Apa itu OKExChain?

{"@konteks": "https://schema.org","@taip": "Artikel","mainEntityOfPage": {"@taip": "Laman sesawang","@ID": "https://www.okex.com/academy/en/what-is-okchain"},"tajuk utama": "Apa Itu OKChain?","penerangan": "OKChain adalah sekumpulan rantai awam sumber terbuka yang dikembangkan oleh untuk aplikasi blockchain. Ia dirancang untuk membina seni bina kewangan terdesentralisasi yang selamat dan efisien yang dapat digunakan untuk membuat pertukaran terdesentralisasi, atau DEX, yang menampilkan operasi berdasarkan komuniti, peraturan perdagangan yang telus dan membolehkan pengguna mengawal aset mereka sendiri.","imej": "https://www.okex.com/academy/wp-content/uploads/2020/08/11540510.png", "pengarang": {"@taip": "Orang","nama": "Zhang Xiuxiu"},"penerbit": {"@taip": "Pertubuhan","nama": "OKEx","logo": {"@taip": "Objektif Imej","url": "https://static.bafang.com/cdn/assets/imgs/MjAxOTQ/5CAB3C0086E2F1135A3428116E435B8A.png"}},"tarikhDiterbitkan": "2020-08-20"}

Tinjauan mendalam mengenai protokol blockchain terdesentralisasi yang dibuat oleh OKEx

Isi kandungan

 • Token OKExChain
  • Mekanisme pengeluaran
  • Fungsi OKT
  • Proses operasi OKExChain dan peranannya dalam ekosistem
   • Proses penghasilan blok
   • Skim pengundian
    • Berat mengundi
    • Proksi
    • Keperluan untuk nod OKExChain
     • Wang jaminan
     • Keperluan perkakasan
     • Keperluan perisian
     • Peraturan untuk memberi ganjaran dan menghukum node
      • Pembahagian ganjaran dan ganjaran
      • Peraturan hukuman
      • Tadbir urus dalam talian
      • OKExChain dan OpenDEX
       • Pertukaran berpusat dan terdesentralisasi
        • Pertukaran berpusat
        • Pertukaran terpusat
        • OKExChain dan OKEx saling melengkapi
        • OpenDEX
         • Model buku pesanan dalam talian
         • Model membuat pertandingan berdasarkan lelongan panggilan
         • Kelebihan OpenDEX
         • Kesimpulan – Ringkasan OKExChain
         • Contents

          Pengenalan

          Rangkaian OKEx adalah sumber terbuka, teknologi blockchain awam yang dikembangkan oleh OKEx untuk membina aplikasi perdagangan berasaskan blockchain. Ia dirancang untuk membina seni bina kewangan terdesentralisasi yang selamat dan efisien yang dapat digunakan untuk membuat pertukaran terdesentralisasi, atau DEX, yang menampilkan operasi berdasarkan komuniti, peraturan perdagangan yang telus dan membolehkan pengguna mengawal aset mereka sendiri.

          Kami tahu bahawa, dalam dunia blockchain, teknologi rentas rantai adalah penghubung utama dalam mewujudkan interaksi antara aset dan data, dan merupakan asas teknologi untuk DeFi. Seperti namanya, rantai rentas bermaksud merealisasikan pemindahan aset, pertukaran maklumat dan kerjasama aplikasi antara platform blockchain yang berbeza. Bertindak seperti jambatan yang menghubungkan rantaian awam yang berbeza, teknologi rentas rantai membantu merealisasikan penghantaran data antara rangkaian blockchain yang berbeza dan, pada masa yang sama, mengurangkan kos penghantaran. Sangat mudah dan berkesan untuk menggunakan modul rentas rantai untuk mencapai nilai, pengguna dan senario interkoneksi berasaskan aplikasi di antara blockchain – yang menjadi asas untuk bersama-sama membangun ekosistem bersama dan sistem tambah nilai.

          Dengan mempertimbangkan perkara di atas, pasukan menggunakan Cosmos SDK dan Tendermint untuk membina OKExChain. Cosmos memperkenalkan protokol Inter-Blockchain Communication, atau IBC, yang – bersama dengan algoritma konsensus Tendermint, yang menampilkan finaliti segera – dapat digunakan untuk mewujudkan transmisi nilai antara blockchain. Pada masa akan datang, kita akan dapat menggunakan Cosmos untuk menyelesaikan masalah mengenai peredaran nilai multi arah dengan menambahkan sokongan untuk rantaian silang yang heterogen.

          Senibina kosmos

          Cosmos adalah rangkaian yang terdiri daripada banyak rangkaian blok bebas dan selari yang saling berkaitan oleh nod.

          Dalam Cosmos, semua lapisan konsensus menggunakan Tendermint, mesin konsensus yang menyokong toleransi kesalahan Byzantine dan menawarkan kecekapan tinggi, prestasi tinggi, konsistensi dan ciri-ciri lain.

          Rangkaian Cosmos terdiri daripada dua bahagian:

          • Hab
          • Zon

          Setiap Zon dan Hub adalah blockchain bebas dengan konsensus negara bebas. Zon digunakan untuk menyelesaikan keperluan aplikasi tertentu, dan Hub dirancang khusus untuk menangani urus niaga silang antara Zon – seperti bank pusat yang menangani penyelesaian antara bank. Pemindahan nilai rentas rantaian dicapai dengan mewujudkan interkomunikasi dan interoperasi antara Zon yang berbeza dan Hub bersama mereka, yang berdasarkan protokol IBC untuk komunikasi rentas rantai.

          Gambar yang menunjukkan seni bina Cosmos.Ilustrasi seni bina Cosmos dan organisasi antara zon dan hab

          Ini adalah tujuan Cosmos untuk mewujudkan pengembangan blockchain yang dipermudahkan dan mencapai hubungan antara blockchain. Kunci yang pertama terletak pada algoritma konsensus Tendermint, sementara yang terakhir terletak pada mekanisme rantaian silang.

          Tendermint

          Tendermint mengandungi dua komponen teknikal utama:

          • Tendermint Core, yang merupakan mesin konsensus blockchain.
          • ABCI, yang merupakan API umum.

          Tendermint Core digunakan untuk mewujudkan konsensus Bizantium dan penghantaran data antara nod. Dengan menggunakan algoritma konsensus yang menggabungkan toleransi kesalahan Byzantine dan bukti kepentingan yang didelegasikan, ia dapat mencapai akhir akhir dalam penghasilan blok – yang bermaksud bahawa transaksi telah ditulis ke dalam blok, ditambahkan ke blok block dan tidak dapat diterbalikkan atau diubah setelahnya – memastikan bahawa setiap nod mencatat transaksi yang sama dalam urutan yang sama dan membuka jalan untuk pengesahan transaksi yang sangat cepat dan hasil yang tinggi. Secara amnya, Tendermint Core digunakan terutamanya untuk membina lapisan jaringan dan lapisan konsensus blockchain dengan cara yang membolehkan pembangun untuk memperibadikan blockchain tanpa perlu bimbang tentang mewujudkan konsensus dan transmisi rangkaian.

          ABCI adalah API blockchain dan protokol yang menyokong pelaksanaan pemprosesan transaksi dalam bahasa pengaturcaraan apa pun. Bagi pembangun, satu-satunya perkara yang perlu mereka lakukan semasa melakukan pengembangan blockchain berdasarkan rangka kerja Cosmos adalah menulis aplikasi yang serasi dengan antara muka ABCI.

          Untuk mengurangkan lagi kerumitan pengembangan blockchain di atas Tendermint Core dan ABCI, Cosmos telah memperkenalkan Cosmos SDK, alat yang berdasarkan standardisasi beberapa modul blockchain biasa. Cosmos SDK boleh dianggap sebagai "alat membuat rantai" Cosmos, kerana membuat reka bentuk blockchain dalam rangkaian semudah menambahkan modul – seperti pemerintahan, penentuan dan janji – yang, ditambah dengan interoperabilitas semula jadi antara blockchain yang dibuat dengannya, berfungsi untuk mengurangkan kerumitan pembangunan projek blockchain.

          Mekanisme rentas rantai

          Bergantung pada sama ada rantaian blok berkaitan berdasarkan platform teknologi yang berbeza, mekanisme rentas silang boleh berupa rantai rentas homogen atau rantai rentas heterogen. Yang pertama merujuk kepada interaksi antara blockchain dengan struktur asas yang sama dari segi algoritma penyulitan, alamat, peraturan algoritma akaun, dan lain-lain. Salah satu contohnya ialah memperdagangkan token berasaskan Ethereum. Walaupun kita telah melihat aplikasi rantai rentas homogen yang agak matang dalam banyak projek, ia tetap tidak berdaya dalam menyelesaikan masalah yang menghalang interaksi antara aset arus perdana – seperti Bitcoin (BTC), Ether (ETH) dan Tether (USDT) – dengan yang terbaik kata sepakat.

          Rantai rentas homogen, yang menyedari penguncian nilai dan pertukaran nilai antara rantaian blok dengan struktur rantai yang berbeza, memberikan jawapan kepada masalah peredaran nilai pelbagai arah. Cosmos, yang mengadopsi seni bina pelbagai rantai dan pelbagai lapisan berasaskan relay, akan menyokong interaksi aset rentas rantai.

          Untuk menyokong interoperasi rentas rantai antara rantai selari, Cosmos memperkenalkan protokol Inter-Blockchain Communication dan algoritma konsensus Tendermint – yang memaparkan penghabisan muktamad – untuk merealisasikan nilai dan penghantaran data antara pelbagai rantai heterogen. Semua rantai selari disambungkan ke Hub melalui IBC, dan Hub bertindak sebagai rantai relay untuk membantu pengesahan dan pemindahan transaksi rantaian silang.

          Secara khusus, Hub membantu setiap Zon merakam status Zon masing-masing secara serentak – dan objek fungsi ini adalah header blok Zon lain. Apabila Zon 1 menghantar mesej rentas rantai ke Zon 2, semua maklumatnya dimasukkan ke dalam paket data yang disimpan di header bloknya. Hub menunggu Zon 1 mencapai kata sepakat mengenai blok yang mengandungi maklumat dan kemudian memindahkan maklumat yang disimpan di tajuk blok Zon 1 ke blok baru. Setelah Hub menyelesaikan konsensus blok, Zon 2 akan menerima pesan pengesahan yang disiarkan oleh Hub, yang melibatkan tajuk blok Zon 1. Setelah itu, Zon 2 mesti mengesahkan sama ada bukti mengenai Zon 1 adalah benar. Sekiranya benar, Zon 2 akan mula melakukan operasi yang berkaitan dan menghantar maklum balas ke Hub mengenai blok yang berkaitan.

          Pemesejan rentas rantai berasaskan IBC. Sumber gambar: Analisis Pelaburan OKExPemesejan rentas rantai berasaskan IBC. Sumber gambar: Analisis Pelaburan OKEx

          Mari gunakan pemindahan 10 OKT dari OKExChain ke Cosmos sebagai contoh untuk menggambarkan interaksi rentas rantai berdasarkan IBC:

          1. 1. Untuk melakukan urus niaga rentas rantai antara OKExChain dan Cosmos, rantai di kedua-dua hujung perlu saling menjalankan perkhidmatan simpul blockchain ringan.
          1. a. Dengan cara ini, maklumat header blok dari pihak lain dapat diterima dalam waktu nyata, yang sesuai untuk pelaksanaan pengesahan seperti Pembayaran Mudah seperti berikutnya, di mana node SPV mengesahkan adanya transaksi dengan meminta bukti jalan Merkle dan mengesahkan bukti kerja di blockchain.
         • 2. Rantai OKExChain menginisialisasi protokol IBC dan membekukan aset yang berkaitan – 10 OKT, dalam contoh ini – selepas itu ia menghasilkan bukti yang sesuai dan menghantarnya ke blockchain Hub Cosmos.
         • 3. Setelah menerima mesej yang sesuai, rantai Cosmos Hub mengesahkan bahawa OKExChain memang telah membekukan aset yang sesuai dengan memeriksa maklumat header blok rantai OKExChain sebelum menghasilkan aset dengan nilai yang setara – sekali lagi, 10 OKT, dalam contoh kami.
         • 4. 10 OKT dipindahkan dari OKExChain ke Cosmos.
         • Token OKExChain

          OKT adalah token asli yang dikeluarkan di rangkaian utama OKExChain. Semua token yang terdapat dalam blok genesis OKExChain diperuntukkan kepada pemegang OKB setanding dengan pegangan OKB mereka. OKT adalah pembawa nilai untuk ekosistem OKExChain, dan nilainya menentukan prospek pengembangan DEX, DeFi dan aplikasi lain di OKExChain.

          Mekanisme pengeluaran

          OKT menggunakan mekanisme penerbitan blok genesis + penerbitan tambahan tahunan, dengan yang pertama menghasilkan sejumlah 10 juta token dan yang terakhir ditetapkan pada nisbah 1: 100, dan semua token tambahan yang dikeluarkan setiap tahun akan diedarkan sama di antara semua blok mengikut kepada perkadaran yang sepadan.

          Fungsi OKT

          Penggunaan sumber sistem

          Program yang dijalankan di rangkaian OKExChain memerlukan OKExChain untuk memperuntukkan sumber rangkaian tertentu – seperti pengiraan, penyimpanan, lebar jalur, dll – sesuai dengan keperluan operasinya.

          Oleh itu, OKExChain menggunakan model pengecasan Ethereum mengikut penggunaan sumber – iaitu, bayaran transaksi yang sesuai harus dibayar untuk pelaksanaan transaksi yang relevan. Kaedah penetapan harga khusus adalah seperti berikut: kos pelaksanaan transaksi = "siling" (Harga Gas x Gas), di mana Harga Gas adalah pertimbangan yang bersedia dibayar oleh operator untuk setiap Gas, yang berharga OKT.

          Ikrar

          Untuk mengelakkan tingkah laku berniat jahat, diperlukan untuk menjanjikan sejumlah OKT sebelum memohon simpul untuk menjadi simpul pengesahan / proksi, mengemukakan cadangan tadbir urus rantai atau melaksanakan pesanan sementara menunggu operasi.

          Yuran pengendalian

          Pengguna yang memiliki sejumlah OKT dapat mengeluarkan token baru di rangkaian OKExChain, yang dapat diperdagangkan secara bebas di OpenDEX setelah aplikasi dan pengaktifan cadangan yang relevan selesai melalui pasangan perdagangan aset digital. Setiap operasi yang berkaitan – pengeluaran dan pengaktifan token, penerbitan tambahan dan pemusnahan pasangan perdagangan aset digital – akan dikenakan biaya pengendalian yang perlu dibayar.

          Analisis Pelaburan OKExMengendalikan data yuran yang dikumpulkan dari rangkaian ujian, yang mungkin berbeza dari data di rangkaian utama. Sumber gambar: Analisis Pelaburan OKEx

          Keselamatan membuat perlawanan

          Setiap blok hanya memiliki kapasitas yang terbatas dan, karena jumlah pesanan yang belum selesai di OpenDEX terus meningkat, jumlah transaksi yang perlu diproses oleh blok dalam satu pusingan mungkin melebihi daya dukung blok tersebut, mengakibatkan sistem tidak dapat membezakan pasangan token sampah daripada yang mempunyai nilai. Dalam kes ini, bagaimana OpenDEX memilih transaksi yang akan diproses oleh blok tersebut?

          Keselamatan membuat jodoh diperkenalkan untuk menyelesaikan masalah ini, yang bermaksud bahawa pengendali dapat mendepositkan sejumlah, atau 0, OKT sebagai sekuriti untuk setiap pasangan perdagangan yang dikendalikannya. Sistem membuat perlawanan akan memberi keutamaan kepada pasangan perdagangan dengan sekuriti yang lebih tinggi atau, jika sekuriti itu sama, pilih urus niaga mengikut susunan kronologi penyerahan.

          Penyelesaian yang disebutkan di atas, yang berdasarkan lelongan bidaan dinamik, dapat memperluas senario penggunaan OKT sambil juga mengukur kekuatan operator DEX. Anggap bahawa kapasiti membuat pertandingan setiap blok terhad kepada 100 transaksi, tetapi 200 transaksi dihasilkan dalam kitaran penjanaan blok tertentu – 100 daripadanya milik pasangan transaksi A dan 100 yang lain untuk pasangan transaksi B – 100 transaksi tersebut tidak dapat ditempatkan di blok ini untuk diproses sepanjang kitar ini. Dalam kes seperti itu, jika sekuriti yang disediakan untuk A lebih besar daripada B, sistem pertandingan akan memberi keutamaan kepada 100 transaksi pasangan perdagangan A dan, jika sekuriti yang disediakan untuk kedua-dua pasangan perdagangan adalah sama, sistem membuat perlawanan akan memberi keutamaan kepada 100 transaksi pertama yang diperingkat mengikut susunan kronologi penyerahannya.

          Mengundi

          Bagi pemegang token, pengundian adalah cara terpenting untuk mengambil bahagian dalam pemilihan validator dan tadbir urus dalam talian. Pemegang memperoleh hak suara dengan menjanjikan token mereka, dengan 1 OKT sepadan dengan satu suara yang dapat digunakan dalam pilihan raya dengan hingga 30 simpul.

          Semasa proses penghasilan blok, pengesah dipilih dengan mengira bobot pengundian mereka – yang ditentukan oleh suara pemegang atau proksi mereka.

          Dalam tadbir urus rantai, keputusan mengenai cadangan juga dibuat oleh pengesah melalui pengundian.

          Proses operasi OKExChain dan peranannya dalam ekosistem

          Proses penghasilan blok

          OKExChain menggunakan algoritma konsensus Tendermint (BFT-DPOS), dan terdapat enam langkah asas untuk membuat blok:

          1. Menjadi simpul penuh.
          2. Daftar sebagai nod calon.
          3. Undi untuk memilih pengesah.
          4. Pilih nod penjanaan blok.
          5. Buat cadangan.
          6. Hasilkan blok baru setelah mencapai kata sepakat Tendermint.

          Proses pembuatan blok OKChainProses pembuatan blok OKExChain. Sumber gambar: Analisis Pelaburan OKEx

          Sebelum menjadi pengeluar blok, pemegang token perlu terlebih dahulu menjadi simpul penuh dalam rangkaian blockchain yang diedarkan dengan menjalankan klien nod. Untuk mengambil bahagian dalam pemilihan validator, node penuh perlu mendaftar sebagai calon setelah berjanji sejumlah token untuk tujuan tersebut. Node yang berada di kedudukan 21 teratas dalam pilihan raya menjadi pengesah dalam kitaran seterusnya. Selepas pilihan raya, sistem akan mengira bobot pengundian yang sesuai berdasarkan undian yang diperoleh oleh 21 nod dan memilih nod penjanaan blok dari mereka dengan menjalankan algoritma rawak dengan bobot tersebut. Node yang dipilih ini kemudian akan menghasilkan blok mengikut protokol konsensus Tendermint.

          Penjanaan blok berdasarkan mekanisme konsensus Tendermint memerlukan dua peringkat pengundian:

          1. Pra-undi
          2. pra-komited

          Pengeluar blok terpilih akan memantau dan mengumpulkan semua transaksi di seluruh rangkaian, kemudian mengumpulkan blok baru (iaitu blok cadangan) dalam jangka waktu tertentu dan menyiarkannya ke seluruh rangkaian.

          Setelah menerima siaran mengenai blok cadangan, semua pengesah akan membaca semua transaksi di blok dan mengesahkannya. Sekiranya tidak ada masalah, mesej pra-suara akan disiarkan kepada semua pengesah. Tahap kedua (pra-komit) akan dimulakan jika undi yang menyetujui blok cadangan merangkumi lebih dari dua pertiga daripada semua undi yang diterima. Sekiranya undian pra-komitmen yang menyetujui blok cadangan mengemukakan lebih daripada dua pertiga daripada semua undian yang diterima, blok cadangan akan ditulis ke blok block tempatan dan blok baru dibuat dengan muktamad.

          Proses konsensus TendermintProses konsensus Tendermint. Sumber gambar: Analisis Pelaburan OKEx

          Setelah blok baru dihasilkan, sistem akan memasuki pusingan penjanaan blok seterusnya.

          Sekiranya blok cadangan semasa dilancarkan, kerana sambungan yang lemah dan sebab-sebab lain, pengeluar blok mungkin gagal menyerahkan blok – dalam hal ini, protokol akan memilih pengesah seterusnya untuk menjadi pengeluar blok dan mencadangkan blok baru pada masa yang sama ketinggian dan mulakan semula proses pengundian.

          Selain itu, Tendermint memperkenalkan mekanisme penguncian – yang bermaksud bahawa, apabila pengesah melakukan pra blok, "terkunci" ke blok itu dan ia juga mesti memilih terlebih dahulu untuk blok itu. Hanya jika blok tidak berjaya diserahkan pada pusingan pra-proposal dan pra-undian sebelumnya, pengesahan yang sesuai dapat dibuka daripadanya dan berpartisipasi dalam pusingan pra-komitmen berikutnya untuk blok baru. Dengan mengandaikan bahawa kurang dari satu pertiga daripada validator adalah simpul Byzantine, Tendermint menjamin bahawa validator tidak akan berulang kali menyerahkan blok pada ketinggian yang sama, yang boleh menyebabkan konflik.

          Skim pengundian

          Bagi pemegang token, pengundian adalah cara terpenting untuk mengambil bahagian dalam pemilihan validator dan tadbir urus dalam talian.

          Pemilihan validator ditentukan oleh undian dari pemegang token atau nod proksi, dan setiap pemilih dapat memilih hingga 30 node. Semua node yang menerima undian disusun mengikut bobot pengundian dari tertinggi ke terendah, dan 21 node teratas akan dipilih oleh sistem untuk menjadi pengesah. Node yang tinggal akan menjadi nod siap sedia (calon). Pemilihan validator adalah peristiwa berkala, yang bermaksud pemilihan baru akan berlangsung pada awal kitaran baru.

          Sekiranya pemegang token atau noksi proksi tidak mengambil bahagian dalam pengundian untuk urus tadbir rantaian, pengesah yang mereka pilih dapat secara langsung mewarisi hak mengundi dan memilih cadangan yang relevan – tetapi pemegang token atau nod proksi masih mempunyai hak untuk mengubah undi selepas itu.

          Berat mengundi

          Pekali berat suara dikira dengan membahagikan perbezaan dari waktu mula hingga waktu mengundi dengan jumlah saat dalam 364 hari, yang akan meningkat dengan peningkatan perbezaan tersebut.

          Berat pengundian adalah jumlah janji digandakan dengan kuasa ke-2 2 dan "X" sama dengan pekali berat.

          Kita dapat melihat bahawa pekali pemberian suara meningkat apabila jaminan deposit meningkat dan juga ketika perbezaan dari waktu mulai hingga waktu pengundian menurun. Untuk tahap tertentu, pengguna didorong oleh kaedah perhitungan tersebut untuk memberikan deposit yang lebih besar dan terus berpartisipasi dalam pengundian.

          Pekali berat dan formula Pekali berat dan formula. Sumber gambar: OKExChain GitHub

          • Dalam formula, "Berat" adalah pekali berat suara, yang berubah dengan masa (iaitu, semakin besar perbezaan dari waktu mulai hingga waktu mengundi, semakin besar koefisien berat).
          • now_timestamp adalah cap waktu untuk undian semasa.
          • start_timestamp adalah cap waktu permulaan, iaitu 946684800 (00:00:00 UTC pada 1 Januari 2000).
          • seconds_per_day adalah bilangan saat sehari – iaitu, 60 * 60 * 24.
          • week_per_year adalah bilangan minggu per tahun – iaitu, 52.
          • "Saham" adalah berat pengundian yang dikira.
          • delegated_Tokens adalah jumlah OKT yang dijanjikan.

          Proksi

          Pemilihan validator diputuskan dengan pengundian pemegang OKT, yang boleh memilih secara langsung atau melalui proksi. Untuk mendaftar sebagai proksi pengundian, pengguna perlu memasukkan sejumlah OKT ke dalam akaun ikrar mereka. Sekiranya proksi memilih untuk menarik diri dari pengundian terkunci, ia tidak dapat menarik balik token yang dijanjikan sehingga tempoh lokap 14 hari tamat.

          Dari segi keselamatan dana, kerana pengguna tidak perlu menyerahkan kunci apa pun dan akaun proksi hanya memperoleh hak suara sehubungan dengan token, keseluruhan perwakilan adalah proses on-chain yang tidak mempengaruhi pemilikan sebenar token – yang masih ada di alamat peribadi pengguna. Walau bagaimanapun, apabila pengguna mengubah jumlah token yang dijanjikan untuk proksi, semua bobot pengundian mereka juga akan dikemas kini dengan sewajarnya..

          Memandangkan hakikat bahawa ganjaran dan hukuman pengesah juga akan mempengaruhi mana-mana proksi yang memilihnya, proksi harus menggunakan penyemak imbas di OKLink atau blok OKExChain lain untuk mengetahui mengenai pengesah dan melakukan penyiasatan dan pemeriksaan terperinci sebelum mengundi. Selepas mengundi, proksi juga perlu terus menerus memerhatikan operasi pengesah untuk memastikan bahawa ia bertindak dengan betul – seperti memastikan waktu operasi, tidak menandatangani dua kali atau menjadi berkompromi, dan mengambil bahagian dalam pemerintahan. Sekiranya terdapat tanda amaran, proksi dapat dengan cepat melepaskan ikatan suara atau menukar suara ke pengesahan lain dengan segera.

          Keperluan untuk nod OKExChain

          OKExChain bergantung pada sekumpulan validator untuk menjaga keselamatan rangkaian, masing-masing adalah simpul penuh yang mengambil bahagian dalam konsensus melalui pengundian melalui siaran. Untuk menjadi pengesah, simpul mesti memenuhi syarat tertentu yang dicadangkan oleh sistem, termasuk deposit keselamatan dalam token, serta memenuhi syarat untuk konfigurasi perkakasan dan perisian.

          Berikut adalah senarai tanggungjawab pengesah:

          • Pengesah mesti mengelakkan tandatangan berganda. Setelah tandatangan berganda dijumpai di rangkaian ujian, hukuman automatik akan dilaksanakan dengan segera.
          • Pengesah mesti dapat menjalankan versi perisian yang betul secara berterusan. Pencadang perlu memastikan bahawa pelayan mereka sentiasa dalam talian dan kunci peribadinya tidak terganggu.
          • Pengesah mesti mengemas kini versi node mereka secara aktif untuk meningkatkan keselamatan.
          • Pengesah mesti mengawasi keperluan perkakasan semasa sistem dikemas kini dan mengemas kini perkakasan untuk memenuhi keperluan tersebut.
          • Pengesah mesti melindungi daripada serangan DDoS semasa ia berlaku.
          • Pengesah mesti mengambil bahagian secara aktif dalam pemerintahan. Pencadang diminta untuk memilih setiap cadangan.

          Wang jaminan

          Untuk menjadi pengesah, nod mesti disambungkan ke rangkaian OKExChain dan mempunyai deposit keselamatan 10,000 OKT.

          Keperluan perkakasan

          Keperluan sistem minimum OKExChain adalah:

          • Perkakasan desktop atau komputer riba yang menjalankan versi terbaru MacOS, Windows atau Linux.
          • 500 GB ruang cakera percuma, boleh diakses pada kelajuan membaca / menulis minimum 100 MB / s.
          • Empat teras CPU dan memori 8 gigabait (RAM).
          • Sambungan internet jalur lebar dengan kelajuan muat naik / muat turun sekurang-kurangnya 1 megabait sesaat.

          Seperti yang anda lihat, pada awal projek, keperluan konfigurasi nod nampaknya rata-rata paling baik – tetapi, dari masa ke masa, keperluan perkakasan akan meningkat dengan peningkatan penggunaan rangkaian. Berbanding dengan blockchain lain, seperti Ethereum atau Bitcoin, rangkaian OKExChain mempunyai throughput yang jauh lebih tinggi dan, dengan itu, memerlukan lebar jalur yang lebih tinggi untuk mengekalkan kelancaran komunikasi antara pelbagai nod. Selain itu, kerana ukuran data blok akan meningkat dan simpul penghasilan blok perlu mempunyai kapasiti cakera keras yang mencukupi untuk menyimpan data blok lengkap, terdapat juga keperluan untuk memperluas kapasiti cakera keras nod apabila perlu.

          Pelayan yang ada sekarang terbahagi kepada dua jenis:

          1. Pelayan yang dibina sendiri: Pelayan yang dibeli, dipasang dan disambungkan ke rangkaian yang berkaitan oleh diri sendiri. Pelayan jenis ini memerlukan kos pendahuluan yang agak tinggi, termasuk kos perkakasan, kos tapak dan kos operasi, dan juga keperluan berimpak tinggi (bekalan kuasa 24 jam dan sambungan rangkaian). Kelebihan pelayan yang dibina sendiri ialah membolehkan penyesuaian langsung ke sokongan perkhidmatan tertentu.
          2. Pelayan awan: Pelayan awan siap pakai yang menjalankan perkhidmatan berkaitan melaluinya setelah menyelesaikan konfigurasi parameter dinamik yang sesuai. Kelebihan pelayan awan merangkumi fleksibiliti dan kos rendah. Pada masa ini, sebahagian besar node yang ada menggunakan pelayan awan – seperti AWS Amazon, perkhidmatan awan Google, Alibaba Cloud, dan lain-lain – kerana kelebihan tersebut. Yang perlu anda lakukan setelah membeli perkhidmatan cloud adalah mengkonfigurasinya sesuai dengan tutorial rasmi. Sudah tentu, kaedah konfigurasi simpul ini telah lama dikritik dalam komuniti desentralisasi kerana ini bermaksud menyerahkan kawalan perkhidmatan nod rangkaian yang terdesentralisasi kepada gergasi IT berpusat yang menyediakan perkhidmatan tersebut.

          Pusat data pelayan validator harus dilengkapi dengan bekalan kuasa berlebihan, kemudahan penyambungan dan simpanan simpanan. Selain daripada beberapa kotak rangkaian berlebihan untuk sambungan gentian optik, operasi dan pertukaran firewall, pengesah juga diharapkan mempunyai pelayan kecil dengan pemacu keras berlebihan dan fungsi failover. Perkakasan yang berkaitan boleh diletakkan di bahagian bawah pusat data.

          Keperluan perisian

          Sebaiknya simpul OKExChain mempunyai penyelesaian pemantauan, amaran dan pengurusan yang lengkap terhadap serangan dan gangguan sehingga mereka dapat menjaga keselamatan dan pengasingan pusat data mereka dan dengan itu mengelakkan ikatan yang tidak disengajakan atau peristiwa yang mencetuskan hukuman sistem..

          Peraturan untuk memberi ganjaran dan menghukum node

          Pembahagian ganjaran dan ganjaran

          Mekanisme insentif ekonomi yang dirancang untuk simpul pembukuan adalah bahagian yang sangat diperlukan dan penting dalam mana-mana projek blockchain. Ganjaran untuk nod perakaunan BTC (pelombong) merangkumi ganjaran penghasilan blok dan yuran transaksi. Oleh kerana OKT yang dihasilkan oleh blok genesis OKExChain diedarkan kepada pelabur OKB dalam nisbah 1: 1, dari mana ganjaran untuk pelombong berasal?

          Ganjaran sedemikian terutama berasal dari dua sumber:

          1. Sumber pertama adalah penerbitan tambahan tahunan 1% oleh sistem (yang akan diedarkan secara proporsional ke setiap blok), 25% daripadanya akan dianggap sebagai ganjaran penjanaan dan diedarkan di antara 21 pengesah mengikut bobot pengundian mereka.
          2. Selebihnya 75% akan diagihkan ke semua nod calon mengikut nisbah suara. Kaedah ini membantu mengelakkan ketidakaktifan nod generasi, kerana mereka masih dapat memperoleh ganjaran suara dengan bertindak sebagai calon calon setelah gagal memperoleh ganjaran penghasilan blok.

          Sumber lain adalah bayaran pengendalian, yang hanya diperuntukkan kepada 21 pengesah, sesuai dengan bobot pengundian mereka. Terdapat dua jenis yuran pengendalian – iaitu, kos pengendalian sistem dan yuran pengendalian perniagaan. Yang pertama adalah bayaran gas dan yang kedua merangkumi kos pengendalian yang dikeluarkan dari pengeluaran pasangan token-mata wang oleh pengendali, pengaktifan pasangan transaksi aset digital dan penerbitan tambahan, antara lain.

          OKEX - Nisbah sumber dan pengagihan pendapatan nodSumber dan nisbah agihan pendapatan nod. Sumber gambar: Analisis Pelaburan OKEx

          Peraturan hukuman

          Keselamatan token yang diberikan oleh simpul juga dapat dianggap sebagai deposit jaminan untuk aktiviti pengesahan. Node mungkin kehilangan kelayakan untuk menghasilkan blok jika tidak aktif atau mempunyai tindakan tidak wajar atau jahat semasa pengeluaran blok, sama ada secara iklan atau tidak sengaja, kerana serangan.

          Peraturan penalti tertentu adalah seperti berikut:

          1. Tidak mengambil bahagian dalam tandatangan pengesahan blok akan mengakibatkan larangan selama 10 minit – iaitu, simpul tidak dapat berpartisipasi dalam pembuatan blok dalam 10 minit berikutnya.
          2. Penandatanganan dua kali – iaitu menandatangani dua blok rantai yang berlainan pada ketinggian yang sama – akan mengakibatkan nod tersebut hilang kelayakan untuk pengeluaran blok secara kekal.

          Tadbir urus dalam talian

          Selain membuat blok baru, pengesah juga harus berpartisipasi dalam pemerintahan rantai.

          Sekiranya penciptaan blok baru adalah untuk memastikan kesinambungan blockchain, tadbir urus rantai menentukan tetapan parameter seluruh sistem – yang, seterusnya, menentukan arah pengembangan seluruh rangkaian.

          Tadbir urus OKExChain terutamanya merangkumi empat aspek:

          • Percambahan fikiran mengenai topik tertentu.
          • Mengubah parameter sistem.
          • Memadamkan pasangan perdagangan dalam DEX.
          • Menyokong peningkatan rangkaian.

          Untuk mengelakkan cadangan tidak bererti dan berniat jahat, setiap cadangan tadbir urus mesti disertakan dengan deposit jaminan sekurang-kurangnya 100 OKT, dan jumlah deposit menentukan berat cadangan. Setiap cadangan yang memenuhi syarat tersebut akan memasuki tempoh pengundian dua minggu. Pada akhir tempoh pengundian, cadangan itu diluluskan jika undian afirmatif, tidak termasuk abstain, menyumbang 50% daripada jumlah undi dan undi negatif, tidak termasuk yang membuang, menyumbang kurang dari 33.33% daripada jumlah suara.

          Model aliran kerja cadangan untuk tadbir urus OKExChain

          OKExChain dan OpenDEX

          OpenDEX adalah pertukaran terbuka dan terdesentralisasi berdasarkan ekosistem OKExChain.

          Sebelum memperkenalkan OpenDEX, kita perlu memahami ciri-ciri pertukaran terpusat dan terdesentralisasi serta kelebihan dan kekurangan masing-masing.

          Pertukaran berpusat dan terdesentralisasi

          Pertukaran berpusat

          Berdagang adalah fungsi terpenting dari pertukaran apa pun, dan kelebihan pertukaran terpusat ialah ia mempunyai kecairan yang baik dan menjadikannya sangat mudah untuk deposit dan pengeluaran dalam mata wang undang-undang – tetapi ia memerlukan meletakkan token dalam jagaannya, yang merupakan kelemahan yang jelas kerana ia berisiko besar. Terdapat pepatah lama di dunia blockchain: "Bukan kunci anda. Bukan duit syiling anda."

          Titik sakit untuk pertukaran terpusat

          Risiko kebocoran maklumat

          Pertukaran terpusat memerlukan pengguna memberikan maklumat peribadi terperinci, yang merupakan proses yang membosankan. Selain itu, maklumat dan data transaksi pengguna yang disimpan di pelayan dikendalikan oleh pertukaran terpusat. Pengguna pada masa ini tidak mempunyai cara untuk mengetahui bagaimana dan kapan maklumat dan data ini digunakan.

          Terdapat banyak masalah dengan sistem identiti semasa. Data identiti pengguna tersebar di pelayan penyedia perkhidmatan yang berbeza. Sekiranya tiada pengurusan yang disatukan, pengguna perlu memberikan nama pengguna dan kata laluan setiap kali mereka menggunakan perkhidmatan laman web dan dipaksa untuk menggunakan nama pengguna dan kata laluan yang berlainan di laman web yang berbeza, kerana kegagalan untuk melakukannya dapat menyebabkan risiko keselamatan yang serius..

          Risiko penyelewengan dana

          Oleh kerana token pengguna disimpan di pelayan pertukaran terpusat, dan aset pengguna diuruskan oleh mereka, tidak ada cara untuk menolak kemungkinan pertukaran tersebut menyalahgunakan aset pengguna atau mengganggu maklumat pengguna.

          Risiko kecurian

          Semua DEX mesti menghadapi risiko keselamatan, dan lebih banyak wang bermaksud motivasi yang lebih besar bagi penggodam untuk menyerang – yang membawa kepada lebih banyak skema serangan. Sekiranya dompet pertukaran terpusat digodam, semua token di dompet akan hilang.

          Dalam 10 tahun terakhir, terdapat lebih dari 30 insiden dana dicuri dari bursa terpusat, seperti Coincheck dan Mt. yang kini tidak berfungsi. Gox. Sehingga kini, belum ada peningkatan yang signifikan di bidang ini kerana, setiap hari, banyak penggodam masih bekerja keras untuk mencari kelemahan dalam sistem terpusat.

          Risiko kerosakan rangkaian

          Keruntuhan rangkaian merujuk pada situasi di mana perkhidmatan tidak dapat digunakan karena berbagai alasan, seperti kerusakan pelayan, penonaktifan, penutupan, dan lain-lain. Semasa waktu henti rangkaian, pengguna tidak dapat melakukan transaksi biasa, yang sering menyebabkan kerugian waktu dan wang kepada pengguna atau perkhidmatan pembekal.

          Pasangan transaksi perlu disemak sebelum diterbitkan

          Semua pasangan transaksi mesti dikaji sebelum diterbitkan di bursa terpusat. Untuk memperdagangkan token yang berbeza, pengguna sering perlu mendaftar di beberapa bursa. Akibatnya, data identiti tersebar di berbagai penyedia perkhidmatan, dan log masuk berulang diperlukan untuk penggunaan perkhidmatan laman web. Selain BTC dan ETH, setiap token biasanya hanya mempunyai satu atau dua pasangan perdagangan dengan aset bernilai pasaran tinggi. Oleh itu, walaupun pertukaran yang sama menyokong dua token yang diperlukan untuk transaksi, kami mungkin masih gagal mencari pasangan mata wang yang sesuai dengan urus niaga ketika berdagang dua aset digital dengan nilai pasaran yang lebih rendah. Hasilnya, proses transaksi akan menjadi lebih rumit.

          Pertukaran terpusat

          Dana pengguna yang digunakan untuk berdagang di bursa terdesentralisasi disimpan di alamat dompet atau kontrak pintar mereka, memberikan mereka kawalan sepenuhnya terhadap dana tersebut. Apabila transaksi dimulakan, pertukaran melaksanakan kontrak pintar untuk menyelesaikan transaksi dan pemindahan aset yang relevan dilakukan di rantai.

          Rekod transaksi disimpan secara rantai, menjadikannya terbuka dan telus. Walau bagaimanapun, kerana had skalabiliti rantai awam yang mendasari dan atribut urus niaga aset, banyak orang masih memilih kecairan pertukaran terpusat yang lebih tinggi daripada keinginan untuk mengawal kunci peribadi.

          Kelebihan pertukaran yang terdesentralisasi

          Risiko keselamatan yang lebih rendah

          Pertukaran yang terdesentralisasi menggunakan model yang lebih sederhana, yang terutama melibatkan transaksi membuat pertandingan. Pertukaran yang terdesentralisasi tidak melindungi aset pengguna, dan dana mereka disimpan di alamat dompet atau kontrak pintar mereka, memberikan mereka kawalan sepenuhnya terhadap dana tersebut dan menolak kemungkinan penyalahgunaan. Dengan menggunakan peraturan kod untuk memastikan keselamatan dana pengguna, model perniagaan pertukaran terdesentralisasi menghilangkan risiko serangan penggodam dan tindakan tidak beretika dari penyedia perkhidmatan.

          Tanpa Nama

          Hanya satu kunci awam diperlukan untuk berdagang menggunakan DEX. Pada masa yang sama, sebilangan pencipta DEX mendakwa bahawa mereka tidak bertanggungjawab terhadap bagaimana komuniti menggunakan perisian sumber terbuka yang mereka lepaskan, yang membantu mengelakkan masalah KYC dan AML.

          Tiada waktu henti

          Oleh kerana DEX dibina berdasarkan rantaian awam yang mendasari, yang menggunakan perakaunan nod yang diedarkan, kecekapan keseluruhannya tidak akan dipengaruhi oleh satu titik kegagalan – yang memerlukan keselamatan yang lebih tinggi dan penghapusan risiko henti.

          Titik sakit untuk pertukaran yang terdesentralisasi

          Risiko keselamatan rantaian awam

          Pertukaran yang terdesentralisasi dibina berdasarkan rantaian awam yang mendasari, yang menjadikannya rentan terhadap risiko keselamatan rantai awam. Sekiranya maklumat mengenai rantai awam dapat diubah, maklumat transaksi pertukaran yang terdesentralisasi akan menjadi tidak dapat dipercaya, dan tidak akan ada jaminan keselamatan untuk aset pengguna.

          Kecairan tidak mencukupi

          Kecairan adalah petunjuk penting untuk semua pertukaran. Kecairan yang lebih tinggi bermaksud lebih mudah melakukan transaksi di bursa. Banyak pertukaran yang terdesentralisasi mengalami kekeliruan perdagangan yang ketara – iaitu, perbezaan antara harga di mana pesanan dibuat dan harga di mana transaksi terakhir dibuat – disebabkan oleh kecairan yang lemah.

          Pada masa ini, EtherDelta, 0x Project dan pertukaran terdesentralisasi lain yang terkenal di pasaran semuanya dibina berdasarkan rantai awam seperti Ethereum atau EOS, dan keadaan objektif seperti pangkalan pengguna kecil dan kedalaman transaksi yang tidak mencukupi telah menjadi isu serius yang menghalang perkembangan mereka.

          OKExChain dan OKEx saling melengkapi

          Ini dapat dilihat bahawa pertukaran terpusat dan terdesentralisasi mempunyai kelebihan dan kekurangan mereka sendiri – dan kumpulan sasaran kedua-duanya berbeza.

          Pertukaran pada dasarnya adalah tempat untuk menyelesaikan transaksi. Sebilangan besar pengguna cenderung memilih pertukaran terpusat kerana mereka menawarkan pengalaman pengguna yang lebih baik, berkat kecairan yang lebih tinggi serta deposit dan pengeluaran yang lebih mudah. Selain itu, kekuatan kewangan pertukaran arus perdana dan prestasi mereka yang luar biasa dalam pelbagai krisis menjadikannya lebih dipercayai di mata banyak pengguna.

          Sudah tentu, masih ada beberapa kumpulan yang lebih menghargai keselamatan dan anonim dana daripada kemudahan transaksi. Bagi kumpulan ini, pertukaran yang terdesentralisasi jelas merupakan pilihan yang lebih baik.

          OKExChain diperkenalkan khusus untuk memenuhi keperluan kumpulan khusus ini kerana OKEx dapat memenuhi keperluan kebanyakan pengguna yang menghargai kemudahan transaksi. Berdasarkan bentuk teknikal yang berbeza, keduanya saling melengkapi dan bersama-sama mencapai liputan pengguna yang lebih luas dan pengalaman pengguna yang lebih baik dengan memanfaatkan kelebihan masing-masing.

          OpenDEX

          Sebagai projek DeFi ekosistem OKExChain, OpenDEX menyediakan perkhidmatan OKExChain kepada pengguna yang memastikan perdagangan aset digital yang selamat dan stabil. Mainnet OKExChain membentuk struktur sokongan yang mendasari pertukaran yang terdesentralisasi dan OpenDEX berfungsi dengan tujuan menjadikannya mudah untuk melepaskan DEX. Sama seperti Ethereum mempermudah pengeluaran aset digital melalui teknologi kontrak pintar, OKExChain telah menyediakan pelbagai fungsi asas yang diperlukan untuk mengendalikan DEX, memudahkan semua orang untuk membuat DEX.

          Tidak seperti DEX tradisional, OpenDEX sepenuhnya memindahkan mesin dan buku pesanan pertandingan ke rantai – yang meningkatkan ketelusan dan keselamatan maklumat yang berkaitan. Sistem pembuatan perlawanannya, berdasarkan model penawaran kolektif, membantu meningkatkan keadilan transaksi dengan melemahkan pengaruh peringkat transaksi di blok pada hasil pembuatan pertandingan terakhir. Berbanding dengan projek berdasarkan Ethereum, sistem pencocokan berdasarkan penawaran kolektif OKExChain dapat menyelesaikan operasi pencocokan dalam jendela waktu yang lebih ketat.

          Model buku pesanan dalam talian

          OpenDEX menggunakan model buku pesanan on-chain, yang merupakan seni bina DEX berasaskan blockchain sepenuhnya yang memastikan setiap pesanan dan perubahan status akan direkodkan sebagai transaksi di rangkaian blockchain. Semua pesanan tertunggak akan dicatat dalam senarai pesanan kolektif di blockchain, dan sama ada setiap pesanan tersebut dilaksanakan atau tidak bergantung pada strategi transaksi yang dipersetujui oleh pembeli dan penjual semasa membuat transaksi. Apabila memadankan aset pada pesanan beli dan jual, transaksi aset dari pelbagai jenis dapat diselesaikan dengan perdagangan langsung melalui penyenaraian.

          Menurut penyelesaian teknikal OpenDEX, semua deposit, pengeluaran, penempatan pesanan dan penyelesaian diselesaikan dengan kontrak pintar. Proses asasnya adalah seperti berikut:

          • Pembuat menandatangani pesanan dengan kunci peribadi dan menyerahkannya ke rantai, di mana pembuat dapat menetapkan had berapa blok yang dapat dilalui pesanan sehingga dibatalkan secara automatik.
          • Selepas itu, pengambil memilih pesanan yang akan diisi dari buku pesanan dan menghasilkan transaksi yang sesuai untuk ditandatangani dan kemudian diserahkan ke kontrak pintar on-chain, yang kemudian melaksanakan transaksi setelah mengesahkan maklumat pesanan yang relevan, seperti tandatangan pedagang dan masa pesanan yang berkesan.

          Model membuat pertandingan berdasarkan lelongan panggilan

          Sistem membuat perlawanan OpenDEX menggunakan model lelongan panggilan. Kami tahu bahawa, dalam sistem blockchain, pesanan tidak dihasilkan secara berterusan tetapi secara diam-diam, mengikut selang penghasilan blok – jadi, tidak seperti kebanyakan pertukaran terpusat yang menggunakan algoritma penawaran berterusan untuk pemilihan pesanan, DEX melakukan pembuatan pesanan pesanan secara berkala mengikut selang penghasilan blok melalui penawaran kolektif.

          Dengan menerapkan model lelang panggilan ke tingkat setiap blok, dijamin bahawa pasangan perdagangan aset digital dalam satu blok hanya akan memiliki satu harga transaksi, dan semua pesanan dilaksanakan sesuai dengan prinsip prioritas harga-waktu – oleh itu, sangat melemahkan kesan pemeringkatan urus niaga dalam blok pada keputusan membuat perlawanan terakhir dan memastikan lebih adil kewajaran transaksi.

          Kelebihan OpenDEX

          Keselamatan dana

          Mengikut mod jagaan, DEX boleh dibahagikan kepada dua kategori:

          1. DEX Kustodial
          2. DEX penjagaan diri

          DEX penjaga perlu memindahkan dana ke kontrak yang dikendalikan oleh orang lain. Untuk mengurangkan risiko permainan pelanggaran, DEX lapisan kedua kustodian menggunakan teknologi seperti tandatangan multisignature atau ambang untuk mencapai pengurusan kunci yang terdesentralisasi oleh pelbagai pihak.

          DEX lapisan kedua kustodian sendiri mempunyai ciri-ciri berikut:

          • Tidak membenarkan pemindahan dana tanpa tandatangan pengguna yang pasti.
          • Memberi pengguna akses ke semua maklumat (melalui reka bentuk pengalaman pengguna dompet) semasa menandatangani tandatangan.
          • Membolehkan keluar pada bila-bila masa.
          • Menjaga integriti mekanisme operasi, walaupun peraturan peningkatan kod disalahgunakan.

          Mengingat ciri-ciri di atas, DEX pelindung diri dapat memastikan bahawa dana benar-benar dikendalikan oleh pengguna, dan pengendali tidak mempunyai cara untuk membekukan, atau bahkan menggunakan, aset milik pengguna. OpenDEX menggunakan model operasi kustodian sendiri, yang memerlukan keselamatan dana yang lebih tinggi.

          Keselamatan rantaian awam

          OKExChain menggunakan algoritma konsensus Tendermint, yang memastikan bahawa setiap blok baru mempunyai tahap akhir.

          The "akhiran kebarangkalian" blok Bitcoin dikira mengikut panjang rantai, yang bermaksud bahawa urus niaga pada rantai yang lebih panjang cenderung tidak diubah. Walau bagaimanapun, algoritma ini tidak dapat sepenuhnya menghilangkan kemungkinan gangguan. The "muktamad" merujuk kepada transaksi yang dianggap diselesaikan segera setelah dimasukkan ke dalam blok dan ditambahkan ke blockchain dan juga, setelah perjanjian dicapai, blok yang sesuai segera diselesaikan dan transaksi di mana tidak lagi dapat diterbalikkan.

          Dengan menggunakan ciri-ciri Tendermint tersebut, OpenDEX dapat mencapai hasil transaksi yang tinggi dan pengesahan yang sangat cepat sambil mengelakkan tingkah laku jahat – seperti memulakan perbelanjaan berganda – oleh itu memastikan keselamatan dana serta menyediakan perkhidmatan penjelasan dan penyelesaian rentas rantai.

          Jumlah pasangan perdagangan yang tidak terhad

          Untuk menyelesaikan masalah hanya menyokong sejumlah pasangan perdagangan yang terhad, OpenDEX memperkenalkan operator DEX yang dibenarkan untuk mengeluarkan mana-mana token atau pasangan transaksi token di rangkaian.

          Berbanding dengan pertukaran terdesentralisasi tradisional, yang perlu mewujudkan semua pasangan perdagangan, OpenDEX adalah pertukaran konvergen terbuka, di mana pasangan perdagangan token dikendalikan oleh pengendali DEX.

          Untuk menjadi pengendali DEX di rangkaian OKExChain memerlukan perbelanjaan sejumlah OKT. Proses khusus adalah seperti berikut:

          • Anda perlu terlebih dahulu membayar OKT yang diperlukan untuk mengeluarkan token dan menerbitkan pasangan transaksi.
          • Selepas itu, anda boleh mengemukakan cadangan permohonan dan mengaktifkan pasangan transaksi aset digital.

          Setelah langkah-langkah ini selesai, token yang baru dikeluarkan dapat diperdagangkan secara bebas di rangkaian OKExChain. Pengendali DEX boleh mengeluarkan mana-mana token dan pasangan perdagangan token. Walau bagaimanapun, kerana sistem ini tidak membenarkan pasangan perdagangan pendua wujud, pengendali DEX sering kali perlu memohon lebih cepat daripada yang lain untuk mendapatkan hak untuk mengoperasikan pasangan perdagangan yang popular.

          Sokongan kecairan

          Pertukaran yang berjalan pada buku pesanan memerlukan pembuat pasaran untuk memberikan kecairan melalui operasi yang tertunda. Dari segi transaksi, pertukaran terdesentralisasi tradisional terlalu menekankan platform dan kurang memberi perhatian kepada entiti operasi yang menyediakan kecairan untuk transaksi. Sebagai contoh, Alibaba adalah platform yang menyediakan perkhidmatan kepada penjual yang sebenarnya memberikan perkhidmatan kepada pengguna.

          Dengan memperkenalkan peranan pengendali DEX dan menambahkan lebih banyak mekanisme insentif, OKExChain bertujuan untuk menyelesaikan masalah kecairan yang tidak mencukupi yang dihadapi oleh pertukaran desentralisasi tradisional.

          Potongan dan pengecualian pengendalian yuran

          Pengguna perlu membayar yuran gas dan yuran transaksi semasa berdagang di DEX. Bayaran gas, yang diperoleh oleh pengesah yang bertanggungjawab untuk perakaunan, mestilah lebih tinggi daripada jumlah minimum yang dibenarkan, dan simpul akan memberi keutamaan kepada urus niaga pembungkusan dengan bayaran gas yang lebih tinggi. Bayaran transaksi dikenakan kepada pengendali DEX, nisbah pengecasannya adalah 1: 1,000 dari jumlah transaksi.

          Sudah tentu, untuk menarik lebih banyak pengguna menggunakan DEX dan mempromosikan pembangunan ekosistem, lebih banyak kebenaran untuk menawarkan potongan dan pengecualian pengendalian yuran – seperti bayaran membuat pasangan mata wang tertentu atau bayaran gas yang perlu dibayar oleh pengendali DEX untuk pasangan mata wang tertentu – akan diberikan pada masa akan datang.

          Berbanding dengan pertukaran terpusat di pasaran, OpenDEX menyerahkan kawalan dana kepada pengguna, oleh itu menghilangkan risiko keselamatan dana yang disebabkan oleh kelemahan pengurusan terpusat. Selain itu, OpenDEX juga dapat memberikan anonimiti, ketelusan dan ketahanan penapisan yang lebih baik, di samping mengekalkan kecekapan keseluruhan pada mana-mana titik kegagalan (dengan mendasarkan pada rantaian awam yang menggunakan perakaunan nod diedarkan) dan membolehkan pengguna menghantar pasangan transaksi tanpa batasan.

          Walaupun terdapat DEX lain di pasaran, OpenDEX – yang didasarkan pada kemampuan merentas rantai ekosistem OKExChain – membolehkan penggunanya menggunakan dua cryptocurrency yang ada untuk melakukan transaksi aset rentas rantai melalui penyelesaian rentas rantai yang sesuai. Algoritma konsensus Tendermint membolehkan blok baru untuk mencapai kesempurnaan utama, dengan itu mencapai hasil transaksi yang tinggi dan pengesahan yang sangat pantas. Dengan memperkenalkan peranan pengendali DEX dan mekanisme insentif yang sesuai, OpenDEX juga mengatasi masalah kecairan yang tidak mencukupi yang dihadapi oleh pertukaran desentralisasi tradisional. Di masa depan, ia akan memberi lebih banyak faedah kepada pengguna dengan memberikan lebih banyak kebenaran untuk menawarkan pemotongan dan pengecualian dari biaya pengendalian.

          Ini dapat dilihat bahawa OpenDEX, berdasarkan ekosistem OKExChain, mengatasi beberapa titik kesakitan utama untuk pertukaran terpusat dan DEX lain di pasaran.

          Kesimpulan – Ringkasan OKExChain

          OKExChain adalah sekumpulan rantai awam sumber terbuka yang dikembangkan oleh OKEx untuk aplikasi blockchain. Ia dirancang untuk mewujudkan seni bina DeFi yang selamat dan efisien yang dapat digunakan untuk membuat pertukaran terdesentralisasi yang menampilkan operasi berdasarkan masyarakat dan peraturan perdagangan yang telus, dan memungkinkan pengguna untuk mengawal aset mereka sendiri.

          Pasukan ini menggunakan Cosmos SDK dan Tendermint untuk membina OKExChain. Protokol Inter-Blockchain Communication, bersama-sama dengan algoritma konsensus Tendermint yang menampilkan finalitas segera, dapat digunakan untuk mewujudkan transmisi nilai antara blockchain. Pada masa akan datang, kita akan dapat menggunakan Cosmos untuk menyelesaikan masalah mengenai peredaran nilai pelbagai arah dengan menambahkan sokongan untuk rantaian silang yang heterogen.

          Sebagai pertukaran terdesentralisasi terbuka berdasarkan ekosistem OKExChain, OpenDEX mengatasi bukan sahaja beberapa masalah utama yang dihadapi oleh transaksi terpusat – seperti risiko kebocoran maklumat, penggelapan dana, kecurian dan kemalangan rangkaian, dan bilangan pasangan perdagangan yang terhad – tetapi juga masalah kecairan yang tidak mencukupi yang dihadapi oleh DEX lain yang ada melalui pengenalan operator DEX.

          Pengarang: Zhang Xiuxiu

          Tenaga Pengajar: Fan Haiyang, Xu Qian, Meng Xiangjian

          Rujukan

          1. OKExChain GitHub
          2. Pengenalan dan Analisis Praktikal Tendermint
          3. Laporan Penyelidikan OKEx: Staking Economy, Ekosistem Perlombongan Baru Berdasarkan Konsensus PoS (Bahasa Cina)
          4. Analisis dan Idea Teknologi Merentas Rantai (Bahasa Cina)
          5. Analisis mendalam mengenai Tendermint dan Bagaimana Ia Akan Segera Mengintegrasikan Ke Ekosistem Cosmos (Bahasa Cina)

          Ikuti OKEx

          Mike Owergreen Administrator
          Sorry! The Author has not filled his profile.
          follow me