Genobank untuk Membawa Privasi ke Ujian DNA dengan Blockchain

Kesalinghubungan

Kita hidup di zaman perhubungan. Teknologi telah membolehkan kita terus berhubungan dengan dunia, dalam masa nyata. Namun, hubungan ini telah melampaui komunikasi, dan mengubah cara kita melihat hubungan kita dengan orang lain.

Satu syarikat, dengan nama Genobank, memberikan kemampuan kepada pelanggannya untuk mengetahui asal usulnya, dan hubungan dengan orang lain. Ini dilakukan melalui pemeriksaan DNA.

Apa yang membezakan Genobank daripada persaingan adalah pendekatan mereka terhadap pemilikan / privasi data.

DNA

Asid Deoxyribonucleic (DNA) merujuk kepada molekul yang dipegang oleh semua manusia, yang mengandungi pengekodan genetiknya yang unik. Dengan memeriksa kod ini, kita dapat mengetahui keturunan seseorang, kecenderungan penyakit mental dan fizikal, dan banyak lagi.

DNA pertama kali dipopularkan, dan istilah rumah tangga, ketika mulai digunakan sebagai alat pengenalpastian – terutama di tempat kejadian.

Perinciannya

Dalam usaha untuk terus mengembangkan produk / perkhidmatan mereka, dan mengukir tempat mereka dalam industri, Genobank saat ini menjadi tuan rumah kempen crowdfunding melalui platform pelaburan ekuiti, Republik.

Acara ini, yang menyaksikan Genobank membawa kira-kira 175% daripada sasaran minimum mereka, pada masa penulisan, dijadualkan untuk disiarkan sehingga 14 Mac 2020.

Pelabur yang mengambil bahagian dalam acara ini akan diberi ganti rugi dengan ‘Crowd Simple Agreement for Future Equity (Crowd SAFE)’. Ini adalah bentuk perjanjian yang dibuat oleh Republik, lebih baik disusun untuk digunakan dalam kempen crowdfunding daripada SAFE tradisional.

Pada dasarnya, mereka yang memiliki SELAMAT tidak segera memperoleh ekuiti dalam syarikat. Pemindahan ekuiti hanya berlaku apabila parameter pra-set tertentu dipenuhi, berkenaan dengan kemajuan / perkembangan masa depan.

Privasi

Pemahaman kami mengenai pandangan, yang dapat dilakukan oleh pemeriksaan DNA kami, telah menyebabkan ledakan syarikat seperti Ancestry Health, 23andMe, dan banyak lagi. Data yang dihasilkan dari perkhidmatan seperti ini merupakan data yang paling penting dan intim – ia mewakili anda.

Sayangnya, kami telah melihat dari semasa ke semasa, dalam beberapa tahun terakhir, data disalahgunakan, dicuri, dan umumnya disalahgunakan. Secara semula jadi, ini mengakibatkan pergerakan besar menganjurkan amalan privasi yang lebih baik yang merangkumi penjanaan dan penggunaan data.

Pemberian kuasa terhadap data anda sendiri adalah pendorong kepada Genobank. Syarikat itu menyatakan bahawa mereka secara khusus menggunakan teknologi blockchain untuk menganonimkan penggunaan platform mereka – membolehkan pelanggan mengetahui lebih banyak tentang diri mereka, sambil mengekalkan kuasa terhadap data yang paling intim mereka.

Syarikat itu menyatakan,

“Kami menggunakan blockchain sepenuhnya dengan mendaftarkan data DNA anda sebagai aset digital unik yang juga dikenali sebagai token bukan fungible (NFT). Ini memberi anda hak milik eksklusif atasnya. “

Untuk Lebih Baik atau Lebih Buruk

Walaupun kurangnya privasi dapat menakutkan banyak pihak, ada contoh di mana akses ke pangkalan data DNA terbukti sangat berharga.

Contoh sempurna ini berlaku pada tahun 2018, ketika salah satu pembunuh bersiri yang paling terkenal di Amerika Syarikat dikenal pasti dan ditangkap. Dikenali sebagai ‘Golden State Killer’, Joseph DeAngelo dikenal pasti ketika seorang kerabatnya menggunakan perkhidmatan DNA.  Data ini kemudian dapat diperiksa dengan DNA yang ditemui di tempat kejadian – memberikan maklumat yang cukup kepada pihak berkuasa untuk membuat kesimpulan siapa pembunuhnya.

Walaupun contoh khusus ini memiliki hasil yang positif, ini menimbulkan pertanyaan seputar akses ke data tersebut. Sekiranya individu yang tidak pernah menggunakan perkhidmatan sedemikian kini dapat dikenali dan dikesan, adakah di antara kita benar-benar selamat?

Walaupun anda mungkin tidak dapat mengawal tindakan orang lain, anda dapat mengawal data anda sendiri. Genobank bermain dengan ini, menyatakan,

“Oleh kerana hanya ada satu Dompet DNA peribadi bagi setiap pengguna, pihak ketiga tidak akan pernah dapat mengakses data DNA anda tanpa persetujuan eksplisit anda (tandatangan digital). Hanya anda yang boleh memberikan / mencabut akses dan mengubah / menghapus biodata & rekod. ANDA terkawal! “

ATM

Walaupun Genobank mempunyai pelbagai rancangan untuk penggunaan dana yang dikumpulkan melalui kempen crowdfunding mereka, salah satu rancangan mereka yang lebih menarik adalah pelancaran ATM kit DNA.

Kios-kios ini akan memberikan apa yang disiratkan oleh namanya – sebuah kit yang memungkinkan untuk menganalisis DNA seseorang. Tujuannya adalah untuk menyediakan perkhidmatan ini kepada semua orang, kerana tidak diperlukan maklumat peribadi.

Genobank menunjukkan bahawa ATM ini mewakili salah satu daripada dua aliran pendapatan yang diunjurkan. Yang lain adalah versi ‘label putih’ dari kit mereka, yang dijual ke klinik kesihatan, hospital, dll.

Genobank

Ditubuhkan pada tahun 2014, Genobank mengekalkan ibu pejabat di Palo Alto, California. Syarikat ini mengkhususkan diri dalam mengembangkan penyelesaian yang memungkinkan untuk menganalisis DNA yang dibuat secara privasi.

Ketua Pegawai Eksekutif, Daniel Uribe, kini mengawasi operasi syarikat.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me