Pelbagai Cadangan Meletakkan Pengecualian Prospektus

Sebagai bentuk penjanaan modal alternatif, seperti crowdfunding, terus meningkat popularitinya, pengawal selia mengakui perlunya membuat pindaan dalam pendekatan mereka.

Sama ada melihat kembali cadangan SEC untuk ‘pelabur yang diakreditasi’ yang baru ditentukan, atau program ‘pelabuhan selamat’ yang berpotensi, jelas bahawa badan pengawal selia tidak berpuas hati untuk diam-diam.

Contoh terbaru dari cadangan pindaan tersebut telah dikemukakan di berbagai negara dalam beberapa minggu terakhir.

 • Amerika Syarikat
 • Kanada
 • Latvia

Pindaan yang dikemukakan oleh badan pengawas masing-masing negara difokuskan, khususnya, pada crowdfunding, Reg. A, dan Reg. D.

Amerika Syarikat – SEC

SEC telah memperhatikan dan merujuk peraturan yang berlaku mengenai pengecualian prospektus sebagai ‘patchwork’ dan hasilnya ‘dibangun selama beberapa dekad’. Mereka memperhatikan bahawa cadangan terbaru ini nampaknya mengisi jurang peraturan dan sekatan yang timbul dari masa ke masa – menjadikan tambalan itu lancar.

Yang terbaru cadangan, datang bagi pihak Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa, menyaksikan Pengerusi Jay Clayton menyatakan,

“Syarikat baru muncul – dari peringkat awal yang mencari modal awal hingga syarikat yang berada di jalan untuk menjadi syarikat pelapor awam – menggunakan peraturan penawaran yang dikecualikan untuk mengakses modal penting yang diperlukan untuk mewujudkan pekerjaan dan meningkatkan perniagaan mereka … Kerumitan kerangka semasa membingungkan bagi banyak pihak yang terlibat dalam proses ini, terutama bagi syarikat-syarikat yang lebih kecil yang sumber daya terhadnya dibelanjakan untuk menavigasi peraturan kami yang terlalu kompleks dialihkan dari pelaburan langsung dalam pertumbuhan syarikat. Cadangan ini bertujuan untuk mewujudkan kerangka yang lebih rasional yang membolehkan para usahawan mengakses modal dengan lebih baik sambil mengekalkan dan meningkatkan perlindungan pelabur yang penting. “

Perubahan yang dicadangkan

Berikut adalah beberapa perkara penting yang, jika dipatuhi, akan memungkinkan kelayakan untuk Pengecualian Prospektus. SEC terutamanya merangkumi pindaan untuk pelbagai cara mengumpulkan modal – crowdfunding, Reg. A, dan Reg. D.

Pengumpulan dana secara besar-besaran

 • Tingkatkan had tawaran kepada $ 5 juta
 • Kriteria cap pelabur yang dikemas kini untuk memihak kepada pelabur yang tidak bertauliah

Reg. A

 • Tingkatkan had tawaran kepada $ 75 juta
 • Tingkatkan had jualan sekunder kepada $ 22.5 juta

Reg. D

 • Tingkatkan had penawaran kepada $ 10 juta

Kanada – CSA

Undang-undang sekuriti di Kanada kadang-kadang dipandang tidak teratur. Ini biasanya disebabkan oleh kenyataan bahawa tidak ada pengatur Persekutuan yang mengawasi sektor-sektor yang berkaitan. Sebaliknya, peraturan dilaksanakan di tingkat provinsi – yang kadang-kadang dapat menyebabkan ketidakkonsistenan melalui perbandingan.

CSA telah memperhatikan ini, dan nyatakan yang berikut di dalamnya 45-110 cadangan,

“Kami telah mendengar dari pelaku pasar bahawa kerangka peraturan yang diselaraskan yang disesuaikan untuk crowdfunding sekuriti yang tersedia di seluruh Kanada akan mendorong penggunaan crowdfunding sekuriti sebagai alternatif untuk syarikat permulaan dan penerbit peringkat awal untuk mengumpulkan modal … CSA telah mencadangkan Instrumen tersebut [45- 110] untuk meningkatkan penyelarasan kerangka peraturan untuk crowdfunding sekuriti oleh syarikat permulaan dan penerbit peringkat awal. Walaupun Instrumen berkongsi ciri utama dengan crowdfunding permulaan yang kosong. “

Perubahan yang dicadangkan

Berikut adalah beberapa perkara penting yang, jika dipatuhi, akan membenarkan kelayakan untuk Pengecualian Prospektus.

 • $ 1 juta cap dana yang dikumpulkan dalam 12 bulan kempen crowdfunding
 • Pelabur boleh membeli $ 2500 setiap satu, atau $ 5000 apabila dinasihatkan oleh broker
 • Tempoh rahmat pelabur
 • Tempoh 48jam tempoh ‘pengembalian’ di mana sekuriti yang dibeli boleh dibatalkan

Latvia – FCMC

Semasa pertama kali meliput perkembangan Latvia ini, kami bercakap dengan Pengarah Urusan Fintelum, Liza Aizupiete. Dia bercakap mengenai bagaimana Fintelum dan syarikat serupa kini dapat memanfaatkan perubahan ini.

“Dalam usaha untuk membantu sektor permulaan dan harta tanah mengakses pilihan dana yang lebih baik, perubahan semasa undang-undang sekuriti menjadikan Latvia sebagai negara anggota EU yang lebih menarik untuk pengumpulan modal. Persekitaran peraturan yang ada sekarang membolehkan Fintelum untuk melayani perusahaan kecil dan sederhana yang meningkatkan hingga EUR 3 juta, dalam 36 bulan, dengan halangan masuk pasar modal yang lebih rendah. Pelabur akan dapat melabur dalam fiat atau cryptocurrency dan mengakses pemilikan fractionalized terhadap projek yang menghasilkan dividen, terbuka kepada pelabur runcit. Dengan alat tokenisasi dan pematuhan Fintelum, pecahan pemilik sekuriti, atau token utiliti, dapat menukar minat dalam projek menggunakan pasaran sekunder peer-to-peer kami dan dengan itu meningkatkan kecairan dalam aset yang biasanya tidak cair. Sebagai contoh, jika anda memiliki bahagian syarikat yang memiliki harta tanah atau mewakili syarikat komersial, anda boleh membeli atau menjual pecahan ini secara digital di antara pemegang saham yang ada, atau anda boleh mencari pelabur baru yang berminat dengan projek tersebut. “

Perubahan yang dicadangkan

Berikut adalah beberapa perkara penting yang, jika dipatuhi, akan membenarkan kelayakan untuk Pengecualian Prospektus.

 • Had € 1 juta
 • € 1 juta hingga € 5 juta layak untuk prospektus dipermudahkan
 • Cap € 3 juta untuk tempoh ke-36

Pertumbuhan

Adakah semua perubahan yang dicadangkan ini berlaku masih belum dapat ditentukan. Yang dapat dikatakan, bagaimanapun, adalah menjanjikan untuk melihat regulator berkembang dengan industri mereka.

Peraturan yang stagnan sering menyebabkan pertumbuhan yang tidak stabil. Terutama, setiap negara telah memilih untuk meningkatkan modal secara drastik untuk penerbit dan pelabur. Ini, di samping langkah-langkah perlindungan yang mahir, tidak menunjukkan pertumbuhan yang stagnan.

Mudah-mudahan pindaan yang berpotensi ini dapat mendorong penerimaan berterusan dan akses kepada kaedah meningkatkan modal alternatif.

Dalam Berita Lain

Pada beberapa kesempatan dalam beberapa bulan terakhir, kami telah menyentuh perkembangan yang berkaitan dengan crowdfunding dan perubahan peraturan. Artikel berikut adalah beberapa contohnya:

Pentadbir Sekuriti Kanada (CSA) Alamat Crypto-Assets dalam Kerangka Peraturan

Pengumpulan Wang Ekuiti di Amerika Utara

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me