikan institusi dan individu yang mengambil bahagian dapat menjalankan aplikasi mereka.

Berdasarkan idea rentas rantai khas ini, OKExChain telah terbentuk tiga ciri teknikal yang unik dan tersendiri:

  1. Dibangunkan sebagai teka-teki utama rangka kerja ekosistem global OKEx, OKExChain memotong dari seni bina blockchain yang mendasari untuk mengoptimumkan senario aplikasi kewangan yang berbeza;
  2. Dengan protokol IBC Cosmos, setiap aplikasi penting yang dibangunkan di OKExChain dapat memiliki blockchain eksklusifnya sambil mengekalkan interoperabilitas;
  3. Terima kasih kepada reka bentuk data berlapis, OKExChain mengurangkan kos data blockchain dan meningkatkan kecekapan, dengan itu menyokong penerbitan aplikasi berskala besar.

Blockchain yang benar-benar terdesentralisasi

OKExChain mengamalkan tahap keterbukaan yang tinggi dan desentralisasi menyeluruh, memberikan semua status dan hak yang sama kepada semua peserta. Setiap individu yang mengambil bahagian dapat menggunakan kemampuan mereka sepenuhnya, menerbitkan dan menjalankan pelbagai aplikasi terdesentralisasi tanpa halangan.

Tidak seperti "sistem cadangan" rantai awam tradisional, di mana setiap tindakan simpul memerlukan cadangan untuk dikemukakan kepada gabenor, OKExChain melanggar peraturan ini dengan mengadopsi "OpenDEX" konsep.

Pertama, mana-mana pengguna boleh membina platform perdagangan mereka yang terdesentralisasi di OKExChain dan dapat memutuskan sepenuhnya cryptocurrency dan pasangan perdagangan apa yang akan disenaraikan.

Kedua, apabila pelari node ingin membina aplikasi terdesentralisasi atau DEX atau menyenaraikan pasangan perdagangan di OKExChain, tidak diperlukan cadangan untuk dikemukakan. Semua DEX berdasarkan OKExChain dijalankan di rangkaian peer-to-peer blockchain, menjadikannya ekosistem tanpa kebenaran sebenar.

Fakta bahawa kebanyakan DEX dikembangkan pada rantaian awam tradisional biasanya dijalankan pada pelayan terpusat bukan sahaja menyimpang dari sifat desentralisasi blockchain, tetapi juga meletakkan aset yang tersimpan di nod terdedah kepada risiko keselamatan yang besar. Sebagai yang pertama dalam industri, OKExChain telah berjaya untuk membolehkan semua DEX beroperasi pada rangkaian blockchain peer-to-peer, yang pastinya mempunyai kesan revolusi besar pada industri.

Untuk melaksanakan sepenuhnya konsep "OpenDEX", OKExChain juga pertama kali mencadangkan konsep "Pengendali DEX" (simpul seperti potret dalam gambar).

Sekiranya DEX hanya mempunyai satu pengendali, ekologi rantaian awam sudah pasti ditutup, dan pengembangannya akan sangat terhad. Sekiranya anda ingin membina ekosistem DEX terbuka, pengendali rantaian awam tidak dapat melakukan semua operasi DEX. Pengenalan pengendali adalah cabaran dan inovasi dalam reka bentuk rangkaian awam. OKExChain telah memungkinkan semua pengendali DEX menggunakan sumber-sumber OKExChain secara adil dan maju.

Perkongsian Ekologi – The "Perikatan Rantai Komersial “

Berdasarkan reka bentuk teknologi rentas rantai, OKExChain bertujuan untuk mempromosikan pelaksanaan ekologi aplikasi pelengkap dan mempelopori konsep pakatan perniagaan. Aplikasi teknologi blockchain berskala besar akan dipromosikan. Pada masa ini, fasa pertama pembinaan rakan kongsi ekologi telah selesai, yang melibatkan 5 arahan kerjasama ekologi utama termasuk rantai awam, dompet, penjelajah, kolam perlombongan dan sekuriti.

Dari segi rangkaian awam, OKExChain telah melancarkan integrasi mendalam dalam bidang teknologi rentas rantai, komuniti pemaju, pakatan silang rantai BTC, dan lain-lain. Di antara mereka, sejumlah 10 rangkaian dan institusi awam terkenal di dunia termasuk Bytom, Certic, Conflux, dan Ontology telah mendarat di ekosistem OKExChain.

Di ruang dompet, rakan kongsi ekologi akan menyokong penyimpanan OKB dan OKT, fungsi pemetaan OKT, pengundian simpul, cadangan OKExChain, DEX, dan lain-lain. Sebanyak 5 syarikat telah bekerjasama dengan OKExChain. Bagi penjelajah blockchain, rakan kongsi akan menyokong paparan ketinggian blok, transaksi dan data lain, data supernode (ejen) OKExChain, fungsi cadangan OKExChain dan data perdagangan di openDEX OKExChain.

Bagaimana dengan kolam perlombongan? Kini terdapat tiga rakan kongsi ekologi yang menjadi supernod OKExChain dan akan menyediakan produk taruhan yang berkaitan. Selain itu, terdapat juga beberapa institusi keselamatan terkenal yang berada dalam senarai rakan ekologi OKExChain.

Ikuti OKEx pada:

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me