Cadangan Perkongsian OKExChain & FIBOS

Tanah Fibos di Ekosistem OKExChain

Pengenalan

FIBOS Ecosystem dan OKExChain Ecosystem telah mengumumkan di sini bahawa kami telah bekerjasama antara satu sama lain untuk menjalin hubungan kerjasama yang mendalam.

Kedua-dua Ekosistem FIBOS dan OKExChain Ecosystem akan bersama-sama mempromosikan kerjasama dan integrasi ekologi yang terdesentralisasi dalam bidang rantaian awam termasuk membina infrastruktur teknikal, meneroka teknologi canggih, meningkatkan tadbir urus komuniti, mengembangkan aplikasi perniagaan blockchain, memodelkan senario DeFi, dll..

Sebagai bahagian penting dalam industri blockchain, OKExChain Ecosystem telah menarik perhatian ramai kerana ia mempunyai kod sumber terbuka. Komuniti FIBOS juga melakukan penyelidikan dan analisis skala penuh terhadap OKExChain. OKExChain Ecosystem menarik visi luas tentang “desentralisasi”, “hak dan pemerintahan masyarakat” dan “DeFi”, yang diselaraskan dengan kepercayaan yang dipegang oleh FIBOS – komunalisasi, aliran nilai tanpa geseran dan “temukan nilai di mana-mana”.

Untuk tujuan ini, FIBOS Ecosystem dan OKExChain Ecosystem telah memutuskan untuk menjalin kerjasama yang mendalam setelah perbincangan berterusan. Komuniti FIBOS dapat memberikan sumbangan besar untuk membina infrastruktur teknikal, mengumpulkan pengalaman teknikal dan mengembangkan komuniti pemaju dalam persekitaran yang terbuka, inklusif dan terdesentralisasi yang disediakan oleh OKExChain Ecosystem. Langkah ini akan memperkasakan pertumbuhan kedua-dua Ekosistem FIBOS dan Ekosistem OKExChain.

Pada masa yang sama, kami juga berharap dapat memperoleh lebih banyak manfaat daripada kerjasama jangka panjang antara kedua-dua pihak.

Mengenai usaha bersama yang dilakukan dalam IBC (komunikasi antara blok), peredaran aset pelbagai rantai, protokol pertukaran terdesentralisasi, DeFi, sumber media dan banyak bidang lain, kerjasama harus saling melengkapi, timbal balik dan menang. FIBOS komited untuk menjadi arteri utama infrastruktur IBC, aplikasi DeFi dan penerokaan teknologi canggih. Kerjasama ini pasti akan menyumbang kepada perkembangan industri blockchain.

FIBOS (斐波 dalam bahasa Cina) adalah projek rangkaian awam yang dilancarkan oleh pemaju dan anggota industri blockchain, juga merupakan platform yang mengembangkan aplikasi blockchain. FIBOS mempunyai komuniti pembangun blockchain terbesar, yang menumpukan pada aplikasi perniagaan dan penerokaan teknologi canggih di kawasan blockchain. FO, yang merupakan token peredaran asas blockchain FIBOS , juga gas model sumber rantai FIBOS.

Termasuk protokol IBC desentralisasi heterogen, protokol pertukaran aset terdesentralisasi DEX, banyak kemudahan asas DeFi asli telah dilancarkan di FIBOS. Banyak mata wang digital asas yang dikeluarkan di Ethereum, seperti ETH, USDT, DAI, juga telah diedarkan di FIBOS yang mendapat manfaat daripada protokol IBC yang mantap. FIBOS DEX adalah protokol asas untuk pertukaran desentralisasi dengan ciri-ciri memberikan kedalaman dan kecairan dengan gabungan perdagangan algoritma dan pesanan had manual, tanpa KYC, yang menyokong sebarang transaksi pasangan perdagangan antara token di FIBOS.

Sebagai platform pertukaran cryptocurrency terkemuka di dunia, OKEX telah membangun dan melancarkan OKExChain Ecosystem yang juga mempunyai kekuatan teknikal yang terkemuka di industri. OKExChain mempunyai kod sumbernya dengan sumber terbuka sepenuhnya di GitHub sejak 16 April 2020.

OKExChain Ecosystem bertujuan untuk mempromosikan pelaksanaan aplikasi komersial berskala besar berdasarkan teknologi blockchain. Ia memberikan setiap simpul peserta hak yang sama dalam keseluruhan sistem desentralisasi ini. Pengguna boleh menerbitkan dan menjalankan jenis dApps, mengeluarkan cryptocurrency mereka sendiri, membuat pasangan perdagangan mereka sendiri antara token, dan menukar cryptocurrency secara bebas di OKExChain. Melalui infrastruktur IBC, interkoneksi blockchain aliran nilai dan senario aplikasi dapat dilaksanakan dengan sederhana dan efisien.

Rangkaian OKEx: https://www.okex.com/okexchain

FIBOS: https://fibos.io

Cadangan perkongsian

1. Infrastruktur IBC FIBOS & OKExChain

1.1 Gambaran keseluruhan

Sebagai rantai relay infrastruktur IBC heterogen OKExChain, FIBOS akan menghubungkan aset yang dikeluarkan di Ethereum dan EOS ke Ekosistem OKExChain yang memungkinkan untuk mencapai aliran nilai melalui rantai ini.

1.2 Lebih banyak lagi Perincian

1.2.1 Penyelesaian IBC OKExChain semasa (berdasarkan Cosmos)

Dilaksanakan berdasarkan Cosmos-sdk, OKExChain mengikuti strategi IBC yang heterogen yang dikemukakan oleh Cosmos yang pada dasarnya disusun sebagai “seni bina persekutuan”. Formula IBC seperti ini pada dasarnya dilaksanakan oleh mengumpulkan pengundian dari pengesahan rantai geganti, yang membawa kepada lebih banyak masalah kepercayaan. Pengesahan urus niaga IBC sangat bergantung pada tahap pengesahan.

Strategi mengambil jalan memutar untuk mengelakkan cabaran teknikal dengan menerapkan mekanisme pemerintahan masyarakat dan bukannya kejuruteraan kriptografi. Ini membawa masalah seterusnya; risiko sistem akan meningkat dengan peningkatan aset IBC.

FIBOS percaya bahawa penyelesaian semasa tidak sempurna dan selamat untuk Ekosistem OKExChain yang menjanjikan, yang akan meletakkan bahaya tersembunyi untuk perkembangan ekologi rantaian awam di masa depan.

Masalah:

  1. Penyelesaian semasa menyebabkan masalah dalam keselamatan aset dan kestabilan sistem.
  2. Kecekapan rendah dan kos tinggi.
  3. Seni bina yang kompleks membawa kepada toleransi risiko yang lemah.

1.2.2 Penyelesaian FIBOS

Banyak penyiasatan dan pengesahan membuktikan bahawa layak untuk menggunakan strategi gabungan – untuk rangkaian awam yang tidak dominan (kecuali Bitcoin, Ethereum, EOS, dll.), OKExChain dapat menggunakan penyelesaian IBC persekutuan; untuk Ethereum atau EOS, OKExChain boleh menggunakan FIBOS sebagai rantai geganti yang dipercayai.

Penyelesaian IBC yang kini dilaksanakan oleh FIBOS tidak bergantung pada pengesahan individu atau kumpulan pengesah mana pun. Sebaliknya, ia memastikan keselamatan dan pemindahan aset IBC melalui rantai awam oleh kejuruteraan kriptografi.

Skim FIBOS mempunyai seni bina yang ringkas dan ringkas. Ini adalah strategi yang paling selamat dan kuat dari segi operasi, kos rentas rantai aset dan penghantaran transaksi rentas rantai. Satu-satunya masalah adalah bahawa ia bukan protokol universal dan tidak dapat diselaraskan dengan cepat dan kos efektif dengan rangkaian awam lain. Tetapi ia dapat diselesaikan dengan penyelesaian relay chain dari seni bina Cosmos.

FIBOS telah membina protokol IBC heterogen yang terdesentralisasi melalui FIBOS dan Ethereum. Setelah bekerjasama dengan OKExChain Ecosystem, FIBOS akan merancang seni bina IBC yang terdesentralisasi dengan OKExChain dan EOS dan akan menjadi rantai geganti selari IBC umum untuk OKExChain, Ethereum, dan EOS.

Pada masa yang sama, Ekosistem OKExChain juga boleh menjadi pengeluar blok rantai FIBOS, sama seperti HelloPool, EosAsia, Starteos, EOS Gravity, Slowmist dan pengeluar blok EOS yang lain, akan bertanggungjawab menyaksikan aset IBC OKExChain dan menarik pemaju FIBOS dan Komuniti EOS ke Ekosistem OKExChain.

1.2.3 Draf SayaPenyelesaian BC untuk Bitcoin

Dibatasi oleh era penciptaan dan seni bina Bitcoin, IBC untuk Bitcoin sukar atau mustahil. FIBOS mencadangkan agar OKExChain dapat menyelesaikan IBC yang terdesentralisasi dengan BTC melalui penyelesaian berikut:

  1. Anggota dan institusi lain dari Ekosistem OKExChain boleh mengeluarkan aset BTC berlabuh berdasarkan Ethereum melalui pelbagai tandatangan, yang selaras dengan penyelesaian WBTC / HBTC / imBTC semasa.
  2. OKExChain Ecosystem dapat menggunakan skema multi-tandatangan untuk meningkatkan bilangan pengesahan IBC dari 3 menjadi berganda, meningkatkan sifat dan keselamatan aset yang terdesentralisasi. FIBOS dapat memberikan sokongan teknikal.

2. Eco-aset IBC Pemindahan OKExChain

2.1 Value

Ethereum kini merupakan pasaran terbesar untuk aplikasi DeFi. Ia akan terus menjadi rangkaian awam paling berharga yang mengumpulkan sejumlah besar pemaju, pengguna, dan aset untuk masa yang akan datang. Walaupun begitu, pasaran di rantai DPoS seperti FIBOS atau EOS – kerana hartanahnya yang terdesentralisasi – memerlukan aset “kuat” dari Ethereum dengan segera.

2.2 Spencerahan

Memindahkan aset ekologi termasuk USDK / OKB ke FIBOS adalah mudah dan cekap dengan menggunakan protokol IBC terdesentralisasi FIBOS. USDK / OKB pada FIBOS dapat digunakan dalam aplikasi FIBOS DEX dan DeFi dan juga dapat digunakan oleh pemaju masyarakat dan DApps.

Selepas pelancaran rasmi OKExChain Mainnet, ia akan memberi USDK / OKT edaran multi-rantai OKExChain / Ethereum / EOS / FIBOS dan membolehkan pembangun menggunakan USDK / OKB / OKT sebagai medium nilai asas pada DApps mereka sendiri.

3.DEX Protokol

3.1 Coperasi Kerangka

FIBOS DEX adalah penyelesaian protokol, iaitu, sebagai infrastruktur asas, terbuka sepenuhnya dan tidak dapat disatukan. Untuk pengguna atau pedagang, siapa pun dapat menyelesaikan permulaan pasangan perdagangan salah satu dari dua token di FIBOS, melakukan transaksi pada pasangan perdagangan apa pun tanpa peraturan KYC. Bagi pembangun, mengintegrasikan paparan halaman depan dengan data urus niaga DEX dalam rangkaian juga mudah dan fleksibel.

Program OpenDEX OKExChain berkongsi idea yang sama dengan protokol DEX FIBOS, yang kedua-duanya bertujuan meminimumkan geseran transaksi dan meningkatkan kecekapan peredaran.

FIBOS juga dapat memberikan penyelesaian DEX untuk OKExChain dengan integrasi standard UI dan API front-end, algoritma perdagangan pertukaran, dll..

3.2 Optimisasi

Uniswap / Bancor kini merupakan algoritma Automated Market Maker (abbr. AMM) yang paling utama, yang dapat memberikan pengguna transaksi tanpa rakan niaga dan prestasi yang sangat baik dalam dan mudah tunai pertukaran.

Walau bagaimanapun, protokol AMM Uniswap / Bancor mempunyai kecacatan dalam slippage transaksi, kerugian pada transaksi pertukaran, paparan garis K, kebolehbacaan, pengalaman pengguna yang buruk.

Untuk tujuan ini, FIBOS DEX menggunakan penyelesaian gabungan, menggabungkan algoritma perdagangan Uniswap dengan transaksi buku pesanan tradisional, sehingga protokol DEX dapat melayani pengguna dan aset dengan keperluan yang berbeza secara serentak. Melalui integrasi pesanan, arahan transaksi yang tidak spesifik dan penyelesaian lain, protokol DEX mempertimbangkan pembuatan pasaran automatik dan pengalaman pengguna, yang dapat menyumbang kepada formula protokol OKExChain DEX yang lebih baik.

4.Produk dari PRangkaian dan Komuniti Pemaju ublic

4.1 Produk dari PRangkaian ublic

Ekosistem rangkaian awam yang canggih memerlukan produk dan perkhidmatan infrastruktur yang sesuai untuk pengguna dan pemaju.

Sebagai contoh, pengguna memerlukan pelbagai jenis alat untuk menikmati teknologi blockchain untuk pengalaman yang lebih baik termasuk dompet cryptocurrency, blockchain explorer, kit alat visualisasi data, alat tadbir urus (memilih untuk pengeluar blok, mengemukakan cadangan, dll.), Forum komuniti dan sebagainya. Sementara itu, pembangun memerlukan dokumentasi pengembangan, SDK bersepadu, mengembangkan wadah untuk DApps dan kursus permulaan untuk memulakan dengan cepat dan mengurangkan keluk pembelajaran.

4.2 penyelesaian FIBOS

FIBOS boleh menyediakan dompet cryptocurrency, blockchain explorer, kit alat visualisasi data, alat tadbir urus, forum komuniti, dokumentasi pembangunan, SDK bersepadu, mengembangkan wadah untuk DApps dan kursus permulaan yang disebutkan di atas untuk membantu OKExChain dengan pembangunan ekosistem.

FIBOS boleh menyediakan dompet di atas, penyemak imbas blockchain, visualisasi data rantaian, alat tadbir urus (data super node, pengundian, cadangan), forum komuniti, sistem dokumen pembangunan asas, sdk sokongan untuk ekologi OKExChain di bawah kerangka insentif ekologi OKExChain, Dompet dan pasangkan bekas terbuka, kursus pemaju dan produk lain untuk membantu pembangunan ekologi.

Di samping itu, pemaju komuniti FIBOS dan EOS juga boleh menyertai komuniti OKExChain dan mempromosikan suasana pembangunan yang lebih baik.

5. Medium dari DeFi.cn

5.1 Sayantroduksi

DeFi.cn bertujuan menyebarkan maklumat DeFi, menyatukan sumber industri, menyatukan platform media dan menerbitkan pendapat umum. DeFi.cn juga dapat berfungsi sebagai anggota Ekosistem OKExChain dan menyediakan media / kandungan agregat dan sumber daya DeFi untuk komuniti OKExChain, termasuk sumbangan terhadap pengaruh industri, memberikan pendapat yang lebih besar dalam dunia blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me