Keperluan Interoperabiliti dalam Protokol Token Keselamatan – Pemimpin Pemikiran

Sejarah Ringkas Token

Sudah lebih 10 tahun sejak Bitcoin pertama kali memperkenalkan teknologi blockchain ke dunia. Pada masa itu, senarai kes penggunaan yang berpotensi untuk lejar diedarkan telah berkembang dengan pesat, dari mata wang digital, ke rantai bekalan, hingga pengurusan identiti. Namun, pada intinya, banyak kes penggunaan ini mempunyai struktur yang serupa: mereka membolehkan pengguna memegang dan memindahkan aset digital secara peer-to-peer. Sederhananya, kita kini dapat memperdagangkan dan mengesan aset digital tanpa memerlukan pihak berkuasa yang dipercayai dari pusat untuk menguruskan prosesnya.

Evolusi ruang ini secara semula jadi membawa kepada penemuan “token” – aset digital pada blockchain yang boleh dimiliki dan dipindah milik antara individu. Token dibahagikan kepada dua kategori utama: yang mewakili aset digital asli, dan yang mewakili aset dunia nyata yang mendasari. Dengan memanfaatkan paradigma baru ini, beratus-ratus ribu token yang berbeza telah dibuat di Ethereum sahaja, dengan cap pasaran gabungan lebih dari $ 15 bilion pada masa penulisan.

Salah satu aplikasi token yang paling menjanjikan adalah perwakilan sekuriti dunia nyata dalam talian, yang membolehkan aset tidak cair secara tradisional seperti harta tanah komersial dipecah dan dipindahkan secara langsung. Proses ini, yang dikenali sebagai “tokenisasi”, telah memperoleh pertimbangan minda yang signifikan dari kedua institusi warisan dan syarikat baru, kerana potensinya dapat mengurangkan banyak masalah yang ada dalam pasaran modal.

Pematuhan Peraturan

Walaupun blockchain dapat mempermudah pemindahan hak milik dalam arti teknikal, token keselamatan masih tunduk pada undang-undang dan peraturan yang sama dengan sekuriti tradisional. Oleh itu, memastikan token keselamatan mematuhi peraturan sangat penting untuk sebarang potensi tokenisasi, dan menjadi penghalang untuk diterima pakai hingga kini. Seperti yang dilihat dalam carta di bawah, ketidakpastian peraturan secara meluas dianggap sebagai penghalang terbesar untuk penerapan blockchain.

Banyak projek telah muncul di ruang blockchain, masing-masing merancang protokol yang berusaha mempermudah dan menyeragamkan bagaimana token keselamatan diatur, diperdagangkan, dan diuruskan. Melihat Ethereum sahaja, projek yang telah menerbitkan standard menangani masalah ini termasuk Securitize, Harbour, Polymath, dan banyak lagi. Namun akhirnya, tanpa pengubahsuaian bagaimana protokol ini dirancang, pelabur dan bursa akan terus mengalami geseran yang ketara ketika membeli dan menjual sekuriti token. Kenapa ini? Kebolehoperasian.

Interoperabiliti sangat penting

Interoperabiliti adalah salah satu faedah tokenisasi yang paling ketara. Ini membolehkan seluruh ekosistem aplikasi dan produk pasaran modal untuk bergabung antara satu sama lain kerana mereka mempunyai standard perisian yang sama. Namun untuk membolehkan interoperabilitas pada tahap aplikasi dan produk, ia perlu dimulakan pada tahap terendah dengan token itu sendiri. Di ruang token keselamatan, interoperabiliti penting untuk dua pihak utama: pertukaran dan pelabur.

Sebagai pertukaran, anda ingin dapat memberi kebenaran kepada pelabur untuk membeli mana-mana token keselamatan yang mereka layak beli – tidak kira syarikat yang membuat token tersebut. Ini bermaksud tidak mempunyai integrasi yang dipesan lebih dahulu dengan setiap token keselamatan, tetapi integrasi yang ringkas dan generik yang seragam di semua token keselamatan. 

Sebagai pelabur, anda mahu proses onboarding sesederhana mungkin dan tanpa geseran. Ketika pelabur ingin membeli saham dari banyak tempat, mereka harus memberikan maklumat peribadi mereka berulang kali dalam proses yang disebut Kenali Pelanggan Anda “KYC”. Blockchain berpotensi mengubah proses ini dengan menyimpan maklumat ini secara tidak langsung di rantai, di mana ia kemudian dapat dirujuk oleh semua token keselamatan. Ini bermaksud tidak perlu berulang kali memberikan maklumat peribadi yang sama setiap kali anda ingin membeli token baru, sebaliknya hanya maklumat tambahan atau kemas kini yang diperlukan setelah pendaftaran awal. Walau bagaimanapun, proses ini hanya akan dapat dilakukan sekiranya interoperabilitas antara token keselamatan dirancang mengikut standard yang mengatur sistem.

Protokol

Tiga protokol token keselamatan utama Ethereum diterbitkan oleh Securitize, Harbour, dan Polymath. Ketiga-tiga protokol ini dibina berdasarkan standard token ERC-20 Ethereum, yang kemudian diperluas untuk menegakkan pematuhan terhadap perdagangan token keselamatan. Ini dicapai dengan meminta kontrak kedua mengenai kesahan setiap perdagangan pada masa ia berlaku.

Walaupun disebut secara berbeza dalam protokol, penggunaan kontrak kedua adalah konsisten di ketiga-tiganya, mencapai hasil yang sama: mencegah perdagangan yang tidak patuh. Kontrak ‘Regulator’ kedua ini dikemas kini dengan KYC pengguna dan maklumat akreditasi oleh perkhidmatan luar rantai yang diberi kuasa untuk melakukannya – misalnya pertukaran, atau penerbit token.

Walaupun ketiga-tiga komponen ini mungkin kelihatan seperti semua yang anda perlukan untuk mengatur token keselamatan (dan dalam bentuk paling mudah, mereka), bagaimana komponen-komponen tersebut diprogramkan yang sangat menentukan kebolehoperasian. Malangnya, protokol kekurangan interoperabilitas dalam dua bidang utama, yang akan terus menyebabkan geseran dan lambat penggunaan teknologi ini:

  1. Bagaimana pihak yang berwajib mengemas kini maklumat dalam talian mengenai pengguna?

Pelabuhan

Harbour menyatakan dalam whitepaper mereka bahawa mereka akan menjadi satu-satunya pihak yang diberi kuasa untuk mengemas kini maklumat pengguna dalam talian untuk masa ini. Pemusatan peranan ini bermaksud pertukaran tidak akan mengemas kini data yang dirujuk oleh Regulator. Oleh itu, mereka tidak akan dapat menyetujui penerima token baru, menghalang token daripada diperdagangkan dengan mudah di luar platform Harbour.

Menjamin

Securitize telah menerapkan sistem di mana banyak pihak dapat diberi kuasa, yang bermaksud pelabur dapat mendaftarkan maklumat kepatuhan mereka di beberapa tempat dan tidak diharuskan melalui Securitize sendiri. Data on-chain kemudian dikemas kini secara langsung oleh pihak yang diberi kuasa, dan dapat dilihat oleh semua token Securitize. Selanjutnya, untuk mengelakkan pelabur tidak perlu memberikan maklumat berkali-kali, Securitize telah merancang API untuk membolehkan pihak yang berwenang mengakses maklumat peribadi mengenai pelabur yang disimpan di luar rangkaian, yang membolehkan mereka dengan mudah menentukan sama ada seseorang itu patuh atau jika lebih banyak maklumat diperlukan.

Polymath

Polymath mempunyai token utiliti digital asli yang disebut POLY yang diperlukan di seluruh platform mereka untuk melakukan pelbagai tugas, termasuk untuk mendapatkan pihak yang diberi kuasa untuk mengemas kini data on-chain anda. Agar seseorang dapat KYC sendiri, mereka mesti terlebih dahulu membeli token POLY, yang tidak mempunyai fiat cair ke pasaran POLY. Sebaliknya individu tersebut mesti membeli cryptocurrency lain seperti Ethereum’s “eter” (ETH) menggunakan fiat, dan kemudian menukarnya dengan POLY. Token kemudian boleh digunakan di pasar KYC Polymath untuk membuat tawaran kepada penyedia KYC. Sekiranya penyedia KYC menyetujui tawaran tersebut, mereka dibayar dalam token POLY untuk melakukan pemeriksaan KYC untuk individu tersebut. Proses ini jelas merupakan geseran onboarding yang signifikan ke platform Polymath, dan menjadikan prosesnya lebih kompleks daripada yang diperlukan.

  1. Bagaimana maklumat ini mengenai pengguna kemudian disimpan dan diakses secara rantai?

Pelabuhan

Dari melihat kertas putih dan kontrak pintar di GitHub, secara teknikal adalah mungkin bagi banyak token Harbour untuk berkongsi satu kontrak Regulator biasa, dan berkongsi satu sumber data pengguna yang biasa, namun ini tidak mungkin disebabkan oleh perbezaan peraturan antara token yang berbeza . Kekurangan token Harbour secara langsung di Ethereum belum menjelaskan apakah tujuan mereka berlaku, atau sama ada setiap token akan digunakan dengan Regulatornya sendiri.

Menjamin

Protokol Securitize dirancang sedemikian rupa sehingga kontrak Regulator mereka meminta kontrak pintar ketiga yang menyimpan maklumat pengguna. Ini membolehkan setiap token mempunyai peraturan unik yang dikodkan dalam Regulator individu mereka sendiri, sementara masih berkongsi sumber data pengguna yang sama dalam kontrak ketiga, yang bermaksud apabila pengguna KYC untuk satu token Securitize maklumat mereka disimpan siap untuk mereka membeli token masa depan

Polymath

Tidak dinyatakan secara eksplisit dalam buku putih mereka sama ada Polymath mempunyai sumber data pematuhan pusat yang tersimpan dalam rantai yang kemudiannya berinteraksi dengan setiap Regulator, atau jika token mempunyai sumber maklumat tempatan mereka sendiri. Namun, berdasarkan contoh kontrak Polymath, nampaknya setiap token menggunakan sumber maklumat tempatan, yang tidak dikongsi antara token yang berbeza. Walaupun ini mungkin mempunyai kelebihan, penyediaan ini mempertaruhkan kelebihan dan ketidakkonsistenan data.

Ikuti contoh berikut: Bob telah menyatakan minat terhadap dua token keselamatan Polymath, ABC dan DEF, dan telah diluluskan sebagai pelabur untuk masing-masing. Maklumat ini dihantar ke kontrak Regulator untuk setiap token. Sebulan kemudian, Bob cuba membeli token DEF lebih lanjut tetapi didapati bahawa dia tidak lagi mendapat pengiktirafan. Maklumat ini dihantar ke DEF’s Regulator untuk mengemas kini status pelabur Bob agar tidak diakreditasi. Sekarang, secara langsung, terdapat maklumat yang bertentangan: ABC berpendapat bahawa Bob adalah pelabur yang disahkan, namun DEF tidak setuju. Sangat mudah untuk melihat bahawa mempunyai sumber maklumat pusat akan mengelakkan percanggahan seperti itu terjadi.

Kebolehoperasian Protokol

Seperti yang telah dibincangkan sebelumnya, terdapat dua pihak utama yang terlibat dalam penerbitan dan pertukaran token keselamatan yang pentingnya interoperabiliti: pertukaran dan pelabur. Kedua-dua pihak ini menginginkan pengalaman yang lancar ketika berinteraksi dengan token keselamatan yang berbeza. Jadi, jika menggunakan protokol sebagaimana mestinya, mari kita lihat bagaimana pertukaran dan pengguna akan terjejas.

Pertukaran

Sebagai pertukaran, mengintegrasikan protokol ini untuk tujuan pemindahan adalah mudah: semua token menggunakan standard token ERC-20, menyediakan antara muka yang seragam untuk meminta pemindahan, kelulusan dan pemeriksaan keseimbangan. Namun penyatuan lebih jauh dengan aspek pematuhan setiap protokol menjadi jauh lebih kompleks. Anda akan ingat pada masa ini tidak mungkin bagi pihak yang dipercayai untuk diberi kuasa berdasarkan protokol Harbour – mereka sebaliknya harus mengarahkan pengguna ke Harbour ke KYC sendiri. Untuk kemudian berintegrasi dengan protokol Securitize, pihak yang dipercayai harus diberi kuasa oleh Securitize, yang kemudian akan membolehkan mereka mengakses data KYC pelabur melalui API off-chain, dan untuk mengemas kini maklumat rantai yang disimpan di kedai data on-chain.

Untuk menyatukan dengan protokol Polymath kemungkinan paling kompleks. Pihak yang dipercayai mesti mendaftarkan diri sebagai penyedia KYC di pasar KYC Polymath dan menetapkan diri mereka untuk menerima tawaran dalam token POLY sebagai balasan untuk memberikan perkhidmatan KYC. Dalam menyediakan perkhidmatan KYC kepada pelabur, pihak yang dipercayai kemudian harus mengatur cara untuk memastikan bahawa data rantai pendua yang tersimpan mengenai pengguna di setiap Regulator keselamatan ④ tidak menjadi tidak konsisten.

Protokol tidak hanya memiliki antarmuka yang berbeda yang harus disatukan oleh pihak yang dipercaya, setiap protokol juga memiliki cara yang berbeda untuk memberikan pelaporan kesalahan ke bursa. Semasa membina antara muka, penting untuk dapat menerjemahkan sebarang kesalahan yang berlaku menjadi sesuatu yang dapat difahami oleh pengguna. Sebagai contoh, jika pengguna tidak dapat membeli token, ini mungkin kerana pelbagai sebab: sekuriti mungkin mempunyai tempoh penahanan yang belum dipenuhi, atau mungkin mengehadkan jumlah maksimum pemegang yang dibenarkan. Untuk dapat menyampaikan pesan ini kepada pengguna, pertukaran harus disatukan dengan metode pelaporan kesalahan yang berbeda untuk setiap protokol.

Pelabur 

Kaedah yang berbeza dengan mana penempatan pelabur pada masa ini dirancang dalam protokol bermaksud bahawa pelabur kemungkinan besar perlu memberikan maklumat peribadi berkali-kali ke platform yang berbeza dan dengan cara yang berbeza. Ini disebabkan oleh fakta bahawa Harbour tidak memberi kebenaran kepada pihak lain, dan Polymath menghendaki para pelabur menawar proses KYC menggunakan token POLY. Geseran yang disebabkan oleh penguatkuasaan kaedah pematuhan ini dapat menjadikan pelabur tidak rela atau tidak dapat membeli sekuriti yang akan mereka beli.

Skala gesekan yang disebabkan oleh protokol ini terhadap pelabur mungkin sedikit dapat dikurangkan dengan cara pertukaran untuk mengintegrasikan setiap protokol. Sebagai contoh, jika pelabur memilih untuk KYC di bursa untuk membeli token Polymath, pertukaran itu, jika dibenarkan, boleh memilih untuk mengemas kini penyimpanan data Securitize pada masa yang sama. Ini bermaksud maklumat pelabur ada dalam talian sekiranya diperlukan pada masa akan datang. Namun, jika tidak ada perubahan yang dibuat pada rancangan protokol semasa, maka proses pendaftaran dan pembelian sekuriti akan tetap menakutkan.

Penyelesaian

Penyelesaian untuk masalah ini tidak perlu rumit. Sebenarnya, adalah mungkin untuk memperkenalkan penyelesaian tertentu tanpa mengubah token yang sudah ada di Ethereum. Penyelesaian yang ideal yang menghasilkan geseran minimum untuk pertukaran dan pelabur, dan yang mencegah ketidakkonsistenan data yang disebabkan oleh mempunyai banyak sumber data pematuhan akan menyerupai kedai data rantai terpusat Securitize; namun, susunan seperti itu harus diterapkan pada skala industri.

Dengan mempunyai sumber maklumat utama di rantai, risiko ketidakkonsistenan data dihapus, dan pelabur dapat membeli sekuriti yang berbeza hanya dengan satu pengesahan pematuhan. Kontrak pusat ini akan melakukan pengesahan bahawa pemindahan itu sesuai untuk semua token keselamatan, dan pemindahan akan berlanjutan atau dikembalikan. API di luar rantai yang dapat diakses oleh semua bursa yang dibenarkan bermaksud bahawa maklumat kepatuhan pelabur dapat disampaikan kepada pertukaran dan mengurangkan berapa kali pelabur diminta untuk memberikan data. Aspek-aspek ini bersama-sama juga mengurangkan jumlah kerja integrasi yang diperlukan oleh pertukaran.

Pengenalan sistem baru seperti ini jelas menyebabkan beberapa komplikasi, dan beberapa masalah masih harus diselesaikan. Sebagai contoh dalam reka bentuk bagaimana setiap pertukaran diberi kuasa: siapa yang membuat keputusan bahawa pertukaran harus dipercayai? Masa harus diambil untuk merancang sistem yang memungkinkan konsensus dicapai.

Kesimpulannya

Tokenisasi sekuriti masih merupakan bidang yang awal pengembangan dan penggunaannya, yang sebahagiannya disebabkan oleh kerumitan pematuhan peraturan. Walaupun penerbitan protokol menyederhanakan pematuhan terhadap banyak peraturan ini dengan memungkinkannya diberlakukan dalam pelaksanaan setiap pemindahan, masih ada jalan yang harus ditempuh sebelum ini adalah proses yang lancar. Sehingga kita mempunyai kesepakatan antara protokol mengenai bagaimana maklumat pelabur disimpan dan dikemas kini baik dalam dan luar rantai, akan ada geseran yang signifikan sepanjang proses pendaftaran dan pelaburan untuk semua pihak yang terlibat.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me