5 Laman Web Ekuiti Crowdfunding – Pendapat

Crowdfunding telah wujud sejak tahun 2008 dengan pelancaran indiegogo, diikuti oleh Kickstarter yang dilancarkan pada tahun 2009.

Laman web crowdfunding awal menawarkan faedah percuma kepada pengguna dan barang sebagai pertukaran untuk membiayai usaha perniagaan mereka. Sebilangan besar permulaan ini gagal setelah beberapa bulan tetapi sebilangan besar berjaya. Salah satu kisah kejayaan yang paling terkenal adalah alat dengar realiti maya Oculus yang mengumpulkan lebih daripada $ 2.4 juta di Kickstarter dalam kempen yang juga menarik perhatian Mark Zuckerberg. Tidak lama selepas itu Oculus diperoleh oleh Facebook dengan harga $ 3B. Ini adalah pemerolehan monumental untuk permulaan dengan visi yang hebat dan keuntungan sifar.

Malangnya, sementara pemerolehan Facebook Oculus mengubah hidup untuk pasukan Oculus, penyokong awal projek di Kickstarter tidak mendapat apa-apa, kerana tidak ada ekuiti yang ditawarkan untuk sokongan awal mereka terhadap projek ini.

Pada tahun 2012 Akta JOBS diluluskan yang membuka pintu kepada laman web crowdfunding yang menawarkan ekuiti pelabur awal. Kini pelabur dari seluruh dunia berpeluang menyokong syarikat permulaan yang terlalu kecil untuk mengakses pembiayaan usaha tradisional.

Laman web ekuiti crowdfunding ini mempunyai tujuan penting kerana mereka bertanggungjawab secara langsung untuk memupuk usahawan sambil menawarkan peluang pelaburan kepada pelabur yang tidak berpusat di Silicon Valley.

Berikut adalah pendapat saya 5 laman web crowdfunding ekuiti teratas. Sebagai penafian, saya adalah pemilik ekuiti di 3 syarikat yang disenaraikan di bawah (WeFunder, Microventures, StartEngine).

# 1 – BenihInvest

SeedInvest membezakan diri dengan memberi tumpuan kepada hanya memilih syarikat permulaan yang dipilih secara khusus dalam industri yang akan datang. Sekiranya anda ingin melabur di masa depan teknologi ini adalah salah satu pilihan terbaik anda. Industri yang sering diketengahkan termasuk:

  • Realiti Bertambah
  • Percetakan 3d
  • Kecerdasan Buatan
  • Robotik
  • Teknologi Angkasa

Mereka telah membantu lebih dari 150 syarikat mengumpulkan modal, dan pasukan ini hebat dalam menapis kebanyakan syarikat yang berlaku, untuk menawarkan senarai syarikat kelas dunia yang dilaburkan kepada para pelabur.

# 2 – Usaha Mikro

Laman web ini berbeza daripada senarai yang lain kerana mereka menawarkan dua fokus yang berbeza dan hanya menyasarkan pelabur yang bertauliah.

Fokus utama adalah pada syarikat Late Stage. Beberapa syarikat peringkat akhir yang telah diketengahkan termasuk:

  • RuangX
  • LYft
  • Pinterest
  • Syarikat yang Jujur
  • Robin Hood

Ini menawarkan jalan termudah untuk melabur di syarikat-syarikat tahap akhir yang fenomenal yang selalunya hanya beberapa tahun lagi dari memasuki IPO. Pelaburan minimum selalunya dalam julat $ 5000 hingga $ 50000, dengan minimum bergantung pada tahap minat dan syarikat.

Mereka juga menawarkan peluang pelaburan di syarikat Tahap Awal dengan pelaburan minimum dalam kisaran $ 3000 hingga $ 5000. Syarikat-syarikat ini sering menggunakan Fintech, robotik, percetakan 3-D, dan lain-lain. Kualiti syarikat Peringkat Awal ini tinggi dan juga dipilih sendiri.

# 3 – WeFunder

Mereka bertanggungjawab untuk membantu menulis Akta JOBS, dan merupakan salah satu syarikat tertua di ruang crowdfunding. Terdapat beberapa kisah kejayaan besar di laman web ini.

Pada bulan April 2013, Zenefits meningkat pada penilaian $ 9M, dan hanya 2 tahun kemudian pada bulan Mei 2015, mereka memperoleh $ 500M tambahan dan bernilai $ 4.5B. Ini bermaksud jika anda melabur $ 10000, anda akan mendapat pulangan $ 500,000 yang luar biasa dalam jangka masa 2 tahun.

WeFunder keluar dari program pemecut Y Combinator, yang merupakan program pemecut yang paling terkenal dan berjaya di dunia. Beberapa kisah kejayaan dari sini termasuk AirBNB, DropBox, Stripe, coinbase, dll.

Sebab ini penting adalah bahawa syarikat Y Combinator saling menyokong dalam apa itu ekosistem gergasi. Sebilangan besar permulaan di WeFunder adalah graduan Y Combinator (seperti Zenefits).

# 4 – Dibiayai

Salah satu platform tertua dalam senarai ini, Fundable dilancarkan pada 22 Mei 2012. Sejak itu mereka menawarkan akses ke senarai syarikat terkenal di setiap industri yang dapat anda fahami. Saya telah melihat segalanya dari medan tenaga suria hingga prostetik bercetak 3D revolusioner.

Fundable adalah laman web crowdfunding yang menawarkan banyak syarikat untuk dipilih.

# 5 – MulaEngine

Lebih daripada 90 juta telah dikumpulkan oleh 265+ syarikat. Mereka baru-baru ini berjaya mengumpulkan STO $ 10 juta untuk diri mereka sendiri.

Walaupun ini adalah platform yang bagus, mereka tidak selektif seperti laman web ekuiti crowdfunding yang lain dalam senarai ini, jadi anda harus lebih berhati-hati dan melakukan ketekunan yang sewajarnya terhadap siapa yang anda laburkan. Yang dikatakan ada beberapa permata untuk dijumpai. Hackernoon baru-baru ini berjaya diselesaikan kenaikan $ 1.07 juta. Saya mendapati bahawa mereka mempunyai terlalu banyak syarikat yang tersenarai, yang menjadikan senarai ini agak melelahkan.

Ringkasan:

Ini adalah 5 laman web crowdfunding teratas yang saya percaya menawarkan pelabur akses terbaik ke peluang pelaburan. Anda harus selalu melakukan usaha wajar, dan memahami bahawa pelaburan Tahap Awal berisiko tinggi, dan kemungkinan besar anda tidak akan kehilangan akses ke semua modal anda. Anda juga harus mengharapkan bahawa memerlukan 7 hingga 10 tahun untuk memperoleh pulangan dari mana-mana pelaburan ini.

Penafian:

Securities.io tidak dilesenkan oleh atau didaftarkan dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa A.S., FINRA, atau pengawal selia perkhidmatan kewangan lain. Secara khusus, Securities.io bukan Broker Dealer berdaftar FINRA dan tidak menawarkan atau menjual sekuriti, atau terlibat dalam aktiviti Broker Dealer lain. Tidak ada dalam laman web ini yang menawarkan tawaran, pengedaran, permintaan, atau pemasaran keselamatan.

Tambahan pula, Securities.io bukan pertukaran, sistem perdagangan alternatif, ejen escrow atau ejen pemindahan. Securities.io tidak memberikan nasihat undang-undang, perakaunan, cukai, atau peraturan, atau menjaga wang tunai, mata wang maya, token keselamatan atau aset digital lain untuk atau bagi pihak pihak ketiga.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me