Apabila mana-mana Aset Menjadi Bukti Kepemilikan Digital & Tidak Berubah – Pemimpin Pemikiran

Peraturan

Pemeriksaan peraturan telah berubah menjadi kenyataan kekal di ruang crypto. Ini telah menjadi jelas pada awal tahun 2018. Pengawal selia dari seluruh pelosok dunia ingin memasukkan fenomena crypto ke dalam beberapa peraturan atau kerangka peraturan. Walau bagaimanapun, persoalan utama adalah untuk mengetahui apakah aset kripto? Dan adakah aset crypto adalah sekuriti? Sekiranya ada, maka undang-undang yang berkaitan mesti dipakai.

Di AS, Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) telah mengumumkan bahawa semua aset kripto adalah kontrak pelaburan atau – sekuriti. Ini kemudian membetulkan bahawa semua, kecuali Bitcoin dan Ethereum (pada tahap sekarang) dianggap sebagai sekuriti. [mfn]https://coincenter.org/ fi les / 2019-03 / clayton-token-Respons.pdf[/ mfn]

Kenyataannya adalah sistem perundangan Amerika yang masih bergantung pada Akta Sekuriti yang berusia 86 tahun, dengan pengecualian yang disediakan dengan menggubal Akta JOBS pada tahun 2012. Dan dalam pindaan ini, ada tempat untuk token keselamatan juga dikeluarkan. Penerbitan kecil hingga USD 1 juta dapat dilaksanakan sebagai projek crowdfunding. Tawaran yang lebih besar boleh dilakukan sebagai penempatan persendirian atau penawaran awam yang terhad kepada pelabur yang terakreditasi (profesional atau bernilai bersih tinggi). Bagaimanapun, pendaftaran sekuriti yang dikeluarkan adalah wajib. Kemungkinan Akta Sekuriti dapat melihat perubahan besar untuk mengecualikan kebanyakan cryptocurrency dari skop undang-undang sekuriti persekutuan. Sementara itu, perbincangan terbaru menunjukkan pedoman bagaimana menilai apakah aset digital yang ditawarkan atau dijual secara terbuka adalah kontrak pelaburan dan oleh itu keselamatan. [mfn]https://www.sec.gov/ fi les / dlt-framework.pdf[/ mfn]

Di Eropah, pihak berkuasa Sekuriti dan Pasaran Eropah (ESMA) telah meminta untuk memperluaskan Arahan Instrumen Kewangan dalam Pasaran Kewangan yang disemak semula (MIFID II) untuk memasukkan produk cryptocurrency seperti penawaran syiling awal dengan ciri sekuriti antara sekuriti yang boleh dipindah milik atau jenis lain instrumen kewangan. [mfn]https://www.esma.europa.eu/press-news/esma-news/crypto-assets-need-common-eu-wide- Approach-ensure-investor-protection[/ mfn] Peraturan Prospektus Eropah akan digunakan sepenuhnya mulai 21 Julai 2019 dan menggantikan arahan semasa. Di bawah Peraturan itu, setiap negara anggota EU dapat menetapkan batas sendiri antara 1 dan 8 juta EUR apabila syarat prospektus wajib berlaku.

Di ambang Brexit, Financial Conduct Authority (FCA) UK menerbitkan makalah perundingan yang luas mengenai klasifikasi dan peraturan aset crypto. [mfn]https://www.fca.org.uk/publication/consultation/cp19-03.pdf[/ mfn] Makalah ini bertujuan untuk memberikan kejelasan peraturan untuk perusahaan dan pengguna, ketika kegiatan tertentu di sekitar “cryptoassets” atau token itu sendiri berada di dalam perimeter peraturan FCA. FCA mengingatkan bahawa pelanggaran rejim keizinan adalah kesalahan jenayah dan membawa hukuman maksimum 2 tahun penjara atau hukuman tanpa had, atau kedua-duanya. Selepas tempoh perundingan, FCA berhasrat untuk menerbitkan Pernyataan Dasar Akhir berkaitan dengan cryptoassets menjelang musim panas 2019.

Bidang kuasa perintis lain, seperti Switzerland, Malta, Estonia, Lithuania, Liechtenstein telah mengkaji jenis aset crypto dan mencadangkan pengkelasannya.

Semua bidang kuasa yang disebutkan di atas menawarkan klasifikasi token yang kurang lebih serupa. Memisahkan pokok atau empat jenis. Ini adalah masalah masa depan yang tidak begitu jauh, ketika setiap badan pengawas nasional akan dipaksa untuk mengeluarkan pendapat atau garis panduan mereka mengenai hal ini.

Tokenisasi digital dan tidak berubah bukti hak milik

Kenaikan dan kejatuhan kegembiraan ICO telah menghasilkan penetapan tuntutan terdahulu dalam permintaan tokenisasi. Ia juga telah memberi contoh bagaimana masa depan sekuriti akan kelihatan. Selalu akan ada undang-undang yang mengatur penerbitan sekuriti. Tetapi akan ada pencerminan desentralisasi sekuriti yang diterbitkan di blockchain. Dengan pelaksanaan protokol yang telus, setiap orang harus dapat mengakses spesifikasi kontrak pintar dan menilai minat pasaran secara keseluruhan.

IEO atau tawaran pertukaran awal tampaknya memperbaiki beberapa aspek yang paling kurang dari ICO khas, seperti kebolehpercayaan, penjagaan, pemeriksaan, kelajuan transaksi, kos, dan saluran penjualan. Tetapi masih belum dapat dilihat, jika ternyata kaedah penerbitan token utiliti yang paling sesuai. Bagaimanapun, tokenisasi menambah persaingan yang sihat di antara penerbit dan platform penerbitan.

Penyenaraian pertukaran warisan tidak dapat digunakan untuk sekuriti yang telah ditandakan. Pertukaran lama tidak memahami teknologi yang mendasari dan pelepasan peraturan. Inilah sebabnya mengapa terdapat banyak inisiatif teknologi baru yang maju, yang ingin mengatur ruang yang terkawal untuk penyenaraian token keselamatan dan pasaran sekunder.

Untuk syarikat modal kecil, kempen STO yang mematuhi KYC / AML boleh dianggap sebagai cara alternatif untuk mengakses dana. Memperbanyakkan perniagaan dengan menawarkan token ekuiti, pembahagian hasil atau meningkatkan modal dengan token hutang boleh menjadi bahagian yang tidak dapat dielakkan dari kitaran hidup pendanaan syarikat. Penawaran token keselamatan boleh disamakan dengan penawaran ekuiti atau hutang awal atau berikutnya dalam bentuk token digital.

Apabila aset menjadi bukti kepemilikan digital dan tidak berubah kepada komuniti global, ketika itulah kita telah mewujudkan akses demokratik bagi setiap orang untuk turut serta dalam pertumbuhan ekonomi global. Kini, tidak semua negara mempunyai undang-undang sekuriti yang diselaraskan. Tetapi kami sedang dalam usaha untuk mengurangkan halangan masuk bagi pelabur dan penerbit.

Mengenai yang pengarang

Liza Aizupiete, Pengarah Urusan Fintelum, yang melayani industri kripto dengan menjalankan proses penjualan token yang sesuai secara teknikal dan KYC / AML, perlindungan bersama dana crypto, agensi pemindahan, meja OTC token sekunder dan tindakan korporat.

Sebelumnya Liza adalah pengasas dan Pengarah Urusan pertukaran cyptocurrency Globitex, serta Pengarah Umum institusi e-wang Lithuania NexPay UAB. Berasal dari Latvia, Liza lulus dari University of Geneva, Switzerland, jurusan Falsafah. Liza berpengalaman dalam industri kewangan, termasuk pengurusan perdagangan, dana dan portfolio. Sejak 2012, dia sangat meminati Bitcoin dan kemudian industri kripto pada umumnya, sebagai penyokong sistem kewangan yang terdesentralisasi dan kukuh.

Mengenai Fintelum

Fintelum adalah platform pelancaran token ICO / STO yang komprehensif untuk perniagaan yang ingin memanfaatkan aset mereka dalam bentuk utiliti, ekuiti, hutang dan aset lain atau token pembahagian hasil. Rangkaian perkhidmatan Fintelum terdiri dari pemodal KYC yang dikawal selia, dan pematuhan berterusan dengan undang-undang AML EU. Proses penjualan token dapat diikuti melalui papan pemuka yang disesuaikan. Sistem sokongan membolehkan akses dan pengurusan data serta pelaporan berdasarkan permintaan. Sebagai tambahan, untuk membantu mengurangkan risiko proses penjualan token, Fintelum bertindak sebagai kustodian mata wang kripto. Sistem ini menggabungkan dompet sejuk / panas pelbagai tandatangan bersepadu. Untuk melayani industri token keselamatan, Fintelum bertindak sebagai ejen pemindahan, memastikan pemilikan token keselamatan di kalangan pelabur dalam senarai putih. Fintelum juga dapat menyediakan fungsi meja pertukaran OTC token sekunder, dengan perkhidmatan tindakan korporat yang berterusan, seperti pengundian, dividen dan pengumuman.

Ketahui lebih lanjut di https: // www. fi ntelum.com

Ini adalah bahagian 5 dari siri 5 bahagian.

Klik di sini untuk bahagian 1

Klik Di Sini untuk Bahagian 2

Klik di Sini untuk Bahagian 3

Klik Di Sini untuk Bahagian 4

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me