Justin Sun – Pencipta Tron

Salah satu yang paling menonjol jika tidak sedikit kontroversi, tokoh dalam ruang cryptocurrency adalah Justin Sun – pengasas dan CEO TRON – platform terdesentralisasi berasaskan blockchain untuk kandungan dan hiburan digital.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai CEOnya, teruskan membaca siri Crypto Influencer kami yang seterusnya.

Siapa Justin Sun?

Justin Sun adalah seorang usahawan teknologi China, yang mengasaskan platform cryptocurrency TRON pada tahun 2017. Dia menyatakan dirinya sebagai anak didik Jack Ma – ketua eksekutif konglomerat Alibaba.

Beliau memperoleh Ijazah Sarjana Muda Sastera Sejarah dari Universiti Peking, dan Sarjana Pengajian Sastera Asia Timur dari University of Pennsylvania. Mengapa dia menyebut dirinya anak didik Jack Ma? Itu kerana dia terpilih dengan tangan oleh yang terakhir untuk belajar di Universiti Jack Ma Hupan untuk Usahawan. Dia adalah satu-satunya milenium dalam kumpulan pertama graduan universiti.

Sebelum dia mengasaskan platform cryptocurrencynya, dia sudah mempunyai pengalaman sebelumnya dengan sebuah syarikat teknologi. Dia telah mendirikan aplikasi aliran suara Cina yang disebut Peiwo. Beliau berkhidmat sebagai ketua wakil dan penasihat di Makmal Ripple.

Pada tahun 2017, dia muncul di Senarai Forbes 30 Under 30 Asia untuk Teknologi Pengguna. Awal 2018, dia membuat gelombang baik di ruang blockchain dan ruang teknologi yang lebih luas ketika dia memperoleh BitTorrent Inc. dalam perjanjian bernilai $ 140 juta.

Pasukan TRON dan BitTorrent kini bersama-sama mengerjakan Project Atlas – inisiatif yang bertujuan menghubungkan dua ekosistem. Salah satu aplikasi yang berpotensi untuk integrasi sistem ini adalah bahwa pengguna dapat diberi insentif untuk mendapatkan torrents. Mereka boleh menerima TRX atau token berasaskan blockchain lain sebagai pertukaran untuk perkhidmatan penyemaian mereka.

TRON

TRON (TRX), juga dikenali sebagai Tronix, adalah sebahagian daripada ekosistem hiburan yang terdesentralisasi. Ia ditubuhkan pada September 2017 oleh TRON Foundation, yang diketuai oleh Justin Sun. Anda boleh mengatakan tesis siswazahnya, yang berjudul “Kelahiran Internet yang Terdesentralisasi,” mempengaruhi projek ini.

Dia membentuk sebuah pasukan yang terdiri daripada pelayan teknologi dan peminat blockchain yang sebelumnya dipekerjakan oleh syarikat gergasi teknologi seperti Google, Microsoft, Alibaba, Tencent, dan Baidu. Pada masa ini, pasukan 400 anggota tersebar di Beijing, Seoul, Tokyo, dan San Francisco.

Walaupun tujuan awalnya adalah menjadi jaringan hiburan blockchain, persaingan dengan Vitalik Buterin telah menyebabkan tujuan mereka untuk merangkumi mengatasi pasaran Ethereum. Kedudukan kuat TRX di ruang cryptocurrency telah disatukan berdasarkan strategi pemasaran aktif dan program penyiaran. Sebenarnya, token TRX pada mulanya diedarkan melalui airdrops untuk pemegang ETH.

Syarikat dan tokennya pertama kali disenaraikan di CoinMarketCap pada 13 September 2017 dengan nilai $ 0,002. Sebahagian besar aktiviti TRON jika berpusat di Asia. Jumlah dagangan tertinggi dapat dilihat pada pertukaran Upbit, Bithumb, Binance, dan OKEx.

The Yayasan Tron adalah organisasi nirlaba yang berpusat di Singapura yang “terutama terlibat dalam operasi jaringan TRON dalam prinsip keterbukaan, keadilan, dan ketelusan.” Tokoh utama rangkaian lain ialah Lucien Chen (CTO), Keelson Yang, (Pengarah Teknikal), dan Xie Xiaodong (Pembangun).

Akar dan Kemerdekaan

TRON memulakan hidupnya di Rantaian blok Ethereum. Walau bagaimanapun, jaring utama Tron dilancarkan pada 31 Mei tahun ini dan penghijrahan token Tron dari ERC20 ke Main Net TRX berlaku antara 21 dan 25 Jun.

Rangkaian TRON menjanjikan kelajuan transaksi yang cepat. Selain dari kononnya kecepatan pangkalan barunya, TRON mengatakan platform baru akan memudahkan para pembangun untuk membuat aplikasi terdesentralisasi kerana ia dibina menggunakan Java. Sebaliknya, Ethereum menggunakan bahasa pengaturcaraan Soliditi yang lebih khusus.

Justin juga melihat dunia cryptocurrency baru yang lebih egaliter masuk dengan penghijrahan TRON. Dia mengatakan bahawa dengan mata wang lain seperti Bitcoin dan Ethereum “pelombong, pengasas, dan pasukan pemaju memegang banyak kekuatan”. TRON membezakan dirinya dari platform ini kerana ia merancang untuk memberikan hak tadbir urus kepada pemegang token.

“Revolusi akan dimulakan dengan Tron, ketika kita menjadi protokol desentralisasi baru dengan komuniti demokratik, pemerintahan sendiri, pilihan raya bebas, dan legitimasi menyeluruh,” katanya.

Kontroversi

Bukan rahsia lagi bahawa beberapa kontroversi menimpa Justin Sun sejak dia disorot.

Penipuan

Yang paling menonjol adalah tuduhan plagiarisme. Beberapa suara dalam komuniti cryptocurrency bersatu ketika TRON dilancarkan. Ini kerana kertas putih platform cryptocurrency nampaknya menjiplak dua projek lain – FileCoin dan IFPS.

Dilaporkan, bahagian teks disalin secara verbatim. Juan Benet, yang merupakan pengarang bersama makalah asli, menghantar tweet untuk mengesahkan penipuan tersebut. Itu tidak berhenti di bahagian teks. Kod juga dilaporkan dicuri.

Justin Sun kemudian menghantar a tweet yang menjelaskan bahawa kertas asal ditulis dalam bahasa Cina. Dia menyalahkan penterjemah sukarela, yang tidak menyertakan butiran dan rujukan penting.

Pertembungan dengan Ethereum

Justin Sun dan Vitalik Buterin mempunyai daging lembu antara satu sama lain. Ini adalah fakta. Orang-orang telah kehilangan jumlah frekuensi mereka melakukan jab atau saling menembak di Twitter. Mereka hanya mempunyai sejarah perseteruan yang panjang.

Gegaran terbaru muncul setelah Pusat Maklumat dan Industri Chine (CCID) melepaskan kedudukan cryptocurrency yang menunjukkan TRON telah mengatasi Ethereum di tempat ke-2.

Di pihak Vitalik Buterin, dia mengatakan bahawa dia akan menerima cryptocurrency lain yang mengatasi Ethereum. Walau bagaimanapun, jika cryptocurrency tersebut adalah TRON, dia tidak akan begitu anggun, sejauh yang mengatakannya harapan untuk kemanusiaan akan berkurang.

Semuanya bermula ketika Justin mengirim tweet yang menggariskan bagaimana TRON mempunyai ciri yang lebih baik daripada Ethereum. Sudah tentu, Vitalik menyerang dengan pantas dan menggunakan tuduhan plagiarisme sebelumnya sebagai peluru.

Bahkan ada saat di mana Justin Sun menyebutkan runtuhnya platform Ethereum dan bagaimana TRON akan “membina dana untuk menyelamatkan pemaju ETH dan EOS.” Jelas, ini tidak berjalan lancar.

Sudah jelas bahawa mereka berdua mendorong penggunaan cryptocurrency secara besar-besaran, namun pendekatan mereka mungkin berada di seberang spektrum, itulah sebabnya mereka bertengkar begitu banyak. Mereka mungkin saling mengejar. Kami tidak akan pernah tahu. Walau bagaimanapun, jika anda ingin melihat sejarah mereka perdagangan barbs di twitter, jadi tetamu kami.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me