7 Cara Mengenalpasti Penipuan Pembaikan Kredit

Malangnya, ada orang di luar sana yang selalu berusaha memanfaatkan siapa sahaja yang mereka dapat. Sama ada panggilan spam, e-mel phishing, atau bahkan seorang lelaki di jalan yang cuba mengambil wang anda, penipu ini ada di mana-mana. Penipuan pembaikan kredit didasarkan pada memanfaatkan orang yang sudah putus asa. Orang yang memerlukan kredit tetap untuk mendapatkan pinjaman kereta atau rumah akan selalu mencari sesiapa sahaja yang boleh membantu. Walaupun terdapat banyak tempat yang sah yang dapat membantu, ada juga peretasan yang akan mengambil wang anda dengan susah payah dan tidak melakukan apa-apa untuk membantu anda. Kami ingin membantu anda mengelakkan penipuan ini, jadi berikut adalah 7 cara untuk mengenal pasti dan mengelakkan penipuan pembaikan kredit.

1. Lihat dokumen yang anda berikan

Sekiranya anda membuat kontrak dengan syarikat pembaikan kredit dan mereka tidak memberi anda dokumen yang disebut “Hak File Kredit Pengguna di bawah Undang-undang Negeri dan Persekutuan,” maka mereka melanggar undang-undang. Mereka mungkin tidak menipu anda, tetapi mereka dengan sengaja menyembunyikan maklumat bahawa anda memiliki hak hukum untuk melakukan tindakan sendiri untuk memperbaiki kredit yang akan mereka lakukan juga. Itulah bendera merah.

2. Baca kontrak

Periksa untuk mengetahui apakah ada sesuatu dalam kontrak yang tidak biasa dan jangan ragu untuk bertanya kepada mereka, mencari di internet, dan lain-lain mengenainya. Di samping itu, pastikan berapa banyak yang anda bayar dan tindakan apa yang akan mereka lakukan bagi pihak anda dijelaskan secara terperinci dalam kontrak. Anda ingin memastikan mempunyai dokumen yang mengikat secara sah yang memastikan bahawa anda benar-benar mendapat apa yang anda bayar. Di samping itu, pastikan kontraknya sangat spesifik dan termasuk nama anda dan nama syarikat yang anda bekerjasama. Akhirnya, tanyakan apakah ada klausa yang membolehkan anda sekurang-kurangnya 3 hari untuk memutuskan untuk membatalkannya.

3. Minta salinan yang tidak ditandatangani terlebih dahulu

Anda tidak perlu menandatangani kontrak untuk menyemaknya terlebih dahulu, jadi sebelum anda memutuskan untuk menandatanganinya, pastikan bahawa anda mempunyai salinan yang boleh anda baca dan simpan. Kemudian periksa maklumat yang telah kami senaraikan dalam perkara di atas.

4. Perhatikan bayaran

Agensi pembaikan kredit tidak dibenarkan mengenakan yuran awal kepada anda oleh undang-undang. Beberapa syarikat melakukannya kerana mereka tidak mengetahui undang-undang ini, tetapi masih merupakan bendera merah yang harus anda perhatikan. Ini digabungkan dengan tidak mendapat kontrak mungkin merupakan tanda yang sangat kuat bahawa anda akan ditipu. Biasanya, penipu akan cuba mengambil wang anda dan menjalankan dengan sedikit bukti, sebab itulah bayaran pendahuluan dapat menjadi tanda bahawa ada sesuatu yang tidak beres.

5. Syarikat berjanji terlalu banyak

Kita semua mahu strategi pembaikan kredit berjalan, tetapi ada beberapa perkara yang tidak dapat diperbaiki oleh agensi pembaikan kredit kerana sifatnya. Salah satunya adalah hutang yang sah di mana pemberi pinjaman mempunyai banyak bukti bahawa hutang itu sah. Sekiranya syarikat berjanji untuk mengeluarkan anda dari hutang yang sah, mereka menipu bahawa anda melakukan sesuatu yang tidak baik dan menyalahi undang-undang untuk mendapatkan hasil. Bagaimanapun, jika syarikat berjanji bahawa anda akan melihat apa-apa jenis keputusan atau perubahan skor, maka adalah idea yang baik untuk mengelakkannya kerana anda hampir pasti bahawa mereka melanggar undang-undang satu atau lain cara.

6. Mereka meminta anda membuat identiti baru

Seperti yang disebutkan pada poin terakhir, beberapa syarikat berusaha melakukan perkara yang tidak sah untuk mendapatkan hasil yang anda inginkan. Salah satunya adalah untuk menuntut kecurian identiti dan membuat anda mendaftar SSN atau EIN baru. Walaupun syarikat-syarikat ini mungkin bukan penipuan, hasil yang mereka peroleh akan didasarkan pada kejahatan besar dan pasti harus dielakkan seperti wabak. Jangan berikan syarikat ini perniagaan anda dan pastikan untuk melaporkannya.

7. Mereka meminta anda mengetepikan hak anda

Sekiranya anda diberi dokumen untuk mengetepikan hak anda, itu adalah bendera merah utama. Pembaikan kredit tidak memerlukan anda mengetepikan hak anda. Nasib baik kebanyakan mereka, seperti hak anda di bawah CORA, sebenarnya tidak boleh dilepaskan, tanpa mengira apa sahaja yang anda tandatangani. Biasanya, syarikat yang terlibat dalam amalan ini akan cuba mengambil wang anda dan kemudian memberi tekanan kepada anda dan memberitahu anda bahawa anda tidak mempunyai jalan untuk mendapatkan kembali wang anda dan mereka tidak akan pernah memberikan sebarang perkhidmatan.

Bolehkah anda mempercayai syarikat pembaikan kredit?

Tentunya! Walaupun ada orang di dunia ini yang selalu berusaha memanfaatkan anda, ada juga perniagaan yang sah yang mementingkan anda sebagai orang dan sebagai pelanggan. Syarikat-syarikat ini akan bersikap telus mengenai perkhidmatan, yuran, dan hak anda sepanjang proses dan tidak akan berusaha menekan anda dengan taktik penjualan yang agresif. Agensi terbaik untuk pembaikan kredit tidak akan menggunakan bendera merah yang diliputi dalam artikel ini, jadi jika anda tidak melihat apa-apa dalam senarai ini di agensi yang anda kontrak, anda mungkin mudah berehat.

Sekiranya anda berminat untuk mencari perkhidmatan pembaikan kredit yang sah, kami mengesyorkan Syarikat Pembaikan Kredit Terbaik.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me