IRISnet dan OKExChain Bekerjasama untuk Membangunkan Aplikasi DeFi dan juga Interchain Ecosystem

Desentralized Finance (DeFi) menjadi salah satu kes penggunaan blockchain yang paling menjanjikan dan IRISnet secara aktif terlibat dalam memajukan pembangunan keseluruhan ekosistem. Sejak tahun lalu, IRISnet dan OKExChain telah bekerjasama untuk mengembangkan blockchain aplikasi DeFi dan juga ekosistem antara rantai.

Cosmos adalah salah satu projek rantaian rentas yang paling inovatif. Ia telah memberikan tiga sumbangan penting bagi industri blockchain: Tendermint, Cosmos SDK, dan IBC (Inter Blockchain Communication). IBC kini sedang diuji dalam Game of Zones (GoZ). Cosmos SDK menyokong pembinaan blockchain khusus aplikasi berprestasi tinggi menggunakan Tendermint sebagai mesin konsensus. Kemudian IBC menyokong blockchain aplikasi tersebut untuk saling beroperasi dan membentuk internet blockchain.

Sejak 2017, pasukan pengembangan teras IRISnet, Bianjie, mula mengambil bahagian dalam pengembangan sumber terbuka Cosmos SDK. Sumbangan pasukan untuk ekosistem Cosmos telah dipuji oleh pelbagai rakan. IRISnet (mainnet IRIS Hub) adalah blockchain aplikasi luaran pertama yang dikembangkan menggunakan Cosmos SDK, dan mainnet pertama dilancarkan di ekosistem Cosmos. IRISnet adalah hab perkhidmatan antara rantai yang menyediakan asas untuk aplikasi diedarkan generasi akan datang. Infrastruktur perkhidmatan (iService) tidak hanya menyokong pemindahan rantai silang token, tetapi juga data dan pengiraan kompleks yang dapat dipanggil melalui sistem heterogen. Selain itu, ia juga menyokong interoperabiliti rantai awam, rantai konsortium, dan bahkan sistem tradisional.

DeFi adalah salah satu kes penggunaan yang paling dinantikan untuk teknologi blockchain. Sebagai hab perkhidmatan antara rantai yang menyokong aplikasi yang diedarkan kompleks, IRIS Hub diperkenalkan banyak fungsi teras yang dapat memperkasakan DeFi tahun lepas. Baru-baru ini, fungsi ini juga merangkumi a versi ujian Coinswap (pertukaran kilat on-chain) yang boleh berfungsi dengan IBC. Melangkah maju dengan pengembangan ekosistem DeFi, IRISnet dan OKExChain juga telah berkomitmen untuk terlibat dalam kolaborasi yang lebih dalam untuk menyokong lebih jauh pengembangan aplikasi DeFi dalam ekosistem Cosmos.

Sebagai penyumbang penyumbang Cosmos SDK dan IRISnet, kami sangat gembira melihat bagaimana Cosmos SDK yang dikembangkan OKExChain telah berjaya memasuki tahap testnet, dan percaya bahawa OpenDEX pada OKExChain akan memberikan nilai baru kepada ekosistem rentas rantai. Kami berbesar hati dijemput untuk menjadi OKExChain’s rakan ekosistem pertama dan menantikan masa depan yang lebih saling berkaitan yang dimungkinkan oleh protokol IBC. Sekarang, IRISnet dan OKExChain telah mengusahakan bidang berikut:

1. Pasukan IRISnet telah dijemput untuk memberikan sokongan teknikal untuk pengembangan OKExChain:

OKExChain juga dikembangkan menggunakan Cosmos SDK dan menggunakan mekanisme konsensus Tendermint Byzantine. Pada tahun 2019, pasukan inti IRISnet telah dijemput untuk memberikan latihan teknikal Cosmos untuk pasukan OKExChain – termasuk pengembangan blockchain, ujian tekanan, operasi nod, dan penyelenggaraan, dan lain-lain. Pasukan OKExChain juga menjemput pasukan inti IRISnet untuk memberikan nasihat teknikal semasa menyelesaikan masalah teknikal cabaran semasa proses pembangunan.

2. Pasukan OKExChain dan IRISnet bekerjasama untuk Game of Zones

Game of Zones Challenge bertujuan untuk mengesahkan protokol rentas rantai IBC Cosmos dalam skala besar sebelum dilancarkan. Permainan ini berada di tahap ketiga sekarang dan kedua-dua pasukan IRISnet dan pasukan OKExChain bekerjasama. Setakat ini, pasukan IRISnet telah menyumbangkan reka bentuk insentif Relayer untuk pertandingan ini, membantu menemui banyak bug, dan melancarkan Penyemak imbas status rangkaian GoZ dan dompet rentas rantai dompet Rainbow-GoZ.

Penyemak imbas status rangkaian GoZ[Penyemak imbas status rangkaian GoZ]

Dompet Rainbow-GoZ mengintegrasikan fungsi pemindahan rantai silang dengan Coinswap (pertukaran kilat di rantai), dan melengkapkan dok dengan OKExChain. Dompet Rainbow-GoZ tersedia untuk dimuat turun sekarang dan pengguna dapat mengalami pemindahan rentas rantai Hub IRIS dan OKExChain di persekitaran testnet GoZ. Melalui pertukaran kilat di rantai, token di OKExChain dapat ditukar dengan token asli IRIShub, Token IRIS, serta token Zon lain yang disambungkan ke IRIShub. Diharapkan apabila IBC dilancarkan secara rasmi, transaksi ini akan tercermin dalam lingkungan rangkaian utama.

Menantikan lebih banyak kerjasama ekosistem antara rantai

1. iService dapat menyediakan perkhidmatan pengkomputeran dan data antara rantai untuk aplikasi DeFi di OKExChain

IRIS Hub dirancang untuk menjadi landasan untuk aplikasi edaran generasi berikutnya, dan iService dapat dengan mudah menyokong integrasi sumber luar rantai atau antara rantai termasuk pengkomputeran dan data. iService dapat menyokong sistem berpusat dan blockchain heterogen (bahkan termasuk blockchain yang tidak berdasarkan Tendermint) untuk menjalankan operasi.

Baru-baru ini, pasukan IRISnet menjalin kerjasama dengan Chainlink dan membuka kod integrasi IRIS iService dan Chainlink di Github. Melalui integrasi ini, aplikasi pada sistem blockchain / warisan lain dapat menggunakan perkhidmatan data oracle dengan mudah. Di masa depan, ada kemungkinan aplikasi di OKExChain menggunakan perkhidmatan data dan pengkomputeran yang disediakan oleh IRIS Hub, contoh lain termasuk perkhidmatan pengkomputeran privasi yang disediakan oleh blockchain seperti PlatON dalam ekosistem IRISnet, perkhidmatan perlombongan data yang berjalan di luar rantai ke hitung faktor risiko pasaran tertentu, dll.

2. Apabila Rainbow Digital Wallet disatukan dengan OKExChain

Dompet digital pelangi (www.rainbow.one) dibangunkan oleh pasukan inti IRISnet dan juga menyokong perwakilan dan pertaruhan melalui pemilihan pengesah rangkaian yang dipercayai berdasarkan kunci rahsia dan pengurusan token dompet digital tradisional yang disulitkan, menjaga kestabilan rangkaian dan diberi token ganjaran untuk penyediaan blok. Pengguna juga dapat memilih rangkaian melalui Rainbow, ini menghasilkan proses pengembangan rangkaian yang lebih terdesentralisasi dan untuk keperluan pengguna yang berbeza. Dompet digital Rainbow juga menyokong fungsi pemberian ‘sampul merah’ berdasarkan blockchain. Terdapat juga peningkatan keselamatan perlindungan kunci melalui dompet / jam tangan sejuk. Rainbow ID berdasarkan dompet HD memudahkan pengguna menguruskan alamat berbilang rantai sekaligus.

Selain dompet mainnet, dompet Rainbow testnet juga sering menghadirkan ciri baru dan inovatif. Rainbow-IBC pada tahun 2019 dan Rainbow-GoZ pada tahun 2020 adalah yang pertama membawa pertukaran rentas rantai IBC dan pertukaran kilat dalam rantai ke ekosistem Cosmos global dalam bentuk dompet rentas rantai.

Dompet digital Rainbow kini menyokong IRIS Hub dan Cosmos Hub. Pada masa akan datang, apabila OKExChain disatukan ke dalam Rainbow, pengguna akan dapat melakukan operasi di atas dengan mudah di OKExChain.

3. Apabila penyemak imbas IRISplorer mengintegrasikan OKExChain

Penyemak imbas IRISplorer (irisplorer.io) dikembangkan oleh pasukan inti IRISnet Bianjie, dan kini menyokong pertanyaan status blockchain IRISnet, tadbir urus rantai dan maklumat lain. Dengan visual yang jelas dan terperinci, IRISplorer memungkinkan perubahan data masa nyata pada rantai untuk disampaikan secara visual kepada pengguna.

Pada masa akan datang, apabila OKExChain disatukan ke penyemak imbas IRISplorer, pengguna dapat: melihat status blockchain OKExChain dalam masa nyata, melihat data blok mereka, data transaksi, maklumat simpul pengesahan, periksa ketinggian blok OKExChain, hash transaksi, maklumat alamat, menjalankan carian yang berkaitan, melihat halaman peringkat aset yang berkaitan dan senarai 100 alamat teratas menggunakan OKExChain.

Pengguna juga dapat membuat pertanyaan mengenai cadangan tadbir urus OKExChain, proses pemerintahan suara, dan parameter tadbir urus lain.

[Visualisasi maklumat tadbir urus rantai] [Visualisasi maklumat tadbir urus dalam talian (versi baru akan datang)]

Sumber: IRISnet

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me