Kemas kini OKExChain dan Pemilihan Pengesah Bermula

OKEx (www.okex.com), pertukaran mata wang kripto dan derivatif terbesar di dunia, mengumumkan versi 0.10 dari OKExChain, rangkaian awam komersial yang dikembangkan oleh OKEx, akan dilancarkan pada 25 Mei. Peraturan pemilihan validator dan mekanisme dividen telah didedahkan pada masa yang sama. Pengguna yang mempunyai token OKT boleh memilih hingga 30 calon dengan satu undi, menghasilkan 21 pengesahan.

Selepas kemas kini, OKExChain akan menjadi rangkaian awam pertama yang dibangunkan oleh crypto exchange untuk menyokong akses institusi pihak ketiga. Pada masa yang sama, OKExChain melancarkan pengambilan calon pengesahan di seluruh dunia dan menjemput pengguna dan institusi untuk mengambil bahagian.

“Kami berharap lebih banyak pengguna dan institusi akan berpartisipasi dalam OKExChain. Asas pembinaan ekologi OKExChain adalah persiapan penting sebelum pelancaran mainnet OKExChain, ”kata Alysa Xu, Ketua Pegawai Strategi OKEx. “Berdasarkan versi 0.10 baru, pengguna dapat mewujudkan kehendak mereka melalui mekanisme pengundian dan membuat pilihan yang sesuai dengan minat mereka sendiri dan mempelbagaikan pengembangan OKExChain. Kami berharap dapat bersama-sama membina ekosistem yang terbuka, terdesentralisasi, praktikal, dan beragam dengan pengguna global kami. “

OKExChain, rangkaian awam tanpa izin dan terdesentralisasi

Berbanding dengan rangkaian pertukaran awam lain, OKExChain cenderung mematuhi cita-cita desentralisasi, memanfaatkan sepenuhnya sifat rangkaian peer-to-peer, tidak dapat dipulihkan, dan autonomi yang cekap dalam kod sumbernya. Memandangkan itu, semua peserta, termasuk OKEx sebagai pembangun, tidak dapat mengawal rangkaian awam ini.

Sebagai tambahan, daripada memerlukan node untuk mengemukakan cadangan kepada “gabenor” rantai awam sebelum setiap tindakan dalam rantai awam tradisional, OKExChain menggunakan “rangkaian peer-to-peer”, yang membolehkan pelari simpul mengembangkan DEX dan dApp atau memutuskan cryptocurrency dan pasangan perdagangan untuk disenaraikan tanpa perlu mendapat kebenaran daripada “gabenor”. Ringkasnya, OKExChain adalah rangkaian awam autonomi sepenuhnya masyarakat.

Peraturan mengundi memberi kuasa kepada pengundi dengan tahap autonomi yang tinggi

OKExChain menggunakan sistem perwakilan. Pemegang OKT yang telah mempertaruhkan token OKT akan menjadi pemilih, yang dapat memilih untuk menjadi “pemilih biasa” untuk memilih pengesah secara langsung atau memberikan kuasa suara mereka ke akaun lain, yang disebut “pemilih proksi” untuk memilih bagi pihak mereka.

Setiap pemilih dibenarkan memilih hingga 30 calon pengesahan. Sebagai contoh, jika pengguna mempertaruhkan 100 OKT, mereka masing-masing boleh memberikan 100 undi sehingga 30 calon pengesahan. 21 calon teratas dengan jumlah undian tertinggi akan membentuk kumpulan pengesahan teras sementara yang lain akan menjadi calon pengesahan.

Telah terbukti bahawa mempunyai 21 validator adalah penyelesaian yang paling matang, ia dapat memaksimumkan keseimbangan antara tahap desentralisasi dalam ekologi dan kecekapan operasi ekologi. Mengenai mekanisme pengundian, dibandingkan dengan "memilih yang terbaik" dan "memilih beberapa yang baik", yang terakhir lebih bertolak ansur. Di samping itu, ia juga dapat melemahkan pengaruh pemegang OKT yang besar pada peringkat awal pelancaran mainnet OKExChain, sehingga hasil pengundian akan mencerminkan keinginan semua pemegang OKT dalam ekosistem OKExChain dengan lebih baik.

OpenDEX & Operator DEX, konsep baru yang diperkenalkan oleh OKExChain

Dalam versi 0.10, OKExChain mempelopori konsep “model OpenDEX” dan “Operator DEX”. Di bawah model OpenDEX, OKExChain akan menawarkan semua teknologi teras yang diperlukan ke nod, membezakan pengendali rantai awam dari operator DEX, yang digabungkan sebagai satu dalam kebanyakan kes sebelum ini.

Konsep baru menjadikan hubungan antara pengendali DEX dan pengendali rantaian awam lebih serupa dengan hubungan antara rantaian ETH dan ERC20. OKExChain membolehkan semua nod membina DEX dan pasangan perdagangan mereka sendiri tanpa had. Lebih-lebih lagi, nod bukan sahaja tidak perlu membayar kos yang tinggi untuk pelayan dan teknologi, mereka juga akan memiliki faedah berterusan di masa hadapan.

Pelbagai sumber pendapatan dari OKExChain

"Matlamat teras dari testnet OKExChain versi 0.10 adalah untuk menjelaskan lebih jauh hak dan kepentingan yang dapat dikongsi pengguna dalam ekosistem OKExChain, “kata Alysa Xu” Pengguna yang mengambil bahagian dalam pembinaan ekosistem OKExChain melalui identiti yang berbeza dapat memperoleh banyak faedah, termasuk ganjaran penghasilan blok, ganjaran pengundian, bayaran yang sepadan, yuran transaksi, dll. ”

Menurut maklumat orang ramai, 100% blok genesis OKT akan dipetakan kepada pemegang OKB, yang bermaksud pemegang OKB akan menjadi kumpulan pertama pemegang OKT dan memulakan awal dalam beberapa bidang, termasuk menjadi supernod, pengundian, operasi DEX, dll. Selain itu, OKT tambahan akan dikeluarkan 1-5% setiap tahun, sebahagian daripadanya dijangka bertindak sebagai ganjaran penghasilan blok dan yang lain sebagai ganjaran pengundian. Selain itu, pengendali DEX juga akan mendapat bayaran yang sepadan, yuran transaksi dan lain-lain sebagai pendapatan.

TAMAT

Mengenai OKEx

Pasaran cryptocurrency terbesar dan paling pelbagai di dunia, OKEx adalah tempat pedagang crypto global, pelombong, dan pelabur institusi datang untuk menguruskan aset crypto, meningkatkan peluang pelaburan, dan melindungi risiko. Kami menyediakan perdagangan spot dan derivatif, termasuk niaga hadapan, pertukaran berterusan, dan pilihan, cryptocurrency utama, menawarkan fleksibiliti yang besar kepada para pelabur dalam merumuskan strategi mereka untuk memaksimumkan keuntungan dan mengurangkan risiko.

Hubungan media:

Vivien Choi

E-mel: [email protected]

@vivienchoi

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me