5 Sebab mengapa ICO Dihancurkan dan mengapa Token Keselamatan adalah Masa Depan – Pendapat

Terdapat banyak sebab mengapa pasaran menghukum crypto, dan lebih khusus token utiliti.

Berikut adalah beberapa faktor utama yang menyebabkan berlakunya kemalangan itu.

Konsep Perniagaan yang Cacat:

Walaupun terdapat beberapa projek yang sah di ruang seperti Factom, dan Stellar, kebanyakan projek sama ada penipuan sepenuhnya, atau paling tidak, konsep perniagaan yang mengerikan.

Saya telah dihubungi sekurang-kurangnya dua puluh kali oleh pelbagai projek yang merancang untuk menjadi ‘Uber di blockchain’. Dalam kes ini, model perniagaan menampilkan pemacu pembayaran dalam cryptocurrency sehingga mereka dapat memotong orang tengah.

Pada mulanya saya memberitahu klon Uber ini bahawa General Motors, Tesla, Uber, dan Lyft semuanya merancang untuk melepaskan kenderaan autonomi dalam masa 5 tahun. Setelah itu, saya terus bertanya bagaimana mereka merancang untuk menangani cabaran ini. Secara amnya, mereka tidak mempunyai jawapan. Dengan kata lain, mereka merancang untuk mengganggu Uber dengan membayar pemandu dalam crypto, sementara Uber sibuk mengganggu diri mereka dengan membuang pemandu.

Contoh lain adalah projek yang mengiklankan diri mereka sebagai ‘AirBNB di blockchain’. Tanya bagaimana mereka merancang pemasaran dan mereka tidak tahu. Mereka entah bagaimana mengharapkan pengguna rata-rata ingin membeli bitcoin, memindahkan bitcoin ke bursa, membeli token syarikat, dan kemudian memindahkan token tersebut ke ‘platform klon AirBNB’.

Ini tidak mesra pengguna untuk hanya menempah percutian. Sekiranya anda bertanya kepada syarikat-syarikat ini bagaimana mereka akan mengewangkan, selalunya ia melibatkan peningkatan nilai token mereka. Perniagaan ceroboh tanpa rancangan perniagaan sebenar, salah satu contohnya adalah Token Lebah.

Di mana-mana ICO ini tidak mengesahkan bagaimana mereka akan memasarkan produk, atau bagaimana mereka merancang untuk mendapatkan wang. Sebabnya ialah 90% syarikat ini tidak berniat untuk menjana wang dari perniagaan, mereka hanya melihat mengumpulkan wang dari ICO.

Perkara yang sama dapat berlaku untuk puluhan vertikal lain yang diklaim oleh ICO mengganggu seperti pengiklanan, pemasaran gabungan, penyimpanan data, esports, penjagaan kesihatan, dll..

Walaupun terdapat beberapa perniagaan buruk yang menjalankan STO, jumlahnya akan dikurangkan. Pelabur institusi akan lebih menuntut, dan persekitaran pengawalseliaan tambahan membantu memastikan STO lebih telus.

Tukar Keserakahan:

Terdapat 2 jenis perniagaan yang mengumpulkan wang dari ICO. Yang menipu yang mempunyai tujuan untuk menjana wang dan mengecewakan produk, dan permulaan biasa.

Permulaan beroperasi dengan anggaran yang ketat, mereka dengan berhati-hati mengukur kadar pembakaran, dan berusaha untuk meregangkan modal yang diperoleh sebanyak mungkin. Dana digunakan untuk pembayaran gaji, sewa, dan perbelanjaan operasi lain. Mereka tidak mampu membayar 40 BTC untuk disenaraikan di HitBTC, atau sehingga $ 3,000,000 untuk disenaraikan Binance.

Sementara itu, projek penipuan ‘melaburkan’ mengumpulkan dana ke dalam senarai yuran. ICO menyimpan sebahagian modal yang dikumpulkan untuk pemasaran, dan selebihnya disimpan sebagai keuntungan untuk aset penting seperti ‘lambos’.

Siapa yang melakukan ganjaran pasaran?

Selalunya, pasaran memberi ganjaran kepada syarikat penipuan yang mampu membayar yuran penyenaraian yang terlalu tinggi. Kejayaan ICO bergantung pada pemasaran dan gembar-gembur dan bukannya penggunaan produk sebenar atau penembusan pasaran.

Pertukaran harus mendapat keuntungan dari perdagangan, bukan dari yuran penyenaraian. Kredit harus diberikan kepada Bittrex kerana menjadi salah satu daripada beberapa pertukaran tanpa bayaran. Pertukaran keselamatan yang sah tidak akan mengenakan apa-apa yang lebih tinggi daripada yuran penyenaraian asas, memastikan tempat yang adil untuk perniagaan yang sah.

Garpu Keras:

Teorinya adalah bahawa garpu adalah evolusi, ada perselisihan antara pihak pengurusan, dan kedua-dua pihak menggunakan cara mereka sendiri untuk kemudian ‘membungkus’ kod tersebut. Garpu terbaik kemudian menang.

Walaupun ada beberapa kesahihan teori ini menyebabkan banyak masalah seperti yang digariskan:

  1. Kekeliruan Pasaran – Rata-rata pengguna menganggap membeli bitcoin. Sekarang mereka mesti belajar membezakan antara pelbagai versi yang merangkumi: Bitcoin Gold, Bitcoin Diamond, Bitcoin Dark, Bitcoin Cash ABC, Bitcoin Cash SV, Bitcoin Private, dan Bitcoin.
  2. Pencairan Jenama – Sekiranya terdapat 15 versi produk Apple oleh 15 syarikat berbeza bernama Apple, ia akan mencairkan nilai jenama. Perkara yang sama berlaku untuk Bitcoin atau garpu lain. Semakin banyak garpu, semakin banyak nilainya akan berkurang. Perkara terburuk yang berlaku pada Bitcoin adalah Bitcoin Cash.
  3. Wang Ajaib – Keseluruhan konsep Bitcoin ialah had maksimum 21 juta syiling. Setiap garpu kemudian mengajarkan kepada pasaran bahawa had maksimum ini sewenang-wenangnya, kerana anda boleh terus melakukan ‘forking’ atau menggandakan 21 juta ini hingga tak terhingga. Ia merosakkan konsep bekalan terhad.

Sekuriti digital tidak boleh dicabut, ini memastikan integriti jenama dan menghilangkan kekeliruan pasaran.

Turun naik harga:

Terdapat dua masalah dengan Bitcoin yang tidak menentu seperti sekarang.

  1. Apabila harganya mulai jatuh, peniaga tidak mahu menerimanya. Beberapa industri sangat kompetitif dengan margin keuntungan yang ketat, mereka tidak mampu mengambil risiko untuk menerima Bitcoin melainkan jika ia segera ditukar menjadi fiat.
  2. Apabila harga meningkat seperti yang berlaku pada bulan Disember 2017 / Januari 2018 masalah sebaliknya berlaku. Pengguna tidak mahu menghabiskan Bitcoin kerana mereka tahu mereka kehilangan wang, sebaliknya harga ini meningkat menyebabkan tingkah laku menimbun.

Kedua-dua masalah di atas menyebabkan geseran pasaran dan menghalang penggunaan pengguna. Koin Stabil yang merupakan token keselamatan sejati pertama dapat menyelesaikan masalah ini.

Peretasan dan Kesalahan Pengguna:

Menggunakan cryptocurrency adalah sukar dan tidak dapat dimaafkan. Ia memerlukan menyimpan kunci peribadi, dengan harapan kunci tersebut tidak pernah dikompromikan, dan pengguna tidak akan melakukan kesalahan. Ia memerlukan manusia untuk menjadi sempurna dan bersikap seperti mesin.

Rata-rata orang tidak mahu tertekan dengan kehilangan kunci peribadi. Ini mengasingkan sesiapa sahaja yang tidak mahir teknologi dan yang tidak hidup dan bernafas kripto.

Cryptocurrency adalah kawasan yang mudah dilanda pedagang. Mereka tahu bahawa jika dana itu digodam, dana tersebut tidak akan dapat dikembalikan. Ini menimbulkan persoalan, mengapa mereka mengganggu risikonya? Satu perkara yang perlu dikhuatiri ialah seorang kakitangan yang tidak baik mungkin mengosongkan daftar tunai dengan harga $ 500, tetapi perlu dirisaukan mereka mencuri 1000 BTC.

Masalah yang sama adalah mengapa institusi tidak mahu melabur dalam crypto. Apabila anda berurusan dengan satu bilion dolar dalam jumlah, perkara terakhir yang perlu anda bimbangkan adalah potensi pencurian $ 200 juta.

Saya tidak menjangkakan jenis penggunaan pasaran sebenar untuk sebarang token melainkan ia mempunyai beberapa jenis KYC yang dimasukkan ke dalamnya.

Token keselamatan menyelesaikan masalah ini, mereka telah memasukkan KYC ke token yang bermaksud jika token dicuri, token yang dikompromikan itu kemudiannya dapat dimusnahkan, dengan token baru dihantar semula kepada pemilik yang sah. Ciri mudah ini menyelesaikan masalah penggodaman, kehilangan kunci peribadi, dll.

Ringkasan:

Wang institusi telah melihat tulisan di dinding ketika datang ke token utiliti selama beberapa bulan sekarang. Mereka telah mengurangkan pendedahan kepada aset ini untuk menumpukan pada sekuriti token. Ini terus menurunkan harga kebanyakan token utiliti.

Walaupun tidak dapat dinafikan bahawa terdapat banyak masalah di luar 5 yang telah saya ketengahkan, saya percaya bahawa ini adalah beberapa masalah mendasar yang menyebabkan kejatuhan pasaran. Sekuriti digital dalam bentuk token keselamatan akan menjadi gelombang crypto seterusnya.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me