Adakah Pembaikan Kredit Sah?

Ramai orang berwaspada terhadap agensi pembaikan kredit dan dapat difahami mengapa mereka melakukannya. Terdapat banyak organisasi di luar sana yang menyamar sebagai agensi pembaikan kredit tetapi sebenarnya tidak melakukan apa-apa. Jadi persoalan “Adakah pembaikan kredit sah?” adalah soalan yang wajar dan jawapannya adalah ya, pastikan anda mencari syarikat yang tepat.

Pembaikan kredit adalah industri yang jauh lebih besar daripada yang disedari oleh banyak orang Amerika. Di mana-mana bandar besar, terdapat berpuluh-puluh, jika tidak beratus-ratus syarikat yang mengaku membantu anda meningkatkan kredit anda. Walaupun anda tidak tinggal di kota besar, terdapat banyak syarikat serantau dan nasional yang akan membantu anda memantau dan memperbaiki sejarah kredit anda, jadi ada banyak pilihan. Pastikan anda memilih yang betul.

Apa itu Pembaikan Kredit?

Pembaikan kredit adalah istilah umum yang merangkumi sekumpulan strategi yang digunakan untuk membantu orang yang mempunyai item negatif, seperti lalai pinjaman, pada laporan kredit mereka. Secara umum, ia digunakan untuk membuang item ini dari laporan anda, yang akan menjadikan sejarah kredit anda kelihatan lebih bersih dan meningkatkan skor kredit anda. Bergantung pada jenis tanda negatif dan siapa yang memiliki hutang itu, beberapa strategi kredit sangat berkesan dan ada yang tidak akan berjaya tidak kira sekeras mana pun anda mencuba. Dalam industri ini, tidak ada cara yang sah untuk selalu mendapatkan hasil, tetapi beberapa syarikat jauh lebih baik daripada syarikat lain.

Adakah Pembaikan Kredit Sah?

Pembaikan kredit adalah sah, tetapi tidak setiap agensi yang berjanji untuk membantu anda dapat atau akan dapat menolong anda. Jangan hanya mengambil kata-kata saya untuk itu. Terdapat banyak syarikat baik di luar sana yang melakukan kerja seperti ini sepanjang masa, jadi ketika melihat syarikat yang berpotensi, periksa ulasan pelanggan mereka yang lalu dan lihat apakah mereka mempunyai penilaian Better Business Bureau atau Trustpilot. Walaupun tidak, ada cara lain untuk memisahkan syarikat terbaik dari orang ramai.

Bagaimana untuk mengetahui sama ada Agensi Pembaikan Kredit Baik

Selain daripada memeriksa ulasan mereka yang lalu, terdapat beberapa cara untuk mengetahui sama ada agensi pembaikan kredit biasanya berkesan. Sebelum anda menandatangani kontrak atau menghantar pembayaran, pastikan anda melakukan usaha wajar terlebih dahulu. Sekiranya anda tidak pasti apa yang perlu dicari, jangan risau, kami telah membuat anda membuat liputan. Anda harus selalu memeriksa dan bertanya mengenai perkara berikut untuk mana-mana agensi pembaikan kredit yang mungkin anda pertimbangkan.

Akta Organisasi Pembaikan Kredit (CROA)

Di bawah CROA, anda mempunyai hak tertentu sebagai individu dalam hal organisasi pembaikan kredit. Sekiranya syarikat cuba melanggar salah satu hak ini, anda harus segera meninggalkannya, kerana selalunya, syarikat itu tidak akan berkesan kecuali mengambil wang anda. Berikut adalah senarai beberapa hak yang diberikan kepada anda oleh akta ini.

  • Bayaran di muka tidak dibenarkan: Anda boleh dikenakan bayaran bulanan, komisen, dan lain-lain tetapi anda tidak boleh dikenakan bayaran tanpa ada kerja yang dilakukan dan ia harus diberitahu kepada anda apa pekerjaan itu.
  • Iklan palsu tidak dibenarkan: Mana-mana syarikat yang menjanjikan perubahan skor akan melakukan sesuatu yang tidak sah. Jangan menyewa agensi yang membuat janji mengenai skor anda. Ini berbeza dengan syarikat yang mengiklankan ‘perubahan skor purata’.
  • Anda tidak boleh diminta untuk mengetepikan hak anda: Sekiranya anda diberi dokumen atau diminta menandatangani pernyataan yang mengetepikan hak anda, jangan patuh. Beberapa syarikat tidak menyedari bahawa mereka tidak diizinkan untuk menanyakan hal ini, tetapi dalam hal apa pun, hak CROA anda tidak dapat dilepaskan.
  • Anda tidak boleh diminta untuk membuat identiti baru: Ada syarikat yang penyelesaiannya adalah untuk anda mendaftar dan menggunakan SSN atau EIN yang berasingan. JANGAN BUAT BEGINI. Ini sangat haram dan dianggap sebagai penipuan identiti.

Apa yang ada dalam Kontrak?

Anda harus selalu membaca apa yang ada dalam kontrak sebelum anda menandatanganinya. Ini berlaku untuk apa sahaja dalam kehidupan, tetapi terutama dalam situasi di mana anda memberi syarikat hak untuk bertindak atas nama anda bersama dengan sedikit maklumat peribadi. Pastikan bahawa anda tidak bersetuju dengan apa-apa yang anda tidak mahu setuju dan jika ada sesuatu di dalamnya yang anda tidak suka, minta ia dikeluarkan dari dokumen. Juga, pastikan bahawa tiada apa-apa dalam dokumen yang bertentangan dengan CROA.

Adakah Mereka Telus?

Organisasi pembaikan kredit terbaik telus. Di bawah Fair Credit Reporting Act (FCRA), syarikat harus memberitahu anda bahawa apa yang mereka lakukan juga dapat dilakukan oleh anda. Walau bagaimanapun, profesional di syarikat-syarikat ini akan melakukan pekerjaan yang lebih baik daripada rata-rata orang yang benar-benar menghilangkan tanda negatif. Pastikan syarikat yang anda pilih tidak hanya mematuhi garis panduan yang ditetapkan oleh FCRA tetapi juga terbuka mengenai yuran yang mereka kenakan, hasil yang mereka harapkan, rekod masa lalu mereka, dll. Lebih banyak maklumat yang bersedia diberikan oleh syarikat kepada anda , biasanya lebih baik, tetapi ia juga akan selalu memberi anda maklumat terbaik untuk membuat keputusan terbaik secara keseluruhan.

Pembaikan kredit sepenuhnya sah dan ini adalah cara yang sah untuk menolong orang yang mempunyai kredit yang lemah. Malangnya, tidak semua agensi akan mengikut undang-undang, jadi terserah kepada anda untuk memeriksa organisasi secara menyeluruh. Nasib baik, terdapat banyak perlindungan untuk pengguna di industri ini, selagi anda melakukan usaha wajar, anda akan selamat dan semoga lebih baik dengan skor kredit yang lebih tinggi.

Sekiranya anda berminat untuk mencari perkhidmatan pembaikan kredit yang sah, kami juga mengesyorkan Syarikat Pembaikan Kredit Terbaik.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me