Menciptakan semula Pengurusan Kekayaan: Bagaimana Teknologi Membentuk Cara Kita Menguruskan Pelaburan

Secara tradisinya, pengurusan kekayaan telah menjadi perkhidmatan profesional berasaskan manusia yang memberikan nasihat kewangan dan pelaburan kepada pelanggan dari kategori bernilai tinggi dan bernilai tinggi bersih. Sejak industri pengurusan kekayaan dibuat lumayan kerana satu set yuran dikenakan kepada pelanggan; walaupun terdapat teknologi inovatif, nasihat pelaburan masih banyak tersedia untuk orang kaya dan ditutup kepada orang lain. Walau bagaimanapun, aset yang tersedia untuk orang kaya menjadi lebih mudah diakses oleh pelanggan yang tidak kaya juga.

Pengurusan kekayaan memenuhi teknologi 

Seluruh industri perkhidmatan kewangan telah digoncang oleh revolusi teknologi, yang pada gilirannya, telah membentuk dunia. Pengurusan kekayaan pada tahun 2020 tidak terkecuali daripada trend ini. Fintech telah mencipta semula landskap pengurusan pelaburan dengan memasukkan Big Data, Artificial Intelligence dan machine learning untuk mengoptimumkan portfolio, mengurangkan risiko dan menilai peluang pelaburan.

Syarikat Fintech telah menjadi adaptif dan memperhatikan keperluan generasi baru pelabur. Millennials menuntut, secara keseluruhan, akses mudah, tepat dan fleksibel ke maklumat mengenai semua aspek kehidupan mereka. Telah didapati bahawa generasi milenial semakin selesa menggunakan teknologi untuk menguruskan wang mereka. Aplikasi mudah alih, penasihat Robo dan alat AI memberikan tahap kawalan yang lebih besar daripada kaedah pengurusan kewangan tradisional.

Teknologi dalam tindakan: Menguruskan pelaburan dengan kepintaran 

Kemunculan fintech telah merevolusikan, memperbaiki dan mengotomatisasi penyampaian perkhidmatan kewangan. Global pelaburan dalam teknologi kewangan perniagaan telah melepasi $ 100 bilion dalam dekad yang lalu.

Menciptakan semula Kekayaan: Bagaimana Teknologi Membentuk Cara Kita Menguruskan Pelaburan

Penasihat Robo 

Perkembangan kecerdasan buatan telah mengubah cara penasihat kewangan berinteraksi dengan pelanggan mereka. Industri telah lama menjangkakan gangguan model penasihat kewangan. Tahun 80-an dan 90-an memberi laluan kepada perdagangan dalam talian dan abad ke-21 membawa kita penasihat Robo – iaitu platform pelaburan yang dihasilkan komputer yang menyediakan perkhidmatan perancangan kewangan yang digerakkan, algoritma dengan sedikit input manusia. Aset global yang dikendalikan oleh Robo-investor pada tahun 2020 hampir $ 1,1 trilion – dan dijangka berkembang pada kadar tahunan 25.6% (Statista).

Biasanya, penasihat Robo mengumpulkan data kewangan dari individu melalui beberapa bentuk tinjauan dan menggunakan maklumat tersebut untuk menawarkan nasihat dan melabur aset pelanggan secara automatik. Yang terbaik dari perkhidmatan automatik ini menawarkan penyediaan akaun yang mudah, perancangan matlamat, pengurusan portfolio, ciri keselamatan, dan tentu saja, bayaran rendah.

Aplikasi pengurusan kekayaan 

Aplikasi pengurusan portfolio mudah alih dapat memberikan maklumat dan alat yang diperlukan untuk menguruskan pelaburan anda dari pencen tempat kerja hingga modal peribadi dan ISA. Banyak aplikasi dapat diselaraskan dengan akaun anda yang ada – percuma.

ARQ, sebagai contoh, menggunakan AI untuk menghubungkan pelaburan dan menjana data untuk memberi pengguna pandangan yang dapat ditindaklanjuti mengenai prestasi portfolio mereka. Mereka berdedikasi untuk ketelusan dengan memberikan skor mengenai apa yang sebenarnya dianggap sebagai prestasi tahunan yang baik dan sama ada bayaran yang dibayar oleh pengguna mereka terlalu tinggi. Analitik yang tidak adil memaparkan sejumlah metrik untuk menunjukkan nilai pelaburan berbanding dengan yang lain.

Menciptakan semula Pengurusan Kekayaan: Bagaimana Teknologi Membentuk Cara Kita Menguruskan Pelaburan

Wealthsimple, yang didirikan pada tahun 2017, menawarkan strategi pelaburan tiga peringkat yang jelas mengenai “profil risiko” pengguna – konservatif, seimbang atau pertumbuhan. Premis di belakang Kekayaan sederhana adalah melaburkan wang anda ke seluruh pasaran saham; berbanding saham syarikat tunggal, untuk mendorong strategi pelaburan praktikal jangka panjang.

Menyiapkan akaun Wealthsimple anda di aplikasi adalah mudah. Isi borang, pilih risiko anda dan tambahkan jumlah yang ingin anda laburkan. Algoritma memproses data anda dan anda akan diberikan portfolio dan papan pemuka yang diperibadikan yang menggambarkan bagaimana prestasi saham dalam masa nyata.

Untuk pelabur yang lebih visual, Modal Peribadi adalah aplikasi yang membolehkan anda melacak belanjawan dan pelaburan anda dengan memaparkan grafik mengikut kelas aset atau akaun pelaburan – menjadikannya mudah dibaca, dijejaki dan dikendalikan portfolio anda. Antaramuka sangat intuitif dan visualnya reaktif pada komputer riba, tablet, desktop dan mudah alih.

Menciptakan semula Kekayaan: Bagaimana Teknologi Membentuk Cara Kita Menguruskan Pelaburan

Walaupun ada lebih banyak lagi yang dapat dikatakan mengenai fungsi penganggaran aplikasi lain, Modal Peribadi berfungsi sebagai pengagregat kewangan – menyatukan semua akaun anda dalam satu platform. Alat ini dimulakan dengan menentukan toleransi risiko, matlamat dan jangka masa anda dan menghasilkan portfolio dengan melabur di pelbagai kelas aset untuk kepelbagaian. Harus dikatakan bahawa bayaran tinggi sebanyak 0.89% diimbangi oleh perkhidmatan pengurusan pelaburan dekat dengan manusia.

Firma pengurusan kekayaan merangkumi teknologi 

Firma pengurusan kekayaan yang secara aktif menggunakan alat teknologi kewangan – sambil mengekalkan input manusia dalam membantu pelabur menavigasi infrastruktur kewangan yang semakin kompleks – telah didapati cenderung tumbuh.

45% pengurus kekayaan mengatakan bahawa maklumat kewangan dari teknologi dan analisis data menggunakan AI membantu mereka memperbaiki nasihat yang mereka berikan kepada pelanggan (PwC). 36% bersetuju bahawa pelanggan mereka dapat melihat pelaburan mereka dengan jelas dengan AI.

Platform B2B Cred, merangkul AI untuk mengubah cara institusi kewangan memperoleh dan melibatkan pelanggan dalam nasihat pelaburan. Syarikat yang berpangkalan di Barclay membantu institusi kewangan meningkatkan kadar penukaran, penglibatan dan Aset Di Bawah Pengurusan. Firma pengurusan kekayaan yang menggunakan platform data Cred membantu mereka memanfaatkan data pelanggan mereka untuk membina hubungan dan menawarkan produk kewangan yang tepat pada waktu yang tepat – meningkatkan kecekapan untuk pelanggan firma dan individu.

AdviceRobo adalah perisian yang dibangunkan untuk membantu pengurus kekayaan dengan menyediakan perkhidmatan risiko ramalan menggunakan AI untuk menghasilkan data tingkah laku.

Menciptakan semula Kekayaan: Bagaimana Teknologi Membentuk Cara Kita Menguruskan Pelaburan

Mereka membantu institusi kewangan dengan memberikan skor kredit psikografi yang mengukur sikap, motivasi dan tingkah laku orang melalui temu ramah dalam talian. Laporan terperinci memberi pengurus kekayaan pandangan yang lebih mendalam mengenai kesihatan kewangan pelanggan mereka – yang membolehkan mereka mengoptimumkan portfolio pelanggan mereka.

Pengumpulan Data Besar bermaksud bahawa kumpulan maklumat pelanggan yang tersedia untuk pengurus kekayaan terus meningkat – yang bermaksud selalu ada ruang untuk mengoptimumkan nasihat.

Morgan Stanley Dalam Talian membolehkan akaun pelanggan diakses melalui CRM yang dapat dimasukkan ke dalam pelbagai perisian perancangan kewangan – yang dapat dilihat oleh penasihat dan pelanggan.

Teknologi telah menyambut baik penilaian senario ‘bagaimana-jika’. Individu bernilai bersih boleh menggunakan Morgan Stanley Online dengan mudah untuk melihat kesan langsung atau kemungkinan perbelanjaan – tanpa berunding. Keputusan perbelanjaan dan pelaburan pengguna dihubungkan dengan penasihat mereka – yang akan diberitahu ketika pelanggan membuat pertanyaan.

8 daripada 10 eksekutif pengurusan kekayaan telah menganggap teknologi sebagai faktor penting dalam memperoleh bahagian pasaran (Deloitte). Masa depan pengurusan pelaburan banyak bergantung pada pengembangan teknologi. Inovasi dalam fintech telah membebaskan penasihat dari tugas biasa sehingga mereka dapat menghabiskan lebih banyak masa untuk memberikan pandangan khusus berdasarkan pelanggan individu.

Teknologi jelas berperanan dalam proses komunikasi antara pelanggan dan penasihat, cara pelabur mengurus dan mengesan portfolio mereka, serta cara data, dikumpulkan dan digunakan. Semuanya terus membentuk cara kita menguruskan pelaburan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me